Pátý element / Le Cinquieme élément (1997/126/Francie/Sci-Fi, Akční, Komedie, Thriller) 84% -Blu-ray-

28.03.2018 08:46
JEDNOU VĚTOU
„Drsný taxikář a krásná mimozemšťanka zachraňují Zemi ze spárů absolutního zla."

OBSAH
Vizuální žranice Luca Bessona není neprůstřelnou vizí budoucnosti, zato zahrnuje žánry komedie, sci-fi, romantického filmu a pohádky pro dospělé - protože děj se točí okolo zla, které každých pět tisíc let hrozí zničit Zemi. Ve vzdálené budoucnosti (patřičně barevné) se tomu lidstvo snaží zabránit pomocí kamenů, reprezentujících čtyři elementy: vodu, vzduch, zemi a oheň. Pátým elementem je dívka Leelou, která spadne do taxíku Corbena Dallase. K jejich týmu, zachraňujícímu svět, se brzy připojuje roztržitý kněz a výstřední černošský moderátor. Zlu ovšem také přibývá spojenec: padoušský magnát Zorg.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Luc Besson patřil mezi moje velké oblíbence než si dal pauzu a rozprodal svůj talent. Jeho vize budoucnosti je prakticky bezchybná a vystihl ji s naprostým přehledem. Některé pasáže jsou bez akce, ale vynahrazeno je to humorem a hlavní postavou Corbenem Dallasem. Bruce Willis předvedl svojí extratřídu stejně jako budoucí manželka Luca Bessona Mila Jovovich, která i přes fakt, že bůh zapomněl na její prsa, když se narodila, je v tomto filmu bezchybná a bez ní by to jednoznačně nebylo ono. Celý future design ještě velké architektury a létajících aut dotváří oblečení, které navrhl sám velký Jean-Paul Gaultier. Každý kdo sleduje oblečení hrdinů musí žasnout, jak na tohle někdo mohl přijít. Nesmím zapomenout na výborného Garyho Oldmana a už vůbec ne na životní výkon Chrise Tuckera jehož Ruby Rhod je dokonalý poslední element nutný pro zábavnost druhé půlky filmu. Po několikátém shlédnutí nejde filmu nic vyčítat. Nesmrtelné hlášky a skoro až nadčasovost jednoduchého příběhu... (Djkoma) 5*

Opravdu pořádný sci-fi se urodí jednou za uherskej rok. Zaplať pánbůh, že Luc Besson ho dokázal trochu oživit, hlavně, co se žánru týče. Pořádný sci-fi totiž musí mít perfektní kulisy a hlavně béčkově vražedný scénář, který dokáže pobavit. Na závěr pak přicházejí kostýmy, které jakoby vypadly z produkce Eda Wooda. Ne Pátý element není tak pitomý film jak se zdá být. Pátý element je sci-fi, které svému žánru ostudu určitě neudělá. Ať už ho doplňují perfektní herci z první řady hlavně Bruce Willis, jako drsný, každou chvíli hlásající taxikář nebo Milla Jovovich, jako právě pověstný Pátý element. Na co ale opravdu nemůžu zapomenout tak na vystoupení Chrisa Tuckera. Jeho pisklavý hlas stojí rozhodně za to. On je zaručenej magor, který tím jaký je dokáže pobavit úspěšně davy. Pátý element je můj dětský film. Viděl jsem ho jako malý kluk a tenkrát mě dokázal překvapit, v dnešní době deset let po jeho premiéře stále dokáže udivit...a nejen na svojí dobu skvělými efekty. --- Našel jsem vaši fotku? - A jak vypadám? - Strašně. - To musí být stará fotka. (Malarkey) 5*

Opravdu škoda účasti Chrise Tuckera. Jak dokáže jindy pobavit, tak tady je více než otravný a ničí svými výstupy jinak skvěle fungující podívanou. To samé nakonec platí i o samotném Bessonovi, který sice stvořil báječně fantastický svět s fascinující mytologií, ale hlavně okolo prostřední třetiny svou představivost neudržel na uzdě a děj pak působí trochu přeplácaně a (hlavně co se týče Corbenova vývoje) uspěchaně. Největšími plusy filmu jsou samozřejmě k sežrání roztomilá Milla Jovovich a slizoun Gary Oldman. (novoten) 4*

