Peklo 63 / De hel van '63 (2009/108/Nizozemsko/Drama, Sportovní) 60%

26.01.2021 09:43
OBSAH
Když jsou správné podmínky, na severu Nizozemska se koná neblaze proslulý bruslařský závod. Trasa měří 200 km a závod musí být dokončen do půlnoci. Každý, kdo jej dokončí, získává medaili. Film je založen na skutečných událostech osudného dne roku 1963, kdy kvůli prudkému poklesu teploty a nerovnému terénu utrpěly tisíce bruslařů omrzliny a úděsná zranění. Pro těch několik účastníků, kteří dorazili do cíle, to byla událost, která jim změnila život! (Filmbox)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Když už chce někdo natočit o takto významné události místo dokumentu film, tak by to mělo tvůrce zavazovat tak, aby z toho pamětníci neměli pocit televizní frašky. S ohledem na kvality severské kinematografie je tento snímek opravdovým výsměchem a pokud jste viděli nějaké severské surové drama, tak se mnou musíte souhlasit. Absolutně žádná atmosféra, která by Vás vtáhla do tohoto mrazivého závodu. Pokud by tento snímek nebyl natočen a museli jsme čerpat jen z textu a dobových fotografií, tak by to prospělo nám všem. (petrbrazdajr) 2*

Neuvěřitelná podívaná o tak šíleném závodě, který se svoji masovou účastí stal pomyslnými sportovními jatkami! 200 km na ledu, který místy ani ledem nebyl, teploty hluboko pod bodem mrazu, bílá slepota, omrzliny, to vše kosilo závodníky po stovkách! 1300 hospitalizovaných, spousta zraněných, to vše donutilo organizátory k ukončení závodu, bohužel to přišlo až příliš pozdě! Mnoho osobních příběhů a životních tragédií, zaručuje opravdu velmi kvalitní podívanou, tohoto sportovního dramatu, založeného na reálném základu! (Rakosnicek77) 4*

Největším lákadlem pro shlédnutí filmu je námět jeho příběhu - 200 kilometrový závod na bruslích po zamrzlých kanálech Fríska. V roce 1963, kdy se příběh odehrává, byl závod extrémně náročný pro silný mráz a vítr, který ho provázel. Z tisíce účastníků dokončilo pouze několik desítek z nich. Námět skutečně zajímavý, ale přece jen mohl být zpracován silněji, co se týče dramatických a vyhrocených situací a emotivních okamžiků. Takto je film sice hezký a zajímavý, ale nikoliv mimořádný, či dokonce vyjímečný. 65%. (Kozlowski8) 3*

VELKÁ RECENZE
-

SKUTEČNOST
Elfstedentocht (Závod jedenácti měst) je dálkový závod v rychlobruslení, pořádaný v nizozemské provincii Frísko. Trasa vede po zamrzlých plavebních kanálech, měří mezi 189 a 199 kilometry a prochází jedenácti historickými frískými městy, jejichž sdružení Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden je pořadatelem závodu: Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker a Dokkum, start i cíl je v Leeuwardenu. Traťový rekord vytvořil roku 1985 Evert van Benthem a činí 6 hodin a 47 minut. Závod je pro Nizozemce prvořadou společenskou událostí, trať bývá lemována davy diváků.
Závod se koná od roku 1909 pouze ve velmi tuhých zimách, podmínkou k jeho uspořádání je síla ledu dosahující minimálně 15 cm (na místech, která traťoví komisaři označí kvůli tenkému ledu jako nebezpečná a kterým se frísky říká klúnje, musejí závodníci zout brusle a přejít po souši). Proběhlo patnáct ročníků, ve 21. století se Elfstedentocht ještě nekonal: závod naplánovaný na 12. února 2012 byl kvůli oblevě na poslední chvíli zrušen.
Elfstedentochtu se účastní pouze obyvatelé jedenácti fríských měst, jsou mezi nimi profesionálové i rekreační bruslaři. Rekord padl v roce 1986, kdy stálo na startu 16 999 lidí. Mezi nimi byl pod falešným jménem W. A. van Buren pozdější král Vilém Alexandr Nizozemský.
V letech 1933 a 1940 se závodníci na vedoucích místech dohodli, že nebudou bojovat o celkové prvenství a do cíle přijeli ruku v roce. Poté byla tato praxe zakázána a když v roce 1956 přeťalo cílovou čáru pět rychlobruslařů současně, skončil závod oficiálně bez vítěze.
Mimořádně drsné podmínky nastaly v roce 1963, kdy v době konání akce Nizozemsko zasáhly extrémní mrazy a vichřice. Z 9682 účastníků dorazilo do cíle pouze šedesát devět, mnozí utrpěli vážné omrzliny.[3] Tento ročník vešel do dějin jako Peklo roku 1963 a byl o něm natočen film Mrazivý závod (2009, režie Steven de Jong).
Před kulturním domem v Leeuwardenu stojí od roku 1966 bronzová socha účastníka Elfstedentochtu, jejímž autorem je Auke Hettema.

DABING
V českém znění: -

Premiéra ČR: -
Premiéra Nizozemsko: 17.12.2009 Entertainment One Benelux
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: -
 
Tvůrci a herci
Steven de Jong (Režie), Steven de Jong (Produkce), Klaas de Jong (Produkce), Ronald Schilperoort (Hudba), François Perrier (Kamera), Sándor Soeteman (Střih), Janusz Gosschalk (Casting), Dennis Overeem (Casting), Betty Post (Casting), Ruben Schwartz (Scénografie), - (Kostýmy), Peter Warnier (Zvuk), Bas Lookman (Zvuk), Arjen Van Der Grijn (Masky), Steven de Jong (Scénář), Maarten Lebens (Scénář), Jean Ummels (Scénář), Willeke van Ammelrooy (Herec), Chantal Janzen (Herec), Pierre Bokma (Herec), Cas Jansen (Herec), Rense Westra (Herec), Dennis Overeem (Herec), Tim Douwsma (Herec), Chava Voor in 't Holt (Herec), Robbert Blokland (Herec), Lottie Hellingman (Herec), Hilbert Dijkstra (Herec), Chris Zegers (Herec), Jan Douwe Kroeske (Herec), Elmar Düren (Herec), Kees Prins (Herec), Dirk Zeelenberg (Herec), Peter Tuinman (Herec), Peggy Vrijens (Herec), Cees Geel (Herec), Joop Wittermans (Herec), Klemens Patijn (Herec), Fedde Hoekstra (Herec)

2009/108/Nizozemsko/Drama, Sportovní
 
Zajímavost k filmu- Skutečný závod, který se konal v roce 1963, dokončilo z více než 10 000 účastníků pouhých 69
 
Odkazy
-