Podfu(c)k / Snatch (2000/104/Velká Británie, USA/Komedie, Krimi) 87%

15.09.2021 09:39
JEDNOU VĚTOU
„Brad Pitt v ringu se zloději diamantů.“

OBSAH
Vypravěčem spletitého příběhu, točícího se kolem ukradeného velkého diamantu, je neúspěšný boxerský promotér zvaný Turek, který se k divokému kolotoči událostí připletl se svým komplicem Tommym vlastně náhodou. Ukradený diamant má předat kurýr Franky Čtyřprsťák americkému šéfovi Avimu. O drahokam však mají zájem další gangsteři a zlodějíčci, mezi nimi především bezohledný ruský zabiják Boris Břitva, černošští provozovatelé zastavárny Vincent a Solomon a nakonec i nemilosrdný gangster a organizátor nelegálních boxerských zápasů Kruťák. V nepřehledné hře o drahocenný lup sehraje významnou roli také irsko-cikánský boxerský šampion Mickey, jehož podivnému dialektu jen málokdo rozumí. Není divu, že při tomto počtu účastníků v pomyslném ringu v tomhle zápase brzy nejde o vítězství, ale o holé přežití... Autorská gangsterská komedie Guye Ritchieho s českým názvem Podfu(c)k nesporně těží z úspěchu tvůrcova předchozího snímku stejného žánru Sbal prachy a vypadni (1998). Scénář údajně vznikal již v průběhu natáčení zmíněného titulu a vychází z podobné zápletky a jejího rozvíjení. (Česká televize)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Co si představujete pod názvem tohoto filmu? Podle prvního významu slova Poduk asi nepůjde o nějakou akci chapaců se zrovna nejčistšími úmysly. Podle druhého významu si tam asi pár lidí bude nadávat. Když spojíte oba dostanete cikána Brada Pitta, který rozmlátí rukama i tramvaj, Benicia Del Tora co má rád casina, Jasona Stathama, který nerozumí cikánům ani písmenko a v neposlední řadě Guye Ritchiho, který celou tuhle partičku lidí řídí. Výsledek? Podfuck roku a skvělá černá komedie =o) skvělá záležitost. Nejlepší černá komedie za poslední roky! (Djkoma) 5*

Guy Ritchie ze sebe vyprsk něco geniálního. Po skončení filmu jsem lapal na kolenou po dechu. Ty tuny hlášek mě doslova profackovaly. Ježísi a ta skvadra postav, to by mohla být z fleku česká vláda. Ne to nejde abych nenapsal hlášku" "teď obkličujou brikety / brikety -- název pro cigány:)/" "Tak a sem přesně tam kde jsem nechtěl být". "Máte radi pesa" A ty herecký výkony, každej v tomhle filmu zahrál jako bůh. Pitt je nejlepší cigán na světě. Kouknětě na to fakt že jo, tohle Vás odstaví na jinou kolej a tam Vás to zpráská takovým způsobem, že se budete plazit před Guyem Ritchiem a bude mu říká "óóóóó velkomožný děkuji"´. (Enšpígl) 5*

Sakra ostrá komedie, u které se občas kvůli přemíře brutálního násilí a naprosto nekorektního humoru (schytávají to židé, černoši, cigáni i Angličané) těžko odhaduje, jestli ještě jde o nadsázku, nebo už jenom o nevkus a nedospělost tvůrců. Ritchie vizuální hyperkinetičností (pro scénu nebo hlášku, která by nebyla kurevsky cool, zde není prostor) a překombinovaností zápletky zakrývá, že jsou postavy jednorozměrné a provázání jednotlivých dějových linií má daleko k eleganci a důmyslnosti Tarantinových filmů. V pubertě jsem byl okouzlen a pobaven. Dnes mi takhle samoúčelná hra na efekt přijde poněkud nucená. Obstojně ale baví pořád. 80% Zajímavé komentáře: Le_Chuck, Radko, genetique, Aiax, TotalFilm (Matty) 4*