V.I.M. FILMU
MULTIPASS! Věřili byste, že je to už víc jak deset let? Hmmm, je. Kdyby Pátý element vznikl v Hollywoodu, pravděpodobně by musel o přízeň publika bojovat s vypjetím všech sil. Jenže jeho domovinou je Francie, z doby, kdy ještě nenajela na pásovou výrobu podobné té americké (jen v levnějším provedení), a navíc pochází z hlavy renomovaného umělce Luca Bessona. Dnes se přívlastku „renomovaný umělec“ můžeme smát, v druhé půlce 90. let byl ale velký Luc v pozici hitmakera, který točí úspěšné filmy a ještě s nimi po právu obráží festivaly. Můžeme se bránit i tvrzení, že „image je na nic“, ale právě tahle zvučná image Bessonovi pomohla shromáždit dost velký obnos peněz, hereckých hvězd, odvážných nápadů i šílených módních kreací, aniž by na něm ulpěla pověst laciného kýče pro malá děcka.
Zběsilé vizuální provedení by přitom Pátý element do podobné škatulky mohlo klidně vehnat. Besson si v něm drze vypůjčil z módních přehlídek nejen svou hlavní hvězdu, tehdejší životní partnerku Millu Jovovich (oblečenou v těch nejlepších možných hadřících), ale hlavně ďábelský výtvarný styl, který z Pátého elementu udělal jednu z nejosobitějších sci-fi všech dob. Člověk jako by listoval katalogem s tím, co zrovna frčí v Římu a Itálii, občas narazí na výsek z francouzského comicsu nebo japonské mangy ... nikdy ale nevypadne ze svižné space-opery s hláškujícím hrdinou, nezapomenutelným záporákem a špetkou morálního ponaučení.
Pátý element byl jasným adeptem na V. I. M. už v době své premiéry. Což můžeme dnes - v éře rekordně drahých blockbusterů, které zklamávají - považovat za malý velký zázrak. Besson svůj nejnákladnější projekt ustál a proměnil jej v ideální popcornovou jízdu, která svou jemnou extravaganci vystřílela správným směrem. Po letech docela zamrzí, že sci-fáren se záporáky s plastikovou miskou na hlavě, s tupouny mačkajícími tlačítka na velkých multifunkčních bouchačkách a s užvaněnými rozhlasovými moderátory je tak strašně málo. Dnes se investice mnohem pečlivěji cílí na stylově předvídatelné projekty - a když už hlavouny někdo ukecá (třeba kvůli Světu zítřka nebo Riddickovi), zůstane výsledek titulu V.I.M. docela dost vzdálen.

OLDIES FILMU
Pokud mě paměť neklame, Pátý element je jeden ze dvou filmů, ve kterých Bruce Willis vypadá víc gay, než se na jeho akční škatulku sluší a patří (pro ty, co pátrají v paměti – tím druhým je Šakal ;). Nicméně i tady pořád „dává“, pravděpodobně i proto, že vše ostatní je u něj na svém místě. Za všech okolností hláškující, v potřebných chvílích tvrdý jako kámen. Besson stvořil totálně zbožňovatelného hrdinu a kdyby o dva roky později nepřišel na scénu Neo, možná by si odnesl titul „nejsympatičtější zachránce světa tisíciletí“ ;). Pojďme už ale k traileru. Ten je jedním z řady oněch výjimek, které nevsází na tuny dialogů provázané efektními střihy a říznou muzikou. V traileru na Pátý element neuslyšíte ani slovo, pouze se minutu a půl budete kochat efektním audiovizuálním obžerstvím. Snad právě kvůli absenci dialogů méně vyniká celková dynamika (za normálních okolností by byly scény přerušeny jednovětou hláškou následovanou další vlnou hudebního burácení), ale výběr hudby mi přijde naprosto boží a místy správně „80s oldschool“. I díky pár zpomaleným záběrům si udržuje jakousi hypnotickou linku, která vás nenechá vydechnout, dokud neutichnou poslední údery gradačních bicích a dozvuky kvílejících kytar (k nimž je mimochodem v čase 1:05 naroubován skvělý vizuální vtípek). Nevím, co je na tom tak mystického, nedokážu podchytit proč mě ta načrtnutá atmosféra tak omamuje, ale děje se to a to je důležité. Z mého pohledu neochvějných pět hvězdiček a pod stolem kýbl plný ukápnutých slin. Připravte si „mulťipás“, jedeme z kopce!

