Poslední akční hrdina / Last Action Hero (1993/130/USA/Akční, Dobrodružný, Komedie, Fantasy) 59%

22.03.2018 10:13
JEDNOU VĚTOU
„Arnold Schwarzenegger - neskutečný hrdina ve skutečném světě."

OBSAH
Danny Madigan je chlapec posedlý filmem. Obzvláště akční kousky s jeho oblíbeným hrdinou Jackem Slaterem ho znovu a znovu přivádějí do čalouněných sedadel kina, zejícího jinak pustou prázdnotou. Místní promítač, Dannyho dobrý známý, daruje chlapci jednoho dne s potměšilým úsměvem na tváři kouzelnou vstupenku, která umožňuje pohyb mezi šedou realitou všedního dne a životem kypícím fikcí stříbrného plátna. Mladý filmový fanoušek ovšem netuší, jaký poklad má nedbale zastrčený v kapse. Ostatně dávno na lístek zapomněl, protože opět sedí v pohodlném křesle ztemnělého kina a vychutnává si své oblíbené akční scény. Právě v nejnapínavějším momentě začne kouzlo působit a chlapec se rázem ocitá ve filmu. Konkrétně na zadním sedadle uhánějícího kabrioletu. Přišel právě do nejlepšího - Jack Slater za volantem je pronásledován skupinou krvežíznivých padouchů. Kulky, granáty a kolem parkující vozy svižně poletují vzduchem, střelným prachem se nešetří... Proti tomu, co oba hrdiny čeká při souboji o kouzelnou vstupenku se Slaterovými nejzavilejšími nepřáteli, je ovšem krkolomná, životu nebezpečná honička ulicemi Los Angeles pouze skromnou, dalo by se říci komorní předehrou...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Mně se ten film líbil. Námět mi přijde zajímavý, stejně tak pohrávání si s klišé akčního žánru. Nejvíce se mi ale líbila konfrontace opravdového a filmového světa. Chvílemi legrace, chvílemi "skutečně akční" film (podobně je třeba kombinováno i Spiknutí s Gibsonem). Dost se mi líbila scéna přepadení Dannyho zlodějem natočená dost realisticky, tady se nejvíce ukázalo, že ve skutečném životě je vše trochu jinak. Prostě - na rozdíl od většiny ostatních si myslím, že se film povedl a dobře jsem se u něj bavil. (Anthony) 4*

Tak špatný film, že ho nedokázal zachránit ani Arnold vedle všech možných malých, velkých i největších filmových hvězd. Film přišel ve špatnou dobu a byl vysloveně pohádkou, kterou sní každý chlapec, ale každý si v této fantazii představuje něco jiného a prostě to nelze vtěsnat do jednoho filmu. Kdybych snil já o něčem podobném jistě bych raději porazil Arnolda než byl jeho pravá ruka (možná se více hodí pravá půlka pozadí). (Djkoma) 1*

Splácení dětských dluhů pokračuje. Další devadesátková komedie s mírně scifi/fantasy zápletkou, která klade divákovi otázku: a co bys udělal ty? Koncept, kdy se realita v těle malého cinefila probourává do akční fikce a filmové postavy utíkají řešit své frustrace do světa, kde neplatí pravidlo happyendu, je natolik hravý a zábavný, že dovoluje ironizovat klišé, tropit žerty z nedotknutelného akčního heroje a pěstovat napětí mezi všedním světem, kde každá rána bolí, a hollywoodským rájem neomezených možností, nekonečných nábojů a dokonale krásných žen. Už přesně vím, do jaké filmové scény bych se pomocí kouzelné houdiniovské vstupenky vloupala. Pokud by mi zaručila zpáteční cestu. (Nathalie) 4*

OLDIES FILMU
Poslední akční hrdina však ve své době zůstal těžce nepochopen a trochu se bojím, že ani na pár obecných filmových vtípků dnes by to nebylo lepší (i když kolega imf je jiného názoru ;). Arnoldova komediální dráha se nikdy nenesla v příliš komerčně úspěšném duchu, i když ve filmu je pár výborných momentů, kde si ze svého běžného žánrového zařazení vydatně utahuje a dokáže se na vše podívat s velkým nadhledem. A všechno je lepší než Junior ;). Náš dnešní trailer to bere právě za tenhle hodně slušný konec, což by měl uznat i ten, kdo se filmem nijak pohodlně neprokousal. Úvodní Arnoldův výstup s pronášením shakespearovských mouder sahá daleko nad rámec běžných hollywoodských frků, což je fajn i vzhledem k tomu, že se ani v dalších vteřinách výrazně nepolevuje. Sharon Stone v bílém, připalující si cigaretu, Robert Patrick v policejní uniformě? někdo si tu zatraceně vyhrál. Ale jak se nám z časoměru ukrajuje čím dál tím více a přehoupneme se někam ke druhé minutě, tempo výrazně zpomaluje, hlášky řídnou a tvůrcům jako by najednou docházel atraktivní materiál a ředili tříminutovku co to dá. Škoda toho, protože jinak jde určitě o kousek, který si vaši pozornost zaslouží a v mnoha směrech má tak parodický nádech, že by si o něm spousta ?moderních? parodií mohla nechat zdát. Viď, Zuckere?

VELKÁ RECENZE
Danny Madigan (Austin O'Brien), mladý kluk, který má rád filmy s kladným hrdinou Jackem Slaterem (Arnold Schwarzenegger), dostal pozvání od promítače Franka (Art Carney) na půlnoční zkušební promítání nového filmu Jack Slater IV. Ještě před filmem mu dá Frank, kouzelnou vstupenku, kterou kdysi dostal od samotného Houdiniho.
Vstupenka jej v průběhu filmu přenese do filmu a stane se tak nechtěně parťákem samotného Jacka Slatera. Danny se snaží Jacka přesvědčit, že vše kolem něj je jen fikce a on je postavou ve filmu. To se mu však nedaří. Díky tomu, že Danny viděl začátek filmu, ukáže Slaterovi kde a kdo zabil jeho bratrance.
Vivaldi (Anthony Quinn), který za touto vraždou stojí, přikáže svému zabijákovi Benedictovi (Charles Dance), aby oba zlikvidoval. Ten přepadne dům Jacka Slatera, ukradne Dannymu jeho vstupenku a bombou zničí vše v okolí. Jack, kterému jeho šéf Dekker (Frank McRae) vždy vyčítá, kolik toho zničil, je suspendován. I přesto Jack své vyšetřování nevzdává.
Před otravou plynem zachrání společně s Dannym účastníky pohřbu Leo prďocha, členy Toreliho gangu, které chce zlikvidovat Vivaldi. Benedikt následně zabije Vivaldiho a sám se chce stát největším gangsterem. Taktéž přišel na to, co dokáže Dannyho vstupenka.
V tuto chvíli do gangsterské rezidence vjede Jack a Danny ve velkém vozidle a chce Benedicta zatknout. Po krátké roztržce se Benedict neočekávaně ocitne v Dannyho světě. Jack jej samozřejmě následuje, ale bolestivě zjišťuje, že tento nový svět, ve který nevěřil, není jako ten jeho. Zranění více bolí a co víc, může klidně i zemřít.
Benedict si uvědomil, co může s kouzelnou vstupenkou dokázat. Nejprve se však musí zbavit svého úhlavního nepřítele Jacka Slatera. Rozhodne se jej zbavit tím, že zabije jeho filmového představitele – Arnolda Schwarzeneggera. Tento plán ovšem Jack s Dannym prokouknou a proto se zúčastní premiéry nového filmu Jack Slater IV, které se zúčastní i Schwarzenegger. Zde ale také narazí na Sekáče (Tom Noonan), kterého Benedict získal ve filmu Jack Slater III. Sekáč vezme Dannyho jako rukojmí na střehu, kam později dojde i Jack. Zde se opakuje situace právě jako z filmu Jack Slater III, kde měl Sekáč jako rukojmí Jackova syna. Toho tehdy Sekáč shodil ze střechy. Podobně to dopadlo i s Dannym. Jack Sekáče zlikviduje elektrickým proudem. Poté zjistí, že se Danny zachytil na římse protější budovy. Po jeho záchraně a návratu na střechu domu se na scéně objeví Benedict, který chce oba zastřelit. Po krátkém monologu Benedicta, který odhaluje své plány na vybudování filmové bandy zločinců (mluví o Draculovi, Freddy Kruegrovi, Adolfu Hitlerovi, Hannibalovi Lecterovi, King Kongu a Rosemary a jejím děťátku). Po souboji ve kterém by Jack postřelen do hrudi a Benedict zabit byla vstupenka výbuchem odnesena před kino, ve kterém byl promítán film Sedmá pečeť. Smrt (Ian McKellen) vystupuje díky vstupence z plátna.
Danny sám doveze Jacka zpět do kina v přesvědčení, že po návratu do filmu bude Jackovo smrtelné zranění opět jenom škrábnutím. Absence kouzelné vstupenky tomu návratu však brání. Na scéně se také objevuje Smrt. Dannymu poví, že byla jen zvědavá a pro nikoho si nepřišla. Taktéž Dannymu poradí, aby vyhledal druhou polovinu vstupenky, kterou mu Frank při půlnočním promítání odtrhl.
Po jejím nalezení se Jack mohl vrátit do filmu. Přestože Danny se do svého světa nechce vrátit, Jack jej přemluví, aby tak učinil.