V.I.M. FILMU
Už první scéna, ve které parta "Židů" vášnivě rozebírá Bibli, vás poučí o základním pravidle Ritchieho stylu. Nikdy se ničemu nedivte. Když se hlavní Žid postaví doprostřed místnosti, vytáhne bouchačky a kamera udělá pohyb, za který by se nemusel stydět nejkvalitnější kolotoč české výroby, zřejmě vás to překvapí, ale nedivte se tomu. To je tady úplně normální. A bude ještě líp. Podfu(c)k byl Ritchieho druhým velkým filmem a tvůrce v něm vyrostl díky rozpočtu a hvězdnému obsazení. Ti nejlepší ze Sbal prachy a vypadni, promíchaní s novou krví a několika skvěle fungujícími celebritami. Brad Pitt jako cikánský Muhammad Ali, kterému není rozumět ani slovo, Dennis Farina jako bratránek Avi, který neustále přeletává mezi Londýnem a Amerikou v naprosto geniální sekvenci, která povýšila zkratkovitost na umění. Tyhle nezapomenutelné záležitosti před sebou Ritchie hrne tempem splašeného buldozeru a vy si jenom zapisujete šílené nápady, které jsou evidentně "ze života". Dostane se vám exaktní přednášky o výkonnosti masožravých prasat, naučíte se pár slangových výrazů a pochopíte, že Desert Eagle .50 je zatraceně výkonná zbraň. A taky že Rusové mají sakra odolný kořínek. Ale to už asi víte.
Podfu(c)k je filmem, ve kterém je všechno na správném místě a ve správný čas. Vynikající herci, originální rekvizity, drzý audiovizuální styl nebo občasné invenční použití flashbacků vás udrží v žiletkovém střehu celých 100 minut. Je to tempo k nevydržení a postavy hláškují na plný úvazek, aniž by někdy ustřelily a zanechaly publikum v trapném tichu. Pokud občas do vyhaslých ikon kopeme (Ritchie by si to za Revolver nebo Trosečníky možná zasloužil), většinou to bývá s citem. To když si vzpomeneme, že kdysi dávno jsme je milovali. U Ritchieho byl tím důvodem k bezmezném obdivu jednoznačně Podfu(c)k. Jestli jste ho neviděli, pravděpodobně vám chybí v poličce kus filmové historie a máte přímo zakázáno říkat, že britská kinematografie saje.

VELKÁ RECENZE
Banda lupičů převlečených za ortodoxní židy přepadne brusírnu drahých kamenů, odkud si odnesou šestaosmdesátikarátový diamant, který pak kurýr Franky veze přes Londýn do New Yorku svému šéfovi Avimu. V Londýně chce koupit revolver od ruského gangstera Borise, ten však ví, co Franky převáží a chce mu diamant ukrást. Ví o jeho gamblerské vášni a naláká ho na nelegální boxerský zápas, který organizuje promotér přezdívaný Turek. Turek pošle svého parťáka Tommyho a mohutného boxera George, aby od cikánů koupili karavan. Ten se však okamžitě po uzavření obchodu rozpadne. V následné potyčce však cikánský boxer Mickey snadno vyřídí George, což dostane Turka do potíží, protože boxer měl nastoupit do ringu na zápas, jehož výsledek byl předem domluven s mocným gangsterem Kruťasem.
Zatímco Turek přemluví Mickeyho, aby nastoupil do ringu místo George, Avi se dozví, že se Franky chystá na boxerský zápas a chce si vsadit. Aby zabránil nejhoršímu, vyrazí se svým strážcem Rosebudem do Londýna. Kruťasovu sázkovou kancelář se chystají přepadnout černošští překupníci Solomon a Vincent, které najal Boris. Mají počkat, až dorazí Franky a sebrat mu kufřík. Přestože akce nevyjde tak, jak by měla, podaří se černochům získat kufřík. Marně však chtějí po Borisovi půlku z ceny diamantu. Zatímco Mickey v ringu poruší dohodu a svého soupeře knokautuje, čímž dostane Kruťase do značných potíží, Boris chladnokrevně zastřelí Frankyho, který jediný však znal číselnou kombinaci k zámku kufříku.
Kruťas navíc zjistí, kdo přepadl jeho sázkovou kancelář a se svými zabijáky oba černochy dostane. Ti mu slíbí, že pokud je nechá naživu, získají pro něj ukradený diamant. Jenže vzápětí se jim dostane na stopu zabiják Tony, který pracuje pro Aviho. Od nich se dozví o Borisovi. Zatímco všichni zuřivě pátrají po diamantu, Kruťas zuří, když uslyší Mickeyho podmínky pro nový zápas. Nechá zlikvidovat Turkův kšeft a podpálit Mickeyho karavan, ve kterém uhoří jeho milovaná matka. Mickey je zoufalý, ale nakonec přijme Kruťasovy podmínky. Pátrání po diamantu i boxerský zápas se blíží k finále, které leckterého ze zainteresovaných hodně překvapí.

