Protiúder / Collateral Damage (2002/108/USA/Akční, Thriller) 53% -Originál DVD-

25.02.2022 02:28
JEDNOU VĚTOU
„Akt teroru nebyl osobní. Jeho pomsta však osobní bude.“

OBSAH
V jediném strašlivém okamžiku ztratí losangeleský hasič Gordy Brewer vše, na čem mu kdy záleželo. Jeho manželka a malý syn zahynou při bombovém útoku, který spáchal vůdce jedné z teroristických skupin, který si říká Vlk. Terčem útoku měli být zaměstnanci kolumbijského velvyslanectví a američtí agenti. Gordyho blízcí se na místě útoku octli pouhou náhodou. Jsou prohlášeni za nevinné oběti a pátrání po pachateli atentátu pomalu utichne. Gordy, jehož jedinou útěchou byla naděje, že viníci budou postaveni před soud a potrestáni se rozhodne, že vezme spravedlnost do svých rukou. I když mu to jeho přátelé a lidé z FBI rozmlouvají, vydává se do kolumbijské džungle, aby teroristy našel a předal je spravedlnosti. Bude muset bojovat nejen v džungli, ale i v ulicích Chicaga, protože teroristé plánují další atentát...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Není to žádná pecka, ale aspoň je to jeden z lepších filmů, který Arne poslední dobou točí. Ne, to takhle není. Patří do skupiny těch lepších filmů z poslední doby, který Arnie natočil. Ani Terminátor 3 nebyl kdovíco, ale byl lepší. I šestý den a Konec světa byly lepší. Takže se dá říct, že tohle je nejhorší Arnoldův film, ve kterém za posledních pět let hrál hlavní roli. Možná kdyby to nebylo akční, ale spíš trochu psychologičtější, kdyby se Arnold se ztrátou vyrovnával pomocí třeba sebedestrukce a deprese a opíjení se. Kdyby se z ukázkovýho hrdinnýho požárníka stal opilec a feťák, který se neštítí ničeho, aby se napil a zfetoval. A mohlo by to pak končit jeho smrtí někde v Central parku na lavičce, když by kolem něho procházela nějaká malá holka a sledovala ho takovým tím zpomaleným pohledem. Takhle by to bylo lepší, ale ne. On se se smrtí svý rodiny vypořádává pomocí bomb a zabíjení teroristů. Škoda. Mohl to být nejhlubší film, jakej natočil. (monolog) 3*

Válka se kvůli krokům Američanů v Kolumbii přenesla na americkou půdu. Arnoldův syn a manželka to při teroristickém útoku schytají, Arniemu na čas zvlhnou oči, aby mu vzápětí zrudla tvář, když se dozví, že úřady s tím momentálně nehodlají nic dělat. Vyšetřování utichne a rozbolavělý otec a manžel bere spravedlnost do svých rukou. Tentokrát tenhle staromódní titán přestřelil. Vybrat si tak pitomou roli, to chce talent. Hodně nevyrovnaný režisér Andrew Davis místy vypadá, že své řemeslo úplně zapomněl. Zejména po bombovém útoku absolutně nezvládá dialogové sekvence, postrádá smysl pro rytmus a zabije i potencionálně silné scény. A ani po přesunu do Kolumbie se to moc nezlepší (hodně mizerně natočený úprk přes vodopád). Arnold se dostane všude, oklame drogové bosse i armádu teroristů a ani u toho nebude muset vystřelit jedinou kulku. Je to hloupé, je to bez přidané hodnoty a divák jen smutně vzpomíná na Davisovy pecky typu Uprchlík, Dokonalá vražda nebo Přepadení v Pacifiku. Děravý scénář je pak jednou velkou kapitolou. Zdrcený hasič zlikviduje sám kolumbijské živly? Nejsme v osmdesátých letech, proboha.. Mimochodem John Turturro se představí jen na pár minut, ale Arnolda a spol. spolehlivě přehrává. (castor) 2*

Arnie, dám ti radu. Už se na to prostě vybodni a zaměř své síly na to, stát se třeba tím prezidentem USA. Vždyť ty nemáš za potřebí pořád někomu dokazovat, že jsi byl největším akčním hrdinou. Takovým v naších srdcích zůstaneš, pokud se ale vyvaruješ svých minel z posledních let. V opačném případě zůstaneš zapsán jako funící akční stařík, který se pokoušel o herectví. A to by byla vážně velká škoda. (Lima) 1*