Ocenění:
Razzies
1993 - Nejhorší film (nominace)
1993 - John McTiernan (Nejhorší režisér) (nominace)
1993 - Arnold Schwarzenegger (Nejhorší herec) (nominace)
1993 - David Arnott, Shane Black (Nejhorší scénář) (nominace)
1993 - Austin O'Brien (Nejhoší vycházející hvězda) (nominace)
1993 - Nejhorší filmová píseň (nominace)

DABING
1.DABING (Kino, VHS, TV)
V českém znění: Pavel Soukup - Arnold Schwarzenegger (Jack Slater), Jan Kalous - Austin O'Brien (Danny Madigan), Jana Paulová - Mercedes Ruehl (Irene Madiganová), Petr Oliva - Charles Dance (Benedict), Oldřich Vlach - F. Murray Abraham (John Praxy), Miroslav Saic - Tom Noonan (sekáč), Pavel Pípal - Frank McRae (Dekker), Jiří Holý - Robert Prosky (Nick), Radan Rusev - Anthony Quinn (Vivaldi), Petra Hanžlíková - Bridgette Wilson (Whitney / Meredith), Zdeněk Blažek - Ian McKellen (smrt), Růžena Merunková - Joan Plowright (učitelka), Josef Nedorost (Hamlet), Bohdan Tůma - Danny DeVito (kreslenej kocour Whiskas), Jiří Havel - Rick Ducommun (agent sekáče), Vladimír Kudla, Dana Černá, Martin Kolár, Eva Spoustová, Martin Velda - Jean-Claude Van Damme (sám sebe), Milan Livora - James Belushi (sám sebe), a další.
Zvuk: Ivo Novák
Střih: Jana Stejskalová
Produkce: Jiří Beránek
Překlad a dialogy: František Fuka
Režie: Jiří Ptáček
Vyrobilo: AB Barrandov dabing 1993

2.DABING (Blu-ray, Prima)
V českém znění: Pavel Soukup - Arnold Schwarzenegger (Jack Slater), Jan Rimbala - Austin O'Brien (Danny Madigan), Bedřich Šetena - Anthony Quinn (Vivaldi) + Ian McKellen (smrt), Jaroslav Kaňkovský - Charles Dance (Benedict), Chevy Chase (Chevy Chase), Tomáš Juřička - Tom Noonan (sekáč), F. Murray Abraham (John Practice), Ilona Svobodová - Mercedes Ruehl (Irene Madiganová), Bohuslav Kalva - Art Carney (Frank) + Rick Ducommun (agent sekáče), Milan Slepička - Robert Prosky (Nick), Anna Suchánková - Bridgette Wilson (Whitney / Meredith), Jitka Moučková, Libor Terš, Petra Jindrová - Tina Turner (starostka), Joan Plowright (učitelka), Jiří Hromada - Frank McRae (Dekker), Ludvík Král - James Belushi (James Belushi), Professor Toru Tanaka (Tough Asian Man), Petr Gelnar - Jean-Claude Van Damme (Jean-Claude Van Damme), Danny DeVito (animovanej kocour Whiskas), (Hamlet), Michal Holán, Jakub Nemčok - Ryan Todd (Andrew Slater), a další.
Překlad: Ivan Němeček
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Filip Mošner
Dialogy a režie: Jiří Ptáček
Vyrobil: LS Productions dabing 2009

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 18.6.1993 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: 25.1.2010 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 4 995 492
Tržby celkem - $ 137 298 489
Návštěvnost v ČR 206 437
Náklady (Rozpočet) - $ 85 000 000
 
