Pláž / The Beach (2000/14/USA, Velká Británie/Drama, Dobrodružný, Thriller) 67%

26.02.2018 11:56
JEDNOU VĚTOU
„Někde na Zemi musí přece existovat poslední Ráj.“

OBSAH
Být mladý, mít možnost cestovat po světě a užívat si života, to je něco! S příslibem dobrodružství přijíždí do Thajska mladý americký baťůžkář Richard (Leonardo DiCaprio). Cestování, jak tvrdí, je hledání zážitků, hledání něčeho nového, zvláštního. V levném hotelu v Bangkoku se Richard seznamuje s mladým francouzským párem - Etiennem (Gillaume Canet) a Francoise (Virginie Ledoyenová). Ve stejném hotelu se setkává s pomateným, drogami poznamenaným Daffym (Robert Carlyle), který vypráví Richardovi nepravděpodobný příběh o tajném ostrově, Ráji na Zemi s nádhernou pláží neposkvrněnou nájezdy turistů. Druhý den nachází Richard na dveřích připíchnutý cár papíru, kde je Daffym ručně namalovaná mapa tajemného ostrova...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Když trojice mladých turistů poprvé vstoupila do Ráje, do úžasný Thajský pláže, zavanul ke mě (skrz okno) první jarní vánek. Jediné na co jsem se v té chvíli zmohl, bylo slovo: ku*va. V té chvili to bylo zcela oprávněný. Nijak přikrášlený. Bylo to prostě obrovský vydechnutí, které jsem potřeboval. V ten okamžik jsem tam byl s nima. S lidma, kteří chtěli změnit svůj život. Hledali-našli. Chtěli- dostali. Leonardu DiCapriovi jsem věřil všechno. Od prvních eufórických stavů z Thajské kultury, až po finální zmagoření a procitnutí. Tomuto skvělému herci stál za zády profík. Jasně, Danny Boyle! I The Beach mě utvrdila v tom, že tenhle režisér vytáhne největší trumfy vždycky v závěru filmu. Triviální scéna s fotografií a Dicapriovým lehkým úsměvem, navíc podpořená výbornou hudbou, rozpumpovala můj mozek na maximum. Vzpomněl jsem si na Sunshine, na Jamala a na drogový týpky z anglickýho podsvětí. Vyštrachal ze mě všechno. Všechno, co mělo s ním spojitost. To bylo úžasný. Někdo připodobňuje tenhle film ke scéně, kdy se návštěvníci pláže rozhodují, zda skočí z útesu do vody či ne. Že je film strašně nerozhodnej v tom, co chce říct a jeho poslání je na půli cesty k divákovi. Mě se to nezdá. Boyle to vzal po svém, pokud to někdo nepochopil, jeho problém. Díkybohu, že jsem ve skupině těch "co to pobrali". Velmi intenzivní zážitek, který si nejvíc vychutnáte v tomhle ročním období... (Mahalík) 4*

Už od prvních minut filmu, jsem začal přemýšlet o svém způsobu života, o svých prioritách, svých závislostech a téhle planetě na které je přemnožen tvor, který ztratil respekt ke svému okolí - člověk . Čím více se příběh vyvíjel, čím více se proměňoval Richard, tím více jsem hostil ve své mysli depresi. Jedna myšlenka vyvracela druhou a nepomohla ani okouzlující hudba, ani nádherná příroda s mimořádně krásnými záběry kamery, abych nepřemýšlel nad hledáním neexistujícího. Mimořádný snímek, po jehož skončení můj mozek začal pracovat přesčas a ještě ke všemu velmi rád . (Enšpígl) 5*

Pláž, neskutečně známý a oblíbený film, řekl bych si, ale když pak vidím zdejší hodnocení, nepochopitelně kroutím hlavou. Sice v té době Leonardo DiCaprio nebyl tak precizní jako je dnes, ale rozhodně dokázal pobavit i jinde než v Titanicu, když na přídi lodi držel Kate Winslet a nenápadně a romanticky plul na vodě, držíc jí za ruce. Pláž je prostě pojem, hlavně tedy co se muziky týče. Ta do něj výborně zapadala a jak je uvolněný celý film svým příběhem, tak se tváří i muzika, kterou jsem znal a která mi do filmu dokonale zaplula jako kostička puzzle do skládačky. Díky tomu všemu je Pláž tak povedený film. Také ale dávám tak vysoké hodnocení, protože se mi ta příroda neskutečně líbí a máloco s palmami by mě zklamalo. (Malarkey) 4*

