Poldovi v patách / Hard Way The (1991/105/USA/Akční, Komedie, Thriller, Krimi) 63% -Originál DVD-

23.02.2022 23:55
JEDNOU VĚTOU
„Velká policejní akce s filmovou hvězdou po boku. V hlavních rolích Michael J. Fox a James Woods.“

OBSAH
Hollywoodský herec Nick Lang je sice hvězdou velkolepých dobrodružně romantických velkofilmů ve stylu Indiana Jonese, ve skutečnosti se mu však podobné role hnusí a chtěl by si pro změnu vyzkoušet něco jiného, nejlépe nějaké realistické drama, kde by mohl dokázat, že je opravdu dobrý herec. Náhodou zahlédne v televizi rozhovor s Johnem Mossem, tvrdým a nekompromisním newyorským policajtem, který se právě pokusil v divoké honičce dopadnout brutálního vraha zvaného Zabiják. Nick je nadšen a rozhodne se, že jeho příští film bude drsná realistická krimi, a že materiál pro roli posbírá po Mossově boku. To je ovšem to poslední co by si Moss přál, jenže protesty u policejního šéfa Brixe jsou zbytečné. A tak zanedlouho vyráží do ulic drsný polda a po jeho boku zhýčkaný hollywoodský panák, který nemá o skutečném životě ani páru. Není divu, že zkazí vše do čeho se Moss pustí a ještě navíc ho nesnesitelně rozčiluje hercova urputná snaha napodobovat vše co udělá. Nejhorší je, že se ho přes veškerou snahu nedokáže zbavit, a dotěrný herec ho dostihne dokonce i v pizzerii, kam si polda vyrazil se svou přítelkyní Susan a její dcerkou. Když mu nadřízený vyčte, že se neustále pokouší vyhnout povinnosti doprovázet herce, vezme Moss Nicka do noční akce. Během ní herec zpanikaří a zastřelí muže, o kterém Moss prohlásí, že to byl nevinný člověk. Herec se zhroutí a detektiv slíbí, že vše vezme na sebe a doporučí mu aby okamžitě odjel z města. Ten se však na poslední chvíli rozhodne zůstat a po návratu na policejní stanici ho čeká nemilé překvapení.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Já se (možná trochu zvráceně) bavil. Tradiční filmová hvězda, která točí pouze akční filmy ve stylu Indiana Jonese (M.J.Fox) se rozhodne svou novou postavu, policisty Casanovy, zahrát podle skutečného poldy, Jamese Woodse. Do toho všeho jim skočí nabušený Stephen Lang se svou krásnou zbraní:). K tomu všemu stačí přičíst ještě vtipné srážení policejního a filmového světa, využívání tradičních policejních klišé ("myslíš, že si vezmeš kafe a koblihu a je z Tebe polda?"), narážky na americkou oblíbenost sledování násilí a reklamní billboardy všech tvarů (uvidíte, pochopíte). Nízké hodnocení však chápu, snímek trochu pokulhává za očekáváním a správným tempem, ale mě pobavil. Krom toho spojení John Badham a režisér druhého štábu Rob Cohen není zrovna špatné:) (Djkoma) 4*

Když pominu fakt, že tak okatý product placement je v hollywoodských filmech málokdy k vidění, byl jsem svědkem jen veskrze průměrného buddy movie, kterému by kvůli Badhamově sprostě rutinérské režii nepomohlo ani to, kdyby se Lesy s Liškou rozkrájeli na táákhle malinkatý nudličky. Jestli se chtěl superstar Nick Lang opravdu poctivě připravit na roli, měl jít za Woodsem do Poldy od J.B.Harrise. Tam by skončil do 5 minut předávkovaný lepidlem na kníry a vypadalo by to jako sebevražda.. P.S.: Stephen Lang působil dojmem, že ještě minimálně na Pandoře měl ambulantně navštěvovat doktora Chocholouška.. (Gilmour93) 3*

Umanutá filmová hvězda chce v rámci chystaného filmu na vlastní kůži pocítit co obnáší práce policejního detektiva. A tak se pověsí na ostříleného policejního vyšetřovatele, kterému od počátku leze na nervy, a ten proto bude hledat způsob, jak by se ho navždy zbavil. Michael J.Fox a James Woods jako totálně nesourodá dvojice vytahují podprůměrný scénář do snesitelné a zábavné komedie. Že si oba znesváření muži nakonec padnou do oka a o jejich společných eskapádách natočí filmové studio krimi film, je důkazem, že scénář prostě navíc neměl. Režisér John Badham si s akční stránkou filmu poradil hravě a svižná akční komedie pobaví i po letech. (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
Hollywoodský herec Nick Lang je sice hvězdou velkolepých dobrodružně romantických velkofilmů ve stylu Indiana Jonese, ve skutečnosti se mu však podobné role hnusí a chtěl by si pro změnu vyzkoušet něco jiného, nejlépe nějaké realistické drama, kde by mohl dokázat, že je opravdu dobrý herec. Náhodou zahlédne v televizi rozhovor s Johnem Mossem, tvrdým a nekompromisním newyorským policajtem, který se právě pokusil v divoké honičce dopadnout brutálního vraha zvaného Zabiják. Nick je nadšen a rozhodne se, že jeho příští film bude drsná realistická krimi, a že materiál pro roli posbírá po Mossově boku. To je ovšem to poslední co by si Moss přál, jenže protesty u policejního šéfa Brixe jsou zbytečné. A tak zanedlouho vyráží do ulic drsný polda a po jeho boku zhýčkaný hollywoodský panák, který nemá o skutečném životě ani páru.
Není divu, že zkazí vše do čeho se Moss pustí a ještě navíc ho nesnesitelně rozčiluje hercova urputná snaha napodobovat vše co udělá. Nejhorší je, že se ho přes veškerou snahu nedokáže zbavit, a dotěrný herec ho dostihne dokonce i v pizzerii, kam si polda vyrazil se svou přítelkyní Susan a její dcerkou. Když mu nadřízený vyčte, že se neustále pokouší vyhnout povinnosti doprovázet herce, vezme Moss Nicka do noční akce. Během ní herec zpanikaří a zastřelí muže, o kterém Moss prohlásí, že to byl nevinný člověk. Herec se zhroutí a detektiv slíbí, že vše vezme na sebe a doporučí mu aby okamžitě odjel z města. Ten se však na poslední chvíli rozhodne zůstat a po návratu na policejní stanici ho čeká nemilé překvapení.
Drsný zásadový polda a k němu parťák, zcela rozdílného charakteru. Buddy-film v plné parádě obsahující akci, zábavu, švih a plno hlášek. Roli drsného poldy si tentokrát střihl James Woods a charakterově odlišného jedince Michael J. Fox, v tomto případě představujícího slavného herce úspěšné dobrodružné filmové série, který na policii kvůli roli přijde poznat veškeré dění a získat zkušenosti. Pro někoho průměr nepřinášející nic nového, pro někoho skvělá akční jízda plná zábavy. Každopádně se jedná o velice podceňovaný film, který ani zdaleka v rámci žánru stále nebyl poslední. Samozřejmě děj obsahuje mnoho patosu, ale i to má své opodstatněné místo. Silné dialogy vyřčené doslova kulometnou salvou spolu až s groteskními scénami stále pobaví a dá se říci, že snímek nijak ani nestárne.

