Příkopy (TV seriál) Příkopy

03.07.2016 14:19

Drama

Česko, 2006, 6x52 min

Obsah

Seriál scenáristy Jana Míky Příkopy je volným pokračováním seriálových řad Náves a Náměstíčko. Příkopy jsou okrajová městská část, kde se celá šestice příběhů odehrává. Znovu se setkáme s bývalou trafikantkou paní Plecitou a jejím synem Mildou, bývalou učitelkou mateřské školy Lucií Veselou a jejím staromládeneckým přítelem Jetelem a divadelním ředitelem Šmídem. Novými postavami jsou například Jetelova obětavá sestra Růža nebo emigrant Karl Lopusny. Hlavním tématem seriálu jsou vztahy mezi rodiči a dětmi.

 

Obsah epizod

1. série (2006)
DÍL 1: Stopařka (Stopařka) - Začíná horké léto i divadelní prázdniny a ředitel divadla Bohuslav Šmíd odjíždí se svou ženou Vlastičkou z města ven. Už se oba moc těší, jak si na své venkovské chaloupce odpočinou. Na kraji silnice stopuje mladinká pohledná dívka a Šmídovi zastaví, aby ji kousek svezli. Má namířeno do jejich vsi. Když společně zjistí, že chlapec, za kterým se Linda vydala, tady vůbec nebydlí, je už pozdě večer. Šmídovi Lindu nechtějí pustit pryč samotnou, a tak jí nabídnou, aby u nich do rána přespala. V té chvíli totiž netuší, že dívka nestála na silnici náhodou, ale že tam na ně dokonce čekala, aby zasáhla do jejich spokojeného života stejně nečekaně, jako blesk z čistého nebe. V hlavních rolích příběhu se můžete těšit na skvělé herecké výkony Václava Postráneckého a Hany Maciuchové.
DÍL 2: Dívka s flétnou (Dívka s flétnou) - Spokojené a šťastné manželství Bohuslava a Vlasty Šmídových neodolalo brutálnímu útoku mladičké Lindy. Pan ředitel se utápí v alkoholu a jeho paní v slzách. Že by mohlo dojít ke smíření se zdá absolutně nemožné. Naštěstí byly ženy stvořeny i k tomu, aby odpouštěly, a tak se milující manželka nad svým partnerem přece jen slituje a rozhodne se ke vstřícnému kroku. Nečekaně přijíždí na venkovskou chalupu a tam ji čeká veliké překvapení. Chvíli stojí jako Lotova žena. Místo hromádky neštěstí tam u skleniček šampaňského vidí rozjiveného manžela ve společnosti dvou atraktivních žen. Právě si připíjejí na tykání. Vlastička váhá jenom na chvilinku a pak se rozhodne k radikálnímu činu…
DÍL 3: Garáž (Garáž) - Paní Plecitá se přestěhovala z náměstíčka do garsonky na sídlišti. „Holka, já jsem ti tak šťastná! Musíš ke mně zajít, to budeš koukat! Tak zítra ve tři“, zve svou přítelkyni Irenu na návštěvu. Když se pak druhý den přesně ve tři ozve zvonek, Plecitá se hrne ke dveřím ji uvítat. Nestojí tam však Irena, ale její syn Milda. Překvapení je ještě větší, když se dozví, že je rozvedený, bez práce a potřeboval by tu pár dní zůstat. Co by to bylo za mámu, kdyby svého vlastního syna v takové situaci vyhodila? Snaží se mu najít novou ženu i práci. Nejvíce by se jí líbila Lucie Veselá. Kuje pikle a vymýšlí intriky jako stará dohazovačka. Práci by Milda mohl dostat u stavitele Lopusného. Všechno vypadá velmi nadějně až do chvíle, kdy Plecitá zjistí, že jí syn zase neřekl celou pravdu. Tedy spíše, že ji zase obelhal. Příběh matky a syna, ve skvělém hereckém podání Ljuby Skořepové a Pavla Nového, vás určitě dojme a potěší.
DÍL 4: Růža (Růža) - Knihkupectví, kde pracuje Lucie Veselá, navštěvuje v poslední době podezřelá osoba. Dáma v nejlepších letech bere do rukou nejrůznější podivné knihy, ale místo nich si zvídavě prohlíží prodavačku Lucii. A je to právě paní Plecitá, kdo si toho všimne. „O co jí jde a kdo to vůbec je? Co když je to nějaká volavka?“. Při nejbližší návštěvě na dámu vychrlí své otázky, a tak se dozvíme, že tajemná dáma je Růža Jetelová, ta záhadná Jetelova sestra, kvůli které si nemohl vzít Lucii za ženu. Teď tu před ní stojí Růža osobně a prosí ji, aby se k Jetelovi vrátila. Ale Lucie má svou hrdost…
DÍL 5: Parcela Hrčková (Parcela Hrčková) - Stavitele Lopusného navštíví pracovník geodézie, aby ho upozornil na chybu v mapě parcely na Příkopech, kde by měl stát jeho obchodní dům. Objevil se totiž ještě jeden majitel. Dědicem pozemků se stal jistý Josef Hrčka. Na jeho adrese bydlí dcera Marcela se svým manželem. Tatínka, který je nevidomý, před časem přestěhovali do domova důchodců a on už raději zapomněl, že má dceru. Zpráva o dědictví ale Marcelu nenechá klidnou. Najednou po letech smaží řízky, nakupuje exotické ovoce a jezdí na pravidelné návštěvy za tatínkem. Chodí s ním na procházky a vezme jej i na výlet do Prahy. Josef Hrčka je znovu šťastný. Tedy, byl by, kdyby od své dcery neočekával nějaký kalkul. Oprávněně, neboť kamarád Stehlík mu naznačí, proč se asi vztah jeho dcery Marcely k němu tak najednou změnil. Zajímavostí je, že se tu v roli tatínka a nezdárné dcery setkali opravdový otec s dcerou – Luděk Munzar a Barbora Munzarová.
DÍL 6: Dělová koule (Dělová koule) -

Problémy s parcelou jsou vyřešené a stavba obchodního domu může začít. Za stavitelem Lopusným přijíždí jeho syn Hans. Otec na něj čeká se smíšenými pocity. Těší se a zároveň má velké obavy. Je přesvědčen, že syn je povinen svému otci pomoci uskutečnit dávný sen. Jenže mladý muž má už své plány a ten otcův se mu ani trochu nelíbí. Lopusného sekretářka Lu dostane bojový úkol. Má nasadit všechny zbraně, aby Hans neodjel zpátky do Vídně. Stavba obchodního centra je znovu ohrožena a problémy s Hansem nejsou zdaleka těmi posledními, které musí starý pán řešit. V hlavních rolích posledního dílu seriálu se můžeme těšit na Josefa Vinkláře, Jana Čenského a také na Ljubu Skořepovou a Janu Hlaváčovou.

 

Producent - Bull Film, Ceská Televize

https://www.csfd.cz/film/228097-prikopy/komentare/#