Plán útěku 3 / Escape Plan: The Extractors (2018/93/USA/Akční) 40%

17.01.2022 20:41
JEDNOU VĚTOU
„Poté, co je najat bezpečnostní expert Ray Breslin, aby zachránil unesenou dceru Hongkongského technologického magnáta z impozantního lotyšského vězení, je zajata také Breslinova přítelkyně."

OBSAH
Dcera hongkongského obchodního magnáta Zhang (Melise) v Ohiu vyřizuje koupi prostorů pro novou pobočku dceřiné společnosti. Při nástupu do letadla je však se svými společníky zajata. Únosci dají do kapsy zbitého osobního strážce flash disk nadepsaný jménem Ray Breslin (Sylvester Stallone), který je odborníkem na útěky z vězení. Vzápětí je unesena i Breslinova partnerka, přičemž se vzápětí ukazuje, že nový nepřítel zase tak nový není a jeho touha po pomstě se táhne daleko do minulosti.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Stále to nemá produkční kvality starších Stalloneho béček typu D-Tox a Sejměte Cartera, ale už to nebolí. John Herzfeld přeci jen není céčkový patlal a minimálně chápe to, jak by se měl vyprávět příběh a že akce je lepší, když do ní nervete dvacet střihů za vteřinu. Nemluvě o chytrém "uzemnění" konceptu, kdy tvůrci tentokrát rozumně pracují s tím, že nemají peníze. Sci-fi dvojka se pak v podstatě rovnou ignoruje a třetí díl dějově přímo navazuje na jedničku, což dává fanouškům příležitost k tomu, aby se nikdy nemuseli do otřesného Hádesu vracet. Trojka je naopak film, který člověk čas od času klidně zapne v televizi a bez újmy ho absolvuje. Na jedničku stále chybí několik mil, ale oči z toho tentokrát nekrvácí a Sly není jen do počtu. V rámci béčkového žánru neurážející kousek. To je něco, v co jsme po úděsné dvojce vážně ani nedoufali. (Tom Hardy) 2*

Video béčko ako od Lundgrena / Seagala, avšak s tým, že oproti otrasnej, rok starej dvojke tu nastalo výrazné zlepšenie. Stallone tu našťastie už nie je len na pár minút a keď sa dostane do akcie, tak to stojí za to, niektoré zabitia tu má fakt drsné a efektné, až trochu navnadia na nového Ramba. Bautista je tiež v pohode, ale zo sidekickov ma potešil hlavne záporácky majster bojových umení Daniel Bernhardt, ktorý vo svojich malých roličkách (skoro) nikdy nesklame. Ináč sú všetky ostatné postavy na smiech; hlavne Devon Sawa ako hlavný boss. O to viac poteší, ako mu Sylvester naloží vo finále. Celkovo to ušlo, ale 4ku už netreba. (George Stobbart) 3*

Nejedná se o takový průser jako posledně, ale Sly by měl svoje budoucí filmové projekty vybírat s větší rozvahou. Film nabídne absolutně jednoduchý příběh odehrávající se převážně ve tmavých scénách, aby si divák nevšiml nízkého rozpočtu. S akčními scénami se docela šetří a vetší množství akce je v poslední třetině. Max Zhang to docela rozbalí ve dvou scénách. Dave Bautista nedostal tolik prostoru a má jeden spíše průměrný souboj. Sly za celý film zpacifikuje pouze čtyři protivníky. Hlavní záporák nezaujme, protože je nevýrazný a nemá charisma. Film má pouze 87 minut. [Ray Breslin: „I'm done with prisons.“]  (Rominator) 2*

