Přepadení ve vzduchu / Passenger 57 (1992/120/USA/Akční, Krimi, Thriller) 55%

13.09.2021 12:16
JEDNOU VĚTOU
„Osud pasažérů letadla v rukou chladokrevného zločince."

OBSAH
John Cutter je bývalý příslušník protiteroristické jednotky, který provádí školení leteckého personálu pro případ únosu letadla. Po tragické události, kdy nedokázal zabránit vraždě vlastní manželky, odešel ze služby a nyní po dlouhém váhání přijal nabídku svého přítele Slye Delvecchia, aby nastoupil na pozici šéfa bezpečnosti u velké letecké společnosti. Na své jmenování odlétá do Los Angeles stejným letadlem, kterým je bez vědomí pasažérů přepravován v doprovodu dvou agentů FBI chladnokrevný zločinec Charles Rane. Ten má na palubě několik kompliců, kteří ho krátce po startu osvobodí a letadlo unesou. Cutter, který je v době přepadení na toaletě, unikne pozornosti teroristů a podaří se mu upozornit policii. Vzápětí zneškodní jednoho z únosců a vypustí palivo, čímž teroristy přinutí k přistání na nejbližším letišti. To je však pouhý začátek dramatického střetnutí mezi osamělým Cutterem a nelítostnými teroristy. (TV Nova)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
„Charles Rane není šílenec. Opakuj!“ Snaha kout železo v dobách, kdy se „umíralo těžce a v obležení“, je očividná, ale to režisérská bezradnost Kevina Hookse taky. Záporák se snažil o psychopatickou úlisnost, ale kdyby si ho vzal trochu do parády kadeřník, byl by to celý Levák Bob, ženské představitelky zápolily v soutěži, kdo se obočím nejvíce přiblíží frontmanovi kapely Oasis a Sizemore vypadal, že jeho obdiv ke kolegovi je více než jen profesní. Na druhou stranu, těch pár rychlých fightů bylo docela OK, stejně jako výkon náruživého čtenáře stěžejních děl čínských vojevůdců. Akorát mám po Wesleyho hlášce o sázení na jistou barvu v ruletě starost, aby jej nezažalovala americká Organizace pro práva původního obyvatelstva.. (Gilmour93) 3*

Já bych chtěl být akční hrdina a mít proti sobě takovou bandu neumětelů, kteří dělají vše proto, ač mají tedy velmi „sofistikovaný“ plán, abych za jejich likvidaci dostal metál. Znovu jsme v izolovaném a uzavřeném prostoru (Bruce Willis nebo Steven Seagal by mohli vyprávět), jenže s ohledem na osmdesátiminutovou stopáž se ve vzduchu ani moc neohřejeme, ani nevyužijeme možnosti, které nám paluba letadla nabízí. Jak liknavě přistupují agenti k vynalézavému teroristovi, tak stejně nevzrušivě kupí tvůrci akční momenty, které přicházejí jen tak mimochodem a mnohdy (i kvůli střihu) jsou na poklepání na čelo. Naštěstí je to docela dynamické, Wesley Snipes se umí ohánět a Bruce Payne se snaží být démonický (na Alana Rickmana z mrakodrapu Nakatomi pochopitelně nemá), takže to ani po letech tak úplně neurazí. (castor) 2*

Mohlo být líp kdyby tvůrci nedělali z Wesleyho Snipese takového supermana. Byl ve své roli skvělý, ale nechyboval a trocha polidštění jeho postavy by rozhodně nebylo od věci. Charismatický záporák Bruce Payna byl přece jen divákovi bližší, ale ani jemu se nedalo stoprocentně fandit. Kevin Hooks pravděpodobně natočil jeden ze svých nejlepších filmů a z hlediska akčního žánru mu žádné důležité atributy rozhodně nechyběly. Filmy podobného ražení o přepadených letadlech se dnes už netočí a to je o důvod víc se na tento akční snímek podívat. (kingik) 4*

VELKÁ RECENZE
Vše začíná v okamžiku, kdy je po vraždě lékaře a divoké honičce v ulicích města zadržen jeden z nejnebezpečnějších teroristů, Charles Rane. Je chladnokrevný, inteligentní a duševně nemocný. Na svědomí má mnoho životů a teroristických akcí, mezi nimiž nechybí ani několik unesených letadel. Hlavním hrdinou příběhu je bývalý příslušník protiteroristické jednotky, černoch John Cutter, který právě v té době provádí školení leteckého personálu pro případ únosu letadla. Po tragické události, kdy nedokázal zabránit vraždě vlastní manželky, odešel ze služby a nyní po dlouhém váhání přijal nabídku svého přítele Slye Delvecchia, aby přijal místo šéfa bezpečnosti u velké letecké společnosti.
Na své jmenování do Los Angeles odlétá stejným letadlem, kterým je bez vědomí pasažérů přepravován v doprovodu dvou agentů FBI také Rane. Ten má na palubě několik kompliců, kteří ho krátce po startu osvobodí a letadlo unesou. Cutter, který je v době přepadení na toaletě, však unikne pozornosti teroristů a tak se mu podaří nejen upozornit policii, ale vzápětí zneškodnit jednoho z únosců a vypustit palivo, čímž teroristy přinutí k přistání na nejbližším letišti. To je však pouhý začátek dramatického střetnutí mezi osamělým Cutterem a nelítostnými teroristy.
Popkornový akční snímek vezoucí se ve své době po zavedené šabloně: Sám proti všem. Tentokrát je to Wesley Snipes, kterému to samozřejmě jde velice dobře. Mnohé scény jakoby jsme už někde viděli, ale nenechejme si to tím zkazit. Snímek plný hlášek, slizkým padouchem a skvělými akčními scénami. Jediné velké zklamání je vyvrcholení příběhu. Čekal jsem to daleko dramatičtější a akčnější. No nic. Příběh odsýpá tak jak má a nezdržuje se nepodstatnými věcmi. Stopáž filmu zcela vyhovuje. Film tedy splňuje svůj účel a tak to má být.

