Policie Modrava (TV film) Policie Modrava (TV film)

23.08.2017 12:11

Krimi

Česko, 2011, 66 min

Obsah

Zločin není jen výsadou velkých měst. O tom se přesvědčí diváky jeho hlavní postava, šikovná a do práce velmi zapálená kapitánka Jana Vinická, která přijíždí z Plzně na Modravu, aby tu nastoupila na uvolněné místo vedoucí místního policejního oddělení. Ačkoli se jako žena, a ještě ke všemu šéfka oddělení plného mužů, od počátku potýká s nedůvěrou svých podřízených, ale u některých s nepřejícností a škodolibou radostí z každého klopýtnutí, svým zápalem, schopnostmi a maximálním ponořením do práce si pomalu buduje uznání a respekt. Pomáhá jí v tom také její rázná povaha a nevyčerpatelná energie s níž se pouští do řešení každého problému.(oficiální text distributora)
 

1. série (2011-2015)

DÍL 1: Za lepších okolností (Za lepších okolností) - Starý Cerman, žijící na šumavské samotě, se oběsil. Vypadá to na sebevraždu. Pitva ukáže, že byl zavražděn. Jeho mentálně postiženou dceru, „bláznivou“ Haničku, někdo sexuálně zneužil a ona čeká dítě. Kriminalistka Jana Vinická z policejní stanice Kašperské Hory vyšetřuje zneužití nesvéprávné Haničky, které zřejmě souvisí s vraždou starého Cermana

DÍL 2: Ranč (Ranč) - Majiteli ranče na šumavském Vogelsangu někdo otrávil vzácného dostihového koně. Není to první případ, předtím to byly ovce. Hned několik lidí má důvod se mu mstít. Svérázný Jakub Hybner má neshody s majitelem sousedního ranče kvůli studni a také s lesáky, kteří mu svozem dřeva neustále ničí cestu. Také bývalý žokej Karas, který na Ranči pracuje, Hybnera nenávidí. Vyšetřováním policisté odhalí viníka, o kterém by to nikdo nepředpokládal.

DÍL 3: Letenka do Ria (Letenka do Ria) - V osadě Hrádky u Srní se ve studni najde mrtvola důchodce Strouhala. Někdo ho zabil sekerou. Policisté se postupně dozvídají podrobnosti o jeho životě. Pravidelně na místní poště sázel. Ukáže se, že minulý týden vyhrál druhé místo – téměř milion korun – což je na místní poměry spousta peněz. Zdá se, že loupežný motiv je jasný. Jenže všechno je mnohem složitější, než se zpočátku zdá.

DÍL 4: Případ Strnad (Případ Strnad) - Lesní dělníci najdou při práci pozůstatky lidského těla zhrabaného v rašeliništi. Je to manžel učitelky Strnadové, který je dva roky pohřešovaný. Pitva prokáže, že zemřel na jiném místě, než byl nalezen. Policie v Kašperských Horách jeho zmizení tehdy neobjasnila. Kriminalistka Jana Vinická starý spis znovu otevře… Strnad měl dluhy z karet. Krátce před svým zmizením vyhrál v kartách sedm set tisíc. Kriminalisté zjišťují, kam se peníze ztratily. Prošetřují všechny stopy, které by mohly vést k neznámému vrahovi.

DÍL 5: Pretty woman z Dlouhé vsi (Pretty woman z Dlouhé vsi) - Dva bezdomovci najdou v polorozpadlé chatičce opuštěného kempu polonahé tělo mladičké dívky. Vrah ji znásilnil a uškrtil. Rozjede se vyšetřování, zavražděnou je sedmnáctiletá Klárka z nedaleké vsi. Její starší bratr ji identifikuje. Podle něho ji zabil kluk ze Sušice, se kterým Klárka chodila. Ten ale tvrdí, že se s ní už několik dní neviděl.