VELKÁ RECENZE
Akční série béček Plán útěku je překvapivě stále naživu.
První Plán útěku nebyl kdovíjaké terno, nicméně alespoň dal fanouškům možnost vidět společně Sylvestra Stallonea s Arnoldem Schwarzeneggerem v jednom filmu. Ano, předtím se potkali už v prvních Expendables, ale to bylo na krátkou chviličku, první pořádná spolupráce přišla až v Escape Planu. Ve druhém Plánu útěku se však spolupráce neopakovala. A Schwarzenegger nejspíš moc dobře věděl, proč si tuhle šanci nechá ujít. Film šel ve většině zemí rovnou na DVD, nijak výrazně nezabodoval a recenze byly mizerné. Podle všeho šlo navíc o podvod na diváky, kdy byl Stallone pouze vedlejší postavou i když se trailery tvářily, že je stále hlavním hrdinou. Dokonce i sám Sylvester o snímku řekl, že byl hrozný.
Zda značce napraví reputaci ten třetí, to jen těžko říct. Změnil se sice režisér, nicméně stále jde o nízkonákladové béčko pro videotrh. Dvojka a trojka se navíc točily těsně po sobě, aniž by tvůrci věděli, jakých ohlasů se dvojka dočká a nemohli tak zapracovat jakoukoliv sebereflexi.
Třetí film se každopádně jmenuje Escape Plan: The Extractors (původně Escape Plan 3: Devil’s Station) a Stallone opět hraje Raye Breslina, experta na vězeňskou bezpečnost. Tentokrát zachraňuje unesenou dceru ředitele hongkongské technické společnosti. Jak Breslin a jeho tým pronikají hlouběji do celé situace, zjišťují, že pachatelem je vyšinutý syn jednoho z jejich dřívějších protivníků, který souběžně unese Breslinovu přítelkyni a drží ji v masivní věznici známé jako Ďáblova stanice. Obě je třeba zachránit dřív, než čas vyprší.
Z minula se vracejí vedle Stallonea Dave Bautista, Jaime King, Lydia Hull, a Tyler Jon Olson. Nově je doplňují Max Zhang (Velmistr, Ip Man III), Devon Sawa (Final Destination), Harry Shum Jr. (Shadowhunters) nebo Malese Jow (The Vampire Diaries). Tentokrát režíruje John Herzfeld (15 minut) a scénář opět napsal Miles Chapman, zodpovědný za jedničku i dvojku.
Níže si můžete přehrát trailer, ve kterém snímek působí dost slabým dojmem. Premiéra filmu na domácím videu je naplánovaná na 2. července.

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 2.7.2019 (DVD, Blu-ray, online)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 1 700 000
Náklady (Rozpočet) - $ 3 600 000
 
FILMY V SÉRII
Plán útěku gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/plan-uteku-escape-plan/
Akční / Thriller, USA 2013
Režie: Mikael Hafström, Hrají: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger

Plán útěku 2 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/plan-uteku-2-escape-plan-2-hades-2018-93-usa-akcni-31/
Akční / Thriller, USA 2028
Režie: Steven C. Miller, Hrají: Sylvester Stallone, Dave Bautista

Plán útěku 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/plan-uteku-3-escape-plan-the-extractors-2018-93-usa-akcni-4/
Akční / Thriller, USA 2019
Režie: John Herzfeld, Hrají: Sylvester Stallone, Dave Bautista
 
Tvůrci a herci
John Herzfeld (Režie), Mark Canton (Produkce), Zack Schiller (Produkce), Víctor Reyes (Hudba), Jacques Jouffret (Kamera), Sean Albertson (Střih), - (Casting), Jerry Fleming (Scénografie), Roger J. Forker (Kostýmy), David Barber (Zvuk), David Kitchens (Zvuk), Beki Ingram (Masky), Miles Chapman (Scénář), John Herzfeld (Scénář), Sylvester Stallone (Herec), Dave Bautista (Herec), 50 Cent (Herec), Jaime King (Herec), Max Zhang (Herec), Devon Sawa (Herec), Harry Shum Jr. (Herec), Russell Wong (Herec), Daniel Bernhardt (Herec), Lydia Hull (Herec), Melise (Herec), Jeff Chase (Herec), Rob de Groot (Herec), Heidi Lewandowski (Herec), Shea Buckner (Herec), Tyler Jon Olson (Herec), Vincent D'Onofrio (a.z.) (Herec)
 
2019/88/USA/Akční, Thriller, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Film se natáčel současně s Plán útěku 2 (2018).
- Natáčanie trvalo 20 dní a ako väznica tentoraz poslúžila Ohio State Reformatory v meste Mansfield, ktorú môžete poznať z filmov Air Force One (1997), Vykúpenie z väznice Shawshank (1994) alebo Tango a Cash (1989).
 
Odkazy: