Příliš vzdálený most / A Bridge Too Far (1977/175/USA, Velká Británie/Drama, Historický, Válečný) 83%

15.01.2021 13:07
JEDNOU VĚTOU
„Velikášský plán odsouzený k nezdaru a nezměrné hrdinství obyčejných vojáků ve velkolepém válečném velkofilmu."

OBSAH
V srpnu 1944 byla osvobozena Paříž. Armádě však chybělo dostatečné zásobování. Generál Montgomery vymyslel plán jménem Market Garden: Market - letecké síly, Garden - pozemní síly. Hlavním úkolem bylo vybojovat a udržet tři mosty v Holandsku (Aidhoven, Nijmegen a Arnhem) přes Rýn. Celou akci komplikují terénní možnosti přistání dopravních letadel, vojáci musí seskakovat padáky a přemístit se do Arnhemu vzdáleného 12 km. Pozemní síly u Nijmegenu potřebují ovládnout obě strany mostu, na druhou stranu řeky se mohou dostat pouze pomocí člunů, pod palbou německých obránců. Celková situace se pro spojence nevyvíjí dobře...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Velkolepá vojenská operace si zaslouží velkolepé filmové zpracování. Přesně tím je Příliš vzdálený most pro operaci Market Garden. Hvězdné obsazení se slavným režisérem Richardem Attenboroughem a skoro tří hodinový náhled do válečné historie. Od první do poslední minuty tak sledujeme skvěle zvládnutý film s vynikající atmosférou, který představuje všechny možné vrstvy a hrůzy války. Zmíněné hvězdné obsazení je na jednu stranu velký klad, ale také menší zápor, protože všichni velcí herci tak dostávají na svůj vkus jen minimum prostoru a o tom by mohl nejvíce mluvit Gene Hackman nebo Robert Redford. Přesto působí celý tento kolos jako úchvatné válečné drama, které působí velmi civilně a reálně a ještě dává vzpomenout na velké válečné filmy, v kterých všichni nemluvili anglicky a nepřekážely nepovedené počítačové efekty... Možná mé 4* působí v kontextu s komentářem trochu slabě, ale filmu se těžko něco odpírá, snad jen tempo není nejvyšší a Attenboroughova láska k dlouhým filmům je možná trochu na škodu a tak nejvýstižnější je 4 a 1/2*. Jinak opravdu vynikající film, který v mnohém těžko hledá konkurenci a patří mezi několik těch vůbec nejlepší válečných snímků historie. (Djkoma) 4*

Na nepovedenou spojeneckou akci : Operaci Market Garden ve 2. světové válce navázal bohužel siilně nepovedený dabing na MGM channel, který dokonce může ovlivnit moje hodnocení. Nevím totiž, zda to bylo dabingmem nebo filmem, ale nemohl jsem se vůbec dostat do děje. Jednou jsem byl v německém štábu, pak na bojišti, pak ve spojeneckém štábu, pak jsem sledoval přesun. Kdybych zůstal jen na jedom místě mělo by to větší smysl. Nevylučuji však, že je to vina dabingu, protože sledovat výbuch tanku a současně slyšet ticho a následně se koukat na řeč generála a slyšet výbuch tanku a řeč generála si poslechnout v době kdy jednotka už dávno bojuje skutečně na orienatci nepřidá. Z hereckých hvězd , kterých je filmu tolik, že by zaplnili Titanic se mě nejlépe líbil Sean Connery a Robert Redford. Slibuji, že až film uvidím ve správné podobě k hodnocení se vrátím . (Enšpígl) 3*