DÍL 6: Mrtvý v řece (Mrtvý v řece) - Na policejní stanici v Kašperských Horách se dostaví rozčilená důchodkyně Modrá z Rejštejna. Stěžuje si na souseda Vítovce, který jí dluží peníze. Doma není, schovává se před ní. Chce, aby ho policie našla.Jana se svým týmem zjistí, že Vítovec už týden nepřišel domů ani do práce. Vítovcová přizná, že se s manželem pohádali, když přišel z hospody. Sbalil si věci a odešel – neví kam. Policisté se domnívají, že jeho zmizení může souviset s vyloupením supermarketu, kde pracoval jako noční hlídač. Příští den se na jezu v Rejštejně najde jeho tělo. Pitva ukáže, že ho někdo udusil a teprve poté hodil do řeky…

DÍL 7: Kovbojův návrat (Kovbojův návrat) - V Hotelu Srní je nalezen na pokoji mrtvý muž. Je to Čechoameričan Zdražil, rodák od Sušice. Zdá se, že zemřel na selhání srdce při milostných hrátkách. Pitva však objeví v jeho krvi velkou dávku barbiturátů. Policisté pátrají v jeho minulosti. Zjistí, že Zdražil byl zapleten do loupeže v klatovském klenotnictví před 30 lety. Ukradené šperky se nikdy nenašly. Shodou okolností dva dny před jeho smrtí byla na módní přehlídce v hotelu přepadena jedna z modelek a lupič jí ukradl drahý briliantový náhrdelník. A Čechoameričan Zdražil tam byl také. Spojuje něco oba případy?

DÍL 8: Vražda za úplňku (Vražda za úplňku) - O půlnoci zavolá na policii v Kašperských Horách starší muž a oznámí, že z vilky sousedů slyšel dva výstřely. Policejní hlídka na udané adrese najde zastřeleného podnikatele Klementa. Jeho žena Elena sedí netečně na pohovce proti němu a v ruce svírá pistoli. Je při vědomí, ale na nic nereaguje, je zřejmě v šoku. Vypadá to na jasný případ zabití v afektu po manželské hádce. Elenu odveze záchranka na psychiatrii. Ukáže se, že má schizofrenii a dlouhá léta se léčí. Vyšetřování odhalí, že jí někdo neznámý vyměnil léky. Proto se psychicky dostala zcela mimo kontrolu a neuvědomovala si, co dělá. Jana tuší, že někdo Elenu k vraždě jejího manžela domanévroval. Postupně rozkrývá všechny rodinné vztahy, až usvědčí skutečného vraha.

DÍL 9: Cigaretový kouř (Cigaretový kouř) - Na chalupu na šumavské samotě přijíždí z Prahy Andrea Zímová, atraktivní žena, bývalá modelka. Překvapí ji, že tam není její manžel, se kterým se měla setkat a dohodnout se na rozvodu. Nebere ani mobil. V noci se Andrea probudí a slyší, jakoby někdo chodil kolem chalupy, cítí i cigaretový kouř. Vystrašená zavolá na policii. Druhý den je v polorozpadlé stodole, kterou někdo zapálil, objeveno tělo muže se stopami po mučení. Policisté zjistí, že mrtvým je pražský podnikatel Alexandr Zíma – manžel Andrey. Ukazuje se, že jeho podnikání bylo kontroverzní – půjčoval lidem z okolí peníze na lichvářský úrok. Ne všichni dlužníci ale měli svůj účet vyrovnaný… Policisté pátrají po nezvaném hostu, který se v noci pokoušel dostat do Zímovy chalupy a vyděsil Andreu. Souvisí to se smrtí Zímy, byl to jeho vrah?