VELKÁ RECENZE
Sci-fi a romantická komedie zároveň o velkém koncentrovaném zlu, které se jednou za 5000 let přiblíží k Zemi. Jediná mimozemská civilizace se tomuto zlu umí bránit pomocí pěti elementů, které shodou okolností ukrývá na Zemi v jednom nenápadném chrámu v Egyptě...
Čtveřici elementů tvoří kameny, z nichž každý představuje jeden živel (vodu, vzduch, zemi a oheň). Pátým elementem, reprezentujícím lásku, je potom dokonalá živá bytost - spoře oděná dívka Leelou (Milla Jovovich). Ta se dostane na Zemi při havárii kosmické lodi, která sem přiváží pět elementů, aby Zemi ochránili před blížícím se zlem. Havárii nikdo nepřežije a nejvyšší bytost je geneticky rekonstruována z nalezeného kousku živé tkáně.
Ani v sebelepším filmu ale není vše dokonalé. Nepříliš věrohodně působí padouch Zorg (Gary Oldman) a teď nemyslím herecký výkon nebo postavu jako takovou. Jde spíš o to, že boj proti obrovskému koncentrovanému zlu, které ohrožuje celou galaxii se v půlce filmu degraduje na honičku s jedním pozemským padouchem, což je trochu škoda.
Úplný úlet je potom úchylný komik (Chris Tucker), jehož scény bych sestříhal tak na polovinu nebo jeho postavu úplně vynechal. Na to, že ve filmu vlastně žádnou úlohu nehrál, se na scéně vyskytoval příliš často a působil spíš jako Jar-Jar z Hvězdných válek, ale mnohem trapněji.
Nicméně tyto dvě postavy nejsou úplně ústřední i když se snaží ten dojem vzbudit. Ústředními postavami jsou nejvyšší bytost (Milla Jovovich), bývalý voják a současný taxikář Corben Dallase (Bruce Willis) a kněz Vito Corneliusco (Ian Holm). Na této trojici celý film stojí a díky nim a geniální fantazii režiséra Bessona patří Pátý element k tomu lepšímu, co bylo v 90. letech v žánru sci-fi natočeno.
Některé části příběhu Pátého elementu jsou reminiscencí na segment Harry Canyon z animovaného filmu Heavy Metal natočeného v roce 1981. Oba prvky odkazují na taxikáře v New Yorku budoucnosti, který se náhodně setkal s překrásnou ženou, jež stála v centru konfliktu dobra se zlem.
Film dále sdílí jisté prvky s francouzskou space operou Valérian, z níž přebírá futuristicky pojaté město se svalnatým protagonistou ochraňujícím zranitelnou ženu. Ta se jmenuje Laureline a má umělé, červené vlasy, zatímco Leeloo má oranžové.
Některé scény z New Yorku připomínají film Metropolis (Fritz Lang), zatímco hláška „Děkujeme vám za spolupráci“ a vzhled policistů evokuje film Robocop (Paul Verhoeven). Snímek je také někdy přirovnáván k filmu Blade Runner, zřejmě kvůli některým detailům (například velké vznášející se reklamy, Megalopolis, roboti).
Pátý element (anglicky The Fifth Element, francouzsky Le Cinquieme Élément) je kultovní koprodukční film Velké Británie a Francie, který v roce 1997 natočil francouzský režisér Luc Besson. Hlavní role hráli Bruce Willis (Korben Dallas), Milla Jovovich (Leeloo Minai Lekatariba Lamina-Tchai Ekbat De Sebat), Gary Oldman (Jean-Baptiste Emmanuel Zorg), Ian Holm (otec Vito Cornelius) a Chris Tucker (Ruby Rhod).
Výprava filmu pochází z dílny francouzských autorů komiksů Jeana Girauda a Jeana-Claudea Méziera. Je typickou ukázkou silného vlivu francouzské komiksové dějové linie a estetického pojetí. Kostýmy byly navrženy francouzským módním návrhářem Jeanem-Paulem Gaultierem, který jich pro film musel vyrobit 954.
Přestože byl scénář napsán a odehrán v angličtině a přestože se děj odehrává v New Yorku budoucnosti, je film koprodukčním dílem Francie a Velké Británie. Nejvíce záběrů bylo pořízeno v Pinewood Studios v Anglii, další byly natočeny v Mauretánii. Koncertní scény byly nafilmovány v královské opeře. Filmový formát je Super 35 mm a ve filmu bylo použito mnoho vizuálních efektů. Celkové tržby přesáhly 260 milionů amerických dolarů.
Některé části příběhu Pátého elementu jsou reminiscencí na segment Harry Canyon z animovaného filmu Heavy Metal natočeného v roce 1981. Oba prvky odkazují na taxikáře v New Yorku budoucnosti, který se náhodně setkal s překrásnou ženou, jež stála v centru konfliktu dobra se zlem.
Film dále sdílí jisté prvky s francouzskou space operou Valérian, z níž přebírá futuristicky pojaté město se svalnatým protagonistou ochraňujícím zranitelnou ženu. Ta se jmenuje Laureline a má umělé, červené vlasy, zatímco Leeloo má oranžové.
Některé scény z New Yorku připomínají film Metropolis (Fritz Lang), zatímco hláška „Děkujeme vám za spolupráci“ a vzhled policistů evokuje film Robocop (Paul Verhoeven). Snímek je také někdy přirovnáván k filmu Blade Runner, zřejmě kvůli některým detailům (například velké vznášející se reklamy, Megalopolis, roboti).

