Přítelkyně z domu smutku (TV seriál) Přítelkyně z domu smutku

09.04.2016 17:04

Drama

Československo, 1992, 4x70 min

Obsah

Čtyřdílný televizní film Přítelkyně z domu smutku vznikl podle stejnojmenné literární předlohy Evy Kantůrkové. Román, napsaný na počátku osmdesátých let, byl inspirovaný autorčinými zážitky po zatčení z politických důvodů z roční vyšetřovací vazby v ruzyňské věznici. Bylo to místo, kde měl být člověk pomocí promyšleného systému zbaven své důstojnosti, ale byla to také příležitost zažít příběhy přátelství a solidarity, které nakonec učinily vězeňský život snesitelnějším. Ve své knize, kterou sama nazvala románem - pravdou, dosáhla autorka mimořádné působivosti. A tu neztratila ani jeho čtyřdílná adaptace, na níž se podíleli vedle Evy Kantůrkové jako spoluscenárista i Václav Šašek, režisér Hynek Bočan a řada skvělých českých herců. Film získal v roce 1994 na MTF v Cannes Velkou stříbrnou cenu v kategorii seriálů a Velkou zlatou cenu za herecký výkon Ivany Chýlkové.
Obsah dílů

1.série (1992)
DÍL 1. Dům smutku (Dům smutku) - K třicátému výročí Prohlášení Charty 77 uvádí Česká televize reprízu čtyřdílného televizního filmu, který vznikl podle stejnojmenné literární předlohy Evy Kantůrkové. Román, napsaný na počátku osmdesátých let, byl inspirovaný autorčinými zážitky po zatčení z politických důvodů z roční vyšetřovací vazby v ruzyňské věznici. Bylo to místo, kde měl být člověk pomocí promyšleného systému zbaven své důstojnosti, ale byla to také příležitost zažít příběhy přátelství a solidarity, které nakonec učinily vězeňský život snesitelnějším. Ve své knize, kterou sama nazvala románem – pravdou, dosáhla autorka mimořádné působivosti. A tu neztratila ani jeho čtyřdílná adaptace, na níž se podíleli vedle Evy Kantůrkové jako spoluscenárista i Václav Šašek, režisér Hynek Bočan a řada skvělých českých herců. Film získal v roce 1994 na MTF v Cannes Velkou stříbrnou cenu v kategorii seriálů a Velkou zlatou cenu za herecký výkon Ivany Chýlkové.
DÍL 2. Andy (Andy) - Barvitá mozaika několika hluboce lidských ženských osudů – vězeňkyň – pokračuje příběhem mladé cikánky. Okouzlující a svobodomyslná Andy pak Martě vypráví svůj příběh. Marta má stále větší zdravotní potíže, které ji nakonec dovedou k lékaři. Je jasné, že za její zdravotní stav mohou i stále častější výslechy. Další ranou je převedení Andy do jiné cely. Novou Martinou spolubydlící je Helga, ne příliš sympatická a neobyčejně vlezlá a servilní bytost. Vyšetřovatel Martě nabídne, aby učinila prohlášení v televizi, které by jí zajistilo propuštění z vazby. Nešťastná žena však odmítá…
DÍL 3. Helga (Helga) - Pobyt v ruzyňské věznici ztrpčují Martě nejen spory s novou spoluvězeňkyní Helgou. Z protokolu, který už má konečnou verzi, se dozvídá, že jeden z jejích přátel ji svou výpovědí poškodil. A toto vše, spolu se zážitkem sebevražedného pokusu jedné vězeňkyně, způsobí Martino dočasné nervové zhroucení. Martu smí konečně navštívit manžel. A k Martě a Helze přibude na celu výměnou za Peterkovou nová žena – Bóži.
DÍL 4. Přítelkyně z domu smutku (Přítelkyně z domu smutku) - V závěrečné části se rozloučíme s hrdinkami televizní podoby románu Evy Kantůrkové z ruzyňské věznice z počátku osmdesátých let. Spisovatelka Marta tráví další měsíce vyšetřovací vazby, změnilo se jediné, že již není odváděna k výslechům. Spisy jsou uzavřeny. Marta sdílela celu už s vězeňkyněmi nejrůznějších kategorií, povah i osudů. Každá z nich v ní zanechala svůj otisk. I v tomto chmurném prostředí bylo možné prožít příběhy přátelství a solidarity, které nakonec učinily vězeňský život snesitelnějším. Dále nás bude zajímat osud Bóži, toužící po setkání se svým Vénou, rovněž uvězněným v Ruzyni. V retrospektivě poznáme příběh krásné Naděnky, doutnající konflik mezi Helgou a Martou opět vzplane. Martě se podaří vzkázat manželovi, aby přišel na nádraží nedaleko věznice, aby mu mohla alespoň zamávat.

 

Produkce -

https://www.csfd.cz/film/69385-pritelkyne-z-domu-smutku/