DÍL 10: Případ kocoura Mikeše (Případ kocoura Mikeše) - Policie v Kašperských Horách vyšetřuje podivný případ. Na poručíka Votavu, „krásného Jáju“, se obrátil jeho bývalý učitel Kojzar z Hartmanic. Tvrdí, že se někdo vloupal do jeho vilky. Nic se mu však neztratilo, ani dveře nejsou nijak porušené. Ale on ví, že tam někdo byl, cítí to. Krásný Jája to bere skepticky – se zlodějem, který nic neukradne, se ještě nesetkal. Přesto policisté z Kašperských Hor začnou případ vyšetřovat a odhalí zvláštní spojitost mezi vloupáním do učitelovy vilky a dalších objektů v Hartmanicích. Navíc se někdo neznámý vloupal do místní synagogy a ukradl vzácné židovské svícny. Vzápětí se najde mrtvola profesorky Weberové, kunsthistoričky, která trávila léto na své chatě poblíž Hartmanic. Policie z Kašperských Hor musí řešit složitý případ plný tajemství.

DÍL 11: Čertův mlýn (Čertův mlýn) - Paní Máchová nahlásí na policii zmizení svého vnuka Aleše Máchy, který u ní přechodně bydlel na Srní. Měl přijet domů, ale neukázal se a mobil má vypnutý. Policie z Kašperských Hor případ začne prověřovat a zjistí, že Aleš Mácha pracoval jako finanční makléř. Údajně to byl spolehlivý a schopný mladý muž. Policisté zatím neví, že ho unesli dva důchodci ze Sušice, protože jim zpronevěřil jejich životní úspory. Drží ho na odlehlé samotě zvané Čertův mlýn. Chtějí ho přimět, aby jim ukradené peníze vrátil, pak ho pustí. Po několika dnech však zjistí, že jim Aleš Mácha z provizorního vězení utekl. Je jasné, že mu někdo mu musel pomoci. Vzápětí se najde jeho tělo v nedalekém lomu. Někdo ho zastřelil. Policie z Kašperských Hor po vrahovi intenzivně pátrá. Podezřelí jsou oba důchodci, ale jsou skutečně vrahy?

DÍL 12: Pohřešovaná (Pohřešovaná) - Na policii v Kašperských Horách se obrátí ředitelka místní základní školy. Má obavy o svou podřízenou, třicetiletou učitelku Ivanu Hrubou. Po víkendu nepřišla do školy a nikdo o ní neví. Něco se jí muselo stát, byla zodpovědná. Kdyby byla nemocná, určitě by zavolala. Policisté začnou rozkrývat podrobnosti jejího života a vztahů. Ukáže se, že Ivana Hrubá měla problémový vztah s Jindrou Potůčkem, synem důležitého muže, ředitele regionální agentury přidělující dotace EU. Jindra si našel novou milenku a chtěl se s Ivanou rozejít. V době jejího zmizení byl v Itálii s novou partnerkou. Tvrdí, že o Ivaně nic neví, měla se odstěhovat z jeho bytu, ale to neudělala. V bytě zůstaly všechny její věci. Během vyšetřování oznámí policii anonymní telefonát, že Hrubá měla poměr s Javorským, náčelníkem horské služby. Ten však popírá, že by s učitelkou Hrubou něco měl. Ivana ho pronásledovala, ale Javorský jí údajně řekl, aby s tím přestala, že o ni nemá zájem.

DÍL 13: Vražedné esemesky (Vražedné esemesky) - V lesácké boudě u plavebního kanálu je objevena mrtvá mladá žena. Policie zjistí, že ji někdo zastřelil puškou. Rozvedená Veronika žila ve vesnici se svojí matkou a malou dcerkou. Veronika byla hezká a chlapi se kolem ní točili. Ukáže se, že dcerku neměla se svým zákonitým manželem Staňkem, ale s někým jiným. To bylo příčinou rozvodu. Matka Veroniky neví, kdo je pravým otcem dítěte, ale musí to být nějaký místní ženáč. V poslední době Veronika chodila s mladým Patrikem, který žije na samotě se svým strýcem. Ten se ho před lety ujal, když mu oba rodiče zahynuli při autonehodě. Dalším vyšetřováním se prokáže, že Veroniku někdo vylákal falešnou esemeskou na schůzku u plavebního kanálu a tam ji zastřelil. Tato stopa nakonec odhalí nečekaného vraha, který měl neuvěřitelný motiv. Kdo z podezřelých lže? Její bývalý partner Jindra Potůček, nebo Javorský z Horské služby?