VELKÁ RECENZE
Jako by hrdinové filmové Pláže vystoupili ze seriálu Mladí a neklidní: jsou krásní, zdraví, silní, bezstarostní a na cesty, kde vystačí s pár dolary a s rezervním tričkem, je žene touha objevit cosi nového, vzrušujícího, nepoznaného. "Prostě všechno hodíte za hlavu," říká vypravěč a hrdina příběhu Richard v podání malounko zdrsnělého Leonarda DiCapria. Jenže poté, co okusí hadí krve, v obskurním thajském hotýlku, plném podobně rozdychtěných turistů, zhnusen zjistí, že "stejný nápad mají všichni".
A teprve skvělý Robert Carlyle v roličce výstižného štamgasta drogových klubů, blouznivého věrozvěsta mu ukáže nový cíl: jakousi utajenou rajskou pláž pro hrstku vyvolených. Srovnávat knižní hit Alexe Garlanda s jeho filmovým přepisem je možné, ale příliš smyslu to nemá - divák Pláže pravděpodobně nepůjde ani tak na Garlanda jako spíše na Boylea, režiséra kultovního Trainspottingu; pro dívky bude zřejmě hlavním doporučením herecký idol z Titaniku. Když po dobrodružné cestě s poněkud mdlým francouzským párem Richard dorazí do oné skryté laguny, je přijat do místní komunity a při tetování v odlescích ohně vypne vypracovaný ramenní sval, fanynky "božského Lea" se asi vskutku rozechvějí blahem; při scéně nočního sexu v moři zalitém světélkujícím planktonem zase zalknou žárlivostí.
DiCaprio sice v Richardově postavě dává vytušit cosi pokřiveného za fasádou vychloubačného andílka, avšak stále hraje víc na strunu svého sex-appealu než prožitku. Ovšem částečně je bez viny, neboť scénář mu předepisuje jednak literární výlevy typu "Věnuji se jedinému poslání, hledání rozkoše" či "Domov je místo, o němž se neuvažuje", a na druhé straně noční můry kombinované symbolikou bojových počítačových her. Ona celá Pláž je postavena na módním, chladném prototypu hry na hru, tak trochu virtuálně umělém půdorysu, kde i dokumentární nádhera krajiny působí nakonec stejně neskutečně jako prolitá krev či domorodci s obdobou ruské rulety - stejně jako ta zlatá mládež a její činy. Přijeli, odjeli; cokoli se stalo, zůstane fotkou z prázdnin v zaprášeném albu.
Pláž, ač zručná i vděčně fotogenická, je ryze modelovou podívanou. Je založená na uzavřené skupině "kolektivního hrdiny" a skutečnost, že se tu nic moc neděje, musí vykoupit stejně modelovou zvyklostí, podle níž z vůle autorů každá izolovaná komunita zahnívá a rozpadá se zevnitř - ať už se tísní v bojové ponorce, nebo se slastně sluní na hebkém písku. Daná struktura pak může část diváků svádět k rychlému, leč vcelku pochopitelnému soudu: "Proč se mám strachovat o nezralé fracky, povaleče z nudy a pěstitele konopí, co si zahrávají s žraloky a kvůli své nerušené rozkoši nechají umírat kamaráda?"
V téhle generační zprávě totiž novodobí "hippies" sice zpívají tryznu o svobodě, jenže pro ně znamená jen slovo; a možná ještě bezbřehost požitku. Na rozdíl od autentických hrdinů Trainspottingu tihle působí jako figuríny v odosobněné hře určované rafinovaností, ne logikou. Několik jedinečností v paměti utkví: například Richardova reakce na žerty Francouzů "Není divu, že ty vaše ev ropský komedie tolik frčí" nebo štvanice v lánu konopí, "hecířský" skok do vodopádů coby propustka do střeženého ráje, bizarní seznamy nákupů při řídkých výpravách do zavrhované civilizace - a především silná, vtíravá, do spánků bušící hudba. Sálá z ní pot, omamná vůně džungle, strach i pokušení, veškeré podprahové lidské emoce, které film jinak předstírá.

