Penny Dreadful (TV seriál) Penny Dreadful

03.07.2016 12:05

Drama / Horor

USA / Velká Británie / Irsko, 2014 - 2016, 25 h 21 min (Minutáž: 18x55 min)

Hrají:

Timothy Dalton, Eva Green, Josh Hartnett, Rory Kinnear, Helen McCrory, Billie Piper, Harry Treadaway, Reeve Carney, Alun Armstrong, Stephen Lord, Owen Roe, Mary Stockley, Danny Sapani, Olly Alexander, Lorcan Cranitch, Simon Russell Beale, Alex Price, Joseph Millson, Olivia Llewellyn, Nathan O'Toole, Nicole O'Neill, Patti LuPone, Oliver Cotton, Anna Chancellor, Michael O'Flaherty, Melissa Maria Carton, Darragh O'Connor, Peter Robbie, Rick Burn, Pat McGrath, Mark Quigley, Karla Lyons, Jack Hickey, Dylan McDonough, Martin Phillips, Amy De Bhrún, David Ryan, Michael James Ford, Paul Ward, Leticia Dolera, Hannah Tointon, David Warner, Henry Goodman, Douglas Hodge, Sarah Greene, David Haig, Olivia Chenery, Morgan C. Jones, Jonny Beauchamp, Ronan Vibert, Jer O´Leary, Wes Studi, Gary Fox, Denis Conway, Fady Elsayed, Robert Nairne, Anthony Brophy, Gus Barry, Gavin Fowle, Graham Butler, Xavier Atkins, Frank McCusker, Noni Stapleton, Fern Deacon, Lili Davies, Richard Riddell, Ruth Gemmell, Tamsin Topolski, Amber Fernée, Noah Jupe, Sean Gilder, Shazad Latif, Christian Camargo, Samuel Barnett, Jack Olohan, Jack Greenlees, Jessica Barden, Jamie Ballard, Steve Wilson, Richard Doubleday, Paddy Rocks, Tantoo Cardinal, Calum MacPherson, Fred McCloskey, Olga Wehrly, Brian Cox, Perdita Weeks

Obsah

Výpravné seriálové zpracování původně hrůzostrašných povídek vydávaných v Londýně na začátku 19. století, jimž dal název fakt, že výtisk stál právě jednu penny. Týden co týden čekali dychtiví čtenáři převážně z řad chudiny na známé hororové postavy v podobě Frankensteina, Doriana Graye nebo hrdinů z románu Drákula. Všechny nestvůry jsou zasazeny do temného viktoriánského Londýna a kromě krásně strašidelného původního příběhu nabízí jejich seriálové zpracování i kvalitní dramatickou podívanou.(HBO Europe)