Tvůrci a herci
John McTiernan (Režie), Stephen J. Roth (Produkce), John McTiernan (Produkce), Michael Kamen (Hudba), Dean Semler (Kamera), Richard A. Harris (Střih), John Wright (Střih), Janet Hirshenson (Casting), Jane Jenkins (Casting), Eugenio Zanetti (Scénografie), Gloria Gresham (Kostýmy), Jerry Ross (Zvuk), Jeff Dawn (Masky), Shane Black (Scénář), Arnold Schwarzenegger (Herec), Austin O'Brien (Herec), F. Murray Abraham (Herec), Art Carney (Herec), Charles Dance (Herec), Frank McRae (Herec), Tom Noonan (Herec), Robert Prosky (Herec), Anthony Quinn (Herec), Mercedes Ruehl (Herec), Ian McKellen (Herec), Joan Plowright (Herec), Noah Emmerich (Herec), Tina Turner (Herec), Michael Chieffo (Herec), Angie Everhart (Herec), Bridgette Wilson (Herec), Sven-Ole Thorsen (Herec), Rick Ducommun (Herec), Michael V. Gazzo (Herec), Colleen Camp (Herec), Larry Ferguson (Herec), Robert Patrick (Herec), Karen Duffy (Herec), Jean-Claude Van Damme (Herec), Damon Wayans (Herec), Melvin Van Peebles (Herec), James Belushi (Herec), Sharon Stone (Herec), Leeza Gibbons (Herec), Chevy Chase (Herec), Danny DeVito (Herec), Professor Toru Tanaka (Herec), Peter Kent (Herec), Symba (Herec), Anthony Peck (Herec), Bryan Hanna (Herec), Persia White (Herec), Thomas Rosales Jr. (Herec), Anna Navarro (Herec)
 
1993/130/USA/Akční, Dobrodružný, Komedie, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Manželku Jacka Slatera (Arnold Schwarzenegger) hrala vtedajšia hercova skutočná manželka Maria Shriver.
- Jak je známo, snímek šel do kin ve stejnou dobu jako Jurský park (1993). Ten v tržbách McTiernanův snímek doslova převálcoval, což některá filmová média Schwarzeneggerovi škodolibě připomínala. Jeden plátek dokonce napsal, že "Dinosauři snědli Arnoldovi svačinu."
- Predaj a reklama filmu bola veľkolepá. Okrem akčných hračiek malo štúdio a producenti licenciu na sedem druhov videohier. Rozbehla sa reklamná akcia so sieťou Burger King v hodnote 20 miliónov amerických dolárov, film pre atrakcie v zábavných parkoch za 36 miliónov a NASA film vybrala ako vôbec prvú platenú reklamu vo vesmíre. Na boky rakety namaľovali nápisy "Last action hero" a "Arnold Schwarzenegger". Následne sa urobila národná lotéria, ktorej víťazi mali stlačiť štartovacie tlačidlo.
- Iba niekoľko týždňov po sklamaní z filmu sa Arnold Schwarzenegger vrhol do natáčania snímky Pravdivé lži (1994) s Jamesom Cameronom.
- Film išiel do priameho súboja s Jurským parkom (1993), čo do veľkej miery ovplyvnilo fakt, že už po prvom týždni klesol predaj lístkov o 42%.
- Výroba filmu natoľko meškala, že pri jedinej skúšobnej projekcii, ktorá sa konala 1. mája, bol stále natoľko rozrobený, že bežal 2 hodiny a 20 minút a nebolo možné dať dokopy väčšinu dialógov. Na konci filmu boli diváci znudení.
- Arnold Schwarzenegger (Jack Slater) si na festivale v Cannes vytvoril osobný rekord, keď za 24 hodín poskytol 40 televíznych interview a 54 rozhovorov pre tlač.
- Počas festivalu v Cannes postavili na lodi kotviacej pri pláži nafukovaciu sochu Jacka Slatera (Arnold Schwarzenegger) vo výške štvorposchodovej budovy.
- Raz nad ránom pri popíjaní štábu režisér John McTiernan poznamenal: „My tu v skutočnosti točíme E.T: Mimozemšťana." Arnolda Schwarzeneggera (Jack Slater) to dosť znepokojilo a odvtedy začal mať pocit, že celá záležitosť s prístupnosťou PG-13 bola chybou.
- Skupina AC/DC nejprve nechtěla mít s filmem nic společného, protože po propadáku filmu Vzpoura strojů (1986) prohlásili, že už soundtrack nikdy dělat nebudou. Nakonec se však na produkci podíleli.
- Arnold Schwarzenegger a Peter Kent sa spolu stretli už vo filme Špinavý obchod.
 
Odkazy