Pátek třináctého / Friday the 13th (1980/95/USA/Horor, Thriller, Mysteriózní) 61%

28.11.2021 18:05
JEDNOU VĚTOU
„Ne nadarmo se říká, že pátek 13. přináší smůlu..."

OBSAH
Vítejte v táboře Crystal Lake. Jeho historie je krvavá a místní říkají, že je prokletý. Je to dokonalé místo, kde může psychopat za svitu romantického úplňku zabíjet zamilované táborové vedoucí jednoho po druhém. Původní vyvražďovačka režiséra a producenta Seana S. Cunninghama vedla ke vzniku fenomenální filmové série a stovek imitací. Díky atraktivnímu obsazení (včetně mladého Kevina Bacona) a kreativnímu způsobu, jakým brutální syn zbožňující matky používá ostré nástroje, nepřestává tento klasický krvák napínat, inspirovat a děsit. (Magic Box)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Když jsem shlédl Jasona X, říkal jsem si, že je to hodně špatný film, ale sakra ten Jason musí bejt borec. Jason X Fredie mě ještě víc ujistil o "tom klukovi s brankářskou maskou a velikou mačetou" a byl Frediemu velmi dobrým soupeřem. Pak naše vase skvělá televize Nova pustí 14náctého v sobotu (ano, den po pátku 13náctem... tohle by klukům z Hollywoodu neuniklo!) v 23 hodin a něco minut první díl jeho N-talogie. Čekal jsem a dočkal se. Bohužel výsledek mě zklamal natolik, že i ty dvě hvězdičky jsou ještě dost nepřiměřené. Škoda, že nemám chuť dát téhle slátanině, která mě vůbec nevyděsila a která svou vírou v sílu spojení matka-syn pohnojila začátek celé série. Budiž vám někdy odpuštěno... (Djkoma) 2*

Překvapivě normálně se chovající teenageři (ať už se jedná o úvodní skopičiny, tak i noční nejistotu) dostávají do těla ve filmařsky vybroušeném kousku, který sice stojí hlavně na maskérském umění Toma Saviniho, ale uznání si zaslouží i za libově temnou atmosféru opuštěného campu. Castingově velmi povedené, až na hlavní hrdinku, která v závěru dokonale pečetí všechny zavedené mýty o uvřískanosti a blbosti ženského osazenstva v slasherovém subžánru. Anebo taky: Ano, ne každá může být Laurie Strode! Nebýt toho nesmyslně natahovaného finále a překvapivé, ale samoúčelné vsuvky, bylo by to na absolut. 3 1. (Isherwood) 3*

Ve čtvrtek dvanáctého je mládež ještě rozpálena myšlenkou žhavého sexu, načež se v noci na sobotu čtrnáctého stává prostřednictvím ostré chladné zbraně nadobro studenou - tolik k tradičnímu týdennímu rozvrhu v kempu Crystal Lake.. Manfrediniho "psycho smyčce" u mordů patřičně úderné, trochu té diváka v pozornosti udržující nahoty, na svou dobu obstojná maskérská práce Sexystroje Saviniho a nádherný manifest hororového klišé, kdy vrah několikrát leží omráčen na zemi a potencionální oběť ctící pravidla fair play jej nehodlá dorazit, nebo alespoň spoutat. No nic, zrodila se legenda a krom vybafnutí za loďkou ani nemusela pohnout prstem, potažmo mačetou.. (Gilmour93) 3*

