Pravdivé lži / True Lies (1994/135/USA/Akční, Thriller, Komedie) 79% -Originál DVD-

24.02.2022 01:41
JEDNOU VĚTOU
„Oba jsou tajní agenti, ale nevědí o tom ..."

OBSAH
Zvláštní agent Harry Tasker (Arnold Schwarzenegger) vede dvojí život. Plynule mluví šesti jazyky, je dobře vycvičen pro kontrašpionáž a pracuje jako mezinárodní špión pro vládní organizaci nejvyššího utajení, ale jeho žena Helen (Jamie Lee Curtis) už patnáct let věří tomu, že má za muže obyčejného nudného obchodníka s počítači. Harry má všechny schopnosti, prostředky a odvahu chránit svoji zemi... jen jestli dokáže ochránit také svoje manželství?(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Šukezní nářez po všech stránkách. Tady si fakt najde každej něco a já úplně všechno. Nikdy bych neřekl, že Arnie bude tak strašně zábavnej, až z mého hurónského smíchu málem prskaly stěny bytu . O Jamie Lee Curtis asi ani nemá cenu moc mluvit, na ní prostě ujíždím, ta je sexy ať jí vezmu ze zhora nebo ze zdola, ten její striptýz jsem si dal tak 8x. Proboha kde sebrala tak dokonalý tělo ? Ta ženská je ovšem neskutečně zábavná, to z ní dělá pro mě uplnou bohyni. Miluju ženský co mě dokážou rozchechtat, miluji Jamie. James Cameron má u mě za tohle jednu obrovskou heterosexuálni pusu, protože kombinace akce a humoru se mu povedla takovým způsobem, že jsem po skončení filmu byl jak po orgasmu - zapálil jsem si malborku a šel do sprchy. (Enšpígl) 5*

Nemohu si pomoci, ale to, že Arnie střídá své 3–4 standardní grimasy s větší intenzitou než jindy, ještě herecký výkon nedělá. Prkenný svalovec prochází bonodovskou expozicí s elegancí připosraného gymnazisty a člověk si říká, že mu ta kůže a tlučení zloduchů přeci jen sedí více. James Cameron odvedl celkem slušnou práci, ale opravdu nechápu, proč má film s tak řídkou zápletkou celých 144 minut, když by se obsah vešel do devadesáti a vtip tak do dvaceti. Některé akční sekvence (zejména ta s Harrierem) jsou skvělé, svůdný tanec Jamie Lee Curtis je opravdu sexy a jisté gagy perfektní (např. ten s baterkou v kameře vyznívá i dnes dosti aktuálně). Bohužel jsem se poi většinu filmu nudil a snažil se v mixu rodinné komedie a špionského akčňáku najít něco skutečně nosného. Určitě to není příběh, který se vytratí do ztracena, určitě to není Arnieho křečovitá etuda, ba ani naditý živůtek Jamie Lee a zabijácké tělo slečny Carrere... Není to ani Cameronova režie... tak co to vlastně probůh je??? (Marigold) 2*

Poctivé, vtipné, svižné, výbušné, elegantní, zatraceně sexy. Arnold patnáct let předstírá, že je usedlý manžel, jenže ve skutečnosti má nejvyšší stupeň utajení a nahání nebezpečné teroristy. Třeba jako na poslední šichtě, při které si poradí s tangem a několika jazyky, na sněhu pak s desítkami vrahounů i dvěma dobrmany. Na rodinném poli se teď musí vypořádat s údajným milencem své ženy, na pracovním pak s jednou jadernou hlavicí. Dostaneme se do nejabsurdnějších situací, které jsou nicméně nápadité (honička kůň versus motorka), jiné jsou zatraceně dobře natočené (rvačka na toaletách), další nečekaně sexy (Jamie Lee, však víte). Někdo tvrdí, že chybí pořádný scénář. Nemyslím si. Na daný žánr byl sakra dobrý. Prostě tak to dopadne, když se spojí dva giganti zábavního průmyslu!! (castor) 5*

