Philadelphia / Philadelphia (1993/125/USA/Drama) 86%

02.03.2018 17:19
JEDNOU VĚTOU
„Americké filmové drama o muži, kterého zhoubná nemoc připravila o všechno a přece se nevzdal svého práva na spravedlnost."

OBSAH
Andrew Beckett je právník. Mladý, brilantní právník. Homosexuál, infikovaný virem HIV. Svou nemoc dlouho tají, přesvědčen o tom, že s jeho službou klientům nesouvisí. A pak je jednoho dne propuštěn, údajně pro pracovní neschopnost. Ale Andy ví, proč přišel o místo. Připravily ho o ní předsudky, strach, panika a odpor. Diskriminace. Ví, že jeho čas je sečten, ale nevzdává se. Hledá právníka, který by mu pomohl v procesu s jeho mateřskou firmou - a nachází. Černý Joe Miller není tak úspěšný, jako býval Andy, ale jeho vytrvalá víra v právo z něj činí ideálního spojence. Přesto se však zdráhá přijmout Beckettův případ. Stejně jako obžalovaní, jako porota, jako všichni ostatní, i on nemá rád homosexuály, oškliví si je a štítí se AIDS. A snad právě pro svůj odpor nakonec přijímá, přesvědčen o tom, že ve městě, kde byla vyhlášena americká ústava, zaručují rovnost všech, nelze tento boj vzdát. Soudní spor začíná...Inspiraci k natočení filmu bylo údajně onemocnění blízkého přítele režiséra J. Demmeho na AIDS.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jalu má pravdu. Už jsem Philadelphii viděl i v náladě kdy mě točil celej svět a mě už to nebavilo. Tenkrát mě to opravdu nedojímalo a viděl jsem v tom super promyšlenej kalkul. Jenže Philadelphii jsem viděl i jindy, a tehdy to byl skvělý film. Mluvil o naší zaslepenosti, bezdůvodné zlobě a pokrytectví (ave Christi), a taky o síle člověka i o tom na co už nestačí. Mohlo by se zdát, že film už ztratil na aktuálnosti, ale je to jinak...sice jsme navenek mnohem tolerantnější společnost, která rozhodně nediskriminuje, to ne, probůh jen to ne. Vždyť politická korektnost vládne světem. Ale pravda je taková, že se jen vymyslela spousta kliček, zneužívaná oběma stranami těchto "sporů". Toto si skutočně treba pozrieť. A poslechnout, protože kromě dnes už klasického songu Božského Bruce vám tu zahraje i Howard Shore, po kterém tenkrát moc psů neštěklo. (Gemini) 4*

Film se odehrává ve většině času přesně tam, kde to nemám rád: v soudní síni. Ale to by nebylo všecko. Celý mi to ještě k tomu přišlo jako reklama na USA a jejich technologickou vyspělost. V devadesátym třetím už tam píšou, jak profíci, na nejnovější IBMka, telefonujou s telefonem, co má anténu až na strop. Ale to by taky nehrálo zase tak zásadní roli. Mě ten film prostě nebavil. Tom Hanks byl uvěřitelnej hlavně díky makeupu a díky práci jiných a viděl jsem zahrát podobné role daleko líp. Možná už se i přestávám divit, proč Sean Penn za Milk dostal Oskara. Ale tady ho dostali oba. Jak tvrdí Kevin Smith: "Pokud hraješ buznu nebo dementa, Oskara máš prakticky jasnýho." Ono na tom něco bude pravdy. Ale popravdě, na tohle já u filmů vůbec nehledím. Tady mě to prostě od začátku do konce skoro vůbec nebavilo, ale zase jsem Hanksovi moc přál, aby mu to u toho soudu prošlo. Ten příběh je totiž krutá realita a fakt, že pár lidí v naší společnosti to má sakra těžký, i přesto, že za to ani moc nemůžou. (Malarkey) 3*

Tom Hanks jako homosexuální právník, nakažený virem HIV bojuje s pomocí Denzela Washingtona coby svého obhájce proti předsudkům nejen svého bývalého zaměstnavatele, ale společnosti jako celku. Jeho výkon je ohromně působivý a je v něm tak trochu vidět snaha naučit diváka chápat, že i homosexuál je člověk, jen trochu jinak orientovaný. K tomu má Hanksovi dopomoci i Antonio Banderas v roli jeho přítele a milence. Na opačné straně bariéry zaujme zejména Jason Robards jako čelný představitel firmy, která právě Hankse propustila ze svých služeb po zjištění, že je nakažený homosexuál. Film je doslova přeplněný humanitou a herecké výkony jsou strhující. Po zásluze vybojoval 2 Oscary (jeden pro Hankse a druhý za titulní píseň od Bruce Springsteena). (Radyo) 5*