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Bohdan Tůma - Bruce Payne (Charles Rane), Karel Urbánek - Bruce Greenwood, Ernie Lively (Stuart Ramsey, Biggs), Jiří Kodeš - Tom Sizemore (Sly Delvecchio), Bedřich Šetena - Wesley Snipes (John Cutter, titulky), Karel Chromík - Bruce Greenwood, Marc Macaulay (Stuart Ramsey, Vincent), Petra Hanžlíková - Alex Datcher (Marti Slaytonová), Petra Lustigová - Elizabeth Hurley (Sabrina Ritchieová), Eva Klepáčová - Duchess Tomasello, Janis Benson (paní Edwardsová, Nora), Vít Ondračka - Zachary McLemore (Norman)
Překlad: Gina Dolejšová
Zvuk: Jaromír Svoboda
Produkce: Zdena Sirotková
Režie: Jiří Ptáček
Vyrobilo: Studio dabing AB Barrandov pro Warner Home Video v roce 1994

2.DABING (Nova)
Včeském znění: Bohdan Tůma - Wesley Snipes (John Cutter), Kateřina Velebová - Alex Datcher (Marti Slaytonová), Filip Čáp - Bruce Payne (Charles Rane), Anna Suchánková - Elizabeth Hurley (Sabrina Ritchieová), Svatopluk Schuller - Bruce Greenwood (Stuart Ramsey) , Michal Jagelka - Tom Sizemore (Sly Delvecchio), Jiří Schwarz - Ernie Lively (Biggs), Jiří Plachý - Robert Hooks (Dwight Henderson), Pavel Tesař - Marc Macaulay (Vincent), Jana Postlerová - Duchess Tomasello, Janis Benson (paní Edwardsová, Nora)
Překlad: Tomáš Hlína
Zvuk: Michal Kraus
Produkce: Martin Odehnal, Jaromír Šindelář
Dialogy: Eva Macková
Režie: Martin Kot
Vyrobila: DW agentura s.r.o. pro Cet 21 spol. s.r.o. 2012

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 6.11.1992 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 10.5.1999 (DVD) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 18.5.2011 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 903 993
Tržby celkem - $ 66 000 000
Návštěvnost v ČR 94 753
Náklady (Rozpočet) - $ 15 000 000
 
Tvůrci a herci
Kevin Hooks (Režie), Dan Paulson (Produkce), Lee Rich (Produkce), Dylan Sellers (Produkce), Stanley Clarke (Hudba), Mark Irwin (Kamera), Richard Nord (Střih), Shari Rhodes (Casting), Jaymes Hinkle (Scénografie), Brad R. Loman (Kostýmy), Franklin Jones Jr. (Zvuk), Selena Evans-Miller (Masky), David Loughery (Scénář), Dan Gordon (Scénář), Wesley Snipes (Herec), Bruce Payne (Herec), Tom Sizemore (Herec), Alex Datcher (Herec), Bruce Greenwood (Herec), Robert Hooks (Herec), Elizabeth Hurley (Herec), Michael Horse (Herec), Ernie Lively (Herec), Brett Rice (Herec), Tom Nowicki (Herec), Marc Macaulay (Herec), Dennis Letts (Herec)
 
1992/120/USA/Akční, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- V televizní verzi jsou některé scény navíc.
- Německá verze filmu byla sestříhána tak, aby získala rating 16.
- Robert Hooks, který ve filmu hraje postavu Dwighta Hendersona, je otcem režiséra Kevina Hookse.
- Letoun, ve kterém se děj filmu odehrává, je třímotorový Lockheed L-1011 TriStar.
- Kniha, kterou Wesley Snipes čte v letadle, nese název The Art of War. O 8 let později hrál Wesles Snipes ve filmu, který se jmenuje stejně jako kniha. (Bauer)
- Hlavná úloha bola najskôr ponúknutá Sylvestrovi Stallonemu, ktorý ju však odmietol. Zo žartu dal scenárista jednej z postáv meno Sly.
- Prvý návrh scenára počítal s tým, že príbeh sa bude odohrávať v noci. Aby sa ušetrilo, natáčanie prebiehalo radšej počas dňa.
 
Odkazy