Poslední skaut / The Last Boy Scout (1991/105/USA/Mysteriózní, Akční, Krimi, Thriller, Komedie) 87%

26.02.2018 12:21
JEDNOU VĚTOU
„Vždycky vědí, co mají dělat..."

OBSAH
Soukromý detektiv Joe Hallenbeck je najat tanečnicí Cory jako tělesná stráž. Příliš se neosvědčí. Cory je v noci na ulici zastřelena neznámými zabijáky a Joe si jen se štěstím zachrání holý život. Spojí se s ním Coryin přítel, černý hráč amerického fotbalu Jimmy Dix, který byl vyřazen zkorumpovaným manažerem Marconem ze svého týmu. Oba muži prohledají Coryin byt a naleznou důkazy o tom, že Marcone podplácel senátora Baynarda, čehož se dívka snažila využít, aby byl Jimmy přijat zpátky do mužstva. Marconeho muži se zmocní Joea. Manažer detektivovi s úsměvem sdělí, že senátor začíná dělat problémy a proto bude při předávání posledního úplatku zlikvidován. Samozřejmě tak, aby z vraždy mohl být obviněn Hallenbeck. Joeovi se však podaří s pomocí Jimmyho z nastražené pasti uniknout. S buldočí neústupností jde po Marconeovi, rozhodnut zničit ho za každou cenu...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Hláškami smrtelně výbušný film s výbornou ústřední dvojicí, která si s nikým nebere servítky. Bruce Willis je v nejlepších letech a jeho hlášky si říkají o kulku do hlavy, vedle něj vypadá Damon Wayans jako velký boxer, ale jeho rychlí jazyk taky není zrovna příjemný. Tahle dvojce je opravdu k nezastavení, protože od prvního okamžiku, kdy se ukáží ve filmu si ho ukradnou a divák je oba začne obdivovat/milovat/nenávidět. malá rolička Halle Berry zpětně jistě potěší. Takhle nabitý snímek se nevidí často a to nemluvím jen o postavách a hercích, které je bravurně ztělesňují, ale také o scénáři, který se ničeho neobojí, o čemž vás přesvědčí už v úvodu hráč amerického fotbalu co musí položit touchdawn. Celkově jde o jeden z nejlepších filmů Tonyho Scotta, ve kterých ještě točil filmy a ne své halucinační představy a fantazie. Kdo tvrdí, že nejkultovnější film je Pulp Fiction ten by potřeboval jednu přesně mířenou od Wayanse jeho oblíbeným fotbalovým míčem mezi nohy... (Djkoma) 5*

Připojuju se k těm několika kolegům, kteří Skauta označili za Willisův nejlepší film. Vynikající scénář, podle kterého se nikdo s ničím moc nesere, taková normální rodinka, zkorumpovaný svět amerického fotbalu a vysoké politiky, psychopatický slizký záporák Milo, co víc si přát? Pokud to bude natočené takhle dobře, tak už nic. Dnes už klasika, obzvlášť máte-li k dospozici legendární videodabing. Ještě jednou a zabiju tě. Ještě jednou a... no ne, sakra, zase za devadesát. (Gemini) 5*

Řečeno slovníkem ústřední dvojice, „k posrání dobrej film.“ Podle scénáře Shanea Blacka natočil Tony Scott humorem i násilím drsný neo-noir, v němž je všudypřítomná temnota brána za standard, proti kterému nemá smysl bojovat a lze se nad ním leda hořce usmívat. Cynický detektiv, hrdina s prošlou záruční lhůtou, své chlapáctví rozřeďuje chlastem. Jeho kocovina je permanentní, sebevědomí nulové. Stejně nekompromisní jako k vlastnímu já je i ke všem ostatním a rovnocenného parťáka dokáže vidět jedině v jiném muži, nikoliv v ženských, které jsou ve filmu vesměs na odstřel. Chlapskou perspektivu a na ni vázaný přístup typu "žádné sraní" v sobě nádherně spojuje jedno z nejupříměnšjcích vyznání lásky v závěru filmu. Jinými slovy, ženský maj tajemství, ale koho to žere. Black se Scottem jasně dávají najevo, nakolik jim je ukradená nějaká romantika. Podstatné je, že lidi umírají, auta vybuchují a Willis hláškuje. V rámci mačistického univerza, jež příběh rámuje, je tedy všechno, jak má být. 90% (Matty) 5*