DABING
1.DABING (ČT, DVD)
V českém znění: Jiří Prager - Michael J. Fox (Nick Lang), Zdeněk Mahdal - James Woods (John Moss), Jiří Kodeš - Stephen Lang (Střelec), Daniela Bartáková - Annabella Sciorra (Susan), Zdeněk Podhůrský - Luis Guzmán (Benny Pooley), Conrad Roberts (Witherspoon), Jaroslava Obermaierová - Penny Marshall (Angie), Petra Hanžlíková, Jan Pohan - Delroy Lindo (kapitán Brix), Bill Cobbs (Otrhaný muž + titulky).
Překlad: Dawood Hla Shwe
Zvuk: Lubomír Zajíc
Produkce: Pavla Draxlerová
Režie: Jiří Ptáček
Vyrobilo: AB Barrandov dabing pro Hollywood Classic Entertainment

2.DABING (Nova)
V českém znění: Oldřich Hajlich - Michael J. Fox (Nick Lang), Ondřej Kavan - James Woods (John Moss), Lucie Štěpánková - Annabella Sciorra (Susan), Bohdan Tůma - Luis Guzmán (Benny Pooley), Simona Postlerová - Penny Marshall (Angie), Pavel Rímský - Delroy Lindo (kapitán Brix), Igor Bareš - John Capodice (Grainy), Jan Battěk - LL Cool J (Billy), Linda Křišťálová - Christina Ricci (Bonnie), Pavel Vondra - ?Stephen Lang (vrah)?, Anna Theimerová - ?Mary Mara (China)?, Matěj Havelka, Klára Sochorová, Jiří Krejčí, Zuzana Mixová, Antonín Navrátil, Petr Neskusil, Jakub Saic, Svatopluk Schuller, Jan Vlasák, Pavel Šrom
Překlad: Markéta Brožková
Produkce: Veronika Dvořáková, Martin Odehnal
Zvuk: Petr Kořínek
Režie: Martin Kot
Ve studiu Barrandov dabing vyrobila TV Nova v roce 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 8.3.1991 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 6.9.2009 North Video
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 65 600 000
Náklady (Rozpočet) - $ 25 000 000
 
Tvůrci a herci
John Badham (Režie), William Sackheim (Produkce), Rob Coheb (Produkce), Arthur B. Rubinstein (Hudba), Donald McAlpine (Kamera), Robert Primes (Kamera), Tony Lombardo (Střih), Frank Morriss (Střih), Bonnie Timmermann (Casting), Philip Harrison (Scénografie), Mary E. Vogt (Kostýmy), William L. Manger (Zvuk), Bernadette Mazur (Masky), Lem Dobbs (Scénář), Michael J. Fox (Herec), James Woods (Herec), Stephen Lang (Herec), Annabella Sciorra (Herec), John Capodice (Herec), Luis Guzmán (Herec), LL Cool J (Herec), Delroy Lindo (Herec), Conrad Roberts (Herec), Penny Marshall (Herec), Christina Ricci (Herec), Lewis Black (Herec), Kathy Najimy (Herec), Bill Cobbs (Herec), Michael Badalucco (Herec), Charles Scorsese (Herec), Shawn McLean (Herec), George Cheung (Herec), Karen Lynn Gorney (Herec)
 
1991/105/USA/Akční, Komedie, Thriller, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Podľa Jamesa Woodsa bola úloha detektíva Mossa jedna z jeho najťažších rolí, pretože jeho postava musela byť neustále naštvaná na postavu Michaela J. Foxa (Nick Lang), ktorý je v skutočnosti veľký sympaťák.
- Mos Def v tomto filmu debutoval.
- Jednou z výhod Jamese Woodse při natáčení bylo, že měl k dispozici svého osobního kadeřníka, což stálo studio na 6000 dolarů týdně. Průměrná cena takovéto služby byla přitom v té době zhruba třetinová. Pro úplnost dodám, že natáčení trvalo plných 13 týdnů.
 
Odkazy