PODROBNÝ POPIS FILMU
V roce 1914 v předvečer první světové války přilétají mimozemšťané známí jako Mondošavané k starobylému egyptskému chrámu, aby odsud odvezli kameny 4 živlů (oheň, voda, vítr, země) do bezpečí. Tyto kameny jsou součástí zbraně, která jako jediná dokáže porazit pradávné Zlo objevující se každých 5 000 let. Berou také sarkofág, jenž obsahuje nezbytný „pátý element“ v lidské podobě. Mondošavané slíbí jejich lidské spojce (kněz), že se s nimi v potřebný čas vrátí. Klíč od chrámu se díky nehodě dostane do ruky knězi, který je instruován, aby jej uchoval (společně se znalostmi) pro další generace, dokud se Mondošavané nevrátí.
Zlo se objeví ve 23. století ve formě obrovské ohnivé koule ve vesmíru, na kterou neúčinkuje žádná pozemská zbraň. Současný držitel klíče od chrámu Vito Cornelius informuje prezidenta o povaze zla. Když se Mondošavané vrací na Zemi, jsou napadeni Mangalořany, mimozemskou bojovnou rasou. Ty si najal magnát Jean-Baptiste Emanuel Zorg, aby získali kameny, které by on předal Zlu. Loď Mondošavanů je zničena, Pozemšťané však dokáží z pozůstatku končetiny pátého elementu naklonovat humanoidní ženu Leeloo. Ta je po svém vzkříšení v šoku a uprchne. Z mrakodrapu vyskočí před dotírající ochrankou do taxíku Korbena Dallase, bývalého člena speciálních jednotek. Korben ji navzdory svým potížím pomůže a unikne s ní policejním vozům (vznášedlům).
Leeloo zatím nemluví anglicky, ale vysloví jméno otce Cornelia. Dallas ji k němu přivede. Otec Cornelius se svým pomocníkem Davidem seznají, že 4 kameny živlů má v držení operní zpěvačka Diva Plavalaguna, která má vystoupení na planetě Floster na obrovském vzdušném parníku Floster Paradise. Ačkoliv Zorg nechal zlikvidovat několik Mangalořanů, jejich vůdce rozhodne, že se kamenů zmocní pro sebe. Mimo nich se na Floster Paradise chystá i Zorgův člověk. Dallas je najat svým bývalým velitelem, generálem Mundem, aby kameny dopravil na Zemi. Zajistí mu falešnou identitu jako vítěze soutěže v rádiu. Dallas letí s Leeloo, na palubu kosmické lodi se dostane s menšími problémy i otec Cornelius.
Diva je zabita při útoku Mangalořanů na parník. Ještě než zemře, prozradí Korbenovi, že kameny ukrývá ve svém těle. Dallas je vytáhne a nyní musí čelit střelbě Mangalořanů. Zorg mezitím osobně přiletěl na Floster Paradise, kde sebere kufřík a nechá zde časovanou nálož. Kufřík ale kameny neobsahuje, proto se musí vrátit zpět na parník. Dallas zatím zlikvidoval Mangalořany a našel Leeloo. Společně s otcem Corneliem, Leeloo a Ruby Rhodem (moderátorem populární stanice) odlétá při evakuaci Floster Paradise, zatímco Zorg je zabit při explozi.
Čtveřice se vrací do egyptského chrámu, kde aktivuje kameny. Leeloo (pátý element) ale není schopna vytvořit „božské světlo“, které by zrušilo Zlo, neboť viděla historii válek a násilí na Zemi. Teprve když jí Korben dokáže svou lásku a políbí ji, uvolní Leeloo božské světlo, které zničí účinky ohnivé koule Zla blížící se k Zemi. Z koule se stal nový měsíc Země. Vědečtí poradci ujišťují prezidenta, že Zlo je zničeno. Korben s Leeloo jsou společně umístěni do regenerační nádrže. Prezident přichází a chce je spatřit, ale to mu není doporučeno. Dallas se s Leeloo věnují v nádrži projevům své lásky.