VELKÁ RECENZE
Losangeleský hasič Gordy Brewer se po obtížném záchraně několika lidí z hořícího domu vydá na schůzku s milovanou manželkou a synkem, kteří na něj čekají v kavárně před kolumbijským konzulátem. Tu však přímo před jeho očima smete mohutná exploze, neúspěšný atentát na americké a kolumbijské politiky. Zoufalý Gordy, kterému přímo před očima zahynuli oba jeho nejbližší, si uvědomí, že s atentátníkem, převlečeným za amerického policistu, krátce předtím, než byla nálož odpálena, mluvil. Agent FBI Gordyho odbude slibem, že atentátníka, kolumbijského teroristu Perriniho, přezdívaného Vlk, dopadnou, ale vinou politických tlaků je vyšetřování případu odloženo a jednotky CIA staženy z kolumbijského území.
Hasič, který nemá co ztratit, se rozhodne najít vraha a pomstít smrt svých blízkých na vlastní pěst. Vyhledá si informace o kolumbijských teroristech na internetu, kontaktuje bývalého vojenského poradce pro Kolumbii Edu Kunze a po krátké instruktáži se přes všechna varování vypraví do Kolumbie. Netuší, že po prvním střetu s partyzány se mu dostal na stopu nejen agent Brandt, který ho sleduje pomocí satelitu, ale také Vlk, který na něj pošle své muže.
Gordy v malém městečku zachrání mladou ženu Selenu a jejího adoptovaného hluchoněmého synka Maura. Po zásahu policie však skončí ve vězení. Tady se seznámí s mechanikem Seanem, který pracoval na partyzánském území, a když partyzáni vězení napadnou, podaří se mu uprchnout a získat Seanovy dokumenty. S jejich pomocí pronikne do partyzánské zóny a dostane se k překupníkovi Felixi Ramirezovi, který pracuje pro Vlka. Zničí jeho kokainovou farmu a připraví na Vlka smrtící past. Potom však zahlédne Selenu s Maurem a varuje je před explozí, čímž však varuje i Vlka a navíc upadne do jeho zajetí. Brand využije Gordova zajetí k útoku na tábor partyzánů. Vlk však unikne.
Podle Seleny míří do Spojených států, aby připravil další atentát. Je ochotná pomoci agentům FBI jeho plány odhalit a útok zmařit. Jenže jak se nakonec ukáže, nebezpečí číhá někde úplně jinde. Dokáže Gordy včas odhalit skutečné záměry atentátníků a pomstít smrt svých blízkých?
Akční thriller s Arnoldem Schwarzeneggerem měl mít premiéru v září 2001, kvůli útoku na Světoé obchodní centrum se však do kin dostal až o necelý rok později.
Protiúder (v anglickém originále Collateral Damage) je americký akční film z roku 2002. Režisérem filmu je Andrew Davis. Hlavní role ve filmu ztvárnili Arnold Schwarzenegger, Francesca Neri, Cliff Curtis, Elias Koteas a John Leguizamo.

DABING
1.DABING (VHS, DVD, TV)
V českém znění: Pavel Soukup - Arnold Schwarzenegger (Gordy Brewer), Jiří Prager - Elias Koteas (Peter Brandt), Simona Postlerová - Francesca Neri (Selena Perriniová), Bohdan Tůma - John Leguizamo (Felix Ramirez, titulky), Otakar Brousek ml. - Cliff Curtis (Claudio ''Vlk'' Perrini), Filip Jančík, Zuzana Skalická, Milan Slepička - Miquel Sandoval (Phipps), Zbyšek Pantůček - Harry Lennix (Dray), Alena Procházková, Pavel Šrom - John Turturro (Sean Armstrong), Nikola Votočková, Zdeněk Hess, Karel Chromík, Sylva Sequensová - Lindsay Frost (Anne Brewerová), Jitka Moučková, Svatopluk Schuller, Miloš Hlavica, Otto Rošetzký, Jiří Hromada - Michael Milhoan (Jack), Miloslav Mejzlík, Jiří Valšuba, Bohuslav Kalva - Michael Cavanaugh (Paul Devereaux), Jaroslav Horák a Vilém Omcirk
Překlad: Tereza Chvojková
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Vedoucí výroby: Jaroslav Richtr
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie: Soňa Bubníková
Vyrobilo: AW Studio Praha pro Warner Home Video 2002

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 11.4.2002
Premiéra USA: 8.2.2002 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.11.2002 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 10.2.2003 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 952 602
Tržby celkem - $ 78 400 000
Návštěvnost v ČR 19 816
Náklady (Rozpočet) - $ 85 000 000
 
Tvůrci a herci
Andrew Davis (Režie), David Foster (Produkce), Steven Reuther (Produkce), Graeme Revell (Hudba), Adam Greenberg (Kamera), Dov Hoenig (Střih), Dennis Virkler (Střih), Cathy Sandrich Gelfond (Casting), Amanda Mackey (Casting), Philip Rosenberg (Scénografie), James W. Tyson (Kostýmy), Peter Griffiths (Scénář), David Griffiths (Scénář), Arnold Schwarzenegger (Herec), Francesca Neri (Herec), Elias Koteas (Herec), Cliff Curtis (Herec), John Leguizamo (Herec), John Turturro (Herec), Jsu Garcia (Herec), Tyler Posey (Herec), Rick Worthy (Herec), Raymond Cruz (Herec), Lindsay Frost (Herec), Miguel Sandoval (Herec), Harry Lennix (Herec), Shelley Malil (Herec), Jack Conley (Herec), Todd Allen (Herec), Bruce Ramsay (Herec), Jane Lynch (Herec), Jay Acovone (Herec), Fernando Sarfatti (Herec), Michael Cavanaugh (Herec), Nicholas Pryor (Herec), J. Kenneth Campbell (Herec)
 
2002/108/USA/Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Ve svém životopise Arnold Schwarzenegger uvádí, že film byl v souvislosti s 11. zářím zcela přestřihán a scény, které by evokovali atentát na dvojčata, byly vystřihány úplně. Odstraněna byla například scéna únosu letadla.
- I tentokrát se natáčení zúčastnil Arnoldův kamarád a častý spolupracovník Sven-Ole Thorsen. Tentokrát se objevil v cameo roli muže, který sedí na ulici a stane se obětí výbuchu bomby.
- V žiadnom zábere nevidno Schwarzeneggera strieľať zo zbrane.
- V pôvodnom scenári bol dej filmu situovaný do Lýbie a Gordy Brewe (Arnold Schwarzenegger) mal pátrať po arabských teroristoch, ktorí zabili jeho rodinu. Režisér Andrew Davis sa však rozhodol dej filmu zasadiť do Kolumbie.
- Z dôvodu atentátov na newyorské dvojičky bola premiéra filmu odsunutá, keďže hlavnou témou filmu bol atentát.
 
Odkazy: