Případy 1. oddělení (TV seriál) Případy 1. oddělení

04.03.2016 15:04

Krimi

Česko, 2014 - 2016, 14 h 10 min (Minutáž: 14x63 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Bolek Polívka, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Igor Bareš, Ondřej Malý, Petra Hřebíčková, Stanislav Majer, Petr Franěk, Roman Štabrňák, Zuzana Onufráková, Sabina Remundová, Igor Chmela, Zlata Adamovská, Slávek Bílský, Rebeka Lizlerová, Regina Rázlová, Jarmila Vlčková, Jan Meduna, Radek Holub, Tomáš Kozák, Robert Poláček, Jiří Modranský, Anna Polívková, Jiří Lábus, Josef Mareš, Jiří Král, Stanislav Zindulka, Roman Skamene, Martin Donutil, Jana Šulcová, Martin Sitta, Marek Adamczyk, Adrian Jastraban, Jiří Wohanka, Luboš Veselý, Antonín Hardt, Vladimír Brabec, Jiří Zapletal, Andrej Polák, Josef Kuhn, Renata Podlipská, Braňo Holiček, Jarek Hylebrant, Tomáš Dastlík, Tereza Blažková, Lukáš Melník, Vlasta Peterková, Ladislava Něrgešová, Václav Helšus, Lukáš Reichl, Gabriela Mikulková, Lenka Zahradnická, Sebastian Jacques, Peter Ondreička ml., Alena Doláková, Silvester Matula, Jan Plouhar, Gustav Hašek, Jiří Černý, Milan Mikulčík, Šárka Vaculíková, Radoslav Šopík, Alena Štréblová, Pavla Beretová, Richard Fiala, Lukáš Příkazký, Jana Gýrová, Přemysl Bureš, Predrag Bjelac, Čeněk Koliáš, Kamil Švejda, Jan Novotný, Zdeněk Košata, Jarmil Škvrna, Petr Halberstadt, Libor Kovář, Olga Schmidtová, Petr Lněnička, Aneta Krejčíková, Miroslav Gulyas, Anna Linhartová, David Máj, Filip Kaňkovský, Michal Gulyáš, Martin Hofmann, Otto Rošetzký, Miroslav Sabadin, Milan Hloušek, Jiří Čapka, Ondřej Lechnýř, Kryštof Nohýnek, Jiří Ployhar ml., Vojtěch Záveský, Milena Steinmasslová, Radek Kuchař, Radim Jíra, Andrea Daňková, Alena Vondrášková, Kristýna Kociánová, Agáta Lexová, Jakub Štáfek, Jiří Konvalinka, Justin Svoboda, Zdeněk Bařinka, Hana Štádlerová, Tomáš Havlínek, Tereza Těžká, Ondřej Novák, Jiří Bartoň, Štěpán Vlček, Martina Randová, Petr Buchta, Jiří Bábek, Vladimír Javorský, Jiří Štrébl, Martin Šmíd, Tomáš Tobola, Kateřina Fixová, Dana Klášterecká, Silvestr Matula, Vlastimil Brabec, Ondřej Hampl, Filip Menzel, Petr Bláha, Kateřina Burianová-Rajmontová, Tomáš Jeřábek, Jakub Železný, Tomáš Dastík, Hana Seidlová, Veronika Řeháková, Kamil Mikulčík, Brigita Cmuntová, Antonie Talacková, Markéta Tannerová, Hana Frejková, Zdeněk Palusga, Pavel Majkus, Karel Wiencek, Jiří Krejčí, Štěpán Komárek, Matěj Nedvěd, Štěpán Kozub, Jamba Mulimwe, Kristýna Maléřová-Podzimková, Zuzana Slavíková, Milan Šteindler, Václav Vašák, Andrea Černá, Jan Apolenář, Pavel Štoll, George Pacurar, Petr Reif, Josef Vrána, Barbora Munzarová, Petr Motloch, Roman Luknár, Zuzana Vejvodová, Roman Svoboda, Kryštof Grygar, Martina Gasparovičová-Bezoušková, Zuzana Skalická, Otakar Brousek ml., Tereza Bílková, Ctirad Götz, Rostislav Novák ml., Jan Bosák, František Mitáš, Otmar Brancuzský, Lukáš Bech, Jitka Ježková, Jaroslava Pokorná, Jana Sováková, Robert Nebřenský, Stanislav Trtílek, Stanislav Gerstner, Gabriela Heclová, Pavla Gajdošíková, Tereza Lášková

Obsah

Případy 1. oddělení je kriminální seriál inspirovaný 14 skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který v posledních letech dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům. Spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš. Kriminální seriál Případy 1. oddělení se tak opírá o mimořádnou míru autenticity a přesnosti v popisu policejního prostředí, žargonu i vyšetřovacích postupů. Pro ty je typické, že policisté většinou relativně brzy vědí, kdo je pachatelem. Mnohem těžší ale je dopadnout ho a zločin mu dokázat. Důležitou roli hrají i zdánlivé maličkosti. Způsob pátrání a usvědčení zůstal u všech případů do velké míry zachován. Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy. Například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města, případem vraždy pracovníka televizní stanice, vraždou, kterou si objednal majitel domu, aby se zbavil nepohodlné nájemnice. Máte možnost dozvědět se, jak policisté při dopadení pachatele postupovali, co jim komplikovalo práci, případně jaký museli použít trik, aby ho z činu usvědčili. Čeká vás čtrnáct epizod, čtrnáct skutečných případů. Skutečná kriminálka.(Česká televize)
Obsah dílů
1. série (2014)
DÍL 1:  Rozčtvrcená (Rozčtvrcená) - * Zpracováno podle případu vraždy mladé ženy, jejíž ostatky byly nalezeny v Praze 5. Pachatel byl pražskými policisty dopaden za 8 dnů. Městský soud v Praze jej odsoudil k výkonu trestu odnětí svobody v trvání 15 let.
Když jednoho rána nalezne bezdomovec v kontejneru uprostřed Karlína tělo mrtvé ženy, je jasné, že nejde jen tak o ledajakou vraždu. Ženské tělo je rozřezané na několik kusů a vyhozeno do několika blízkých popelnic. Rozbíhá se tedy vyšetřování. Začíná se série výslechů počínaje jejím spolubydlícím, který poznal její tvář v novinách, až po jejího přítele, který ale její zmizení nenahlásil, a staví se tak na místo podezřelého. Vyšetřovatelům navíc dělá starosti ztracený pes oběti. Právě ten by mohl být vodítkem k celému případu.
DÍL 2: Fantom z Jižáku (Fantom z Jižáku) - * Zpracováno podle případu série přepadení jedenácti žen na pražském Jižním Městě. Případ převzalo 1. oddělení pražské kriminálky, pachatel byl do týdne zadržen a následně odsouzen na 10 let odnětí svobody.
Tým vyšetřovatelů Prvního oddělení je přidělen k případu brutálního znásilnění na Jižním Městě. V poslední době však došlo ještě k dalším deseti nevyřešeným znásilněním ve stejné oblasti. Už od počátku tuší kapitán Pražák, že by za tím vším mohl být jediný pachatel. Rozbíhá se tedy série vyšetřování s cílem chytit toho, kdo za to může. Jenže ani výpověď poslední znásilněné, ani zátah a ani rekognice nedávají jasný výsledek. Když se navíc do celého případu začne motat zvídavá reportérka Skopcová, která dostává informace od někoho z oddělení, je jasné, že případ to nebude vůbec jednoduchý. K tmu všemu je major Korejs nucen odhalit, kdo právě oné Skopcové dává tajné informace.
DÍL 3: Doživotní chyba (Doživotní chyba) - * Inspirováno případem pachatele, který se během dvou let dopustil tří vražd a čtyř pokusů o vraždu. Celkem byl usvědčen z 84 trestných činů. Byl odsouzen na doživotí.
K Prvnímu oddělení je přidělen praktikant por. Kavalír. Hned od začátku sleduje spolu s ostatními případ několika přepadení postarších dam, které někdo zbil, okradl a v tom horším případě uškrtil. Jen kapitán Anděl zůstává stranou. Korejs má totiž zato, že to právě on je tím, kdo vynáší interní informace reportérce Skopcové. Už od začátku je jasné, že se v případě uškrcení jedná o sériového vraha, jenže podezřelých je hned několik a jeden z nich se dokonce přiznal. Bohužel, on to není. I když se při testu důvěryhodnosti osvědčí, DNA říká něco jiného, a tak je potřeba najít toho pravého pachatele.
DÍL 4: Klíčový důkaz (Klíčový důkaz) - * Inspirováno případem vraždy manželů a jejich malého syna v Praze 5. Pachatelem byl zjištěn osmnáctiletý syn poškozené. Městský soud v Praze jej odsoudil k 25 letům odnětí svobody. Vrchní soud mu trest snížil na 15 let.
Uprostřed noci je kapitán Pražák přivolán k případu vraždy manželů a jejich tříletého syna. Celý případ oznámil přeživší syn Šimon, který se pod návalem okolností psychicky zhroutil. Jak se později ukáže, v případu by mohlo jít o víc, třeba o drogy. Vyšetřování se proto bude ubírat tímto směrem. Jenže když ani to nepřinese ovoce, musí vyšetřovatelé najít nějakou jinou cestu. Co třeba domácí násilí, které v rodině Šimona bylo na denním pořádku? S případem nakonec pomohou rodiče zabité ženy. Korejs mezitím i nadále řeší problém s práskačem mezi vyšetřovateli. Ale nebude to on, kdo přijde na to, kdo vynáší interní informace. Bude to Kozák. A právě jemu se podaří svého kolegu Anděla očistit.
DÍL 5: Laborant (Laborant) - * Inspirováno případem nálezu snímku rozřezaného ženského těla, které i soudní znalci považovali za reálné. Podezření z brutální vraždy se neprokázalo, šlo o filmovou rekvizitu. Průhonický případ z roku 1992 zůstal neobjasněn.
V jednom z luxusních obchodů s dámským prádlem v Pařížské ulici je nalezena fotografie rozřezané ženy. Něco takového mohl spáchat jen duševně nemocný člověk, sadista nebo masový vrah. Případ dostane na starosti por. Sršeň, kterému se nelíbí, jak s ním ostatní zacházejí. Už od začátku se případ podobá jednomu dávnému nevyřešenému případu z Průhonic. Průběh byl stejný. Rozřezaná žena byla pohozena tak, aby se tělo našlo. Tehdy byli podezření laboranti. Že by se někdo z nich po pár letech vrátil? Korejs se mezitím snaží vypořádat se Štrompfem, který vynášel interní informace. Kvůli tomu navíc televize přichází o žhavé zprávy z místa činu.
DÍL 6: Nenávist (Nenávist) - * Inspirováno případem trojnásobné vražedkyně, která se v průběhu dvaceti let dopustila tří vražd. Je jednou ze čtyř žen odsouzených v České republice po roce 1990 na doživotí.
V bytě v jednom z pražských domů je nalezeno mrtvé tělo cirkusáka a sukničkáře Koblihy. Z mordparty se případu chopí Plíšek, Korejs a Anděl, protože ostatní mají volno nebo jsou nemocní. Na místě činu navíc chybí tři plátna, která pachatel vyřízl z rámů a ukradl. Vyšetřovatelé už na místě činu dochází k závěru, že za vším může být žena. Ale to Korejs nehodlá poslouchat. Plíšek má navíc ještě další teorii. Teorii tzv. uspávaček. Podle něj za tím bude žena, která si muže vybírá předem, posléze je opije, okrade a zabije. A jeho teorie se postupně jeví jako více a více pravděpodobná. Když navíc dojde k druhé vraždě, která je na chlup stejná jako ta první, začne si i Korejs pohrávat s myšlenkou uspávaček.
DÍL 7: 48 hodin (48 hodin) - * Inspirováno případem vraždy a sérií loupežných přepadení důchodců v Praze. Pachatel byl zadržen v rámci rozsáhlé bezpečnostní akce na pražských poštách. Byl odsouzen k 25 letům vězení.
V jednom z domů na Bartolomějské ulici je nalezena mrtvola postaršího muže Aloise Lešnera. Případ dostane na starosti kpt. Pražák, který už od začátku myslí, že se nejedná jen o jednu loupežnou vraždu, ale že má co do činění s někým, kdo si vždy vytipuje důchodce jdoucí si pro důchod, ty pronásleduje a nakonec okrade, popř. zabije. Kvůli svým neortodoxním metodám ale ohrozí vyšetřování, když hlavního podezřelého dopadne bez jakéhokoliv povolení a za použité násilí. Vyšetřovatelé tak mají dohromady pouhých 48 hodin, po kterou je podezřelý v zadržovací vazbě, aby mu dokázali to, z čeho ho Pražák podezírá. Ale zda to stihnou, toť otázka.
DÍL 8: Policajt na odstřel (Policajt na odstřel) - * Inspirováno případem přestřelky mezi policisty a třináctkrát soudně trestaným narkomanem. Pachatel byl dopaden po tříměsíčním pátrání. Soud mu uložil trest v délce 14 let.
U Rokytky dojde k přestřelce mezi policisty a feťákem. Tomu se podaří zmocnit se policejního auta. Něco takového plukovník Jeřábek nehodlá nechat jen tak. Do věci se navíc začne motat inspekce z GIBSu. Je jasné, že každá chyba teď může znamenat ještě větší problémy. Do případu je nasazeno celé oddělení. Nakonec se s pomocí přeživších policistů z přestřelky a Evidence trestního řízení (ETŘ), které Plíšek moc neholduje, podaří vypátrat toho, kdo za tím stojí. Ale zátah na něj nebude jednoduchý. Vzhledem ke zbraním a výbušninám je potřeba vymyslet plán, aby při zásahu nedošlo k jakýmkoliv pochybením. Anděl si mezitím stihne pořádně vystřelit z por. Sršně. Jenže ten už dobře ví, jak mu to vrátit.
DÍL 9: Totožnost (Totožnost) - * Inspirováno případem vraždy mladé ženy, který policisté objasnili během několika dní. Ve skutečnosti však pachatel neopustil Irsko sedm let a teprve poté došlo k jeho vydání.
Když se otec vrátím domů, najdu v posteli svou dceru brutálně ubodanou. Okamžitě na místo přijíždí mordparta 1. oddělení. Od počátku se pracuje s verzí žárlivého přítele, protože zavražděná měla v pokoji fotky jich obou a s oběma udržovala vztah. Jenže který z nich to byl. Český přítel nebo ten zahraniční? Postupem se začíná ukazovat jako pravděpodobnější zahraniční vrah. Díky pomoci hotelu, mladé barmanky a odpadků je nakonec vše jasné. Jedinou překážkou je vydání eurozatykače, aby mohli pachatele v zahraničí zatknout. Jenže když neznají pravé jméno dotyčného, eurozatykač vydán být nemůže. Je potřeba se tedy vrátit na samý počátek vyšetřování.
DÍL 10: Sladký vyděrač (Sladký vyděrač) - * Inspirováno případem vyděrače, kterého policisté 1. oddělení pražského policejního ředitelství vypátrali za dva týdny. Pachatel byl odsouzen na 5 let odnětí svobody.
Čokoládovny dostanou dopis, ve kterém se vyděrač dožaduje dvaceti milionů, jinak otráví jejich výrobky. Vzhledem k tomu, že se blíží období Mikuláše a Vánoc, mohlo by se jednat o vážný problém. Jenže vyděrač narazí na silného protihráče v podobě ředitelky čokoládoven. Ta totiž dokáže vyděrači vymluvit všechny jeho podmínky a změnit jeho postupy od místa setkání až po způsob doručení peněz. Vše tak ukazuje na amatéra. Ale Korejs, Jeřábek, ani ÚOOZ si to nemyslí. Ba naopak, myslí si, že jde o organizovanou skupinu. Proto rozjíždí masivní sledovací akci ředitelky až do Roudnice, kde má dojít k předání. Na pachatele si ale mezitím políčí Plíšek se Sršněm, kteří jako jediní tuší, co za amatéra za tím stojí.
DÍL 11: Hodinka k dobru (Hodinka k dobru) - * Inspirováno případem nájemné vraždy. Zprostředkovatel i vrah odešli od soudu s tresty 15 let. Zadavatel byl odsouzen k 18 letům vězení. Odvolací soud mu trest zmírnil rovněž na 15 let.
Mladík najde v bytě mrtvou přítelkyni. Nikdo neví proč právě na ni měl někdo spadeno. Tedy až na nerudného pana domácího, který s ní neustále bojoval. Shodou náhod je v domě navíc privát, jehož provozní se jmenuje stejně jako zavražděná. Kriminalisté proto pracují s teorií, že vrah mohl oběti zaměnit a soustředí se na onen privát. Jenže ani domácí se nezdá být tak špatná volba, obzvláště když se přijde na jeho nekalé praktiky, na jeho poskoka a na jeho vztah k zavražděné. Vyšetřovatelé nakonec za pomoci lsti přece jen najdou pravdu. Mezitím se Korejs s Jeřábkem snaží vypořádat s odchodem Plíška do důchodu a Vláďa Sršeň s tím, co on sám si počne proti srandičkám Anděla a Pražáka.
DÍL 12: Důvod k zabití (Důvod k zabití) - * Inspirováno případem pokusu sebevraždy čtyřiadvacetiletého muže, který objasnili policisté 1. oddělení ve spolupráci s policisty Obvodního ředitelství Praha 1.
Řeka u náplavky vyplaví těžce pobodaného mladíka. Za pomoci přítomného kanoisty a lodníka se ho podaří dostat na břeh a okamžitě do nemocnice. Vyšetřovatelé se obávají, že mají co do činění s brutálním pokusem o vraždu. Když ale později začne docházet k sérii napadené s nožem a ubodáním, jeví se jako pravděpodobnější operování sériového vraha. Aby to bylo ještě těžší, přeživší pobodaný z řeky s policisty nekomunikuje. Ti se proto musí spojit s televizí, aby se dostali k potřebným informacím. Nakonec se ukáže, že celá věc už od začátku není tak, jak se jeví.
DÍL 13: Smrt novináře (Smrt novináře) - * Inspirováno případem vraždy střihače televizní stanice. Policisté Krajského ředitelství policie Praha ho dopadli po třech týdnech. Odsouzen byl na 25 let.
V parku je obtěžována mladá slečna a nikdo se nemá k tomu, aby jí pomohl. Až na jednoho odvážlivce. Jenže za záchranu jejího života zaplatí cenu nejvyšší, obětuje vlastní život. Posléze vyjde najevo, že se jedná o střihače televizní stanice TV1. Ta hodlá ostatní občany motivovat k nalezení pachatele pomocí obrovské finanční odměny. Jelikož se případ stane natolik mediálně sledovaným, nemohou si vyšetřovatelé dovolit žádné chyby. Korejs tedy na tento případ nasadí úplně všechny. Nakonec budou muset všichni z týmu policistů i z týmu redaktorů uzavřít příměří a postupovat společnými silami, aby pachatele dopadli.
DÍL 14: Klubové barvy (Klubové barvy) - * Inspirováno případem bitky mezi fotbalovými rowdies. Poškozený jen díky včasné lékařské pomoci útok přežil. Pachatel byl policisty vypátrán do jednoho měsíce. Soud ho potrestal za pokus o vraždu 8 lety odnětí svobody.
Na autobusové zastávce najde řidič autobusu těžce pobodaného mladíka. Jelikož ten převoz do nemocnice i přes včasný zásah záchranářů nepřežije, vyšetřovatelé 1. oddělení mají co do činění s vraždou. Postupně se začíná ukazovat, že za vraždou stojí fotbaloví fanoušci, kteří se mezi sebou poprali. Případ dostane na starost por. Sršeň spolu s Andělem. Jejich vzájemná rivalita ale začne případ zamotávat, proto musí zasáhnout Korejs. Nakonec budou muset všichni chtě nechtě spojit síly, aby toho pravého fanouška zatkli. Korejs navíc řeší dilema, zda i nadále zůstat u policie, či po 32 letech odejít do výslužby.

2. série (2015)
DÍL 1: Slepý svědek (Slepý svědek) - * Inspirováno případem dvojnásobné vraždy. Obviněný byl zadržen do 3 dnů na základě svědectví nevidomého svědka. Po ukončení vyšetřování před podáním obžaloby spáchal ve vazební věznici sebevraždu oběšeném. Trestní stíhání bylo z tohoto důvodu zastaveno.
V renomované pražské advokátní kanceláři dojde k dvojnásobné vraždě. Těla právničky a koncipientky najde právník a současně manžel zavražděné právničky, který se v podnapilém stavu vrací z oběda s klientem. Vyšetřovatelé musí zjistit, co přesně se stalo, ale zároveň se vypořádat s agresivním a nespolupracujícím právníkem/manželem. Jak se později ukáže, vraždy by mohly souviset s obrovským a mediálně sledovaným případem společnosti OK bydlení. Když ale dojde k přepadení truchlícího právníka, vyšetřovatelé musí přehodnotit přístup. S tím by jim mohl pomoci i onen klient. Jenže ten nevidí, zato má ale perfektní sluch. A to by mohlo pomoci. Mezitím to na stanici vře. Kozák s Korejsem se nemohou ani vystát a napjatá atmosféra začíná ovlivňovat pracovní výkony. Plíškovi zas hrozí odchod do penze kvůli nepovedeným testům střelby.