DÍL 14: Jak málo stačilo (Jak málo stačilo) - U vodní nádrže na Sedle najde cestář Cerman mrtvolu muže ve středním věku, vedle něj leží pistole. Ukáže se, že ho někdo zastřelil a fingoval to jako sebevraždu. Policisté zjistí, že mrtvý muž se v noci předtím účastnil mejdanu v chatě jednoho podnikatele z Plzně. Byly tam také dvě mladé ženy – recepční Simona a manažerka Radka Vágnerová. Obě pracovaly v hotelu na Modravě, kde byl zavražděný ubytovaný. Další den je Radka Vágnerová nalezena ve svém bytě mrtvá. Zřejmě ji zabil elektrický proud, když jí fén spadl do vany. Policistům je ale podezřelé, že nezafungoval jistič, protože nové elektrické rozvody ho mají. Jana Vinická dojde k závěru, že nešlo o nešťastnou náhodu, ale o vraždu. Otázkou zůstává, zda se jedná o stejného vraha, který střílel u vodní nádrže, nebo o někoho jiného? Policisté z Kašperských Hor rozplétají zajímavý případ.

DÍL 15: Blondýnka na hřbitově (Blondýnka na hřbitově) - Starší paní najde na venkovském hřbitově zavražděnou mladou ženu. Leží v polorozpadlé márnici a v ústech má zmuchlaný kapesník. Někdo ji před pár hodinami uškrtil a znásilnil. Majoru Koutnému, šéfovi klatovské kriminálky, to připomene rok starý případ, který měl podobné atributy. Bohužel zůstal nevyřešený. Koutného to dodnes mrzí, nemá rád „pomníčky.“ Myslí si, že jde o stejného pachatele. Policie začne vyšetřovat muže, kteří mohli přijít do styku s oběma zavražděnými ženami. Podezřelých je hned několik, jejich DNA však neodpovídá pachateli. Jana Vinická je se svým týmem zase na začátku. Během vyšetřování je napadena další žena v Anníně. Major Koutný celý případ bere osobně, intenzivně se zapojí do vyšetřování, které policisty nakonec dovede k patologickému vrahovi.

DÍL 16: Případ ukradené krasavice (Případ ukradené krasavice) - Cestář Cerman jde ráno do práce. Zamíří jako obvykle ke svému náklaďáku, který má zaparkovaný před cestářským domkem. Tam jej však čeká nemilé překvapení – na korbě leží mrtvola muže, částečně zabalená v černém igelitovém pytli. Policisté zjistí, že zavražděného někdo bodl nožem do ledvin. Identifikace odhalí, že muž dělal údržbáře na zámku Klenová u Klatov. Ale jak se dostal na korbu cestářského náklaďáku? Souvisí jeho smrt s nedávnou krádeží vzácného obrazu Koupající se krasavice, který se ztratil z depozitáře právě na zámku Klenová, kde zavražděný pracoval? Pro policisty tato krádež zůstala záhadou. Depozitář má na oknech silné mříže a bezpečnostní dveře, ke kterým mají klíče jen dva lidé – ředitel muzea a restaurátor. Oba mají alibi. Prostě záhada zamčeného pokoje. V případu však nastane překvapivý zvrat, který dovede policisty až k pachateli krádeže obrazu i vraždy.

2: série (2017)

DÍL 1: Nehoda (Nehoda) -

DÍL 2: Případ u Dračí skály (Případ u Dračí skály) -

 

Producent - TV Nova

https://www.csfd.cz/film/302397-policie-modrava/komentare/#