Obsah epizod
1.série (2014)
DÍL 1: Stíny Londýna (Night Work) - Píše se rok 1891 a v Londýně a jeho okolí řádí sériový vrah, který vraždí velmi drsným a nevybíraným způsobem, když z obětí nechává jen kusy z jejich lidských těl. Američan Ethan Chandler, charizmatický, nebojácný a neomylný střelec, si vydělává jako zábavný pistolník při westernové show na okraji města. Jednoho dne ho navštěvuje záhadná žena jménem Vanessa Ives, která je nadšena jeho schopnostmi se zbraní v ruce. Nabízí mu noční prácičku, která může být i značně nebezpečná, dokonce i odhadne, že Ethan míval v minulosti slušné jmění, které postupně ztrácel a v současné době již žádné nemá. Pod podmínkou jejího úsměvu nabídku přijímá.
DÍL 2: Seance (Séance) - V okolí Londýna stále běsní masový vrah. Victorovi Frankensteinovi se povedlo při noční bouři oživit jedno z jeho uskladněných mrtvých těl. Nyní přichází na řadu vybrat pro něj jméno. Pomocí jedné knihy se oběma zalíbí jméno Proteus. Proteus je stále intelektuálně a především emočně na úrovni malého dítěte. Střelec Ethan Chandler má problémy s bolestí hlavy a kvůli tomu navštěvuje hospodu, aby si zde za pomocí alkoholu ulehčil od bolesti hlavy. V hospodě se seznamuje se sympatickou ženou jménem Brona Croft.
DÍL 3: Vzkříšení (Resurrection) - Mladému Victorovi umírá jeho milovaný pes a následně i jeho matka. Tyto životní situace jenom podpoří a zvýší motivaci k jeho budoucím projektům, jak oživit mrtvé a začne pilně téma vzkříšení studovat. V současném Londýně se k Victorovi vrací jeho prvorozený a na uvítanou rozpůlí Protea vedví. Prvorozený vzpomíná na jeho zmrtvýchvstání a hlavně Victorovi připomíná chvíle samoty, když ho odvrhl. Postupně začal poznávat lidské povahy, které v něm neustále vyvolávali, že je jen zvíře.
DÍL 4: Šerosvět (Demimonde) - Bohatý sběratel umění Dorian Gray si ve svém přepychovém sídle užívá divokých sexuálních orgií. Další den Vanessa Ives vyčkává u jednoho z londýnských kostelů, u kterého potkává mladou dívku. Dívka ji vypráví, že je její matka pochována v onom kostele, ale důrazně upozorňuje, že tam dlouho nezůstane. Po chvíli z kostela vychází Dorian Gray a míří do místní botanické zahrady, kam ho pronásleduje Vanessa. Společně si velmi dobře rozumí a svým způsobem oba i flirtují.
DÍL 5: Víc než sestry (Closer Than Sisters) - Vanessa přemítá své myšlenky o své minulosti, které následně vedli ke zmizení Miny, dcery Sira Malcolma. Vše začíná v dětství Miny a Vanessy, které spolu vyrůstali skoro jako sestry. Jejich rodiny, které spolu sousedily, si udržovali mezi sebou velmi přátelské vztahy. Dětství s nimi prožíval i jediný syn Sira Malcolma Peter Murray, který miluje přírodu a plánuje, že v budoucnosti bude s otcem cestovat po Africe ve snaze stát se objevitelem.
DÍL 6: Co smrt spojí (What Death Can Join Together) - Ethan Chandler se noci strávené s Dorianem Grayem vrací k Broně domů. Její tuberkulóza se vůbec nelepší, naopak se zhoršuje čím dál více. Vanessu při pohled do karet pronásledují hlasy, které patří Mině. Slyší její utrpení i utrpení dalších. Má vidinu nějaké lodě v londýnském přístavu, kde by mohla být další stopa k nalezení Miny. Victor Frankenstein zkoumá tělo Fentona, kterého minulou noc zabil Sir Malcolm. Po pitvě nezjišťuje nic neobvyklého, co by nasvědčovalo, že by byl nadpřirozeným tvorem.
DÍL 7: Na prahu pekla (Possession) - Vanessu postupně začínají ovládat její vnitřní démoni, dokonce promlouvá k Siru Malcolmovi jako jeho dcera Mina a vyčítá mu jeho osobní neduhy z minulosti. Vanessa se již dostává do fáze úplné neovladatelnosti, když po pokoji začnou poletovat a rozbíjet se různé předměty. Ovšem Sembene ještě v čas zakročí než by mohlo dojít k nějakému zranění. Posléze přichází doktor Frankenstein, aby Vanessu podrobněji vyšetřil. Ten má podezření na sexuální trauma z minulosti.
DÍL 8: Grand Guignol (Grand Guignol) - Vanessa mluví se Sirem Malcolmem o svých vizích, ve kterých viděla Minu v divadle. Malcolm je ochoten obětovat vše pro její záchranu, když je konečně po tolika letech tak blízko. Za Vanessou přichází mladý Dorian Gray, který ji chce pozvat ven, avšak je odmítnut. Ethan Chandler se ještě modlí za Bronu, která pomalu umírá na tuberkulózu. Ani doktor Frankenstein už ji nedokáže pomoci a připravuje ji psychicky na poslední cestu. Před domem Brony čekají na Ethana dva neznámí lovci, kteří ho chtějí chytit.