O NATÁČENÍ
Vlastní natáčení snímku podfu(c)k začalo v londýnských exteriérech v říjnu roku 1999. Jak tvrdí režisér Guy Ritchie, nejde o pokračování jeho gangsterky Sbal prachy a vypadni, veleúspěšného britského snímku o čtveřici kamarádů, kteří se nechtěně zapletou do nebezpečného světa drog, zločinu a násilí. Na rozdíl od nich už hrdinové snímku podfu(c)k do podsvětí patří - s tím, že londýnskou galerku pojali tvůrci s komediální nadsázkou. Producent filmu Matt Vaughn dodává: "Film není jenom o gangsterském cirkusu. Je taky o zpackané loupeži diamantu, o zinscenovaných boxerských zápasech, o hlavě newyorské mafie a o cikánském boxerovi z Irska, který zápasí jenom proto, aby pořídil matce nový karavan. A taky o jednom temperamentním psovi. Je to film plný nečekaných zvratů."
Nadsazené historky několika ústředních hrdinů tvůrci zkombinovali se zemitým, realistickým obsazením, které bezpochyby dává filmu "říz". Pro Vaughna byl výběr herců klíčový: "Guy to začal psát ještě předtím, než Sbal prachy a vypadni dorazil do kin. Ještě tím drsňáckým žánrem žil, měl ho pod kůží. Trvalo dlouho, než jsme našli ty správné typy - museli jsme jich projít stovky. Guy vycházel ze vzorů ve skutečném životě: Ty byly tak výrazné, že od adeptů nevyžadoval jenom to, aby role zahráli, ale navíc je s minimem divadelních pouček udělali maximálně věrohodnými." Namísto toho, aby obsazovali slavné herce, spojené se svými staršími rolemi, dbali filmaři na to, aby dali dohromady neokoukanou sestavu. Pro pestrou směsici zločineckých cikánů z Irska, Newyorčanů, londýnské spodiny, Židů, černochů, Číňanů, Rusů a Skotů bylo zapotřebí bezpočtů tváří. Štáb pátral všude, vymetl každý kout - představitele zemitých chlapáků hledali dokonce mezi wrestlery v Peacock Gym v londýnském East Endu. "Jeden pořízek," vypráví Vaughn, "se přišel ucházet o místo ochranky. Guy mu řekl 'na to zapomeň' a namísto toho ho obsadil. To bylo překvápko." Režisér Ritchie dodává: "Nemá smysl obsazovat role buranských a násilnických gangsterských pěšáků shakespearovskými herci." Obsazení filmu je "Molotovovým koktejlem" hereckých profíků, neherců, psů, děcek a nevyzpytatelného britského počasí, s jejichž pomocí se Ritchiemu povedlo obrátit svět gangsterek kompletně naruby.
Film Sbal prachy a vypadni zaujal hollywoodskou těžkou váhu Brada Pitta - ihned po americké premiéře Ritchieho zavolal a požádal o schůzku. "Okamžitě si padli do oka," vzpomíná Vaughn. "Pitt si doslova řekl o roli v Guyově příštím filmu. Nejdřív nás to zaskočilo. Říkali jsme si: 'Proboha, vždyť pro něho nic nemáme.' Pak Guye napadlo, že mu dá roli irského cikána. Normálně dostává za film dvacet miliónů, v našem případě souhlasil s daleko nižším honorářem - a dostal stejný přívěs jako všichni ostatní!" Pitt se přiznává, že mu vítání bez červených koberců přišlo jako příjemná změna. Dokonce musel mazat do turistického kempu, pobýt tam s opravdovými cikány a "ocenit" jejich způsob života. Herec Jason Statham vypráví: "Jeden z těch, které jsme potkali, se s námi vůbec nepáral - něco ve smyslu (nasadí irský akcent) 'co tu kurva děláte'. Čekali jsme, že najdeme naše auto podložené cihlami. K naší radosti se tak nestalo! Ti týpci mají takovou pověst - někdy se jí řídí a jindy zas ne." Téma "Pitt" uzavírá Ritchie slovy: "Od začátku byl jedním z kluků - vůdce party, který se nechvástal. Podle názoru všech byl největší džentlas - dělal čaj pro komparsisty."
Velká péče, kterou filmaři věnovali hereckému obsazení, se vyplatila: Herci a štáb vytvořili na place jednu rodinu. "Každý se zná s každým," vysvětluje Vinnie Jones. "Rozumíte, od osvětlovačů přes elektrikáře až po hlavní herce. Známe se jmény a po práci se všichni napijeme." Ritchie dodává: "V jednom kuse jsme si jeden z druhého dělali prdel. V takové náladě mohl člověk buď plavat nebo lapat po dechu. U naší grupy spousta lidí plavala jako rybky." Aby se mu věci nevymkly z rukou, zavedl Ritchie na place systém pokut. Pokuty se udělovaly za mobilní telefony, pozdní příchody, podřimování během natáčení, za "prudění", trapnost a fňukání. "Pomáhaly udržovat posádku svornou. K mojí smůle jsem patřil mezi nejvíce trestané a z mým prachů se tak zaplatil kompletní rozlučkový večírek." Výtvarník Hugo Luczyk-Wyhowski dosvědčuje, že si filmaři kvůli boxerským zápasům bez rukavic dokázali obstarat ilegální záběry takových zápasů a vypátrat jejich borce, aby s nimi probrali záludnosti. "Ve skutečnosti bývají víc improvizované, než jsme ukázali v našem filmu. Je to tím, že se všechny stopy musí kvapem zahlazovat," objasňuje Luczyk-Wyhowski. Vedle toho se divák stane svědkem psích zápasů, které jsou v Británii zakázané, života v cikánském táboře a rovněž nepřístupného světa obchodů s diamanty v Hatton Gardens.

DABING
1.DABING (VHS, Nova, DVD)
V českém znění: Martin Zahálka - Jason Statham (Turek), Michal Dlouhý - Brad Pitt (Mickey O´Neil), Pavel Vondra - Stephen Graham (Tommy), Vladislav Beneš - Dennis Farina (Bratranec Avi), Dalimil Klapka - Mike Reid (Doug Hlavička), Miloš Vávra - Rade Šerbedžija (Boris Břitva), Rudolf Kubík - Robbie Gee (Vinny), Bohdan Tůma - Ade (Tyrone), Bohuslav Kalva - Alan Ford (Kruťák), Zdeněk Hruška - Benicio Del Toro (Franky Čtyřprsťák) , Tomáš Racek - Vinnie Jones (Kulkozubý Tony), Tomáš Juřička - Lennie James (Sol), Roman Hájek, Antonín Navrátil, Ladislava Něrgešová, Jiří Hromada, Jaroslav Horák, Milan Bouška, Karel Gult, Bohumila Dolejšová, a další...
Dále spolupracovali: Radka Lehká, Barbora Wildová
Produkce: Milena Čapková
Překlad: Dana Vacková
Zvuk: Miloš Sommer
Režie: Daniela Zachariášová
Vyrobily: ABZ Divize Bonton Films v roce 2001 pro Bonton Home Video

2.DABING (Blu-ray)
V českém znění: Otakar Brousek ml. - Jason Statham (Turek), Michal Dlouhý - Brad Pitt (Mickey O´Neil), Pavel Tesař - Stephen Graham (Tommy), Zdeněk Maryška - Rade Šerbedžija (Boris Břitva), Ladislav Županič - Dennis Farina (Bratránek Avi), Jiří Hromada - Mike Reid (Hlavoun Doug), Tomáš Juřička - Robbie Gee (Vinny), Bohdan Tůma - Ade (Tyrone), Dalimil Klapka - Alan Ford (Kruťas), Ludvík Král - Benicio Del Toro (Franky Čtyřprsťák) , Martin Zahálka - Vinnie Jones (Tony Korunka), Jiří Ployhar - Lennie James (Smolař), Valérie Zawadská - Sorcha Cusack (Máma O´Neilová), Pavel Vondra, Vojtěch Hájek, Libor Terš, Pavlína Dytrtová, Jakub Nemčok, a další
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Filip Mošner
Překlad, dialogy a režie: Petr Sitár
Vyrobila: LS Productions 2009

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 16.11.2000 Falcon
Premiéra USA: 19.1.2001 Sony Pictures
Premiéra Velká Británie: 23.8.2000
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.5.2001 (VHS) Bonton Home Video, 1.6.2001 (DVD) Bonton Home Video
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 12.10.2009 Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.6.2001 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 12.10.2009 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 7 134 321
Tržby celkem - $ 83 600 000
Návštěvnost v ČR 76 658
Náklady (Rozpočet) - $ 10 000 000
 
Tvůrci a herci
Guy Ritchie (Režie), Matthew Vaughn (Produkce), John Murphy (Hudba), Tim Maurice-Jones (Kamera), Jon Harris (Střih), Lucinda Syson (Casting), Hugo Luczyc-Wyhowski (Scénografie), Verity Hawkes  (Kostýmy), Danny Sheehan (Zvuk), Jean Ann Black (Masky), Fae Hammond (Masky), Nora Robertson (Masky), Guy Ritchie (Scénář), Jason Statham (Herec), Stephen Graham (Herec), Alan Ford (Herec), Brad Pitt (Herec), Dennis Farina (Herec), Rade Šerbedžija (Herec), Robbie Gee (Herec), Lennie James (Herec), Vinnie Jones (Herec), Benicio Del Toro (Herec), Jason Flemyng (Herec), Ewen Bremner (Herec), William Beck (Herec), Julianne Nicholson (Herec), Guy Ritchie (Herec), Dave Legeno (Herec), Goldie (Herec), Sorcha Cusack (Herec), Velibor Topic (Herec), Charles Cork (Herec), Ade (Herec), Andy Beckwith (Herec), Liam McMahon (Herec), Mike Reid (Herec), Chuck Julian (Herec), Adam Fogerty (Herec), James Warren (Herec), Trevor Steedman (Herec), Sam Douglas (Herec)
 
2000/104/Velká Británie, USA/Komedie, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Doug Hlavička (Mike Reid) při pohledu na diamanty pod lupou pronese větu: „From Russia with Love,“ což je odkaz na stejnojmenný film s Jamesem Bondem (Srdečné pozdravy z Ruska, 1963).
- Guy Ritchie se při tvorbě úvodních titulků inspiroval závěrečnými titulky z Divoké bandy (1969).
- Veškeré písně, které ve filmu zazní, jsou oblíbené písně Guye Ritchieho. Všechny pochází z jukeboxů anglických hospod a barů okolo let 1985–1998.
- Guy Ritchie napsal scénář k filmu za 3 měsíce.
- Celosvětová premiéra proběhla 23. srpna 2000 v Anglii.
- Natáčelo se od 18. října do 12. prosince 1999 v Anglii.
- V dokumentu o natáčení si můžeme všimnout 13 cm dlouhé jizvy na levé tváři Guye Ritchieho. V 18 letech se opilý dostal do potyčky a jeden ze zúčastněných měl nůž Stanley.
- Dlouhé chvíle během natáčení si Guy Ritchie s Jasonem Stathamem (Turek) krátili hráním šachů. Stejnou vášní byl i proslulý režisér Stanley Kubrick, jehož nelineární strukturou vyprávění v Zabíjení (1956) se Ritchie inspiroval ve svém debutu Sbal prachy a vypadni (1998).
- Auto, které řídí Tony (Vinnie Jones), je Daimler Sovereign 4.2 1981. Auto, které používají Turek (Jason Statham) a Tommy (Stephen Graham), je Range Rover 1982.
- Tommy (Stephen Graham) má ve filmu zbraň Smith & Wesson Model 681 ráže .357 Magnum.
- Při uvádění postav na začátku filmu má Franky Čtyřprsťák (Benicio Del Toro) při pokeru na kartách trojici (křížového, pikového a srdcového kluka). Při telefonátu s Avim (Dennis Farina) má zase srdcovou sedmičku, osmičku a devítku.
- Mickeyho (Brad Pitt) tetování: Panna Marie na hrudníku; Poslední večeře Páně na zádech; hlava psa na levé ruce; hlavy koček s kloboučky na obou ramenech.
- Když chce Mickey (Brad Pitt) karavan pro svojí mámu, řekne, že chce, aby byl "barvínkově modrý". Norman Bates (Anthony Perkins) v Psychu vybral pro svou matku šaty v téže barvě.
- Když Guy Ritchie hledal někoho do scény, kdy na plátno vstoupí Vinnie Jones jako Kulkozubej Tony (mlácení dveřmi od auta do hlavy), dobrovolně se na roli přihlásil koordinátor kaskadérů a choreograf akčních scén Tom Delmar.
- Lennie James (Sol) se při scéně přepadení sázkové kanceláře doopravdy po výstřelu z kulovnice udeřil do rozkroku, ale z role nevypadl, takže Guy Ritchie natočený materiál použil ve filmu.
- Scéna navlas podobná té, kdy Boris Břitva (Rade Šerbedžija) vytahuje mačetu ze svého kabátu, se objevila už ve filmu Sbal prachy a vypadni.
- Guy Ritchie údajně zaplatil Madonně za použití její písně "Lucky Star" 1 milion amerických dolarů.
- Všechny chyby a nemotornosti, které ve filmu předvedou Sol (Lennie James), Vinny (Robbie Gee) a Tyrone (Ade), si Guy Ritchie vypůjčil z televizních pořadů, ve kterých se rozebírají ty nejblbější nápady lupičů a kriminálníků.
- Když se na scéně objevil Doug Hlavička (Mike Reid), tak si Guy Ritchie střihl cameo muže, který čte noviny. Kameraman Tim Maurice-Jones si zase střihl roličku muže, kterého na začátku filmu několikrát udeří do hlavy Franky Čtyřprsťák (Benicio Del Toro).
- Brad Pitt (Mickey) nebyl příliš nadšený z toho, že má hrát roli boxera, protože právě dokončil natáčení Klubu rváčů. Přesto ale roli vzal, protože toužil točit s Guyem Ritchiem, ať už to bude cokoliv.
 
Odkazy