Policajt nebo rošťák / Francie Flic ou voyou (1979/105/Francie/Akční, Krimi, Komedie, Drama) 80% -Originál DVD-

24.02.2022 00:01
JEDNOU VĚTOU
„Časy jsou zlé, Kamile!... Krimikomedie na téma, zda je možno zlikvidovat mafii jejími vlastními zbraněmi“

OBSAH
Ve filmu Policajt nebo rošťák je Jean-Paul Belmondo přesně takový, jakého ho mají diváci nejraději. Tvrdý, neústupný, trochu samotářský, ale především vždy obklopen krásnými ženami a vždy nad věcí. Do Nice přijíždí inkognito divizní komisař oddělení vnitřního vyšetřování Stan Borowitz, specialista na čistky uvnitř policie. Vše totiž nasvědčuje tomu, že nedávno zavražděný komisař Bertrand byl v úzkém spojení s místní mafií. A není zdaleka sám. Policejní inspektoři Rey a Massard jsou do vraždy přímo zapleteni, je tedy nutné je usvědčit a policii očistit. Borowitz má vlastní netradiční prostředky a postupy a rozhodne se vyvolat válku gangů, která by jako první vydala oba zkorumpované inspektory. Nečekaný příjezd neposlušné dcery Charlotty vše zkomplikuje.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
"Jestli máš nějaký poslední přání, jestli se chceš pomodlit, nebo pronýst historickej výrok, tak s sebou hoď. Za patnáct vteřin to bouchne." Vždy bylo mým snem ráno rozpoutat válku gangů, odpoledne zničit zkorumpované policajty a po večerech si to rozdávat se svůdnými dámami. Jenže nejsem ani rozený padouch Antonio Cerutti, ani drsný divizní komisař Borovitz a navíc ani trochu nevypadám jako svůdné Belmondo a tak o tom mohu jen snít. A to nejlépe se snímkem Policajt nebo rošťák, protože to je jeden z nejlepších mixů akce, dramatu a komedie, které jsem kdy viděl. Takže, "Tlusťochu, zaplať!" nebo bude hořet bar, pára v sauně bude nepříjemně horká, drogy skončí v záchodě a možná někdo přijde i o kalhoty. (Jara.Cimrman.jr) 5*

Opět jsem se u staré, a (ne)dobré, francouzské krimi se sympatickým hrdinou v rošťácky neodolatelném Belmondově podání nebavil. Komedie tak nějak málo chytlavá, nesrozumitelnou formou podaná, a i obyčejně až nudně natočená. Kritizují se americké bezduché "akčňárny" a tohle mělo ducha?! Neobjevil jsem nic, než šarmantní humor a gesta Belmonda, který se nikdy nenechal zastupovat kaskadérem, ale zbytek mě neoslovil. Asi je moje filmové vnímání přece jen daleko za mořem a evropská tvorba mě nechává chladným. Raději propečený hamburger než šneky. 40% (kingik) 2*

Jasně jeden z nejlepších Belmondových filmů, kde se prolíná kriminálka s komedií. I když musím nechat, že se mi nelíbil tak jako jeho čisté komedie nebo čisté kriminálky. Ale co už, Bebel je jistě jedním z nejlepších herců a tady je to hodně znát. Kdyby ho hrál někdo jinej, tak by to byl jen další průměrnej film. Takhle je to Belmondův film... (monolog) 4*

VELKÁ RECENZE
Ve francouzském Nice je zavražděn policejní komisař Bertrand. K vyšetřování případu je vyslán divizní komisař Borowitz, kterému se rychle podaří odhalit, že za zločinem stojí místní podsvětí, které je provázáno s uplatnými inspektory tamější policie, Rayem a Massardem. Borowitz je specialista na interní čistky uvnitř policie a v tomto případě se rozhodne postupovat tak, že vyvolá válku dvou gangů, působících ve městě. Díky své falešné identitě se mu zpočátku podaří zmást vůdce obou skupin, později je však jeho pravá totožnost odhalena.
Krátce nato do Nice neočekávaně přijíždí ze studijního pobytu v Anglii Borowitzova dcera Charlotta a začne s ním společně bydlet u spisovatelky Edmonde Puget-Rostandové, jeho příležitostné známosti. Později se obě zločinecké skupiny spojí a unesou Charlottu ve snaze vydírat Borowitze. Díky strachu inspektora Massarda, který raději odstraní své nové kumpány a snaží se tak zalíbit Borowitzovi, plán nevyjde. Po osvobození Charlotty se Borowitz rozhodne rychlým a elegantním tahem zbavit posledních příslušníků obou skupin.
legendární hlášky z filmu Policajt nebo rošťák naplňují v podstatě celou stopáž a zvlášť ze začátku se v postatě nedá odejít na minutu od obrazovky aby neunikla nějaká perla. Klasika s Belmondem, bez kterého by film byl zřejmě jen průměrná francouzká kriminálka. Takhle ovšem Belmondo a celá parta herců se kterou se potkává ve většině svých filmů předvádí herecký koncert v mistrovsky vypointovaných scénkách. Konec filmu trochu ztrácí tempo, zvlášť když je na scéně Serutiho rozmazlená dcerka, ale jakmile nastoupí Kamil, Křupan nebo Masár s Rayem je to nádhera ;-) Film by zřejmě nebyl tím čím je bez mistrného dabingu ČT kde si dávají záležet na pečlivém vyznění všech vtípků a dialogů. Kdysi to dávali na Nově s vlastním dabingem a musím říct že hůř sprzněnej film jsem snad nezažil. Otřesnej zážitek!
Policajt nebo rošťák (originální francouzský název Flic ou Voyou) je francouzská kriminální komedie režiséra Georgese Lautnera z roku 1979 s Jean-Paulem Belmondem v hlavní roli.