Richard Attenborough méně známou (protože nepříliš úspěšnou) operaci Market Garden pojal ve velkém stylu. Scéna seskoku několika desítek tisíc spojeneckých vojáků na holandské území je jedním z mnoha důkazů jeho… skoro se chce napsat megalomanie. Všeho je v tomto filmu ohromné, dechberoucí množství – komparsistů, vojenské techniky, hereckých hvězd, z nichž každá dostala vlastní dramatickou epizodu. Někdy jsem si až říkal, jestli to tvůrci trochu nepřehnali, podobná velkolepost totiž ubírá na přesvědčivosti malých, obyčejných emocí. Není tu záběr na jednoho zraněného a zdeptaného vojáka, ale pro jistotu záběr na celou divizi zraněných a zdeptaných vojáků, navíc podbarvený patetickou hudbou, takže kýžený efekt se vytrácí. Všechno je moc strojené, příliš dokonalé a pouze v případě akčních scén to dokonale funguje. Bitvy - bylo by drzostí tvrdit, že o nic jiného ve válce ani nešlo, ale tohle není válka, tohle je film o ní a ty bitvy jsou velkolepé. 80%  (Matty) 4*

VELKÁ RECENZE
Spojenecké velení naplánovalo na podzim roku 1944 operaci, která by v případě úspěchu mohla ukončit válku v Evropě do Vánoc. Jedná se o největší nasazení výsadkových vojsk v historii, cílem útoku se stávají mosty na třech místech v Nizozemí. Výsadkáři mají za úkol mosty obsadit a držet do doby, než dorazí pozemní jednotky. Tato mise je však velmi náročná vzhledem k nutnosti přesného dodržení časového plánu.
Těsně před zahájením akce se navíc ukáže, že u nejsevernějšího místa výsadku, města Arnhem, se namísto očekávaných druhořadých jednotek nacházejí německé tanky. Operace však přesto pokračuje, ovšem od začátku dochází k problémům. Americké jednotky sice úspěšně obsadí své cíle, ovšem Britové u Arnhemu narazí na silný odpor nepřítele, při výsadku přijdou o motorová vozidla a vinou nespolehlivých vysílaček ztratí spojení s ostatními spojeneckými silami. Navzdory tomu se jim podaří obsadit jednu stranu cílového mostu a vybudovat zde obranu. Pozemní síly mezitím nabírají zpoždění, neboť k mostům, které výsadkáři drží, vede jediná a navíc poměrně úzká silnice, Němcům se navíc podaří kolonu tanků a dalších vozidel zdržet likvidací silničního mostu. Britové tak stojí proti velké přesile, zásoby pro ně dopravované transportními letadly navíc končí v rukou Němců, kteří obsadili výsadkové zóny. Pomalu tak dochází munice a stejnou měrou přibývá raněných.
Spojenecké jednotky se nakonec dostanou téměř až k  Arnehmu, avšak namísto konečného spojení s výsadkáři musejí čekat na vlastní pěchotu, aby pro ně vyčistila terén. Pokus posílit Brity polskou brigádou (jejíž nasazení navíc výrazně zdrží nepříznivé počasí nad Británii) skončí neúspěchem. Poláci se při výsadku stávají snadným cílem pro německé vojáky, neúspěchem skončí i jejich následná snaha překročit v noci Rýn. Nakonec nezbývá, než pozice u mostu definitivně evakuovat, Britové ovšem na místě nechávají všechny muže neschopné chůze. Z původních deseti tisíc vojáků se tak nakonec vrací  pouhé dva tisíce. Velení však přesto hodnotí operaci „Market Garden“ jako z devadesáti procent úspěšnou.
Příliš vzdálený most, natočený podle stejnojmenné knihy C. Ryana je obecně řazen mezi klasiku žánru a patří mezi vůbec nejznámější válečné snímky vůbec. Od podobných velkofilmů se sice liší tím, že nepopisuje triumfální vítězství Spojenců, tak tomu v podobných případech bývá, ovšem skýtá dostatečné množství příležitostí pro hrdinství jedinců i menších vojenských jednotek, které se statečně drží proti přesile nepřítele a rozhodně není jejich vinou, že se operace jako celek nezdaří. V hlavních rolích se tu objevuje pozoruhodná sestava herců první ligy, pro něž navíc scénář dokáže spolehlivě najít uplatnění. Jelikož se bojů účastnilo velké množství jednotek a tedy odpovídající množství důstojníků, dostává každá hvězda svůj zasloužený prostor. Snad jen Gene Hackman coby velitel polské brigády (mimochodem, tato role byla nabídnuta Charlesi Bronsonovi) přichází časově poněkud zkrátka, nicméně i tak je jeho od počátku skeptický generál nepřehlédnutelný. Samotný film je pak sice poněkud dlouhou, nikoliv však zdlouhavou podívanou, navíc velmi dobře doplněnou o určitou špetku humoru. O ten se podle očekávaní starají především britští vojáci (jejichž reakce na možnost kapitulace, s níž přichází německý voják je jednoduše nezapomenutelná), celkový efekt také prohlubuje možnost srovnání se sice arogantnějšími, ale také výrazně praktičtějšími Američany. Silnou stránkou snímku jsou i dobře natočené bojové scény a v neposlední řadě výborná hudba, výborně podbarvující např. skvělou pasáž s odletem transportních letadel do akce. Ze všech těchto důvodů si snímek zaslouží své místo ve zlatém fondu žánru, na čemž nic nezmění ani problematická délka, ani občasný zmatek v ději, vyvolaný častým střídáním míst, v nichž operace probíhá.
Na závěr zase jednou o technice. Vzhledem k faktu, že tvůrci měli pro natáčení k dispozici omezený počet tanků, jsou některá vozidla v britské koloně postavena na kolových podvozcích a mají pouze falešné pásy. V roli tanků německých se pak představily přestavěné stroje Leopard 1 z NSR.
 