VELKÁ RECENZE
Když v roce 1980, dva roky po úspěšném Carpenterově Halloweenu, natočil Sean S. Cunningham nízkorozpočtový kasovní hit Pátek třináctého, neodstartoval jenom legendární sérii s Jasonem Vorheesem, mužem s hokejovou maskou a mačetou v boji proti volné morálce americké mládeže. Právě potvrzení komerčního potenciálu úspěšného Halloweenu totiž položilo základy k vzniku hororového subžánru „slasher“ – v osmdesátých letech velmi populárním a často napodobovaným „vyvražďovačkám“, které mají díky masovému rozšíření VHS (prodlužující vliv 80s filmů) stoupence a následovníky do současnosti, byť už ne v tak hojném zastoupení.
Prokletý letní tábor Crystal Lake se po sérii nevysvětlitelných či spíš nevysvětlených událostí chystá na začínající letní sezónu. Nový majitel najímá skupinu teenagerů jako pomocnou sílu při práci na znovuotevření a jako táborové vedoucí, přičemž velmi nešťastně volí jako datum setkání pátek třináctého. První obětí se hned v úvodu stává dívka, která se s batohem na zádech objevuje v motorestu u silnice a ptá se na cestu k táboru. U starousedlíků vzbuzuje údiv a rozrušení. Přestože se ji snaží varovat i místní podivín a její úmysly jí vymluvit, dívka jejich rady poněkud lehkovážně odmítá. Vzápětí však svého rozhodnutí trpce lituje a umírá, ještě než do kempu dorazí. Zbytek skupiny ji nijak vážně nepostrádá, seznamuje se s prostředím tábořiště a oddává se letním kratochvílím u jezera spojených s drogami a sexem. Příhodný okamžik pro tajemného násilníka lačnícího po krvi přichází ve chvíli, kdy začne zapadat slunce, pršet a jednotlivci se z různých více či méně zarážejících důvodů začínají od skupiny oddělovat. Mrtvá těla pak bez zjevných příčin přibývají a až poslední stojící hrdinka získává odpovědi na klíčové otázky – proč si někdo přeje, aby kemp zůstal zavřený, za co museli její přátelé zaplatit vlastními životy a proč právě v tento den? V napínavém vyvrcholení nakonec svého protivníka poráží a jako jediná přeživší tak v úplném závěru pootevře dveře pro případná pokračování.
Plochá a přesto dodnes hojně variovaná zápletka prakticky neumožňuje divákovi ztotožnění s nikým z hrdinů a mnohem podstatnější roli pro film tak hraje styl. Konkrétněji stylistické prostředky, jejichž pomocí se dosahuje dramatizace děje. Těmi je například trochu nekoncepční (přesto funkční) práce s ruční kamerou nebo hudbou. Soundtrack je využíván minimálně a slouží zpravidla ke gradaci atmosféry ve scénách předcházejících vraždám nebo při jejich aktu. Se samotnými vraždami je pak divák velmi detailně seznámen skrze četné hlediskové záběry z pozice vraha, avšak téměř do konce nezná jeho totožnost, podobu ani motivaci. Atraktivitu vražedných scén zvyšuje i velmi kvalitní vizualizace maskérem Tomem Savinim, velkou osobností gore eskamotáže osmdesátých let. Stejně jako Pátek třináctého předznamenává stylistické postupy příštích let, nepřehlédnutelně indikuje i další tendence hollywoodské kinematografie tohoto období. Snaha studií minimalizovat rizika ztráty obecně vedla mimo jiné k zaměření na mladé publikum (do dnes považované za klíč k úspěchu) a především k opakování všeho úspěšného ve formě nesčetných pokračování. Velký komerční úspěch prvního Pátku třináctého vedl k nastartování kultovní a finančně stále úspěšné série protínající celou dekádu. V následujícím období jsme tak mohli být téměř každý rok svědky promiskuitní ne zcela logicky uvažující mládeže trávící léto kouřením marihuany poblíž Křišťálového jezera. Mimo tyto zájmy jí pak byl samozřejmě společný co nejbizarnější způsob úmrtí za zvuku svištící mačety, harpuny nebo sekačky na trávu.
Od kvalitativní konzistence úvodních dílů série následuje postupný úpadek a šablonovitost, na začátku tisíciletí pak přichází její prozatímní konec. V roce 2009 se Pátek třináctého v souladu se současným trendem dočkal pokusu o reboot. Nispelův film sice komerčně nepropadl, ale oproti například Zombieho Halloweenu (2007) se přesto dodnes pokračování nedočkal.