V.I.M. FILMU
Poslední větou z profilu by mohlo klidně začít i krátké pojednání zdůvodňující zařazení Pravdivých lží mezi smetánku. Neznalý by přitom možná nepochopil, že jedna z posledních velkých Arnieho rolích nehledala skutečného tyranosaura v boji s terorismem, ale spíš úsměvný obrázek akčního hrdiny, který tu víc jak deset let řádil, ale teď musí odejít.
Cameronova pompézní jízda skutečně uvozuje dobu, kdy si z kafemlejnků na padouchy děláme spíš srandu, než že bychom věřili v jejich sílu změnit Vietnam či Afghánistán. Natož schopnost zastavit šmejda z vesmíru a muslimské násilníky. Arnie sice vystřihuje nevídané kousky, střílí obouruč, zabíjí skalpely a stíhačkou zmasakruje celý mrakodrap, ale to díky Cameronově šanci jít v akci takzvaně over-the-top. Čímž se v Pravdivých lžích jak známo nemyslí monumentální náplavy digitálních efektů, ale mlácení dobrmanů a honička motorky s koněm. Zvolený přístup umožňoval utahovat si ze žánru dokonalým naplněním jeho požadavků, takže Cameron vpaluje do rohovek jednu skvělou akční scénu za druhou, mezitím co nechá promlouvat jednookého šéfa i záporačku (ideální ženu vamp), anebo pozoruhodným způsobem rozetne manželskou krizi.
Pozorný člověk se obohatí o spoustu existenciálních pravd („Kids - 10 seconds of joy, 30 years of misery“; „Men want this car for only one reason: pussy.“) a stejně tak i o nekřesťanskou porci bránici ničících momentů, které čítají jednorázové frky, Arnoldovu bohorovnost při ukazování pozvánek nebo prostý kontrast mezi domácí puťkou a vzrušujícím světem agentů. Nekompromisních zabijáků a správných mužů, kteří upalují gaunery pomocí cisterny s benzínem.
Když James Cameron atakuje rekordní rozpočty, stojí to zkrátka za to. Ať už mohutnou akci prosypává srandičkami nebo postapokalyptickým filozofováním. V Pravdivých lžích trůní všechno na pravém místě, a i proto je lze považovat za mnohem vydařenější rozlučku s érou Ramba a spol. než McTiernanova Posledníha akčního hrdinu. Navíc Evropa konečně poznala, že i americký remake může jejich „chytré hlavy“ zválcovat.

OLDIES FILMU
Renquist, Harry Renquist, představuje se stylově Arnie zkraje své mise. Lže (nepravdivě) tedy hned od začátku, poněvadž se jmenuje Tasker, nemá propustku a střílí ozbrojené lyžaře. První minuta se drží úvodní špionážní akce, a i když nepřijde na "zklidňování" dobrmanů ani vášnivé tango, bez problémů nasajeme Harryho vůni, v níž se prolíná smrad hořícího benzínu s poctivým puchem akčního hrdiny. Celý trailer je vystavěn na základní premise, nekompromisního řezníka pracujícího v absolutním utajení - i před vlastní manželkou - takže zatímco si Helen s kamarádkou notuje o fádnosti Harryho života, lamželezo Arnie machruje ve stíhačce, střílí obouruč se dvěma samopaly a upaluje zlé teroristy plamenometem značky "udělej si sám". S pravidelnou kadencí Arnoldovy akční veletoče prokládají klasické fórky, kterými Cameron svůj velkolepý triumf ozdobil. Škoda, že vysněný druhý díl leží u ledu. Sledovat Arnolda, kterak vyskakuje ze záchodové mísy, prohání hlavního gangstera na Šemíkovi a cedí slovní perly, má náboj i s odstupem jedenácti let.

