Peacemaker / The Peacemaker (1997/119/USA/Akční, Thriller) 62%

22.03.2018 18:41
JEDNOU VĚTOU
„Všechny jaderné zbraně na celém světě jsou pod kontrolou. Kromě jedné.“

OBSAH
V Bosně je zavražděn významný politik a nedaleko Uralu právě explodovala jaderná hlavice. Dvě zdánlivě nesouvisející tragické události. První záhadné okolnosti vyplouvají na povrch a krizový štáb Bílého domu začíná okamžitě pracovat na nejvyšší obrátky. Šéfka oddělení nukleárního dozoru Julia Kelly dostává k ruce svérázného pomocníka, drsného vojenského specialistu Toma Devoa. Tahle dvojice spolu nudu rozhodně nezažije.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Několik skvěle inscenovaných akčních scén se tu bohužel tříští s poměrně velkou dávkou typického akčního klišé. Přesto nám Mimi Leder zprostředkovává pro ní spíše typický "rodinný" zážitek, namísto "chlapské drsnosti". George Clooney je samozřejmě perfektní a Kidman nedokáže zahrát špatně. Lokace se střídají velmi rychle a občas má divák problém registrovat. Přehlednosti dvakrát nepomůže ani střihač, avšak film jakožto celek je poměrně ucházející. Závěrečná naháněčka strhující, pěkně podbarvená akční Zimmerovou hudbou. Chvílemi odfláklé vizuální efekty ani tak nevadí. Slušná akční střední třída. Nenáročná podívaná na sobotní večer. (Kaka) 3*

Nebýt originální motivace záporného hrdiny (já vím, zní to nelidsky) a efektní scény krádeže jaderných hlavic (dobře, ještě vrtulníkové scény jsou víc než jen povedené), bylo by to jen průměrné pokoukání. Tedy pokud nejste fanatičtí vyznavači George Clooneyho nebo Nicole Kidmanové:) Jo a málem bych zapomněl na soundtrack Hanse Zimmera... ale musím říct, že se na to dobře dívá i po víc jak patnácti letech, takže proč to neposlat do červeného, že? 70% (Gemini) 4*

Když ho Válka spatří, náhle ustane a začne se zamilovaně ztrácet v jeho hlubokých očích. Kolena se jí podlamují, jazyk má jako svázaný a nejraději by s ním okamžitě měla spoustu malých Mírečků i za cenu vzdání se všeho, co dosud vytvořila. Řeč je o uniformovaném mírotvůrci Georgovi C., na likvidaci jehož šarmu je nutno povolat pyrotechnickou jednotku.. Chvílemi se mi zdálo, že mu Mimi Leder podlehla taky a nevěnovala se tolik činnosti, u které je napsána v titulcích. (Gilmour93) 3*