VELKÁ RECENZE
Dnes už asi nikdo nepochybuje o kultovní pověsti Posledního skauta. Bruce Willis v roli šité na míru v něm s ironickými hláškami představuje posledního spravedlivého, posledního skauta ve zkorumpovaném světě zločinu.
V roce 1991 se už zkušenému režisérovi Tonymu Scottovi povedl husarský kousek, když natočil do té doby nepochybně svůj nejlepší snímek Poslední skaut. Klíčovou roli na jeho úspěchu sehrál autor Smrtonosné zbraně, scenárista Shane Black a Bruce Willis, jehož kariéra procházela značnými komerčními i uměleckými výkyvy. Na jedné straně byl výborný jako John McClane ve dvou Smrtonosných pastích, na straně druhé se účastnil nepodařených projektů typuVražedné myšlenky,Hudson Hawk a mnoha dalších, které navíc propadly i komerčně. Pod producentskou záštitouJoela Silvera, který měl na svém kontě dvojici Smrtonosných zbraní i Smrtonosných pastí, vznikl snímek patřící ve filmografii všech zmíněných k těm nejlepším.
Bruce Willis ve filmu Poslední skaut / The Last Boy ScoutZákladem úspěchu každého filmu je kvalitní scénář.Shane Black pro
Posledního skauta napsal jeden z nejvtipnějších scénářů, který do té doby v Hollywoodu vznikl. Svým příběhem odkazuje k dědictví klasické americké detektivky autorů Dashiella Hammetta nebo Raymonda Chandlera, podle nichž vznikly klasické filmy noir jakoMaltézský sokol aHluboký spánek. Hlavní postavou je v nich soukromý detektiv, který na vlastní pěst bojuje se zločinem, přitom je zahořklý, pije a od života nic dobrého nečeká. Tento model samozřejměBlack patřičně upravil pro raná devadesátá léta.
Místo zlověstné atmosféry založené na hře stínů, jak ji známe z černobílých noir filmů, se nový typ marlowovského hrdiny Joe Hallenbeck v podání Bruce Willise pohybuje v hlučném a sytě barevném „akčním“ světě současnosti. Když Joe Hallenbeck na konci filmu říká: „Toto jsou devadesátá léta. Než dáš někomu ránu, musíš nejdřív něco vtipnýho říct“, tak zároveň výstižně charakterizuje hlavní rozdíl mezi akčními hrdiny let osmdesátých a devadesátých.Poslední skaut bezpochyby patří k „nejnahláškovanějším akčňákům“, co kdy vznikly.
Bruce Willis, Damon Wayans ve filmu Poslední skaut / The Last Boy ScoutSamozřejmě jen kvalitní scénář k úspěchu nestačí. Pro jeho režii je potřeba najít řemeslně zručného tvůrce aTony Scott se ukázal jako ideální volba. Režisér si vybudoval v Hollywoodu renomé jako schopný autor komerčních trhákůTop Gun aPolicajt v Beverly Hills II, které sice neohromily kritiku, ale diváci na ně u pokladen kin stáli fronty a utráceli za ně nehorázné sumy. I on občas při výběru látky šlápl vedle, například s nevydařenou „mexickou telenovelou“Pomsta nebo s průměrnýmiBouřlivými dny.