DÍL 2: Informátor (Informátor) - * Inspirováno případem recidivisty, který v létě 2012 v rozmezí 3 týdnů jednu vraždu spáchal a o další dvě se pokusil. Za to byl odsouzen na doživotí.
Vyšetřovatelé prvního oddělení jsou přivoláni k požáru taxíku v celku opuštěné oblasti. Jak se ukáže, nebyla to nehoda, a později po objevení těla ani sebevražda. Dvě rány do hlavy to potvrzují. Vyšetřování se ubírá směrem loupežného přepadení. U mrtvého taxikáře se totiž nenašla kasírka s ozdobnou sponou. Ta se naopak našla u jednoho z popelářů, který je ihned podezřelým. Mezitím se vyšetřuje i případ ženy vietnamského původu, kterou někdo přepadl mačetou. Na případu pracuje Víťa Sršeň a má prý skvělého informátora. Do třetice je tu Kozák a jeho pomoc při rekonstrukci okrádání stařenky, ve kterém figuruje jako korunní svědek jistý bezdomovec Žiga. Ač se to zdá na první pohled nemožné, všechny tři případy mají něco společného. Něco, co všechny tři případy ihned vyřeší.
DÍL 3: Súdánský student (Súdánský student) - * Inspirováno případem vraždy súdánského studenta. Trest ve výši 14,5 roku odvolací soud zkrátil o rok. Jeho komplic byl odsouzen za trestný čin násilí proti skupině obyvatel na 7,5 měsíců nepodmíněně.
Policisté musí řešit případ smrti súdánského studenta a dalšího těžce zraněného egyptského studenta. Případ má od začátku rasový podtext a toho jsou si vyšetřovatelé vědomi. Ač Vrána nechce slyšet žádné předsudky. S případem musí 1. oddělení pomoci i plukovník Landa coby odborník na případy s rasovým podtextem. To vše je umocněno obrovským mediálním tlakem a hrozící demonstraci proti rasismu. Případ se musí uzavřít co nejdřív. Jenže nakonec se protahuje až na několik týdnů. Kozák navíc musí řešit osobní problémy s Majdou, kterou někdo zdroguje, a nemůže tak být na místě činu hned při výjezdu. A to hodlá Korejs využít pro svůj prospěch a vyštípat Kozáka pryč.
DÍL 4: Děti na odpis (Děti na odpis) - * Inspirováno případem vraždy dvanáctiletého chlapce. Mladistvý pachatel ve věku 15 a půl roku byl odsouzen k šesti letům nepodmíněně. Proti rozsudku se odvolal, avšak vrchní soud jeho odvolání zamítl.
V parku se najde tělo malého chlapce. Má stažené kalhoty a rozkrok zakrytý listím. Všechno ukazuje na sexuální zločin. O to citlivější je to téma, že se jedná právě o dítě. Vyšetřování zavede kriminalisty až do školy oběti a k jeho matce. Ta se o dítě nestarala, i tak ale chodil poslední dobou prvotřídně oblékaný a zanedbával školu. Na vině je podle všeho dětská prostituce. V sítích kriminalistů s pomocí Skopcové proto končí pedofil Kolář, se kterým už mají na 1. oddělení své zkušenosti, nebo Němec Otto Slangen, se kterým oběť viděli naposledy. Jenže na dobu smrt mají oba alibi. Poté, co si však doktor Vojíř nechá přeměřit teploměr, který mu špatně ukazoval, je vše jinak. Na oddělení mezitím vrcholí soukromá válka Kozáka a Korejse. S pomocí redaktora se musí jeden z dvojice stěhovat.
DÍL 5: Tělo (Tělo) - * Inspirováno případem zmizení sedmatřicetileté ženy z Prahy. Přestože se pachatel po předložení řetězce nepřímých důkazů nepřiznal, byl obviněn z její vraždy. Tím však tento případ zdaleka neskončil...
Kriminalisté vyšetřují případ zmizení Lucie Martínkové, která byla naposledy viděna na benzínce. Její manžel má o ni strach. Ukáže se, že žena měla poměr s kolegou z práce a že dost možná spolu plánovali útěk. Jenže tomu nenasvědčuje divná SMS, kterou manžel dostal, opuštěné auto, ani fakt, že onen kolega, doktor Trégl, si nevzal žádné doklady. Pracovní verzí je její vražda. Jenže bez těla se takový zločin dokazuje jen těžko. Proto je potřeba na Trégla zatlačit. Ale k tomu je potřeba ho prvně najít. Když se nakonec přece jen podaří Trégla vystopovat, je v Německu a k jeho vydání je potřeba eurozatykač. Alespoň se správňákem Vránou po boku. Na pomoc navíc vyšetřovatelé přibírají i Romana Svobodu a jeho pořad Na stopě.
DÍL 6: Olizovač (Olizovač) - * Inspirováno případem cizince, které se dopustil vraždy a pěti dalších loupežných přepadení. Soud akceptoval návrh na vazbu, kde po několika týdnech obviněný spáchal sebevraždu.
V kasinu se najde zastřelený muž. Ten měl na starosti kasu. Hned na místě činu je zadržený i podezřelý. Jenže jak se ukáže, ten to nespáchal. Naštěstí je tu záznam z kamer, který by mohl vyšetřovatele posunout správným směrem. Jenže shoda s databází žádný. Postupně se ukazuje, že poškozený vybral před přepadením obrovskou částku a mohlo by jít o spiknutí. V tom ale přijde další zpráva, že podezřelý zaútočil stejným způsobem jinde. Jeho poznávacím znamením je olizování rtů, což svědčí o drogové závislosti. S pomocí médií a motivace majitele kasin, kde svou roli kromě Pražáka sehraje i krásná Dita, se nakonec podaří skutečného útočníka najít. Krom Prvního oddělení je do případu zapojen i Kozák, což Korejs odmítá a je nucen lhát plukovníku Jeřábkovi, což bude mít své následky. A navíc Anděl dál neúnavně řeší případ zmizelé Martínkové. Jeho vehementní snaha ho ale jen zavede do problémů.
DÍL 7: Krádež století (Krádež století) - * Inspirováno případem největší krádeže v českých dějinách. Pachatel byl v nepřítomnosti odsouzen k trestu 9 let odnětí svobody. Stejný trest dostal i komplic. Za krádež půl miliardy jim hrozil nanejvýš trest desetiletý. Ukradené peníze se do doby natáčení nenašly.
Z centrály bezpečnostní agentury je ukradeno bezmála 500 milionů korun. Krádeže si náhodou všimne až následující směna. Podle záznamu z kamer za krádeží stojí pan Císař, který u agentury pracoval a poté, co peníze ukradl a naložil do komplicovy dodávky, v klidu odsloužil celou směnu a poté v klidu odešel. Po lupičích největší částky v historii se rozjíždí celosvětové pátrání práv po panu Císařovi a jeho komplici. Celou věc komplikuje to, že zloděj okamžitě po odcizení peněz překročil hranice do Německa, dodávku, do které se peníze naložily, se nedaří nalézt, a v bytě pana Císaře se najde značné množství krve. Případ má ale přece jen jedno pozitivum. Konečně se podaří najít tělo v jednom starším, leč stále otevřeném případu. Na pozadí toho probíhají na 1. oddělení změny. Korejs po nezdaru v minulém případu nuceně odchází a na jeho místo je třeba dosadit někoho jiného, neméně zkušeného.
DÍL 8: Poslední případ (Poslední případ) - * Muž zastřelený neznámým pachatelem v garáži domu v poklidné čtvrti Prahy byl člověk bez jediného stínu. Kdo měl zájem se ho zbavit a proč? Případ, který teprve před rokem soud definitivně uzavřel, policistům zamotal hlavu, protože pachateli chyběl motiv. O to těžší bylo vraha najít a čin mu dokázat. Policisté se museli spolehnout na to, že přece jen někde udělal chybu. Závěrečná epizoda druhé série Případů 1. oddělení.

Producent - Ceská Televize
https://www.serialzone.cz/serial/pripady-1-oddeleni/epizody/posledni-pripad-2x08/