O FILMU
Snímek z roku 1980 natočil zkušený tvůrce Sean S. Cunninghamm, kterému se podařilo zachytit mrazivou atmosféru, vyvolanou pocitem zoufalství a marnosti, když jediná chyba nemá žádnou šanci k odčinění a obětí msty se stávají nevinní, a stejně působivý je i způsob, kterým jsou snímány vraždy - z pohledu vraha, což působí, že divák vidí křičící oběť, vidí vražednou zbraň jakoby ji on sám vrážel oběti do hrdla či prsou. Dějově jednoduchý příběh patří do podžánru hororu označovaného velmi výstižným termínem Gore (kaluž krve, prolitá krev).
Kritikové se k jeho úrovni nevyjadřují vůbec lichotivě, získal si však značnou diváckou popularitu, která byla pro producenty impulsem k výrobě dalších, dnes již sedmi pokračování, věrně zachovávajících osnovu prvního dílu, což je vlastně pouze jednoduchá kostra ověšená řadou vynalézavých vražedných útoků. Po Friday the 13th 2 a 3 z let 1981 a 1982 (oba v režii Steve Minera), vznikly další díly s podtituly The Final Chapter (Poslední kapitola, 1983, režie Joseph Zito), A New Beginning (Nový počátek, 1985, režie Danny Steinmann), Jason Lives! (Jason žije!) 1986, režie Tom McLoughlin), The New Blood (Nová krev, 1988, režie Joe Carl Buechler) a zatím poslední Jason Takes Manhattan (Jason řádí v Manhattanu, 1989, režie Rob Hedden). Jason sám, coby přízrak s ohyzdnou tváří ukrytou pod maskou hokejového brankáře, patří mezi tři nejslavnější filmové vraždící přízraky (těmi dalšími dvěma jsou Fred Krueger z Noční můry v Elm Street a Michael Myers z Halloweenu).

Ocenění:
Razzies
1980 - Nejhorší film (nominace)
1980 - Betsy Palmer (Nejhorší herečka ve vedlejší roli)  (nominace)

DABING
V českém znění: Filip Jančík - Harry Crosby (Bill), Petra Hanžlíková - Laurie Bartram (Brenda), Jitka Ježková - Adrienne King (Alice Hardyová), Nikola Votočková - Jeannine Taylor, Debra S. Hayes (Marcie Cunninghamová, Claudette), Martin Sobotka - Mark Nelson (Ned), Bohdan Tůma - Kevin Bacon (Jack Burrel), Kateřina Halešová - Robbi Morgan (Annie), Radek Hoppe - Willie Adams (Barry), Jaroslava Brousková - Betsy Palmer, Dorothy Kobs (paní Pamela Voorheesová, Trudy), Jaroslava Obermaierová - Sally Anne Golden (Sandy), Pavel Šrom - Peter Brouwer (Steve Christy), Jiří Kodeš - Ron Millkie (důstojník Dorf), Soběslav Sejk - Walt Gorney (bláznivý Ralph), Karel Chromík - Ronn Carroll (seržant Tierney + titulky místa a času + titulky), Miroslav Saic - Rex Everhart (Enos - řídič náklaďáku), Jakub Hemala - Ari Lehman (hlas Jasona Voorheesa z jezera)
Zvuk: Roman Sečkař
Produkce: Zdena Sirotková, Jana Prášilová
Překlad: Zdeněk Hofmann
Dialogy a režie: Jaromír Polišenský
Připravilo: Studio Dabing S Pro Alfa
Vyrobila: ČNTS Nova 1997

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 9.5.1980 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 8.10.2003 (DVD) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 6.10.2003 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: -