VPosledním skautovi se mu podařilo namíchat vizuálně atraktivní a dokonale odměřený koktejl akce a humoru. Dočkáme se tu klasických automobilových honiček, přestřelek, pěstních soubojů i výbuchů, ale co film povyšuje nad jiné, je právě „hláškující“ scénář.Tony Scott si tu svoji poněkud pošramocenou pověst víc než napravil. Podobně iBruce Willis, u kterého hodně záleží na výběru režiséra a role, která mu sedne. Joe Hallenbeck je přesně ten typ hrdiny, který umí a jako cynické soukromé očko tu předvedl jeden ze svých vůbec nejlepších hereckých výkonů.
Bruce Willis ve filmu Poslední skaut / The Last Boy ScoutAčkoli by se mohlo zdát, že se jedná o film jednoho herce, pravdou je, že jde o typ takzvaného „buddy movie“. Parťáka cynického, ale v jádru citlivého drsňáka Hallenbecka, bývalou hvězdu amerického fotbalu Jimmyho Dixe, tu ztvárňujeDamon Wayans. Ten více než zdařile sekundujeWillisovi jak při akčních scénách, tak v třeskutých slovních přestřelkách. Dvojice herců se už předtím sešla u namluvení dětských rolí v „infantilní“ komediiKdopak to mluví 2 a zřejmě tato spolupráce je znovu svedla dohromady.
Jejich vzájemné slovní přestřelky a vůbec herecká chemie mezi nimi tu funguje perfektně.Shane Black tu vychází z modelu, jehož pravidla a typizaci formoval právě už veSmrtonosné zbrani (ukázku z ní lze i v jedné scéně filmu spatřit), kde vytvořil legendární duo postav Murtaugha a Riggse. Podobně i zde dvojici zprvu nedobrovolných kumpánů stmelí společný boj proti zločinu, který utuží jejich pracovní partnerství i přátelství.
Bruce Willis ve filmu Poslední skaut / The Last Boy ScoutFilm je perfektně obsazen i v těch nejmenších hereckých partech.Noble Willingham jako zkorumpovaný padouch Sheldon Marcone,Taylor Negron jako jeho psychopatický zabiják Milo aDanielle Harrisová jako předčasně vyspělá Hallenbeckova dcera Darien jsou ve svých rolích skvělí. V menší roli Jimmyho přítelkyně a barové tanečnice Cory se zde objevuje tehdy ještě neznámáHalle Berry. Výborně je obsazená dvojice Marconeho poskoků Pabla a Cheta, které hrajíFrank Collison aKim Coates. Nezapomenutelná scéna, ve které Hallenbeck žádá Cheta o zapálení cigarety, patří ve filmu k těm nejlepším. Podobných scén je tu ale celá řada.
Poslední skaut se jednoduše povedl na výbornou a ideálně vystihuje dobu, ve které vznikl. Tvůrcům se v něm povedlo stvořit geniální prototyp zábavnými hláškami vyšperkovaného akčního filmu s puncem toho nejlepšího z dědictví drsné americké detektivní školy. Ve filmografii všech zúčastněných i v hollywoodské akční kinematografii devadesátých let mu právem patří čestné místo.