2.série (2015)
DÍL 1: Čerstvé peklo (Fresh Hell) - Vanessa duševně cítí příchod nového zla, které ji prorokuje Madame Kali. Ethan Chandler se postupně probouzí ze své transformace běsnivého vlkodlaka. Zjišťuje, že zabil nejen dva lovce, kteří ho chtěli odvléknout pryč, ale i zbytek malé hospůdky, kde zřejmě nikdo nepřežil. Dojde tedy k názoru, že by bylo nejlepší Londýn opustit.
DÍL 2: Verbis Diablo (Verbis Diablo) - Vanessa je stále vystrašená z čarodějek, které k ní během pozdní noci přišly. Nachází útěchu u Sira Malcolma, který ji má v úmyslu vzít na klidnější místo než je jeho domov. Bere ji na místo v podzemí, kde pomáhá chudým a nemocným. Doufá, že ono místo ji pomůže pročistit její mysl. Vanessa potkává Prvorozeného, který se jí představí pod novým jménem John Clare. Dr. Victor Frankenstein za pomocí bouře oživuje Bronu, jenž se jeví pro Prvorozeného jako dokonalá volba. Brona prozatím neovládá základní schopnosti jako například mluvení, a musí se od nich ještě hodně co učit.
DÍL 3: Půlnočnice (The Nightcomers) - V pohledu do minulosti přichází Vanessa k neznámé ženě, která by ji měla pomoci naleznout samu sebe. Chce vědět, co se s ní děje, proč vidí záblesky z jiného světa nebo kdo je vlastně zač. Postupně se obě začínají lépe poznávat a je zřejmé, že Vanessa oplývá obrovskou mocí. Jednoho večera si pro Vanessu přichází Evelyn Poole, která neznámou ženu nazývá sestrou. Evelyn ji žádá, aby ji předala Vanessu ve snaze uspokojit svého Pána.
DÍL 4: Nadzemští duchové zla (Evil Spirits in Heavenly Places) - V domě Sira Malcolma se řeší, proti jakému zlu vlastně čelí. Ferdinand Lyle pomáhá rozluštit neznámý jazyk, který je příbuzný s řečtinou, latinou a mnoha dalšími. Na různých předmětech tyto jazyky postupně tvoří jeden veliký příběh, spíše životopis, ve kterém jsou zaznamenány vzpomínky samotného ďábla. Sembene tuší, že zlo je blízko. Rovněž Malcolmův dům neustále sledují čarodějky. Inspektor Bartholomew Rusk pokračuje ve vyšetřování nových vražd. Pokouší se zjistit nové informace od jedné z obětí Warrena Ropera, který by mohl pomoct v nalezení vraha. Oscar Putney, majitel obchodu, ve kterém pracuje i John Clare, očekává v příští době velké zisky. John Clare se postupně seznamuje s majitelovou dcerou Lavinií, která je na něho velmi milá. Mezitím se jedna z čarodějek Hecate Poole zkouší pomoci lsti dostat blíže k Ethanovi Chandlerovi.
DÍL 5: Nad hlavou mít nebe (Above the Vaulted Sky) - Během pozdní noci je Vanesse odcizen pramínek vlasů, které ustřihla Hecate Poole. Její matka Evelyn plánuje vytvořit panenku voodoo, pomocí které by mohla mít na Vanessu další významný vliv. Nejdříve ovšem přijde na řadu žena Sira Malcolma Gladys, kterou Evelyn pevně drží ve spárech. Ethan Chandler a Sir Malcolm plánují, jak nejlépe zabezpečit sídlo a ochránit ho před novým útokem, který může hrozit. Mezitím se Lily za doprovodu Viktora Frankensteina seznamuje s Vanessou. Rovněž vztah mezi zámožným Dorianem Grayem a Angelique jen kvete. Problémy čekají na pana Chandlera, jehož vyhledá inspektor Rusk ze Scotland Yardu, jež se snaží vyřešit záhadné vraždy, které se ve městě poslední dobou objevují.