Tržby celkem - $ 59 800 000
Náklady (Rozpočet) - $ 555 000

FILMY V SÉRII
Pátek třináctého gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/patek-trinacteho-friday-the-13th-1980-95-usa-horor-thriller-mysteriozni-61/
USA, Horor / Thriller 1980
Režie: Sean S. Cunningham, Hrají: Betsy Palmer, Adrienne King

Pátek třináctého 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/patek-trinacteho-2-friday-the-13th-part-2-1981-87-usa-horor-akcni-mysteriozni-thriller-63/
USA, Horor / Akční 1981
Režie: Steve Miner, Hrají: Amy Steel, John Furey

Pátek třináctého 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/patek-trinacteho-3-friday-the-13th-part-iii-1982-95-usa-horor-65/
USA, Horor 1982
Režie: Steve Miner, Hrají: Dana Kimmell, Paul Kratka

Pátek třináctého 4 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/patek-trinacteho-4-friday-the-13th-the-final-chapter-1984-90-usa-horor-63/
USA, Horor 1984
Režie: Joseph Zito, Hrají: Erich Anderson, Corey Feldman

Pátek třináctého 5 gastonrolinc.webnode.cz/news/patek-trinacteho-5-friday-the-13th-a-new-beginning-1985-92-usa-horor-mysteriozni-thriller-54/
USA, Horor / Mysteriózní 1985
Režie: Danny Steinmann, Hrají: John Shepherd, Marco St. John

Pátek třináctého 6: Jason žije gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/patek-trinacteho-6-jason-zije-jason-lives-friday-the-13th-part-vi-1986-86-usa-horor-akcni-thriller-66/
USA, Horor / Akční 1986
Režie: Tom McLoughlin, Hrají: Thom Mathews, David Kagen

Pátek třináctého 7 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/patek-trinacteho-7-nova-krev-friday-the-13th-part-vii-the-new-blood-1987-88-usa-horor-drama-sci-fi-54/
USA, Horor / Drama 1988
Režie: John Carl Buechler, Hrají: Kane Hodder, Lar Park-Lincoln

Pátek třináctého 8 gastonrolinc.webnode.cz/news/patek-trinacteho-8-jason-na-manhattanu-friday-the-13th-part-viii-jason-takes-manhattan-1989-100-usa-horor-46/
USA, Horor 1989
Režie: Rob Hedden, Hrají: Kane Hodder, Jensen Daggett

Pátek třináctého 9 gastonrolinc.webnode.cz/news/patek-trinacteho-9-jason-goes-to-hell-the-final-friday-1993-89-usa-akcni-horor-34/
USA, Akční / Horor 1993
Režie: Adam Marcus, Hrají: John D. LeMay, Kari Keegan

Jason X gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/jason-x-jason-x-2001-93-usa-akcni-horor-sci-fi-thriller-36/
USA, Akční / Horor 2001
Režie: James Isaac, Hrají: Kane Hodder, Lexa Doig
 
Pátek třináctého gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/aaa231/
USA, Horor, 2009
Režie: Marcus Nispel, Hrají: Jared Padalecki, Danielle Panabaker
 
Tvůrci a herci
Sean S. Cunningham (Režie), Sean S. Cunningham (Produkce), Harry Manfredini (Hudba), Barry Abrams (Kamera), Bill Freda (Střih), Julie Hughes (Casting), Barry Moss (Casting), Virginia Field (Scénografie), Caron Coplan (Kostýmy), Richard Murphy (Zvuk), Tom Savini (Masky), Victor Miller (Scénář), Ron Kurz (Scénář), Betsy Palmer (Herec), Adrienne King (Herec), Harry Crosby (Herec), Laurie Bartram (Herec), Jeannine Taylor (Herec), Kevin Bacon (Herec), Mark Nelson (Herec), Robbi Morgan (Herec), Peter Brouwer (Herec), Walt Gorney (Herec), Rex Everhart (Herec), Ronn Carroll (Herec), Ron Millkie (Herec), Willie Adams (Herec), Debra S. Hayes (Herec), Dorothy Kobs (Herec), Sally Anne Golden (Herec), Ken L. Parker (Herec), Mary Rocco (Herec), Ari Lehman (Herec), Irwin Keyes (Herec), Noel Cunningham (Herec), Tom Savini (Herec)
 