Ocenění:
Berlinale IFF
2000 - Danny Boyle (Zlatý Medvěd za nejlepší film) (nominace)

Razzies
2000 - Leonardo DiCaprio (Nejhorší herec) (nominace)

DABING
V českém znění: Michal Jagelka - Leonardo DiCaprio (Richard), Jitka Moučková - Virginie Ledoyen (Françoise), Filip Jančík - Guillaume Canet (Étienne), Zdeněk Podhůrský - Robert Carlyle (Daffy), Zdeněk Mahdal - Lars Arentz-Hansen (Bugs), Helena Němcová - Tilda Swinton (Sal), Antonín Navrátil, Zuzana Schulzová, Monika Žáková, Petra Hanžlíková, Jiří Kvasnička, Ivana Měřičková, Martin Kolár, Filip Švarc, Marek Libert, Radovan Vaculík, Ladislav Novák, Roman Novotný (titulky) a další
Překlad: Jiří Šteffl
Jazykový poradce: Eva Bambasová-Laštůvková
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Produkce: Iva Koudelková
Dialogy: Lenka Benešová
Režie: Bohdan Tůma
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Budíkov pro Bonton Home Entertainment 2000

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 30.3.2000 Bontonfilm
Premiéra USA: 11.2.2000 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.11.2000 Bonton Home Video (VHS)
Poprvé na DVD: 1.11.2000 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 7 494 952
Tržby celkem - $ 144 056 873
Návštěvnost v ČR - 110 225
Náklady (Rozpočet) - $ 50 000 000
 
Tvůrci a herci
Danny Boyle (Režie), Andrew Macdonald (Produkce), Angelo Badalamenti (Hudba), Darius Khondji (Kamera), Masahiro Hirakubo (Střih), Gail Stevens (Casting), Andrew McAlpine (Scénografie), Rachael Fleming (Kostýmy), Glenn Freemantle (Zvuk), Max Hoskins (Zvuk), Polly Earnshaw (Masky), John Hodge (Scénář), Alex Garland (kniha) (Předloha), Leonardo DiCaprio (Herec), Tilda Swinton (Herec), Virginie Ledoyen (Herec), Guillaume Canet (Herec), Robert Carlyle (Herec), Peter Youngblood Hills (Herec), Paterson Joseph (Herec), Daniel Caltagirone (Herec), Victoria Smurfit (Herec), Josh Cole (Herec), Hélene de Fougerolles (Herec), Stacy Hart (Herec), Isabella Seibert (Herec), Saskia Mulder (Herec), Jukka Hiltunen (Herec)
 
2000/14/USA, Velká Británie/Drama, Dobrodružný, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Jako hlavní lokace pro natáčení oné bájné a nádherné pláže se stala pláž Hat Maya nacházející se na thajském ostrově Phi Phi Leh. Tento ostrov je dostupný trajektem z Phuketu či z ostrova Krabi. V obou případech cesta trvá přibližně 90 min. Scény s vodopádem se natáčely v národním parku Khao Yai. Jedná se o druhý největší park v Thajsku. Vodopád se jmenuje Haeo Suwat a nachází se na konci silnice Thanarat v centru parku. Samotný park je asi tři hodiny jízdy od Bangkoku. Scény v Thajsku se dále natáčely v Phuketu a na ostrově Krabi.
- Když se mladý Richard (Leonardo DiCaprio) přihlašuje v thajském hotelu, na plátně v hale právě běží americký seriál Simpsonovi (od r. 1989).
- Režisér Danny Boyle a herec Robert Carlyle (Daffy) už spoločne pracovali na filme Trainspotting (1996).
- Fráze, "Sutra cu putovati mnogo milja biciklom" kterou pronesla Sonja (Zelda Tinska) znamená srbsky "Zítra pojedu na kole mnoho mil."
- Leonardo DiCaprio byl za roli v Pláži nominován na Zlatou malinu za nejhorší herecký výkon ve filmu.
- Danny Boyle tvrdí, že na film měl zbytečně moc peněz a že s dnešními zkušenostmi by film natočil za méně peněz a lépe.
- Spekuluje se o tom, že režisér obsadil do hlavní role Leonarda DiCapria, protože mu studio nabídlo zvýšení rozpočtu.
- Scény z džungle jsou inspirovány videohrou Banjo-Kazooie.
- Sám režisér Danny Boyle přiznal, že s konečnou podobou filmu není spokojený. Hlavně ho mrzí, že mu ani jedna postava není sympatická.
- Thriller Pláž se sice nesetkal moc s ovacemi, ale na život Leonarda DiCapria měl nečekaný dopad. Film totiž vznikal v thajské rezervaci a filmaři čelili obvinění, že nabouravají místní ekosystém. Z Leonarda se od té doby stal učiněný aktivista, podporoval kampaň za čistou vodu pro všechny obyvatele Země, přestal létat soukromým tryskáčem a pořídil si auto na elektrický pohon.
- Dvě pláže, na kterých se film natáčel v Thajsku byly zničeny v prosinci 2004 během Tsunami. Obě byly pak obnoveny jak po Tsunami, tak po filmařích.
 
Odkazy