PODROBNÝ POPIS FILMU
Odehrává se v roce 1944, kdy se Spojenci pokusili dobytím Berlína srazit nacisty na kolena a zkrátit tak válku v Evropě. Během riskantní operace, nazvané maršálem Montgomerym "Tržnice", mělo být výsadkem do týlu nepřítele bleskově obsazeno šest holandských mostů, zejména strategicky nejvýznamnější most u Arheimu, a tím otevřeny přístupové cesty do Německa. Ačkoli je jasné, že pokud selže jediná součást plánu, operace se nezdaří, odmítne generál Browning výsadek odvolat. A tak přes nepříliš povzbudivé výsledky leteckého průzkumu, nepříznivé počasí i pochybnosti a výhrady většiny velitelů, letadla startují. Už od počátku operace jsou okolnosti proti Spojencům. Vysílačky, které měly zajistit spojení mezi jednotlivými jednotkami, nefungují.
Němci vyhodili do vzduchu důležitý most přes Son a zastavili tak postup vojsk, které měly podpořit výsadek u Arheimu. Výsadek polské parašutistické brigády byl dokonce kvůli mlze odložen. A navíc vojska na každém kroku narážejí na zuřivý odpor Němců, kteří bojují urputněji než krysy zahnané do kouta. Vázne zásobování a vojákům u Arheimu dochází nejen potraviny, ale také munice. Přesto bojují dál. Do posledního náboje, do poslední kapky krve. Teprve po devíti dnech krvavých bojů dá Browning příkaz k ústupu. Přestože ji Montgomery označil za úspěšnou na 90%, stála Spojence tato hazardní akce na osm tisíc lidských životů, aniž by dosáhla určeného cíle.

Ocenění:
BAFTA
1978 - Edward Fox (Nejlepší herec ve vedlejší roli)
1978 - Geoffrey Unsworth (Nejlepší kamera)
1978 - John Addison (Hudba)
1978 - Soundtrack
1978 - Nejlepší film (nominace)
1978 - Richard Attenborough (Nejlepší režie) (nominace)
1978 - Nejlepší střih (nominace)
1978 - Výprava (nominace)

DABING
1. DABING (VHS /jako Most/
V českém znění: Jan Přeučil, Jan Vlasák, Jiří Pomeje (titulky), Jiří Novotný, Bohumila Dolejšová
Zvuk: Ing. Zdeněk Hrubý
Režie: Jana Michajlová
Vyrobily: firmy Credit a Bär pro Warner Home Video 1991