VELKÁ RECENZE
V Bosně je zavražděn významný politik a nedaleko Uralu právě explodovala jaderná hlavice. Dvě zdánlivě nesouvisející tragické události. První záhadné okolnosti vyplouvají na povrch a krizový štáb Bílého domu začíná okamžitě pracovat na nejvyšší obrátky. Šéfka oddělení nukleárního dozoru Julia Kelly dostává k ruce svérázného pomocníka, drsného vojenského specialistu Toma Devoa. Tahle dvojice spolu nudu rozhodně nezažije.
Pravidelné čtenáře, kterým by se snad zdálo, že Hnidopich řídne a slábne, bych si dovolil chlácholit, že bude zase lépe; pobýval jsem v místech, kde nejen není počítačů a internetu, ale ani biografu! Navíc neumím arabsky a tak bych dabingu stejně nerozuměl...
V letadlech tentokrát promítali jen dokonalé břečky, včetně Careyho Lhář, lhář! -- spusťme oponu milosrdného mlčení přes do nebe (tedy aspoň do letové výšky 10 km) volající nevkus producentů i protagonistů.
Člověk by si myslel, že první film nové produkční společnosti DreamWorksTM SKG bude něco mimořádného. Ono to SKG totiž znamená Steven Spielberg/Jeffrey Katzenberg/David Geffen. Žel, postavení studia a nakupování dalších nezbytných propriet zřejmě sežralo většinu rozpočtu a na snímek zbyla jakási II. cenová skupina.
Peacemaker je ukázkovou sbírkou všech možných myslitelných klišé a  omletých akčních sekvencí. Atomové hlavice musí táhnout parní lokomotiva, protože bílý kouř se divokými lesnatými údolími a stržemi vine, pravda, malebněji než dieselový puch. Hrdina je mužný prasák, zatímco hrdinka-velitelka, jemná leč atletická, je předurčena zachránit svět (máme 90. léta, že). Hrdina umí řídit auto 20x lépe než stádo trénovaných padouchů; hrdinka ve věku, kdy by v reálném světě ještě pořád asistovala na nějaké universitě, má na povel polovic pohotovostních sborů USA. Všude nás pak pronásledují Vezmi prohnilou (Rusko, Ukrajina atd.) atomovou velmoc, kde její vojáci, toužící po starých pořádcích, mají se svou nukleární výzbrojí lepší plány, než nechat ležet nebo zničit (pochodová či sborová hudba s bolševickým motivem). V odlehlém, leč ne zcela opuštěném místě (nevinné ženy a děti: detail) nech cosi vybouchnout.
Stručně ukaž, jak jsou americké výzvědné, vládní a vojenské struktury uvedeny v poplach. Počáteční chaos zvládán díky profesionalitě personálu a mimořádně vyspělé technice (superpodrobné družicové snímky: detail). Mladá, leč zkušená hrdinka (Julia Kelly - hraje Nicole Kidman) tomu všemu náhle velí, protože v dětství pro vládu stavěla atomové bomby.
Hrdince přihrej protipól - mužný sval. Stanoven vojenský pobočník (Thomas Devoe - hraje George Clooney), právě se zodpovídající u jakéhosi výboru z utracení $200 tisíc v jakémsi moskevském baru a darování amerického terénního automobilu dceři kteréhosi ruského mafiána... Je ale tak zkušený, že z několika fleků na fotografiích odvypráví celý průběh domnělé dopravní havárie, nezapomínaje ani na motivy a pravděpodobné úmysly záškodníků.
Pracuj s teroristickým motivem. V rozbombardovaném Sarajevu (děti hrající si v troskách: detail) muž s propadlými tvářemi a krhavýma očima (Dušan Gavrič - hraje Marcel Iures) mlčky obžalovává svět z dopuštění toho, že násilí bylo spácháno na jeho zemi, spoluobčanech a rodině, zatímco virtuosně hraje na klavír.
Směřuj padouchy, kteří se zmocnili atomových hlavic, do některého ze světových ohnisek napětí. Klaďáci nechť jejich záměry prohlédnou za pomoci vyspělé americké techniky ve službách NATO, leč pomalost vládních mašinerií nutí hrdiny porušovat předpisy a riskovat světovou válku a dokonce i vlastní kariéru. Umírají první (nepodstatní) obránci míru - hrdina se cynicky šklebí (je to muž - šovinistické prase), zatímco hrdinka zaslzí (to není projev slabosti, nýbrž přirozený fyziologický pochod!).
Nechť jedna z atomových mašinek chybí - odnáší ji obětavý, pro věc terorismu zapálený knecht na zádech. Dej hrdinům k dispozici jen několik málo náznaků: reference na jednoho z teroristů vedoucí do Sarajeva, odkaz na New York a sídlo OSN, jakož i šifru 44E. Kam se obrátí, kde zasáhnou?
Padouch terorista, který hluboce lituje svého (dosud neuskutečněného) činu a zároveň je přesvědčen o jeho nezbytnosti, neboť jen tak lze vrátit historii a životy všem sarajevským mrtvým (!), si vyhoupne brašničku s hlavicí na záda a vyrazí do ulic, připomínaje si děsivé zážitky, kdy jeho rodina byla povražděna (prostřelená dětská hlava: detail).
Peacemaker je podivnou směsicí ploskolebého děje a mnohých působivých a zcela profesionálně ztvárněných akčních sekvencí. Nevadí-li nám vysoká nepravděpodobnost, s jakou se věci daří či nezhatí, pak zde máme velmi okázalou vlakovou honičku, automobilovou honičku (zápas), vrtulníkovou honičku a  policejní pěší honičku v lidnatém centru města.
Násilí, jak jinak, je samozřejmě hlavní náplní filmu; děti na něj nejspíš nevoďte. Pokud snesete občasnou urážku vaší inteligence dějem (ke konci je to horší), očekávejte, že uvidíte mírně podprůměrný akční film.

PODROBNÝ POPIS FILMU
 Z ruské raketové základny odjíždí zvláštní vlak naležený jadernými hlavicemi určenými podle dohody o odzbrojení k likvidaci. Během cesty však v odlehlých oblastech Uralu přepadne vlak komando zrádného generála Kodorova, postřílí vojáky a za jízdy přeloží náklad do druhého vlaku. Zatímco vlak s ukradenými hlavicemi se ukryje v tunelu, vyloupený vlak se srazí s osobním vlakem a vybuchne načasovaná jaderná hlavice, která má zamaskovat stopy po loupeži. Specialistka na jaderné zbraně, doktorka Julia Kelly velmi rychle pochopí, že nešlo o nehodu. Zatímco Kodorovo komando přeloží hlavice na nákladní vůz se znaky červeného kříže a vyrazí do Iránu, kde má dojít k prodeji, je doktorce Kellyové, pověřené vyšetřováním, vojenskými složkami přidělen podplukovník Thomas Devoe, který má sice potíže s úředními místy kvůli poněkud netradičním metodám práce, je však mimořádně schopným expertem s řadou kontaktů.
Ten odhalí, že šlo o krádež jaderných hlavic a záhy také odhalí pachatele, generála Kodorova. Spojí se s ruským kolegou a přítelem Dimitrijem Vertikovem a na jeho radu zahájí pátrání ve Vídni, v sídle dopravní firmy Kordech, která pracuje pro ruskou mafii. Tady se jim přes určité obtíže podaří získat další stopu, jsou však napadeni. Vertikov je zabit a Devoe po honičce v ulicích přímo před šokovanou Julií jeho vrahy bez lítosti postřílí. Na turecké základně je zřízen štáb, odkud oba pokračují v pátrání a podaří se jim najít vůz mířící k iránským hranicím. Přestože se vůz nachází na ruském území, vzlétnou do akce tři americké vrtulníky. Přestože se nepodaří přesvědčit ruskou protiletadlovou obranu a americké vrtulníky jsou napadeny, podaří se jim vůz dostihnout a zastavit.
V následném boji zahyne Kodorov i jeho muži a Devoe zajistí náklad. Vzápětí však zjistí, že jedna hlavice chybí. Od jednoho ze zajatých mužů se Deove dozví, že těsně před útokem opustil vůz Srb Vlado Mirič, který pomohl Kodorovovi zorganizovat obchod a jako odměnu si odnesl jednu z jaderných náloží. Jednotky IFOR obsadí jeho byt a najdou tu videokazetu, na které profesor hudby a nově zvolený ministr financí Dušan Gavrič obviňuje Západ ze smrti své ženy a malé dcery, protože to prý byli Američané a jejich spojenci, kdo vyprovokovali válku v Jugoslávii. Je nyní odhodlán dát Americe pocítit, co válka znamená. Kellyová pochopí, že atentátník chce nechat jadernou bombu vybuchnout v New Yorku, v sídle OSN, kde má dojít k podpisu smlouvy o Bosně. Dokáží ho najít a zastavit dřív než svůj záměr uskuteční?

O FILMU
Thriller natočila režisérka Mimi Lederová, která měla předtím zkušenosti pouze s televizní tvorbou (nejúspěšněji se seriálem Pohotovost). Svůj snímek plný akce současně pojala jako drama výrazných charakterů, v němž je neméně důležitý smysl pro detail a snaha o maximální možnou věrohodnost příběhu (střízlivým stylem občas možná připomene Smrtící epidemii). Ten má aktuálnost se stále častějšími teroristickými akcemi, zejména útokem na dvojici mrakodrapů 11. září 2001 v New Yorku. Ústřední postavy ztvárnily dnes již známé hollywoodské hvězdy. Jako drsňácký podplukovník zpravodajské služby Thomas Devoe se představí George Clooney (Od soumraku do úsvitu, Báječný den, Batman a Robin, Zakázané ovoce). Poněkud křehkou úřednici Julii Kellyovou ztvárnila Nicole Kidmanová ((Batman navždy, Magická posedlost, Portrét dámy, Moulin Rouge, Ti druzí). Člena ruských zpravodajských služeb, Dimitrije Vertikova hraje Armin Mueller-Stahl (Plukovník Redl, Hra, Záře). Režisérka navíc vynalézavě obsadila některé vedlejší role padouchů kvalitními neamerickými herci. Například tragickou postavu Dušana Gavriče vystřihl přední rumunský herec Marcel Iures (jenž úspěchy získal už ve snímcích Interview s upírem a Mission: Impossible). Snímek, který vznikl ve studiu nové firmy DREAMWORKS režiséra Stevena Spielberga, se z velké části natáčel na Slovensku.