DÍL 6: Okázalé hrůzy (Glorious Horrors) - Gladys, žena Sira Malcolma je nalezena mrtvá. Podle oficiální zprávy se jednalo o sebevraždu. Evelyn Poole již drží Malcolma pevně v rukách. A nad to všechno tvoří panenku voodoo s jeho podobou. Právě proto ho novinka o smrti jeho manželky nějak negativně neovlivní. Což se zdá všem ostatním velmi podezřelé. Dorian Gray a jeho vztah s Angelique je nadále prohlubován. Mezitím má v sídle Sira Malcolma návštěvu Ethan Chandler. Je to pan Roper, jedna z obětí jeho nočních běsnění. Nepřímo mu vyhrožuje a navíc oznamuje, že ho jeho otec chce zpět. John Clare pokračuje v práci pro pana Putneyho. Jeho dcera Lavinie začíná mít neblahé tušení, že John Clare není mezi živými.
DÍL 7: Malá škorpionka (Little Scorpion) - Vanessa Ives již nedůvěřuje Siru Malcolmovi, tak jako dříve. Necítí se u něj ve vile bezpečně. Rozhodne se, že odjede na nějaký čas z Londýna, kde by se mohla cítit v bezpečí. Jako její doprovod se přihlásí Ethan Chandler, který si dal za úkol ji chránit. Společně míří do starého domu, který kdysi patřil mentorce Vanessy, Joan Clayton. Mezitím v Londýně je Lily na procházce s Dorianem Grayem, který jí vezme do muzea voskových figurín. Tam si Lily začne uvědomovat, že není tak úplně obyčejná jako ostatní.
DÍL 8: Memento Mori (Memento Mori) - Lily poznává nová zákoutí její temné duše. John se ji snaží všude hledat a stále neví, kde se nachází. Dokonce i doktor Frankenstein nemá ponětí, kde by mohla být. John ho varuje, že může vidět zrůdu, kterou stvořil, v pravém světle. Inspektor Bartholomew Rusk zaznamenává v případu vražd důležitý průlom a nachází spojení s Ethanem Chandlerem. Navštěvuje i Sira Malcolma, aby vyzvěděl více informací. Dorian Gray se loučí s Angelique. Současně Ferdinand Lyle konečně rozlušťuje záhadnou tajenku Verbis Diablo. A Evelyn Poole dokončuje svůj plán.
DÍL 9: A samo peklo mým jediným soupeřem (And Hell Itself My Only Foe) - Pozdě v noci má Vanessa a Ethan překvapivou návštěvu. Warrena Roppera, který si chce konečně s Ethanem vyřídit všechny účty za to, co mu provedl s jeho tváří. Svého protivníka však společnými silami porazí. Příští den mají opět nečekanou návštěvu. Tentokrát je to Dr. Frankenstein, jež je žádá, aby se s ním vrátili do Londýna, kde má problémy sir Malcolm. Ten je uvězněn na hradě čarodějky Evelyn Poole. Při vší smůle je pod vlivem její magie a vidí své mrtvé děti a ženu. Teď nezbývá Vanesse a Ethanovi jiná možnost, než ho jít zachránit. Současně John Clare má v práci problémy se zaměstnavatelem Oscarem Putneym a Dorian Gray prozrazuje Lily své velké tajemství.
DÍL 10: A byli nepřáteli (And They Were Enemies) - Na hradě Evelyn Poole se Vanessa pokouší odolat démonovi, který se ji chce zmocnit. Nakonec však svého nepřítele přemůže. Ethan, přeměněný ve vlkodlaka, se rychle vypořádá s Evelyn, avšak Vanesse neublíží. I když ji zachránil život, tak jeden naopak vzal. Po návratu domů Sir Malcolm očekává, že v nejbližších dnech odcestuje do Afriky, kde se chce vypořádát s minulostí. Ethan, který se nedokázal smířit s tím, co je, jde na policii se přiznat ke všemu, co udělal. Současně doktor Frankenstein je bez sebe, když nachází Lily ve společnosti Doriana Graye. Žádá ji, aby se s ním vrátila domů. Když odmítne, je natolik emočně rozčílen, že je připraven je oba usmrtit. Pro jeho smůlu zjišťuje, že ani jednoho nelze zabít.