Ocenění:
Academy Awards
1998 - Střih zvuku (nominace)

European Film Awards
1997 - Luc Besson (Nejlepší film) (nominace)

BAFTA
1998 - Vizuální efekty

César Awards
1998 - Luc Besson (Nejlepší režie)
1998 - Thierry Arbogast (Nejlepší kamera)
1998 - Nejlepší výprava
1998 - Nejlepší film (nominace)
1998 - Eric Serra (Nejlepší hudba) (nominace)
1998 - Nejlepší zvuk (nominace)
1998 - Nejlepší střih (nominace)
1998 - Nejlepší kostýmy (nominace)

Razzies
1997 - Milla Jovovich (Nejhorší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
1997 - Chris Tucker (Nejhoší vycházející hvězda) (nominace)

DABING
V českém znění: Alexej Pyško - Bruce Willis (Korben Dallas), Pavel Trávníček - Gary Oldman (Zorg), Vladimír Brabec - Ian Holm (Cornelius), Yvetta Blanarovičová - Milla Jovovich (Leeloo), Tomáš Juřička - Chris Tucker (Ruby Rhod), Pavel Markovský - Luke Perry (Billy), Libor Hruška, Antonín Navrátil, Bohdan Tůma - Charlie Creed-Miles (David), Jana Mařasová, Zuzana Schulzová, Jiří Kvasnička, Martin Velda, Michal Suchánek - Lee Evans (Fog), Martin Kolár - Tommy 'Tiny' Lister (prezident Lindberg), Bedřich Šetena - John Bennett (kněz), Miroslav Saic - John Neville (generál Staedert), Karel Richter - John Bluthal (profesor Pacoli), Josef Carda, Mojmír Maděrič, Radovan Vaculík, Vladimír Čech - Brion James (generál Munro), Jitka Ježková, Klára Doležalová, René Slováčková, Petra Vejrová a další
Překlad: Lidmila Hrůzová
Zvuk: Tomáš Bělohradský ml.
Asistent režie: Iva Koudelková
Dialogy a režie českého znění: Zdeněk Podhůrský
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, Studio Budíkov pro Intersonic 1998

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 11.9.1997 Intersonic
Premiéra USA: 9.5.1997
Premiéra Francie: 7.5.1997
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.07.1998 (VHS) Intersonic
Poprvé na DVD: 11.6.2001 Intersonic
Poprvé na Blu-ray: 4.10.2017

Tržby v ČR - Kč 9 562 470
Tržby celkem - $ 263 920 180
Návštěvnost v ČR 173 634
Náklady (Rozpočet) - $ 90 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Trailer

ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.39:1
česky DTS-HD Master Audio 5.1, anglicky DTS-HD Master Audio 5.1, česky DTS-HD Master Audio 2.1
české
 
Tvůrci a herci
Luc Besson (Režie), Patrice Ledoux (Produkce), Eric Serra (Hudba), Thierry Arbogast (Kamera), Sylvie Landra (Střih), Lucinda Syson (Casting), Dan Weil (Scénografie), Jean-Paul Gaultier (Kostýmy), Mark A. Mangini (Zvuk), Pauline Heys (Masky), Melissa Lackersteen (Masky), Luc Besson (Scénář), Robert Mark Kamen (Scénář), Bruce Willis (Herec), Gary Oldman (Herec), Ian Holm (Herec), Milla Jovovich (Herec), Chris Tucker (Herec), Luke Perry (Herec), Brion James (Herec), Marie Guillard (Herec), Tommy 'Tiny' Lister (Herec), Lee Evans (Herec), Charlie Creed-Miles (Herec), Tricky (Herec), John Neville (Herec), John Bluthal (Herec), Mathieu Kassovitz (Herec), John Sharian (Herec), Maiwenn (Herec), Mac McDonald (Herec), Martin McDougall (Herec), Lenny McLean (Herec), Frank Senger (Herec), Kim Chan (Herec), Michael Culkin (Herec), Hon Ping Tang (Herec), Kevin Brewerton (Herec), Julie T. Wallace (Herec), Al Matthews (Herec)
 
1997/126/Francie/Sci-Fi, Akční, Komedie, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Alejandro Jodorowsky a Jean „Moebius“ Giraud žalovali - neúspěšně - Luca Bessona za plagiátorství. Měl se až příliš inspirovat jejich komiksem "Incal".
- Na výtvarné stránce filmu se podíleli komiksoví kreslíři Jean „Moebius“ Giraud a Jean-Claude Mézieres.
- Do role generála Munroa byl zvažován Kevin Costner.
- Diva Plavalaguna (Maiwenn Le Besco) spieva známu áriu "Il dolce suono", inak známu ako scéna šialenstva z opery Lucia di Lammermoor od Gaetana Donizettiho. Bola naspievaná albánskou opernou speváčkou Inva Mula. Moderný doplnok k opernej árii "Il dolce suono" zložil Eric Serra. Keď Serra ukázal svoju partitúru opernej speváčke Inve Mula, tá vyhlásila, že nie je možné konštantne v takej rýchlosti meniť hlas, a tak sa rozhodli všetky oktávy naspievať zvlášť. Žiadna z nich nie nijak digitálne upravovaná, boli iba zmixované, čo je aj vo výsledku počuť, a teda nie sú naspievané naraz.
- Ve scéně, kdy někdo klepe na dvěře, si Vito Cornelius (Ian Holm) zakryje pásek, na kterém si lze všimnout znaků všech čtyř elementů.
- Film si vysloužil nominaci na Zlatou malinu hned ve dvou kategoriích. Mila Jovovich v kategorii nejhorší herečka ve vedlejší roli a Chris Tucker v kategorii nejhorší nová hvězda, (Beer Ceps)
- Číslo pět se ve filmu objevuje v několika zjevných případech. Je zde pět elementů, Korbenové (Bruce Willis) licenci zbývalo pět bodů, Zorg (Gary Oldman) zastavil bombu, když zbývalo pět sekund, Manglarova (Clifton Lloyd Bryan) bomba začíná s pětisekundovým časovačem, Ruby Rhod (Chris Trucker) těsně před koncem filmu říká "There's a bomb going off every 5 minutes". Doktor na konci říká, že Leeloo (Milla Jovovich) a Korben potřebují ještě pět minut. Rubyho show je v pět. When Leeloo poprvé vejde do Fhoston Paradise, podívá se nahoru a obdivuje pětici oken.
- Jazyk, ktorý vymyslel režisér a Milla Jovovich mal iba 400 slov.
- Celý príbeh, ktorý Luc Besson písal mal 400 strán. Samozrejme do filmu zahrnul len určitú časť príbehu a ďalšie chcel využiť v pokračovaniach, ktoré sa však neuskutočnili.
- Scéna v koncertnej sále sa natáčala v Royal Opera House v londýnskom Covent Garden.
- Nejvíce záběrů bylo pořízeno v Pinewood Studios v Anglii, další byly natočeny v Mauretánii.
- Podle filmu byla v roce 1998 vytvořena stejnojmenná videohra pro počítače i konzole PlayStation.
- Některé části příběhu jsou reminiscencí na segment Harry Canyon z animovaného filmu Heavy Metal (1981).
- Film byl oceněn cenu BAFTA za nejlepší vizuální efekty.
- FIlm byl nominován na sedm Césarů, z nichž vyhrál tři, a to za nejlepší režii, nejlepší kameru a nejlepší produkci.
- Slávny návrhár Jean Paul Gaultier si urobil z filmu vlastnú módnu prehliadku a navrhol až 954 futuristických kostýmov.
- Ve filmu byl použit miniaturní model města v měřítku 1:24. Jednalo se o největší městský model své doby. Některé budovy měřily až sedm metrů.
 
Odkazy