Policajt ze školky / Kindergarten Cop (1990/107/USA/Akční, Komedie, Thriller, Krimi) 57% -Originál DVD-

28.05.2022 02:21
JEDNOU VĚTOU
„Tajný policista je na celou třídu úplně sám"

OBSAH
John Kimble pronásleduje v Los Angeles překupníka drog a vraha Cullena Crispa. Když zjistí, že zločinec dostal zprávu o své ženě, která od něj utekla se synem a třemi miliony dolarů a nyní se ukrývá v oregonské Astorii, vydá se tam společně s policistkou Phoebe O'Harovou, která se má pokusit jako nová učitelka najít v místní mateřské školce Crispova syna. Cestou však onemocní a Kimble je nucen nastoupit do mateřské školky místo ní, ačkoli nemá s dětmi žádnou zkušenost, protože ty prostě do jeho světa nepatří. Přestože jeho první setkání s mrňaty nedopadne zrovna nejlépe, postupně se začnou ledy mezi velkým svalovcem a bandou capartů lámat. Chladný ovšem Kimble nezůstane ani ke krásné Joyce, která jak se později ukáže, je právě hledanou ženou. Téměř idylický život novopečeného maloměstského učitele však netrvá dlouho. Na scéně se totiž objeví bezcitný Crisp, který si přijel pro syna.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Proti tomu, co čeká policistu Kimbla s tři stopy vysokou galerkou v Astorii je potírání zločinu v L.A. dovolenou na Baha.. Z Reitmanovy pohodové kindergarten komedie si určitě zapamatujete strohou diferenciaci lidských pohlavních orgánů, sympatickou maminku Penelope Ann Miller a Arnieho přirozené herectví. Nutno otevřeně přiznat, že pokud nedrží v levačce brokovnici a v pravačce granátomet je v koncích. Buď je to tou muskulaturou, nebo metr a půl dlouhou fošnou přivázanou na zádech a nebo, a to bude nejspíš ono, totální absencí talentu. Takže kdybych si měl na místě režiséra při castingu vybrat mezi ním a Rainierem Wolfcastlem - zvolím platinového blonďáka.. (Gilmour93) 3*

Komediální specialista osmdesátých let Ivan Reitman tehdy nekrotil duchy, ale samotného Arnieho. Hejno řvoucích a neposedných šestiletých dětí v mateřince vyžaduje kromě pevné ruky i pořádnou dávku trpělivosti a scénáristé to vymysleli tak, že se Arnie ocitne namísto v zaplivaném rajónu uprostřed zvídavých dětí. V odlehčeném žánru nezklamal, dočkáme se přirozených reakcí i vkusných situací, a komu se to nelíbí, ať si … prostě pustí něco jiného. Viděl jsem mnohokrát a pokaždé to zabere. Pořád příjemná záležitost!! (castor) 4*

Tohle je dost špatný film. Režijně je to nezvládnuté, scenáristicky jednoduché, herecky bezradné, ale pár světlých míst se tady najde, i když Schwarzenegger mně vždycky víc seděl jako drsný akční typ, a ani mně není známo, proč se do tohohle nemotorného kousku uhodil. Vždyt ani moc dobrých vtipů zde není. Vše špatné zde navíc podtrhuje naprosto ubohý konec s kousající fretkou. STRAŠNÉ!!! Pane Reitmane, čekal jse od Vás víc, ale děkuji a Váš film o ničem, už v podstatě nikdy nepotřebuji vidět. (kingik) 2*