1980/95/USA/Horor, Thriller, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Jméno „Jason“ je vysloveno až v čase 01:17:00, a to Pamelou Voorheesovou (Betsy Palmer).
- Kdyby se měli porovnávat tři nejslavnější hororoví zabijáci – Michael Myers, Freddy Krueger a Jason Voorhees, tak na počet zabitých by vyhrál Jason, který během celé filmové série (12 filmů) zabil 146 lidí. Na 2. místě by byl Michael Myers se svými 94 zabitými za 10  filmů a 3. místo by obsadil Freddy Kruger s počtem 35 zabitých za 8 filmů.
- Děj filmu začíná v roce 1958 a pokračuje současností, což je bráno jako rok 1980. V roce 1958 pátek třináctého připadl na červen stejně jako v roce 1980. V roce natáčení či-li 1979 proběhly hned dva pátky třináctého a sice duben a červenec.
- Přibližně v čase 11:47 se jedna z dívek ocitá před bránou hřbitova Moravian Cemetery Hope NJ. Jde o hřbitov ve vesnici Hope Townish ve státě New Jersey, který založili Moravští bratři, což je samostatná odnož Jednoty bratrské. Církev se začala formovat na Moravě v době husitských válek.
- V prvních minutách filmu se v záběru objeví panenka Annabelle známá z filmu V zajetí démonů (2013).
- Maria Bavy chtěl, aby byl Pátek třináctého šokujíci a vizualně ohromující a aby přinutil diváka vyskočit ze sedadla.
- George Mansour k problémům během produkce uvedl: "Před naším filmem existoval jiný nazvaný Friday the 13th: The Orphan. Průměrně úspěšný, ale někdo stále hrozil žalobou."
- Victor Miller napsal scénář přibližně za dva týdny.
- Sean S. Cunningham plánoval do role Jasona (Ari Lehman) obsadit svého syna Noela Cunninghama, ale jeho žena Susan E. Cunningham mu to nechtěla povolit.
- Bláznivý Ralph (Walt Gorney) se v původním scénáři jmenoval Ralphie Ratboy.
- Filmaři neměli v úmyslu navázat na film celou filmovou sérii. Podle Victora Millera byl Jason zamýšlen pouze jako příčina spiknutí v prvním díle, ale nikdy neměl pokračovat v příšerné práci své matky.
- Betsy Palmer uvedla, že kdyby zoufale nepotřebovala nové auto, nikdy by roli Pamely Voorhees nepřijala. Ve skutečnosti po přečtení scénáře nazvala film "sračkou", v originále "piece of shit".
- Sestříhání filmu do konečné podoby zabralo deset týdnů.
- Šíp, který těsně mine Brendu stojící u terče, vystřelil Tom Savini.
- Tvůrci filmu radí, jak natočit dokonalý slasher: Potřebujete sexuchtivou mládež bez dozoru rodiču, dávné zlo, které se odehrálo před událostmi filmu, psychopata, jenž jde všem po krku, jednoduchý hudební motiv postavený na dvou až třech tónech a šokující závěr, který divákovi rozpumpuje adrenalin v krvi po falešném konci.
- Scénář napsal Victor Miller. Přiznal, že ho k napsání nabudil úspěch Carpenterova Halloweenu.
- Inspirací Toma Saviniho pro podobu malého Jasona byl opilý bezdomovec, kterého kdysi spatřil, jak se potuluje kolem jeho domu. Měl podobně znetvořený obličej.
- Původní jméno Jasona mělo být Josh.
- Režisér Sean S. Cunningham prozradil, že hledal "herce, kteří vypadají jako z reklamy na Pepsi."
- Jason se narodil 13. června 1946.
 
Odkazy