Poste restante (TV seriál) Poste restante

03.07.2016 13:51

Komedie / Rodinný

Česko, 2009, 7x58 min

Obsah

Poste restante je poetický a humorný seriál ze současnosti, jehož hlavními hrdiny jsou mladý pošťák Jaroušek a duch bezdomovce Kercla. Jaroušek utekl z domu a nechal se zaměstnat na malé pobočce pošty, aby unikl před svou panovačnou matkou a začal nový život. Pan Kercl zahynul při nehodě, avšak jeho duchu se nedaří opustit povrch zemský a začít život posmrtný. Musí bloudit světem, jeho duše nemůže najít spočinutí, on nemůže najít příčinu rozpolcenosti své „neexistence“a navíc jej to z nepochopitelných důvodů táhne právě k Jarouškovi. Tato poněkud nesourodá dvojice hledá způsob, jak vysvobodit pana Kercla z jeho prokletí a pátrá po jeho největším životním pomýlení, které mu neumožňuje smířit se s odchodem. Přitom Jaroušek hledá dívku svého srdce a prchá před svou matkou. Najde Jaroušek svou životní lásku? A najde pan Kercl spokojenou smrt?(oficiální text distributora)
Obsah epizod
1.série (2009)
DÍL 1: Velkoměsto (Velkoměsto) - Tenhle příběh začíná tak prostě a obyčejně: do jednoho z malých předměstských poštovních úřadů přichází jednoho rána celkem nenápadný mladý muž. Na tom by nebylo nic tak neobyčejného, kdyby se nejednalo o mladíka, který tu má nastoupit jako nový poštovní doručovatel. Postupně se seznamuje s celým zdejším osazenstvem, ve kterém převládají dámy všech věkových kategorií, i se svým profesním kolegou panem Purkrábkem, záletným to jedincem, který dle svých tvrzení zná život ze všech jeho možných a nemožných stran. Navíc podědí i velmi zajímavý byt, který kdysi obýval fanatický fanoušek lokomotiv, vagónů, kolejí, výhybek, semaforů, přejezdu a vlaků – zkrátka železnic.
DÍL 2: Pan Kercl (Pan Kercl) - V druhém dílu nového humorného seriálu Poste restante už jeho hlavní hrdina dokázal dokonale zapadnout do "dámské sestavy" poštovního úřadu. Rozumí si i se svým kolegou Purkrábkem, který nejenže všechno zná a všude byl, ale který se okolí prezentuje jako vyhlášený erotoman a vždy úspěšný milovník. Vše kazí jen ona hrdinova matka, která svého syna dokonce "zažene" až k psychiatrovi. Našemu hrdinovi tedy nezbývá, než aby v boji za právo na vlastní život, požádal o pomoc svého zkušenějšího druha. Ten sice využívá veškerého svého neopakovatelného šarmu, leč jeho snaha nepadá na úrodnou půdu. Záhy zjistíme, že jeho snahy nemají u Jarouškovy dominantní matky sebemenší naději na úspěch. A do toho všeho se motá ten podivný nebožtík Kercl a pořád s něčím otravuje. Nakonec ale pomůže, společně s malou myškou mámu spolehlivě odstraní a Jaroušek je zachráněn. Navíc další setkání s pěknou mladou maminkou Lídou nepokazí ani její hodně mrzutý otec.
DÍL 3: Zloději a loupežníci (Zloději a loupežníci) - Náš hrdina - mladý pošťák Jaroušek - se konečně osvobozuje od nedůstojné starostlivosti své matky. Proto se může plně věnovat novému objevu, kterým je atraktivní dcera paní poštmistrové Veruna. Naneštěstí neposlouchá rad zkušeného parťáka pana Purkrábka, který ho od této vypočítavé osoby odrazuje, a neuměle se snaží ji dobýt. A do toho všeho je tu duch pana Kercla, který stále naléhá a touží po svém vysvobození a řádném pohřbu. Dožene hrdinu až do kostela, ale tamní pan farář nemá pro Jarouškovy i páně Kerclovy trable vůbec žádné pochopení... Navíc je zdrcenému hrdinovi souzeno zažít ještě další ránu. Jeho parťák pan Purkrábek je nespravedlivě osočen z krádeže. A to dokonce ve firmě, kde ho všichni moc dobře znají, protože jim pravidelně doručuje poštu...