VELKÁ RECENZE
Film Policajt ze školky (1990) ve své době ukázal, že i typicky akční hrdina jako Arnold Schwarzenegger musí jednou za život řešit problém, který má většina z nás. I královny musí chodit na záchod a se zbraní v ruce se nedá mávat před každým, koho na ulici potkáte.
John Kimble je policajt z protidrogového, který se věnuje pátrání po těch největších mafiánech. Je oddaný své práci, povinnosti a znechucený ze spousty běžných lidských starostí. Aby se podobný člověk jednou za život podíval na místo, jakým je obyčejná mateřská školka, k tomu už je třeba pořádný důvod.
Bezcitný vrah a zločinec Crisp má v jedné takové školce svého ztraceného syna. A jakmile se konečně dozvídá, kde je, jde si pro něj. Kimble se svou policejní partnerkou tomu mají přirozeně zabránit, nicméně akce neprobíhá tak snadno, jak by možná měla.
Jde o jeden z mála dobrých filmů, ve kterém se nenásilnou formou prezentuje vztah rodičů ke svým dětem a obecně lidí k rodině jako takové. Autoři příběhu si očividně položili jednu otázku. Kam bychom mohli vecpat zažraného workoholika, který je oddaný své kariéře? Do mateřské školky!
Kimble by normálně takovou akci odmítnul. Ale jeho kolegyni začalo být z nenadání hrozně zle a právě mají hlídat malého syna zločince, po kterém jde už čtyři roky. Phoebe se mu omlouvá a sem tam přispěje nějakou dobrou radou, ale je jasné, že zvládnout partu nedisciplinovaných malých dětí nebude pro policajta tak jednoduché.
Akční hrdina Arnold Schwarzenegger nehraje jenom ve filmech, kde je to samý pompézní výbuch. Kolem ucha mu nemusí prosvištět každou vteřinu několik kulek, aby byla jeho role zajímavá. Od jisté doby se začal soustředit i na rodinnou komedii. Malí prcci s ním ve škole začínají cvičit a on z toho vyloženě šediví. Nedá se říct, že by byli nějak extra nároční, ale vidět namakanou vazbu nervóznět při opečovávání malých dětí určitě rozesměje nejednu mámu.
Jenže John Kimble má v záloze jeden plán. Malé děti nejsou do určitého věku vůbec samostatné, a tak je příhodné, že ze své třídy udělá „policejní školku.“ Pochoduje kolem dětí s píšťalkou a vymýšlí poučné hry, které děti zaměstnají. A zatímco na Kimbla ostatní učitelky a mámy dráždivě mrkají, akčnímu detektivovi se začíná jeho role vychovatele pomalu líbit.
Zažíváme tak celou řadu hezkých scén, kdy se dětem i vychovateli Kimblovi daří. Číhající drama v podobě zločince Crispa však na sebe nenechá dlouho čekat. Svého syna hledal moc dlouho a ihned poté, co jej pouštějí na podmínku z vězení, si pro něj s pistolí v ruce také hodlá jít.
Prostředí v kruhu rodiny bývá vždy hlavně o dětech a jejich výchově. Někdo bez rodiny nedokáže žít a někomu zase připadá život vedle uječených malých smradů zbytečný a příliš komplikovaný. Detektiv Kimble si však přes svou tvrdou náturu k nim nakonec našel svou cestu. Možná mu začalo připadat, že ochrana zákona před zločinci má něco společného i s lidmi, kteří ještě nedorostli a na svou roli v životě teprve čekají.

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Pavel Soukup - Arnold Schwarzenegger (John Kimble), Nela Boudová - Penelope Ann Miller (Joyce Palmierová / Rachel Crispová), Jaroslava Obermaierová - Pamela Reed (Phoebe O'Harová), Marie Marešová - Linda Hunt (ředitelka Schlowskiová), Marcel Vašinka - Richard Tyson (Cullen Crisp), Květa Fialová - Carroll Baker (Eleanor Crispová), Bohumil Švarc ml. - Joseph Cousins / Christian Cousins (Dominic Palmieri / Cullen Crisp ml.), Ljuba Krbová - Alix Koromzay (Cindy), Bedřich Šetena, Bohdan Tůma, Vladimír Kudla, Jiří Ptáčník, Milan Livora, Klára Riedlová, Oldřich Janovský, Josef Velda, Vladimír Fišer (titulky) a další
Zvuk: Ivo Novák
Střih: Hana Fišárková
Vedoucí výroby: Renée Lavecká
Režie českého znění: Marie Fronková
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing, 1991

2.DABING (VHS, Markíza, DVD, Nova, Prima, AMC, Film+ (jako Policajt z mateřské školky))
V českém znění: Pavel Soukup - Arnold Schwarzenegger (John Kimble), Vilma Cibulková - Penelope Ann Miller (Joyce Palmierová / Rachel Crispová), Jaroslava Obermaierová - Pamela Reed (Phoebe O'Harová), Marcel Vašinka - Richard Tyson (Cullen Crisp), Květa Fialová - Carroll Baker (Eleanor Crispová), Marie Marešová - Linda Hunt (ředitelka Schlowskiová), Eva Soukupová - Alix Koromzay (Cindy), Jaroslav Kaňkovský - Bob Nelson (Henry Shoop), Zdeněk Mahdal - Tom Kurlander (Danny, titulky), Bohumil Švarc ml. - Joseph Cousins, Christian Cousins (Dominic Palmieri / Cullen Crisp ml.), Klára Riedlová, Klára Šumanová, Hynek Votoček, Nikola Votočková a Vít Ondračka
Překlad: Čeněk Petrák
Zvuk: Ivo Novák
Produkce: Zdena Sirotková
Režie: Marie Fronková
Vyrobilo: Filmové studio Dabing, AB Barrandov a.s. pro Hollywood Classic Entertainment, 1993

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 24.1.1992
Premiéra USA: 21.12.1990 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.1.2003 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 9 207 982
Tržby celkem - $ 202 000 000
Návštěvnost v ČR - 680 413
Náklady (Rozpočet) - $ 26 000 000
 
FILMY V SÉRII
Policajt ze školky gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/policajt-ze-skolky-kindergarten-cop-1990-107-usa-akcni-komedie-thriller-krimi-57/
USA, Akční / Komedie / Thriller, 1990
Režie: Ivan Reitman, Hrají: Arnold Schwarzenegger, Penelope Ann Miller

Policajt ze školky 2 gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/aaa173/
USA, Komedie, 2016
Režie: Don Michael Paul, Hrají: Dolph Lundgren, Darla Taylor
 
Tvůrci a herci
Ivan Reitman (Režie), Brian Grazer (Produkce), Ivan Reitman (Produkce), Randy Edelman (Hudba), Michael Chapman (Kamera), Wendy Greene Bricmont (Střih), Sheldon Kahn (Střih), Michael Chinich (Casting), Bruno Rubeo (Scénografie), Gloria Gresham (Kostýmy), Herschel Weingrod (Scénář), Timothy Harris (Scénář), Arnold Schwarzenegger (Herec), Penelope Ann Miller (Herec), Pamela Reed (Herec), Linda Hunt (Herec), Richard Tyson (Herec), Carroll Baker (Herec), Cathy Moriarty (Herec), Christian Cousins (Herec), Joseph Cousins (Herec), Park Overall (Herec), Jayne Brook (Herec), Richard Portnow (Herec), Heidi Swedberg (Herec), Angela Bassett (Herec), Alix Koromzay (Herec), Chi Moui Lo (Herec), Michael Chapman (Herec), Leo Lee (Herec), Miko Hughes (Herec), Adam Wylie (Herec), Ross Malinger (Herec), Jason Reitman (Herec), Odette Annable (Herec), Catherine Reitman (Herec), Tom Dugan (Herec), Sarah Rose Karr (Herec), Ed Crick (Herec), Thomas Rosales Jr. (Herec), Peter Mark Vasquez (Herec)
 
1990/107/USA/Akční, Komedie, Thriller, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Film se natáčel v Cannon Beach a v Astorii v Oregonu a v Santa Ana a v Los Angeles v Kalifornii.
- V čase 01:05:18 jsou v záběru 2 polštáře s motivem Ghost Busters dle stejnojmenného filmu Krotitelé duchů (1984), který rovněž režíroval Ivan Reitman.
- John (Arnold Schwarzenegger) ve filmu používá pistoli Beretta 92F a dále brokovnici Ithaca 37 Stakeout.
- V roce 1992 vyhrál skladatel Randy Edelman na BMI Film & TV Awards cenu BMI Film Music Award.
- Arnold Schwarzenegger vyhrál na Kids' Choice Awards v roce 1991 cenu Blimp Award v kategorii oblíbený filmový herec.
- Ve filmu John Kimble (Arnold Schwarzenegger) pronese větu "I'm back!". Jedná se o narážku na frázi "I'll be back" ze snímku Terminátor (1984).
- V jednej scéne sa kolegyňa Johna Kimbla (Schwarzenegger) pýta odkiaľ je a on jej odpovie, že z Rakúska. V skutočnosti Schwarzenegger pochádza naozaj z Rakúska.
- Filmový debut Odette Yustman. Tenkrát jí bylo pět let.
- Když Kimble nese svoji kolegyni do domu, kleje u toho německy: "Das macht mich stinksauer! Jetzt bin ich sauer!" Přeloženo do češtiny to znamená: "To mě vážně štve! A teď sem nasranej!"
- Dominic má omalovánky s Krotitely duchů (1984), které taky režíroval Ivan Reitman.
- Scéna, ve které Phoebe předstírá, že je Rakušanka a říká několik náhodných německých frází, zůstala v německém dabingu nezměněna, takže působí dost zmateně a nelogicky.
- Báseň, kterou čte Kimble dětem před spaním, se jmenuje "Spring Morning" (Jarní ráno) a je z knihy "When We Were Very Young" (Když jsme byli velmi mladí) od Alana Alexandera Milneho.
- Dominika nehrál jeden chlapec, ale dva! Byla to dvojčata Joseph a Christian Cousinsovi.
- Hlavní role Johna Kimbla byla původně nabídnuta Billu Murrayovi.
- Danny DeVito byl také zvažován do hlavní role, ale nakonec ji nedostal kvůli své výšce.
- Holčička jménem Emma, kterou hrála Sarah Rose Karr, byla pojmenována po dceři režiséra Ivana Reitmana.
- Postava Miko Hughese - Joseph Cousins - byla pojmenována po jednom z dvojčat, která hrála Dominika.
 
Odkazy