VELKÁ RECENZE
Homosexuální filadelfský právník Andrew Beckett (Tom Hanks) přijde o práci, když jeho šéfové zjistí, že má AIDS. Oficiálním zdůvodněním je pracovní pochybení, ale všichni velmi dobře ví, co je pravý důvod. Beckett sice ví, že musí zemřít, ale nechce odejít s hanbou. Rozhodne se proto firmu zažalovat a na pomoc si vezme advokáta Joe Millera (Denzel Washington). Ti dva nemohou být odlišnější a od počátku se opravdu nemusí, ale když jde o právo musí jít předsudky stranou.
Každý o AIDS do premiéry tohoto filmu něco tušil, ale málokdo o něm opravdu něco věděl. Nezávislí filmaři na tuto nemoc upozorňovali již dříve, ale Philadelphia s tímto tématem přichází do velkého světa Hollywoodu poprvé. Díky tomuto filmu každý ví, co znamená léza a minimálně v tomto ohledu svou obecně prospěšnou funkci osvěty splnil. Dobová kritika filmu vytýkala tezovitost a přílišný idealismus, ale nesmíme zapomínat, že se pohybujeme ve sféře vysoko rozpočtového Hollywoodu a každý producent chce své peníze zpátky.
Filmu se zhostil Jonathan Demme, který po Oskaru za Mlčení jehňátek dostal pořádný hlad po dalším velkém úspěchu. Nechtěl ponechat nic náhodě, a proto hlavní roli chtěl svěřit Danielu Day-Lewisovi (Gangy New Yorku, Až na krev). Ukázalo se však, že mnohem přijatelnější volba bude Tom Hanks, který chtěl filmu obětovat vše a přitom s ním bylo mnohem snazší vyjít. Oslovení byli také Andy Garcia (Dannyho parťáci) a Michael Keaton (Beetlejuice, Batman).
Demme do filmu obsadil do epizodních a komparsních rolí 53 homosexuálů, z nichž většina byla nakaženou právě smrtelnou nemocí. Premiéry se jich dožilo pouhých 10 z nich. Demme se od začátku snažil zbavit tuto zákeřnou nemoc stigmatu neodvratitelného konce, a proto požádal o složení písně na toto téma Bruce Springsteena ještě před začátkem natáčení. Většina z vás jistě ví, že se jedná o megahit The Streets of Philadelphia.
Philadelphia se od ostatních filmů v tomto žánru liší především tím, že na režijní sesli seděl opravdový ,,pan režisér“. Demme kromě bezchybného vedení herců nezapomíná, že natáčí v první řadě film a nevyhýbá se ani exteriérům, což v těchto pevně sevřených dramatech bývá spíše nezvyklé. Demme také nezapomíná na humor, který byste v tomto druhu filmu opravdu nečekali. Philadelphia je působivý a v rámci podobně laděných filmů dojemný snímek, který ale neždíme emoce až na dřeň laciným způsobem. Postavy v něm nejsou černobílé a lidé zde nejsou karikaturami. Na hollywoodský film o AIDS a homosexualitě je to víc, než by našinec očekával.
Nejčastější známkou hodnotících na databázi imdb.com je číslo 8. Nejlépe film hodnotí ženy ve věku 18-29 let.

Ocenění:
1994 - Tom Hanks (Hlavní herec)
1994 - Bruce Springsteen (Píseň)
1994 - Ron Nyswaner (Původní scénář) (nominace)
1994 - Píseň (nominace)
1994 - Makeup (nominace)

Golden Globes
1994 - Tom Hanks (Nejlepší herec - drama)
1994 - Bruce Springsteen (Nejlepší originální píseň)
1994 - Ron Nyswaner (Nejlepší scénář) (nominace)

Berlinale IFF
1994 - Tom Hanks (Stříbrný medvěd za nejlepší mužský herecký výkon)
1994 - Jonathan Demme (Zlatý Medvěd za nejlepší film) (nominace)

BAFTA
1995 - Ron Nyswaner (Původní scénář) (nominace)