DABING
1.DABING (Kino, ČT, DVD, STV)
V českém znění: Miroslav Moravec - Jean-Paul Belmondo (Antonio Cerutti / Stanislas Borovitz), Martin Růžek - Georges Géret (Theodore Musard), Jan Schánilec - Jean-François Balmer (Inspektor Massard), Vilém Besser - Claude Brosset (Achille Volfoni), Jarmila Švehlová - Julie Jézéquel (Charlotte, dcera Borovitze), Ladislav Županič - Tony Kendall (Rey), Alois Švehlík - Venantino Venantini (Mario), Soběslav Sejk - Michel Galabru (Komisař Grimaud), Eliška Balzerová - Marie Laforet (Edmond Puget-Rostandová (spisovatelka)), Oldřich Janovský - Philippe Castelli (Učitel autoškoly), Jiří Bruder - Michel Peyrelon (Kamil), Josef Patočka - Charles Gérard (Masér sauny a druhá ruka Borovitze), Jiří Zahajský - Michel Beaune (Správce pensionu), Karel Richter - Nicolas Vogel (Ministr Marcel Gaston), Jan Skopeček - Marc Lamole (Návladní), Simona Stašová (Masérka), František Vicena - Patrick Rocca (Ředitel kasina), Ladislav Krečmer - Roberty (Prodavač), (Strýček Michel - chlápek, kterého Borovitz donutí vysypat drogy do záchodu), Jan Vlasák - René-Charles Tramoni (lupič s břitvou) + (policista), Jiří Zavřel - Louis-Joachim Candela (lupič s francouzákem) + (1. krupiér), Marie Drahokoupilová - Juliette Mills (Madam Bertrandová, vdova po inspektorovi Bertrandovi), Zuzana Fišárková - Catherine Lachens (Tina - číšnice v penzionu), Eva Klepáčová - Mireille Orsini (Stará Ceruttiová), Otto Lackovič - Jeannot Marsiglia (taxikář), Jiří Novotný - Antoine Mazelli (4% dekoratér u Křupana), Miroslav Středa - Maurice Auzel (Policista Maillard), (Policista s knírem), Jan Sedliský (Policista ve vězení), (2. krupiér), Stanislav Bruder (Policista na chodbě, který nechce pustit Charlottu za Borovitzem), Karel Chromík - Henri Attal (Velitel pátračky, policista zatýkající Massarda), Jan Řeřicha (titulky) a další
Zvuk: ing. Jaromír Svoboda
Střih: Hana Fišárková
Výroba: Jaromír Šindelář
Dialogy a režie českého znění: K.M.Walló
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing 1982

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Francie: 28.3.1979 Gaumont Distribution
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.12.1992 (VHS) Lucernafilm Video, Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.10.2006 Mido film
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - FRF15,000,000
 
Tvůrci a herci
Georges Lautner (Režie), Jean-Paul Belmondo (Produkce), Philippe Sarde (Hudba), Henri Decaë (Kamera), Michelle David (Střih), - (Casting), Tony Roman (Scénografie), Paulette Breil (Kostýmy), Marie-Françoise Perochon (Kostýmy), Andree Ramos (Kostýmy), Alain Sampé (Zvuk), Charly Koubesserian (Masky), Jean Herman (Scénář), Michel Audiard (Scénář), Jean-Paul Belmondo (Herec), Jean-François Balmer (Herec), Claude Brosset (Herec), Julie Jézéquel (Herec), Michel Beaune (Herec), Georges Géret (Herec), Venantino Venantini (Herec), Charles Gérard (Herec), Catherine Lachens (Herec), Michel Galabru (Herec), Marie Laforet (Herec), Maurice Auzel (Herec), Tony Kendall (Herec), Henri Attal (Herec), Philippe Castelli (Herec), Nicolas Vogel (Herec), Michel Peyrelon (Herec), Juliette Mills (Herec), Marc Lamole (Herec)
 
1979/105/Francie/Akční, Krimi, Komedie, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Film, na který přichází Stan Borowitz (Belmondo) za svou dcerou a milenkou do kina se jmenuje Bez problému (1975) a režíroval jej též Georges Lautner.
- Marie Laforet, která ztvárnila milenku postavy J. P. Belmonda, se s Belmondem setkala také ve snímcích Mrchožrouti (1984) či Veselé Velikonoce (1984).
- V tomto filmu Belmonda dabuje Jan Tříska, později však herce dabovali dálel také Miroslav Moravec, také Ladislav Mrkvička a nejznámější Jiří Krampol.
- Skupina Tři sestry v albu "Lihová škola umění aneb Válka s loky" z roku 2003 použila mezi skladbami citace z tohoto filmu.
- Film se točil ve francouzském pobřežním městě Nice.
 
Odkazy