DABING
1.DABING (VHS, DVD)
V českém znění: Jiří Štěpnička - George Clooney (Thomas Devoe), Simona Vrbická - Nicole Kidman (Dr. Julia Kellyová), Jiří Prager - Marcel Iures (Dušan Gavrič) + Jim Haynie (generál Garnett), Jiří Schwarz - Alexandr Balujev (generál Kodorov), Libor Terš - Michael Boatman (Beach, další role), Luděk Čtvrtlík - Alexander Strobele (Schumacher) + Murphy Guyer (INS Agent), Dana Syslová - Joan Copeland (senátorka Bevensová), Zuzana Skalická - Jean Rogers (reportérka), Bedřich Šetena - Gary Werntz (Hamilton, titulky), Pavel Vondra - Goran Visnjic (Bazta Sergeant), Aleš Procházka - Rene Medvešek (Vlado Mirič) + Randall Batinkoff (Ken), Václav Kopta, Otakar Brousek st. - Armin Mueller-Stahl (Dimitrij Vertikov) a další
Překlad: Petr Zenkl
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Alexandr Vrbata
Dialogy režie: Jiří Ptáček
Vyrobila: LS Productions Dabing pro Hollywod Classic Entertainment 1998

2.DABING (ČT)
V českém znění: Jan Kanyza - George Clooney (Thomas Devoe), Lucie Benešová - Nicole Kidman (Dr. Julia Kellyová), Luděk Čtvrtlík, Martin Zahálka, Petr Rychlý, Zdeněk Maryška, Martin Sobotka, Petr Křiváček, Jiří Čapka, Svatopluk Schuller, Tomáš Juřička, Rostislav Čtvrtlík, Marek Libert, Jiří Plachý, Jan Szymik, Luděk Nešleha, Hana Czivišová, Jindřich Hinke, Stanislav Lehký, Otmar Brancuzský a další
Překlad a dialogy: Jana Merginová
Dramaturgie: Ladislav Kadlec
Zvuk: Zdeněk Dušek
Střihová spolupráce: Ivana Kratochvílová
Asistent režie: Petr Skarke
Vedoucí produkce: Marcela Tůmová
Režie: Janoš Vaculík
Vyrobila: Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského, Česká televize 2002

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 20.11.1997 Bontonfilm
Premiéra USA: 23.9.1997 DreamWorks
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 3.06.1998 (VHS) 3.6.1998 H.C.E.
Poprvé na DVD: 1.8.2005 Universal
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 678 000
Tržby celkem - $ 110 463 140
Návštěvnost v ČR 50 306
Náklady (Rozpočet) - $ 50 000 000
 
Tvůrci a herci
Mimi Leder (Režie), Branko Lustig (Produkce), Walter F. Parkes (Produkce), Hans Zimmer (Hudba), Dietrich Lohmann (Kamera), David Rosenbloom (Střih), Leo Davis (Casting), Risa Bramon Garcia (Casting), Randi Hiller (Casting), Leslie Dilley (Scénografie), Shelley Komarov (Kostýmy), J. Paul Huntsman (Zvuk), Rolf John Keppler (Masky), Michael Schiffer (Scénář), George Clooney (Herec), Nicole Kidman (Herec), Marcel Iures (Herec), Alexandr Balujev (Herec), Randall Batinkoff (Herec), Holt McCallany (Herec), Armin Mueller-Stahl (Herec), Jim Haynie (Herec), Alexander Strobele (Herec), Tamara Tunie (Herec), Carlos Gómez (Herec), Ľubomír Paulovič (Herec), Sebastian Roché (Herec), Goran Visnjic (Herec), Jay Acovone (Herec), James Colby (Herec), Blaise Corrigan (Herec), Thom Mathews (Herec), Adam Alexi-Malle (Herec), Martin Nikodým (Herec), William Hill (Herec), Bruce Gray (Herec), Eva Černá (Herec), Adina Porter (Herec), Alexandr Peskov (Herec), Dagmar Edwards (Herec), Branko Lustig (Herec), Slobodan Dimitrijevič (Herec), James DuMont (Herec), Louis Mustillo (Herec), Michael Boatman (Herec), Endre Hules (Herec), Michael Potts (Herec), Ronnie Marmo (Herec), Alexandr Jacko (Herec), Ramsey Faragallah (Herec)
 
1997/119/USA/Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Na obrazovke laptopu Julie (Nicole Kidman) po stiahnutí dát o vozidlách od Schumachera (Alexander Strobele) sa objaví aj Bratislava.
- Kvôli potrebám filmu pretreli na vlaku pôvodnú červenú farbu na zelenú s pruhom.
- Scéna s prekladaním hlavíc z vlaku na nákladné auto sa natáčala na ceste z Harmanca na Kráľovu studňu Zalámanou dolinou pred stúpaním na Túfnu (viadukt železničnej trasy Vrútky - Banská Bystrica).
- Záverečná scéna, v ktorej sa Nicole Kidman kúpe v bazéne, bola natočená v bratislavskej Iuvente.
- Z bratislavskej Univerzitnej knižnice sa stala Stadtbibliothek a nemecké nápisy ozdobili aj budovy na Hlavnom námestí Bratislavy. Točilo sa tiež pred Slovenským národným divadlom, kde Clooney bez ľútosti dorazil zločincov.
- Bratislava vo filme "hrala" Viedeň, Sarajevo a New York. Lokality: ošarpané domy na Kapitulskej a diera po nevybudovaných eskalátoroch do polikliniky na Tehelnej (vojnové Sarajevo), Univerzita Komenského (bosniansko-srbský parlament), Dóm sv. Martina (newyorský kostol), Zimný štadión Ondreja Nepelu (chodba pod Bielym domom), výstavisko Incheba (riadiace stredisko Pentagonu).
- Masky: Beatrix Dollingerová (slovenská maskérka, ktorá v septembri 2005 získala cenu Emmy za TV film Frankenstein).
- Ruští vojáci ve vlaku jsou ozbrojeni československými útočnými puškami Vzor 58.
- Vlak, do něhož jsou ve filmu nakládány bedny s jaderními hlavicemi, táhne československá parní lokomotiva značky Škoda s rozchodem kol 1435 mm. Je však na ruské trati s rozchodem koleje 1524 mm. Scéna musela být proto natočena na vlečce v Malackách.
- Parní lokomotiva byla zapůjčena ze sbírek Múzejno-dokumentačného centra ŽSR v Bratislavě.
- Scény odohrávajúce sa vo Viedni sa natáčali v Bratislave pred Primaciálnym palácom a v uliciach Bratislavy.
 
Odkazy
 

Hrají:

George Clooney, Nicole Kidman, Marcel Iureș, Alexandr Balujev, Randall Batinkoff, Holt McCallany, Armin Mueller-Stahl, Jim Haynie, Alexander Strobele, Tamara Tunie, Carlos Gómez, Ľubomír Paulovič, Sebastian Roché, Goran Višnjič, Jay Acovone, James Colby, Blaise Corrigan, Thom Mathews, Adam Alexi-Malle, Martin Nikodým, William Hill, Bruce Gray, Eva Černá, Adina Porter, Alexandr Peskov, Dagmar Lakčevič, Branko Lustig, Slobodan Dimitrijevič, James DuMont, Louis Mustillo, Michael Boatman, Endre Hules, Michael Potts, Ronnie Marmo, Alexandr Jacko, Ramsey Faragallah, Alexandr Kuzněcov, Terry Serpico, Slavko Juraga, Matt Winston, Murphy Guyer, Chuck Cooper, Matt Adler, Leslie Dilley, Dejan Aćimović, Božidar Smiljanić, Dmitrij Frid, Dave Simonds, Bruce MacVittie, Maria Capp, Bernie McInerney, Charles Dumas, Gordon Catlin, Joan Copeland, Evert Sooster, Hannah Leder