DÍL 4: Láska na dobírku (Láska na dobírku) - Ve čtvrtém dílu je našemu hrdinovi - nesmělému, ale o to sympatičtějšímu pošťáku Jarouškovi - dáno prožít další opravdu nepříjemnou situaci. Jeho vysněná slečna - krásná Verunka - se totiž rozhádá se svým ztepilým přítelem jménem Teo a velice touží ho vytrestat. A jako na truc k tomu využije právě našeho zamilovaného hrdinu, který díky své neskonalé naivitě okamžitě padne do umně utkaných Verunčiných sítí. Marné je další varování jeho kolegy - zkušeného to lovce dam pana Purkrábka. Jarouškovo panictví je hrází, přes kterou nepronikne ani rozum, ani půvabná zahradnice Lída. A tak se Jára potí v drahém restaurantu, kde se Verunka láduje bez ohledu na tamní ceny i možnosti jeho peněženky...
DÍL 5: Přepadení (Přepadení) - V pátém dílu se náš hrdina – nesmělý poštovní doručovatel Jaroušek - a jeho kolegyně i parťák pan Purkrábek dostanou do opravdu nezáviděníhodné situace. "Jejich" maličký poštovní úřad je totiž přepaden bandou lupičů. Ti mají na hlavách černé kukly a ke všem okolo se chovají víc než neurvale. Přivolaná policie se nechová právě aktivně a tak nezbývá, aby celou prekérní situaci vyřešil neohrožený hrdina. A právě tím se shodou okolností stává náš Jaroušek. Navíc - jeho mužný a odhodlaný zásah vidí opravdu všichni, včetně jeho vysněné Verunky i čím dál sympatičtější zahradnice Lídy, které navíc Jára za pomoci všudypřítomného ducha pana Kercla pomůže definitivně vyřešit i její patálie s otcem jejího nemanželského synka.
DÍL 6: Zase doma (Zase doma) - V předposledním dílu seriálu Poste restante se poprvé setkáme s bohémským otcem mladého pošťáka Jarouška, který už není tak naivní, jak jsme ho na začátku celého příběhu poznali. Otec - slavný malíř - žije v Paříži. Pokud vezmeme v potaz dominantní chování jeho manželky a Jarouškovy matky, nemůžeme se jeho dobrovolné emigraci zase tak moc divit. Jarouškův otec přijíždí domů vlastně jen proto, aby oslavil narozeniny. Při tom jeho jediný syn samozřejmě nemůže chybět. Aby to všechno nebylo tak jednoduché, už na nádraží padne Jarouškovi do oka stále zajímavější zahradnice Lída, kterou přemluví a vezme ji s sebou. Otec hned po jejich příjezdu na malou venkovskou stanici velmi vysoce ohodnotí Lídin půvab. To se ale nedá říci o reakci matky. Její chlad a odměřenost je stejně intenzivní jako permanentní starostlivost o synkovo zdraví. A k tomu teta Táňa, zbědovaná vdova v nejlepších letech. Když ji spatří Kercl, málem ožije, neboť jakoby vypadla z oka jeho někdejší manželce. A tak se to v matčině režii v domě pěkně mele, až otec uteče pryč, ztratí se obrazy, volají se policajti a Lídě nezbude než se do toho všeho aktivně zapojit. Už to vypadá, že vše skončí dokonalou katastrofou...
DÍL 7: Poste restante (Poste restante) - Závěrečný díl seriálu scenáristy Marka Epsteina a režiséra Karla Smyczka. Pošťáckou brašnou to vlastně všechno začalo a pošťáckou brašnou vše také skončí. Na začátku ji našemu hrdinovi Jarouškovi - tehdy ještě živý pan Kercl - se pokoušel ukrást. Pak se stala předmětem doličným při Kerclově nešťastné nehodě a teď ji přichází vrátit mladý policista, neboť vyšetřování skončilo. Zvláštní je, že přitahuje i ducha pana Kercla víc, než by se přepokládalo. Napřed mu to nedělá moc dobře, pak ale s její pomocí na vše přijde. Objeví dům, kde bydlel. Jarda navštíví jeho stále právoplatnou manželku, protože na jejich rozvod nějak nedošlo. Ke svému překvapení zjistí, že pan Kercl má dceru Janu. Hezkou a talentovanou holčičku. A ten dopis v brašně? Ten je právě od ní! Konečně se tedy může začít napravovat to, co bylo dříve uděláno špatně, sice jen posmrtně, ale přece. Co napravovat má i sám Jaroušek. Zahradnice Lída si myslí kdovíco a její otec stále nevrle vrčí. A navíc: malá pošta, kde se vlastně vše odehrálo, se bude zavírat!

Producent - Buc-Film
https://www.csfd.cz/film/262685-poste-restante/komentare/#