DABING
DABING (VHS, DVD, Blu-ray, TV)
V českém znění: Jiří Dvořák - Tom Hanks (Andrew Beckett), Aleš Jarý - Denzel Washington (Joe Miller), Jiří Tomek - Jason Robards (Charles Wheeler), Martin Sláma - Antonio Banderas (Miguel), Sylva Talpová - Mary Steenburgen (Belinda Conineová), Jiří Brož - Charles Napier (soudce Garnett), Josef Vrtal - Bradley Whitford (Jamey Collins), Jaroslav Kuneš, Zdeněk Bureš, Zora Bösserlová, Zuzana Slavíková, Zdeněk Junák, Oldřich Slavík, Ladislav Běhůnek, Přemysl Přichystal, Irena Žáčková, Daniel Dítě, Eva Stožická, Ladislav Cigánek, Ivana Valešová, Tereza Vydláková, Kristýna Kopřivová
Dále spolupracovali: Radka Lehká, Zdeněk Franc
Překlad a dialogy: Lenka Štěpánková
Produkce: Eva Stožická
Zvuk: JIndřich Stožický
Režie českého znění: Vladimíra Wildová
Vyrobil: Bontonfilms 1994

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 10.3.1994 Guild
Premiéra USA: 14.1.1994 TriStar Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:
Poprvé na DVD: 29.3.2007 Světový film
Poprvé na Blu-ray: 5.6.2013 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 5 541 547
Tržby celkem - $ 206 678 440
Návštěvnost v ČR 235 789
Náklady (Rozpočet) - $ 26 000 000
 
Tvůrci a herci
Jonathan Demme (Režie), Jonathan Demme (Produkce), Edward Saxon (Produkce), Howard Shore (Hudba), Tak Fujimoto (Kamera), Craig McKay (Střih), Howard Feuer (Casting), Kristi Zea (Scénografie), Colleen Atwood (Kostýmy), Ron Bochar (Zvuk), Christopher Newman (Zvuk), Carl Fullerton (Masky), Ron Nyswaner (Scénář), Tom Hanks (Herec), Denzel Washington (Herec), Roberta Maxwell (Herec), Joanne Woodward (Herec), Jason Robards (Herec), Antonio Banderas (Herec), Bradley Whitford (Herec), John Bedford Lloyd (Herec), Adam LeFevre (Herec), Daniel von Bargen (Herec), Jaime Gomez (Herec), Mary Steenburgen (Herec), Obba Babatundé (Herec), Chandra Wilson (Herec), Charles Napier (Herec), Roger Corman (Herec), Quentin Crisp (Herec), Tracey Walter (Herec), Kathryn Witt (Herec), Ann Dowd (Herec), Anna Deavere Smith (Herec), Paul Lazar (Herec), Warren Miller (Herec)
 
1993/125/USA/Drama
 
Zajímavost k filmu
- Úvodní píseň "Streets of Philadelphia" napsal Bruce Springsteen za 20 minut.
- Tom Hanks se dost ošklivě zranil při scéně ze soudní síně, kdy se Andymu udělá zle a spadne na roh stolu a poté na zem. Tom prohlásil, že autentičnost jeho bolesti je 100%, že ji nemusel hrát.
- Ron Vawter, představitel jednoho z šéfů žalované právnické firmy Boba Seidmana, který byl posledním svědkem u soudu, trpěl AIDS. Studio ho kvůli tomu nechtělo obsadit, což bylo paradoxní vzhledem k tomu, že film vyprávěl o diskriminaci nemocných AIDS. Režisér Jonathan Demme však na obsazení Vawtera trval a jeho účast ve filmu si na studiu TriStar nakonec vyvzdoroval. Vawter zemřel čtyři měsíce po uvedení filmu v amerických kinech.
- Tom Hanks ztratil v průběhu natáčení asi 12 kilo kvůli své roli.
- Celé natáčení kvůli tomu probíhalo chronologicky přesně podle děje.
- Pracovní název byl "People Like Us" nebo "At Risk".
- Film má hrůzostrašnou statistiku, která říká, že se v něm objevilo celkem 53 homosexuálů a z nich 43 během dalšího roku zemřelo.
- Role Andrew Becketta byla nabídnutá Danielovi Day-Lewisovi, Michaelu Keatonovi a Andymu Garciovi.
- Myšlenka Jonathana Demme byla, aby na film zašli hlavně lidi, kteří nepřišli s nebezpečím nemoci AIDS do styku. Vycítil, že Bruce Springsteen byl úvodní skladbou mohl toto publikum přitáhnout. Povedlo se a skladba "The Strets of Philadelphia" se stala jakýmsi manifestem své doby.
- Původně chtěl Demme angažovat komického herce, aby vyvážil vážnost role Toma Hankse. Role nabídnul Billymu Murrayovi a Robinovi Williamsovi, ale když se o film začal zajímat Denzel Washington, dostal roli on. Demme je velký fanoušek Denzela.
- Demonstranti před soudní budovou byli napsáni podle známé události v Kansasu ve městě Topeka, kde jsou známí aktivisti Westboro kostela vedení Fredem Phelpsem. Phelps naznal film "Philadelphia" svou oblíbenou komedií.
 
Odkazy