1.DABING (VHS, Markíza)
V českém znění: Pavel Soukup - Bruce Willis (Joe Hallenbeck), Antonín Navrátil - Damon Wayans, Taylor Negron (Jimmy Dix, Milo), Bohuslav Kalva - Noble Willingham (Sheldon Marcone) + Bruce McGill (Mike Matthews) + Joe Santos (Bessalo), Ljuba Krbová - Chelsea Field (Sarah Hallenbecková), Miroslava Součková - Halle Berry (Cory), Pavel Šrom - Taylor Negron (Milo) + Frank Collison (Pablo) + Billy Blanks (Billy Cole) + Clarence Felder (McCaskey), Pavel Pípal - Kim Coates (Chet) + Chelcie Ross (senátor Baynard), Filip Jančík (kluk s mrtvou veverkou), Klára Šumanová - Danielle Harris (Darian Hallenbecková)
Překlad: Ivo Mareš
Zvuk: Radim Štětina
Dialogy a režie: Zuzana Hojdová
Vyrobila: Firma Heletip pro Warner Home Video 1992

2.DABING (ČT)
V českém znění: Alexej Pyško - Bruce Willis (Joe Hallenbeck), Zdeněk Hruška - Damon Wayans (Jimmy Dix), Ivan Trojan - Taylor Negron (Milo), Vladimíra Včelná - Danielle Harris (Darian Hallenbecková), Veronika Jeníková - Chelsea Field (Sarah Hallenbecková), Miloš Vávra - Noble Willingham (Sheldon Marcone), Ivana Měřičková - Halle Berry (Cory), Milan Slepička - Bruce McGill (Mike Matthews), Otmar Brancuzský, Luděk Čtvrtlík - Kim Coates (Chet), Stanislav Lehký - Chelcie Ross (senátor Baynard), Jiří Hromada - Joe Santos (Bessalo), Miloslav Mejzlík - Clarence Felder (McCaskey), Ivan Jiřík - Frank Collison (Pablo), Jaroslav Hausdor (titulky)
Překlad: Pavel Kříž
Dialogy: Eva Štorková
Střih: Jiří Šesták
Zvuk: Jiří Meixner
Výroba: Ivana Kupková
Asistentka režie: Eva Maxová
Režie českého znění: Zdeněk Hruška st.
Vyrobila: Tvůrčí skupina Aleny poledňákové a Vladimíra Tišnovského, Česká televize 1997

3.DABING (Nova)
V českém znění: Alexej Pyško - Bruce Willis (Joe Hallenbeck), Jakub Saic - Damon Wayans (Jimmy Dix), Ilona Svobodová - Chelsea Field (Sarah Hallenbeck), Jitka Ježková - Halle Berry (Cory), Anežka Pohorská - Danielle Harris (Darian Hallenbeck), Ladislav Potměšil - Joe Santos (Bessalo), Roman Hájek - Taylor Negron (Milo), Jiří Hromada - Bruce McGill (Mike Matthews), Milan Bouška, Radovan Vaculík - Kim Coates (Chet) + Billy Blanks (Billy Cole), Stanislav Lehký, Vladimír Kudla - Clarence Felder (McCaskey), Filip Čáp - Frank Collison (Pablo), Jiří Ptáčník - Chelcie Ross (senátor Baynard), Jaroslav Horák, Radek Škvor, Jan Škvor, Miroslav Saic - Noble Willingham (Sheldon Marcone)
Překlad: Jiří Lexa
Zvuk: Richard Tomíček
Produkce: Tomáš Svoboda, Luděk Blažek
Dialogy a režie: Miroslav Saic
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro Cet 21 s.r.o. v roce 1999

4.DABING (Prima, DVD, BR)
V českém znění: Alexej Pyško - Bruce Willis (Joe Hallenbeck), Jakub Saic - Damon Wayans (Jimmy Dix), Jitka Ježková - Halle Berry (Cory), Petr Burian - Taylor Negron (Milo), Rozita Erbanová - Danielle Harris (Darian Hallenbecková), Kateřina Lojdová - Chelsea Field (Sarah Hallenbecková), Antonín Molčík - Noble Willingham (Sheldon Marcone), Petr Pospíchal - Clarence Felder (McCaskey), Libor Hruška - Bruce McGill (Mike Matthews), Jan Vondráček - Frank Collison (Pablo), Jiří Schwarz - Chelcie Ross (senátor Baynard), Lucie Benešová, Radek Hoppe - Kim Coates (Chet), Ivo Novák - Billy Blanks (Billy Cole), Milan Slepička, David Štěpán, Miroslav Táborský - Joe Santos (Bessalo) a další
Zvuk: Martin Hejl
Překlad: Ivan Hanuš
Produkce: Jaroslav Richtr, Zdena Sirotková a Jana Janoušková
Dialogy: Alena Navrátilová
Dramaturgie: Petr Anderle
Režie: Jiří Kvasnička
Vyrobila: FTV Prima s.r.o. ve studiu S Pro Alfa a.s., 2008

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 22.5.1992
Premiéra USA: 13.12.1991 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.02.1992 Warner Home Video (VHS)
Poprvé na DVD: 1.6.1998 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 10.11.2010 Magic Box

Tržby celkem - $ 114 500 000
Náklady (Rozpočet) - $ 43 000 000
 
Tvůrci a herci
Tony Scott (Režie), Michael Levy (Produkce), Joel Silver (Produkce), Michael Kamen (Hudba), Ward Russell (Kamera), Stuart Baird (Střih), Mark Goldblatt (Střih), Mark Helfrich (Střih), Marion Dougherty (Casting), Brian Morris (Scénografie), Marilyn Vance (Kostýmy), Martin Raymond Bolger (Zvuk), Scott H. Eddo (Masky), Ellen Wong (Masky), Shane Black (Scénář), Bruce Willis (Herec), Damon Wayans (Herec), Chelsea Field (Herec), Noble Willingham (Herec), Taylor Negron (Herec), Danielle Harris (Herec), Halle Berry (Herec), Bruce McGill (Herec), Badja Djola (Herec), Kim Coates (Herec), Tony Longo (Herec), Billy Blanks (Herec), Jeff Hochendoner (Herec), Morris Chestnut (Herec), Denise Ames (Herec), Ryan Cutrona (Herec), Eddie Griffin (Herec), Michael Papajohn (Herec), Shane Dixon (Herec), Rick Ducommun (Herec), Anne Lockhart (Herec), Frank Collison (Herec), Chelcie Ross (Herec), John Cenatiempo (Herec), Joe Santos (Herec), James Keane (Herec)
 
1991/105/USA/Mysteriózní, Akční, Krimi, Thriller, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- V úvodnej scéne filmu, ktorá začína futbalovým zápasom, môžeme na dresoch hráčov vidieť mená ako Josephson a Coates. Barry Josephson bol producentom filmu a Kim Coates hrá Cheta.
- Film byl nominován na dvě ceny MTV Movie. V kategorii nejlepší akční sekvence se o cenu „porvala“ scéna s vrtulníkem Blade, v kategorii nejlepší duo na obrazovce zase soutěžila dvojice Bruce Willia a Damon Wayans.
- Ve scéně, kdy do Cory (Halle Berry) zezadu narazí zločinci, řídí Cory Chevrolet Corvette 1980, zatímco vůz zločinců je Citroën DS 21. Jimmy (Damon Wayans) k této události přijede v Jaguaru XJ třetí serie. Auto, které ukradnou Joe Hallenbeck (Bruce Willis) a James "Jimmy" Alexander Dix (Damon Wayans), je BMW 750iL E32.
- V časopise "New Yorker" sa Joel Silver vyjadril, že nakrúcanie tohoto filmu bola jedna z troch najhorších skúseností v jeho živote.
- Rozhovor Joea a Jimmyho o kalhotách za 650 dolarů byl převzatý z vystřižené scény Smrtonosné zbraně (1987), kde má Murtaughova dcera na sobě drahé šaty na vánoční párty a on se zeptá "Není v nich zabudovaná televize?" Ona řekne, že ne a Murtaugh zamumlá "Jsem už moc starej."
- Joeovo auto je Buick Riviera model z roku 1971.
- Film, který Darian (Danielle Harris) sleduje v televizi, je Smrtonosná zbraň (1987), pod kterou je rovněž podepsán Shane Black. Darian sleduje scénu, ve které je Martin Riggs (Mel Gibson) mučen Endem (Al Leong). Leong byl také jedním z teroristů ve snímku Smrtonosná past (1988), kde si Bruce Willis také zahrál.
- Shane Black byl prvním spisovatelem, který za scénář dostal milion dolarů.
- Skladatel Michael Kamen film nenáviděl. Hudbu k němu složil jen z přátelství s Brucem Willisem.
- Slovo "fuck" je použito 102krát.
 
Odkazy