2. DABING (ČT) /jako Příliš vzdálený most/
V českém znění: Vladislav Beneš - Dirk Bogarde (generálporučík Browning), Jan Šťastný – James Caan (seržant Dohun), David Prachař - Michael Caine (plukovník Vandeleur), Pavel Soukup - Sean Connery (generálmajor Urquhart), Libor Terš - Edward Fox (generálporučík Horrocks), Jaroslav Vlach - Gene Hackman (generálmajor Sosabowski), Jaromír Meduna - Anthony Hopkins (plukovník Frost), Ivan Trojan - Ryan O'Neal (brigádní generál Gavin), Oldřich Janovský - Laurence Olivier (Dr. Spaander), Martin Zahálka - Robert Redford (major Julian Cook), Ivana Milbachová - Liv Ullmann (Kate Ter Horstová), Jiří Langmajer - Elliott Gould (plukovník Robert Stout), Miroslav Středa - Denholm Elliott (důstojník RAF) + Gerald Sim (plukovník Sims), Oldřich Vlach - Arthur Hill (doktor), Jan Přeučil - Jeremy Kemp (důstojník RAF) + John Stride (major Grenadier Guards), Miroslav Táborský - Christopher Good (major Carlyle) + (více rolí), Filip Jančík - Peter Settelen (poručík Cole) + Nicholas Campbell (kapitán Glass), Jaroslav Horák - Richard Kane (plukovník Weaver), Gustav Bubník - Frank Grimes (major Fuller), Milan Bouška - Ray Jewers (radista), Bohuslav Kalva - Donald Pickering (podplukovník Mackenzie), Vladimír Kudla - Stephen Moore (major Steele), Zdeněk Dolanský - Paul Maxwell (generálmajor Taylor), Petr Křiváček - Keith Drinkel (poručík Cornish), Luděk Čtvrtlík - Donald Douglas (brigádní generál Lathbury), Jiří Havel - David Auker (Taffy) + (více rolí), Milan Slepička - Hans Croiset (Holanďan) + Neil Kennedy (plukovník Barker), Tomáš Borůvka - Peter Faber (kapitán "Harry" Bestebreurtje) + (více rolí), Zdeněk Jelínek - Johan te Slaa (starý Holanďan), Emil Žák - Lex van Delden (Scharführer Matthias), Jan Sedliský (více rolí), Vladimír Fišer (titulky) a další...
Překlad: Rostislav Černý
Dramaturgie: Jarmila Hampacherová
Hudební spolupráce: Miloš Holeček
Zvuk: Jiří Pešek
Střihová spolupráce: Ivana Kratochvílová
Asistentka režie: Dagmar Vrbovcová
Výroba: Marcela Tůmová
České dialogy a texty pro titulky: Erich Sojka
Režie: Miroslav Kratochvíl
Vyrobila: Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského, Česká televize 1995

3. DABING (Nova) /jako Vzdálený most/
V českém znění: Petr Štěpánek - Dirk Bogarde (generálporučík Browning), Jiří Valšuba – James Caan (seržant Dohun), Michal Pavlata - Michael Caine (plukovník Vandeleur), Vladimír Brabec - Sean Connery (generálmajor Urquhart), Ladislav Županič - Edward Fox (generálporučík Horrocks), Jaromír Meduna - Gene Hackman (generálmajor Sosabowski), Pavel Soukup - Anthony Hopkins (plukovník Frost), Zdeněk Podhůrský - Ryan O'Neal (brigádní generál James Gavin), Milan Slepička - Laurence Olivier (Dr. Spaander), Jakub Saic - Robert Redford (major Julian Cook), MIlena Steinmasslová - Liv Ullmann (Kate Ter Horstová), Jan Pohan, Vladimír Kudla, Václav Mareš, Antonín Navrátil, Radovan Vaculík, Ladislav Novák, Milan Bouška, Filip Švarc, Ludvík Král, Julie Alexandridisová a další
Překlad: Dagmar Krejčová
Zvuk: Petr Kořínek
Produkce: Veronika Dvořáková, Ivana Prejdová
Dialogy a režie: Miroslav Saic
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro Cet 21 spol. s.r.o. v roce 2000