3.série (2016)
DÍL 1: Den, kdy zemřel Tennyson (The Day Tennyson Died) - Ethan Chandler cestuje Amerikou jako vězeň pod dozorem inspektora Ruska. Sir Malcolm tráví svůj čas v Africe, kde se seznamuje s novým přítelem. Victor Frankenstein dostává nečekanou návštěvu od starého přítele - doktora Jekylla. Vanessa tráví většinu času o samotě, ale přesto se odhodlává najít odbornou pomoc u doktorky Sewardové.
DÍL 2: Dravci vzdálení i blízcí (Predators Far and Near) - Lily a Dorian přichází na tajné místo, kde zachraňují mladou dívku, kterou si vzápětí berou pod svá křídla. Doktoři Frankenstein a Jekyll vymýšlejí nový plán. Sir Malcolm Murray pokračuje ve své cestě s novým přítelem Kaetenaym. Jejich kroky, jak se zdá, se budou ubírat směrem na západ do Ameriky. Tam se právě nyní nachází Ethan Chandler. Aby se dostal z područí svých věznitelů, bude potřebovat pomoc od někoho známého. Mezitím Vanessa navštěvuje sezení s paní Sewardovou, zatímco temné síly sledují každý její krok.
DÍL 3: Zlo a dobro v jedno jsou (Good and Evil Braided Be) - Vanessa pokračuje v navštěvování doktorky Sewardové a doufá, že s její pomocí se ji podaří poodhalit tajemství její temné minulosti. Ethan společně s Hecate uniká spravedlnosti, zatímco inspektor Rusk a místní šerif sledují všechny možné stopy, díky nimž by ho mohli lokalizovat. Na jeho stopě je i Sir Malcolm a jeho doprovod Keetenay. Musí ho najít dříve, než bude příliš pozdě. John Clare se vrací do Londýna, zatímco se mu pomalu vybavují vzpomínky na jeho minulý život. Mezitím doktoři Frankenstein a Jekyll musí změnit původní strategii ve své vědecké práci.
DÍL 4: List trávy (A Blade of Grass) - Vanessa se mermomocí snaží poodkrýt část své minulosti. Proto prosí doktorku Sewardovou, u které navštěvuje pravidelné sezení, aby jí pomohla do hypnotického stavu, pomocí kterého by mohla odhalit svoji minulost. Vše začíná v psychiatrické léčebně, kde se o ni stará muž, který si nyní říká John Clare...
DÍL 5: This World Is Our Hell (This World Is Our Hell) - Ethan a Hecate jsou stále na útěku před místním šerifem a inspektorem Ruskem, který chce Ethana dostat živého, i když ho šerif upozorňuje, že tak optimistický v žádném případě není. V patách jsou jim i Sir Malcolm a jeho doprovod Kaetenay, kteří hodlají Ethana odvrátit od temné strany, aby na světě existovala rovnováha. Mezitím se Ethan vrací domů, kde se setkává se svým otcem, Jaredem Talbotem.
DÍL 6: No Beast So Fierce (No Beast So Fierce) - Inspektor Rusk a místní maršál Oslow doráží do domu Jareda Talbota a všem oznamují, že jsou zatčeni. Vanessa konečně zjistila jméno svého úhlavního nepřítele, což se dozví i sám Drákula. Ferdinand Lyle slibuje Vanesse, že zná přítele, který by ji mohl značně pomoci ohledně Drákuly. Mezitím si Lily a Dorian pěstují vlastní mini-armádu, která nebude znát strach a slitování, což se brzy může hodit, když se v jejich domě objeví nečekaný host.
DÍL 7: Ebb Tide (Ebb Tide) - Vanessa se konečně dozvídá pravou identitu svého úhlavního nepřítele, Drákuly. John Clare navštěvuje svoji "starou" rodinu. Doktoři Frankenstein a Jekyll se spojují s nečekaným mužem, který se cítí být ohrožen jeho společnicí, která v uplynulých dnech získávala moc a vliv. Kaetenay má temnou vizi, kde vidí blížící se apokalypsu. Jedinou záchranou může být Vanessa. Kaetenay, Malcolm Murray a Ethan Chandler se vydávají na cestu do Londýna, kde bude jejich úkolem Vanessu najít a zachránit.
DÍL 8: Perpetual Night (Perpetual Night) - Ethan, Kaetenay, Malcolm Murray se vrací do vyprázdněného Londýna a tuší, že apokalypsa není daleko. Proto musí co nejdříve najít Vanessu, aby blížící katastrofu zastavili. Pomoci jim má Catriona Hartdegenová a doktorka Sewardová, které se s Vanessou již dříve sblížili. Jedna ze stop, která může vést k nalezení Vanessy, je bývalý asistent doktorky Sewardové, Renfield. Mezitím se Viktor Frankenstein rozhoduje, jaký bude osud Lily, zatímco Dorian Gray dělá rozhodnutí o Lilyiných stoupenkyních.
DÍL 9: The Blessed Dark (The Blessed Dark) - Skupina vystopovala Drákulu a jeho doupě, kde se nachází i Vanessa. Společně proti sobě budou bojovat o budoucnost světa. Ale Drákula se nehodlá vzdát bez boje. Současně Ethan a Kaetenay míří do doupěte z jiné strany. Mezitím se Lily vrací k Dorianovi a John Clare musí udělat jedno z nejtěžších rozhodnutí ve svém životě.

Producent -
Desert Wolf Productions,Neal Street Productions
https://www.csfd.cz/film/348622-penny-dreadful/komentare/#