Pokoj 205 / Room 205 (2007/90/Dánsko/Horor) 40% -Originál DVD-

19.05.2022 01:47
JEDNOU VĚTOU
„Jedna dívka, jeden pokoj plný přátel… a jeden silný nepřítel."

OBSAH
Katrine se právě přestěhovala do města. Bydlí na studentské koleji v pokoji, ve kterém nedopatřením probudí ducha, který se začne mstít. Společně se svým novým přítelem Rolfem, se Katrine snaží ducha zastavit, dříve než vyvraždí celou kolej. Objevuje se mnoho otázek, ale jedna je zvláště děsivá – z domu se nikdo nikdy sám nevystěhoval. Předchozí obyvatelé v něm vždy zemřeli.Zatímco Katrine s Rolfem hledají řešení, lidé umírají a zbývají už jen nejbližší přátelé.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
No jedna velká nezáživná nuda. Poslední půl hodina se to snaží zachránit, ale už je to málo. Vraždící dívka co vylejzá ze zrcadla. Před časem jí znásilnili a ona se na to musela dívat v zrcadle, pak šáhla na elektriku a bylo poní. Jenže ted nová studentka co bydlí v onom pokoji rozbije zrcadlo a ona se dostane ven a vraždí. Poměrně laciný a fádní děj bez větší atmosféry. Příběh je hodně nezáživní a nepřehledný. (cariada) 2*

Nápad s duchem za zrcadlem není nový, stejně tak jako mrazivé zjevování ducha se skřípavými zvuky a střihem. Na to, že dánská kinematografie předvedla takový výkon, bod k dobru. Děj filmu se odehrává v několika pokojích a na chodbě, což působí klaustrofobicky a mrazivě. Hlavní představitelka se mi docela líbila a tak jsem jí fandil, ať to se svým spolužákem Rolfem (divnej typ, mě se nelíbil) zvládne, ale nikdo jí ani nepřišel poděkovat. Málo postav, předvídatelný děj, lekačky a divnej konec. (RetroMan) 3*

I když to není úplně originální děj,tak způsob vyprávění nebyl špatný a chvilkové lekačky ušli a zabijačky taky.Ovšem hlavní hrdinka Kathrine je vážně moc pěkná holka,která mě svojí krásou dostala.Možná to neni nej horor a ani na něm neni nic tak extra,ale nenudil jsem se u toho. (Vital) 3*

VELKÁ RECENZE
Tato severská duchařina je už od začátku poněkud nudná. Za první půlhodinu se ve filmu vůbec nic podstatného nestane a jedinou náplní je seznamování s hlavními postavami. Když už dojde k první vraždě, tak ihned poté následuje další čtvrthodina, kterou mohli klidně vystřihnout. Intimní seznamovaní je dobré leda tak do romantických filmů, nebo telenovel, ale ne do hororu od něhož čekáme, že se konečně duch odhodlá k dalšímu zabíjení. K dobru musím ale přičíst, že nás filmaři chtěli podrobně seznámit s osudem mrtvé dívky a ukázat, proč a za co se vlastně mstí.
Posledních 20 minut už bylo relativně v normě a konečně jsme se dočkali řádění ducha v hojném počtu, tedy v tom na co si troufli. Co se týká kamery a záběrů samotných, tak se občas povedly dost dobře, a to hlavně co se týká vizuální stránky ducha a různých odrazů v zrcadlech. Bohužel se opět projevil nedostatek kapitálu a myslím si, že jsme tím byli ochuzeni ještě o lepší podívanou, kterou by jistě poskytli.
Bohužel co se napravit nedá je jsou herecké výkony. Ty byly místy až trapné a nedokážu říct, kdo se mi líbil nejvíc. Snad asi představitelka ducha. Trapné hlášky a mizerný dabing vadili mým uším asi nejvíc. Naštěstí zde byla hudba, která se mi docela líbila a dokázala částečně přebýt nudu ve zcela zbytečných scénách.

Ocenění:
Robert Awards (Danish Film Awards)
2008 - Michael Holm, Morten Jacobsen, Thomas Foldberg (Nejlepší speciální efekty) (nominace)

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 14.10.2007 (ScreamFest Horror Film Festival)
Premiéra Dánsko: 10.8.2007
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.12.2008 DVD Edice
Poprvé na Blu-ray: (Zastím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 1 051 440
 
Tvůrci a herci
Martin Barnewitz (Režie), Thomas Heinesen (Produkce), Tobias Hylander (Hudba), Oivind Weingaarde (Hudba), Mikael Valentin (Kamera), Benjamin Binderup (Střih), - (Casting), - (Scénografie), - (Kostýmy), Jens de Place Bjorn (Zvuk), Kasper Val Bjerregard Larsen (Zvuk), Marianne Wassberg (Masky), Jannik Tai Mosholt (Scénář), Neel Ronholt (Herec), Mikkel Arendt (Herec), Julie Olgaard (Herec), Mira Wanting (Herec), Rikke Lylloff (Herec), Jon Lange (Herec), Ask Hasselbalch (Herec)
 
2007/90/Dánsko/Horor
 
Zajímavost k filmu
- Film bol natočený za 20 dní.
 
Odkazy