4. DABING (MGM /jako Příliš vzdálený most/
V českém znění: Vladislav Beneš - Dirk Bogarde (generálporučík Browning), Petr Gelnar – James Caan (seržant Dohun), Libor Terš - Michael Caine (plukovník Vandeleur), Petr Oliva - Sean Connery (generálmajor Urquhart), Svatopluk Schuller - Edward Fox (generálporučík Horrocks), Pavel Soukup - Gene Hackman (generálmajor Sosabowski), Pavel Vondra - Anthony Hopkins (plukovník Frost), Jiří Prager - Ryan O'Neal (brigádní generál James Gavin), Jiří Plachý - Laurence Olivier (Dr. Spaander), Marek Libert - Robert Redford (major Julian Cook), Dana Černá - Liv Ullmann (Kate Ter Horstová), Radek Hoppe, Milan Bouška, Jan Szymik, Jiří Weingärtner, Helena Brabcová, Debora Štolbová, Bohuslav Kalva (titulky) a další...
Překlad: Jana Beránková
Zvuk: Petr Kořínek
Dialogy a režie: Michal Pavlík
Vyrobilo: Studio Bär pro MGM v roce 2006

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 15.6.1977 United Artists
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 30.9.1991 (VHS) Warner Home Video, 26.09.2003 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na VHS: 1.7.2001 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 1.9.2003 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 27.4.2016 Magic Box

Tržby celkem - $ 50 700 000
Náklady (Rozpočet) - $ 25 000 000
 
Tvůrci a herci
Richard Attenborough (Režie), Joseph E. Levine (Produkce), Richard P. Levine (Produkce), John Addison (Hudba), Geoffrey Unsworth (Kamera), Antony Gibbs (Střih), Miriam Brickman (Casting), Terence Marsh (Scénografie), Anthony Mendleson (Kostýmy), Simon Kaye (Zvuk), Tom Smith (Masky), William Goldman (Scénář), Dirk Bogarde (Herec), James Caan (Herec), Michael Caine (Herec), Sean Connery (Herec), Edward Fox (Herec), Elliott Gould (Herec), Gene Hackman (Herec), Anthony Hopkins (Herec), Hardy Krüger (Herec), Laurence Olivier (Herec), Ryan O'Neal (Herec), Robert Redford (Herec), Maximilian Schell (Herec), Liv Ullmann (Herec), Denholm Elliott (Herec), Peter Faber (Herec), Christopher Good (Herec), Frank Grimes (Herec), Jeremy Kemp (Herec), Wolfgang Preiss (Herec), Nicholas Campbell (Herec), Paul Copley (Herec), Donald Douglas (Herec), Keith Drinkel (Herec), Colin Farrell (Herec), Richard Kane (Herec), Walter Kohut (Herec), Paul Maxwell (Herec), Stephen Moore (Herec), Donald Pickering (Herec), Gerald Sim (Herec), Mary Smithuysen (Herec), John Stride (Herec), Erik van 't Wout (Herec), Marlies van Alcmaer (Herec), Alun Armstrong (Herec), David Auker (Herec), Michael Bangerter (Herec), Hartmut Becker (Herec), Siem Vroom (Herec), Hans von Borsody (Herec), Michael Byrne (Herec), Michael Graham Cox (Herec), Hans Croiset (Herec), Lex van Delden (Herec), Garrick Hagon (Herec), Geoffrey Hinsliff (Herec), John Judd (Herec), Stanley Lebor (Herec), Barry McCarthy (Herec), Anthony Milner (Herec), Anthony Pullen Shaw (Herec), John Ratzenberger (Herec), John Salthouse (Herec), Peter Settelen (Herec), Chris Williams (Herec), Fred Williams (Herec), Simon Chandler (Herec), Ben Cross (Herec), Sean Mathias (Herec), Hilary Minster (Herec), Arthur Hill (Herec), Patrick Ryecart (Herec), Stewart Guidotti (Herec), Norman Gregory (Herec), Adolf Hitler (a.z.) (Herec), Winston Churchill (a.z.) (Herec), Franklin D. Roosevelt (a.z.) (Herec), Erwin Rommel (a.z.) (Herec), Charles De Gaulle (a.z.) (Herec), Dwight D. Eisenhower (a.z.) (Herec), Alfred Jodl (a.z.) (Herec), Brian Gwaspari (Herec), Erik Chitty (Herec), Jon Croft (Herec), Jack Galloway (Herec), Brian Hawksley (Herec), George Innes (Herec), George S. Patton (a.z.) (Herec), Johan te Slaa (Herec), Georgette Reyevski (Herec), Shaun Curry (Herec), Ray Jewers (Herec), Stephen Churchett (Herec), Adriënne Kleiweg (Herec), Tim Beekman (Herec), Dick Rienstra (Herec), Tom van Beek (Herec), Henny Alma (Herec), Frank Jarvis (Herec)
 
1977/175/USA, Velká Británie/Drama, Historický, Válečný
 
Zajímavost k filmu
- Počas septembra 1944 sa nedobrovoľnou pozorovateľkou operácie Market Garden stala mladá Audrey Hepburn, ktorá v Holandsku vyrastala. Tvorcovia ju preto chceli obsadiť, ale vzhľadom na zlé spomienky na túto udalosť to odmietla.
- Steve McQueen a Audrey Hepburn měli původně ztvárnit postavy Majora Juliana Cooka, resp. Kate Ter Horst. Hepburn však žádala příliš vysoký honorář a McQueen chtěl jednu z hlavních rolí, ne hrát v hvězdami nabitém filmu.
- Režiséra Richarda Attenborougha můžeme zahlédnout v roli ztřeštěnce s brýlemi, pozorujícího vojáky.
- Generál R.E. Urquhart neměl podle DVD verze ponětí, kdo je Sean Connery a proč jsou jeho dcery tak nadšené, že roli dostal právě on. Richard Attenborough Conneryho vybral kvůli podobě R.E. Urquharta v mládí.
- Režisér Richard Attenborough Michaela Cainea (pplk. Vandeleur) neupozornil, že při natáčení vybuchne řada maket tanků právě za autem, ve kterém Caine sedí. Polekaný hercův výraz je tak skutečný.
- Hudební tvůrce John Addison byl za druhé světové války členem XXX Corps.
- Filmoví kritici vyčítali producentu Josephu E. Levinovi obsazení pouze 36letého Ryana O'Neala do role brigádního generála Jamese M. Gavina. Ve skutečnosti však bylo i Gavinovi pouhých 37, když se zapojil do této bitvy. Krátce po ní byl dokonce povýšen na generála a ve věku 37 let se tak stal nejmladším generálem všech dob.
- Producenti pro natáčení zajistili pouze čtyři skutečné tanky Sherman. Zbytek byly plastové modely postavené na podvozku Land Roverů 88". Kostra VW Beetle pak byla použita pro německé Kubelwageny. Pásy umělých tanků se při "jízdě" nedotýkají země, ale film byl upraven tak, že nedostatky nejdou rozeznat (krom scény, ve které Elliot Gould (plk. Stout) křičí "Roll the fuckers / Roll 'em, fellas", kde se pásy tanku přejíždějícího most evidentně nehýbou tak rychle, jak by měly). (D3VIL)
- Přestože byl film natočen až 30 let po bitvě, o které pojednává, několik majorů a generálů, kteří v bitvě bojovali, pomáhalo a radilo při natáčení. Byli to mjr. Brian Horrocks (James Fox), brig. gen. James M. Gavin (Ryan O'Neal), pplk. J.O.E. Vandeleur (Michael Caine), pplk. John Frost (Anthony Hopkins) a genmjr. R.E. Urquhart (Sean Connery).
- Během II. světové války pracoval Dirk Bogarde, který ztvárnil genpor. Browninga, v britské zpravodajské službě. Do Arnhemu byl poslán Bernardem L. Montgomerym.
- Richard Attenborough původně nechtěl tento snímek režírovat, zajímal se totiž hlavně o natočení filmu Gándhí. Jelikož však studia nechtěla film o Gándhím (natočeno později v roce 1982) financovat, Attenborough se snažil o podporu požádat producenta Josepha E. Levina. Levine souhlasil pod podmínkou, že Attenborough natočí právě film Příliš vzdálený most.
- Postava Carlylea (Christopher Good), úředníka s deštníkem, který během bitvy zemře, byla inspirována mjr. Digby Tatham-Warterem, který válku přežil.
- Robert Redford za dvoutýdenní práci při natáčení své role údajně dostal dva miliony dolarů.
- Charles Bronson byl zvažován do role genmjr. Sosabowskeho. Nakonec ji získal Gene Hackman.
- Denholm Elliott, který má ve filmu malou cameo roli pracovníka Royal Air Force, ve II. světové válce skutečně v RAF pracoval.
- Vedoucí oddílu speciálních efektů John Richardson se v době natáčení vážně zranil při nehodě ve svém BMW. Jeho dívka nehodu nepřežila.
- Mnoho vojenských úředníků a pracovníků ve filmu bylo pojmenováno po členech štábu.
- Robert De Niro odmítl cameo roli, kterou později přijal James Caan.
- S tímto filmem je spojeno 14 oscarových vítězů. Sedm z nich jsou herci (žádný z nich ale nevyhrál Oscara za tento film).
- Bylo natočeno 822.96 kilometrů filmu.
 
Odkazy
 

Hrají:

Dirk Bogarde, James Caan, Michael Caine, Sean Connery, Edward Fox, Elliott Gould, Gene Hackman, Anthony Hopkins, Hardy Krüger, Laurence Olivier, Ryan O'Neal, Robert Redford, Maximilian Schell, Liv Ullmann, Denholm Elliott, Peter Faber, Christopher Good, Frank Grimes, Jeremy Kemp, Wolfgang Preiss, Nicholas Campbell, Paul Copley, Donald Douglas, Keith Drinkel, Colin Farrell, Richard Kane, Walter Kohut, Paul Maxwell, Stephen Moore, Donald Pickering, Gerald Sim, Mary Smithuysen, John Stride, Erik van 't Wout, Marlies van Alcmaer, Alun Armstrong, David Auker, Michael Bangerter, Hartmut Becker, Siem Vroom, Hans von Borsody, Michael Byrne, Michael Graham Cox, Hans Croiset, Lex van Delden, Garrick Hagon, Geoffrey Hinsliff, John Judd, Stanley Lebor, Barry McCarthy, Anthony Milner, Anthony Pullen Shaw, John Ratzenberger, John Salthouse, Peter Settelen, Chris Williams, Fred Williams, Simon Chandler, Ben Cross, Sean Mathias, Hilary Minster, Arthur Hill, Patrick Ryecart, Stewart Guidotti, Norman Gregory, Adolf Hitler (a.z.), Winston Churchill (a.z.), Franklin D. Roosevelt (a.z.), Erwin Rommel (a.z.), Charles De Gaulle (a.z.), Dwight D. Eisenhower (a.z.), Alfred Jodl (a.z.), Brian Gwaspari, Erik Chitty, Jon Croft, Jack Galloway, Brian Hawksley, George Innes, George S. Patton (a.z.), Johan te Slaa, Georgette Reyevski, Shaun Curry, Ray Jewers, Stephen Churchett, Adriënne Kleiweg, Tim Beekman, Dick Rienstra, Tom van Beek, Henny Alma, Frank Jarvis