VELKÁ RECENZE
Harry Tasker je Jednim z nejlepších agentu supertajné vládní agentury Omega. Jeho život je plný nebezpečných Misi, honiček, explozí, přestřelek soubojů. Ovšem je to práce tak tajná, že pro dokonce ani jeho Nejbližší okolí o ní nic netuší, jeho žena Helen se však domnívá, že pro Harryho prodává počítače. Jinak je spořádaným manželem, otcem Poněkud roztržitým předevąím tím nejnudnějším chlapíkem pod sluncem. Ona sama Ovšem touží po vzrušujícím dobrodružství, a tak není divu, že pro kdyľ na ni svůdník Simon vybalí Svou fintu s tajným agentem, Téměř mu podlehne. Simon, Který předstírá, ľe je v superagent Nebezpečí však netuší, jak velké, aby Nebezpečí opravdu je. Harry je mu totiž na stopě to je horší neľ nejhorší noční můra, kterou si jen Simon dokaze představit.
Protoľe má Harry NEOMEZENÉ zdroje k dispozici to nejlepší vybavení, Pojme Sledování Heleny Simona opravdu ve velkém stylu. Jeho hra se však stane tvrdou realitou, kdyľ je manželkou je unesen teroristou Azizem, Který hodlá zničit Několik amerických měst atomovými bombami, Galerie: nesplní jeho Požadavky. Helen nevěří vlastním očím. Ten moula, co s ním žije už patnáct let, je kombinaci Jamese Bonda Ramba, who si poradí, je hravé dvacetinásobnou přesilou. Což jí vzápětí předvede brilantním únikem z Azizova zajetí pak Její záchranou z neovladatelné limuzíny řítící se vstříc zkáze. A ještě neviděla zdaleka všechno, protoľe kdyľ Harry zjistí, Aziz unesl Jejich dceru Danu, naskočí do vojenské stíhačky Harrier riti se ji zachránit nadzvukovou rychlostí.
Snímek je americkým remakem francouzského filmu ´Podtrženo, sečteno!´. Hlavním pojítkem obou filmů by se dala označit scéna s padající a střílející střelnou zbraní po schodech. James Cameron se k námětu postavil jako vždy čelem a natočil vkusnou akční komedii se všemi atributy svého žánru. Už na začátku nijak nepřekvapí parodie na Jamese Bonda. Film tentokrát netáhne jen Arnold Schwarzenegger, jak bývá zvykem, ale neméně zdatně mu tu sekunduje Jamie Lee Curtis. A funguje to. Akční scény tají dech a baví zároveň. Po snímku ´Poslední akční hrdina´ se tak jedná o Arnoldovu další parodii, avšak v daleko tvrdším kabátě. Nikdo by to tak efektně nenatočili jako sám Cameron. Vize je tu vskutku dokonalá.

Ocenění:
Academy Awards
1995 - Vizuální efekty (nominace)

Golden Globes
1995 - Jamie Lee Curtis (Nejlepší herečka - komedie nebo muzikál)

BAFTA
1995 - Vizuální efekty (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, DVD, HBO, Prima)
V českém znění: Pavel Soukup - Arnold Schwarzenegger (Harry Tasker), Miluše Šplechtová - Jamie Lee Curtis (Helen Taskerová), Pavel Šrom - Tom Arnold (Albert Gibson + titulky), Ilona Svobodová - Tia Carrere (Joanne Skinnerová), Pavel Rímský - Art Malik (Salim Abu Aziz), Jiří Kodeš - Bill Paxton, Grant Heslov (Simon, Faisil), Antonín Molčík - Charlton Heston (Spencer Trilby), Nikola Votočková - Eliza Dushku (Dana Taskerová)
Překlad: Petr Vacek
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Pavla Draxlerová
Režie: Jan Pecha
Vyrobilo: Studio Dabing AB Barrandov pro Hollywood Classic Entertainment 1995

2.DABING (Nova, Prima)
V českém znění: Pavel Soukup - Arnold Schwarzenegger (Harry Tasker), Miluše Šplechtová - Jamie Lee Curtis (Helen Taskerová), Pavel Rímský - Tom Arnold (Albert Gibson), Dana Černá - Tia Carrere (Joanne Skinnerová), Libor Hruška - Art Malik (Salim Abu Aziz), Jan Šťastný - Bill Paxton (Simon), Martin Sobotka - Grant Heslov (Faisil), Alois Švehlík - Charlton Heston (Spencer Trilby), Eliška Pohorská - Eliza Dushku (Dana Taskerová), Filip Švarc, Dalimil Klapka, Petr Gelnar, Marek Libert, Marcela Kyselová, Helena Brabcová, Otto Rošetzký, Roman Hájek, Martin Zahálka, Bohdan Tůma, Martin Velda (titulky)
Překlad: Tamara Vosecká
Zvuk: Milan Blažek
Produkce: Ivana Prejdová, Michaela Limbergová
Dialogy a režie: Jiří Kodeš
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro Cet 21 spol. s.r.o. v roce 2000

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 6.10.1994 Lucernafilm
Premiéra USA: 15.7.1994 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:
Poprvé na DVD: 12.7.2004 Universal
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 3 851 100
Tržby celkem - $ 378 882 411
Návštěvnost v ČR 162 267
Náklady (Rozpočet) - $ 115,000,000
 
Tvůrci a herci
James Cameron (Režie), Stephanie Austin (Produkce), James Cameron (Produkce), Brad Fiedel (Hudba), Russell Carpenter (Kamera), Conrad Buff IV (Střih), Richard A. Harris (Střih), Mark Goldblatt (Střih), James Cameron (Střih), Mali Finn (Casting), Peter Lamont (Scénografie), Marlene Stewart (Kostýmy), Bob Beemer (Zvuk), Michael Minkler (Zvuk), Wylie Stateman (Zvuk), Jeff Dawn (Masky), James Cameron (Scénář), Didier Kaminka (původní scénář), Claude Zidi (původní scénář), Arnold Schwarzenegger (Herec), Jamie Lee Curtis (Herec), Tom Arnold (Herec), Bill Paxton (Herec), Tia Carrere (Herec), Art Malik (Herec), Eliza Dushku (Herec), Charlton Heston (Herec), Grant Heslov (Herec), Marshall Manesh (Herec), John Bruno (Herec), Jane Morris (Herec), Charlie Picerni (Herec)
 
1994/135/USA/Akční, Thriller, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Schwarzeneggerův honorář činil 15 milionů amerických dolarů.
- Po snímkach Terminátor (1984) a Terminátor 2: Deň zúčtovania (1991) ide o tretí film Jamesa Camerona, v ktorom si zahral Arnold Schwarzenegger.
- Pri natáčaní prišiel Arnold Schwarzenegger (Harry) takmer o život. Stalo sa tak pri scéne, kde mal kôň skočiť zo strechy mrakodrapu, ale zabrzdí na poslednú chvíľu. Visiaca kamera nečakane spadla a udrela koňovi do hlavy. Ten sa následne splašil a Arnolda skutočne zhodil vedľa seba na plošinu, vedľa ktorej už nebolo nič iba 30 metrov výšky a dole holý betón. Arnold si uvedomoval, že stačilo, aby splašený kôň urobil chybný krok a bol by ho strhol so sebou dole.
- Počas pauzy v natáčaní navštívil Arnold Schwarzenegger i s manželkou Kubu a nenechal si ujsť návštevu továrne Partagas na výrobu legendárnych cigár - Cohiba, Punch alebo Montecristo.
- Na začiatku natáčania bola Arnoldova manželka Maria v ôsmom mesiaci tehotenstva. Čakali syna Patricka.
- Na film bolo najatých 48 kaskadérov.
- V slovenskom znení existujú dve dabingové verzie, jedna pre TV Markíza a druhá pre TV Joj. Jedinou postavou, ktorú v oboch prípadoch dabuje Jozef Vajda, je Harry Tasker (Arnold Schwarzenegger).
- Úvodní sekvence je velice podobná se začátkem filmu Goldfinger (1964). Harry (Arnold Schwarzenegger) se v potápěčském obleku vynoří na břehu a instaluje bombu. Následně sundá neoprén, pod kterým má smoking, a po chvíli na oslavě dojde k odpálení bomby. V Goldfingerovi (1964) dělal agent 007 (Sean Connery) prakticky to samé.
- Původ filmu sahá až do roku 1993, kdy pustil Schwarzeneggerovi švagr Bobby Shriver film Podtrženo, sečteno! (1993), který pojednává o tajném agentovi, kterého rodina považuje za nudného úředníka. Schwarzenegger půjčil film Cameronovi, kterého okamžitě zaujal.
- Schwarzenegger původně Jamie Lee Curtisovou pro film nechtěl. Cameron na něj však naléhal, že je si jist, že právě ona je správnou volbou.
- Podle Guinessovy knihy rekordů první film, jehož natočení stálo přes 100 milionů dolarů.
- Ve filmu můžeme slyšet i Jamese Camerona coby pilota, jak říká: "Yeah she's got her head in his lap, Yahoo!"
- Americká vláda zapůjčila pro účely natáčení tři stíhačky včetně pilotů za 2,410 dolarů na hodinu.
- Jamie Lee Curtis skutečně visela z vrtulníku, ve scéně, kdy ji její manžel zachraňoval. Trvala na tom, že nechce dabléra. Scéna se natáčela na její narozeniny.
 
Odkazy