Paralelní světy / Upside Down (2012/107/Kanada, Francie/Fantasy, Sci-Fi, Romantický, Drama) 64%

09.05.2020 12:17
OBSAH
Adam je obyčejný kluk žijící v neobyčejné realitě. Vede skromný život a stále myslí na dívku, kterou kdysi potkal. Eva však pochází ze zcela jiného světa, ze světa naruby, který je přímo nad tím Adamovým, ale mimo jeho dosah. Jednoho dne zahlédne Adam dospělou Evu v televizi a už ho nic nezastaví, aby ji získal zpět. Zákon ani věda!(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Dlouho se mi nestalo, abych si vizuálně užíval naprosto překrásný film a jeho příběh byl neuvěřitelně pitomej. On by ale dost možná ani zase tak pitomej nebyl, kdyby mi režisér během prvních pěti minutách nepředstavil tak, jak to v tomto světě funguje. Pak přesně, jak tu zdejší uživatelé říkají, jsem musel neustále přemýšlet nad tím, co je ve světě dobře a co je špatně. V tu chvíli jsem si všímal blbostí, kterých bych si normálně asi ani nevšiml. Nakonec jsem z toho byl úplně jalovej a závěr tomu vůbec nepomohl. Za ten překrásnej a až neuvěřitelně krásnej vizuál a spojení dvou světů si ale samotný film pozornost zaslouží. (Malarkey) 3*

Svět obrácený vzhůru nohama je docela fajn. Svět je rozdělený na Horní a Spodní. Tyhle dva světy nežijí ve vzájemné symbioze. Právě naopak. Je mezi nimi gravitace, jež je příčinou obrácenosti naruby. Mladík Adam Kirk pochází ze Spodního světa a vyrůstal v sirotčinci, než se ho ujala jeho teta. Před deseti lety se zamiloval do dívky Eden z Horního světa, ale pak se po nehodě jejich životy rozdělily. Adam začal pracovat pro nenáviděný Transworld, který ho připravil o jeho jediného příbuzného. Pracovní podmínky v majoritní společnosti Transworld jsou pro zaměstnance velmi striktní a přísně trestá každý prohřešek proti svému řádu. Adam má zdá se vyhráno poté, co společnosti úspěšně představí svůj omlazující krém. Navíc svoji ztracenou lásku Eden jednoho dne zahlédne v televizi a rozhodne se ji stůj co stůj vyhledat, ačkoliv přístup do Horního světa má jako příslušník z nižší vrstvy přísně zakázaný. S dívkou se po letech znovu setká, jenže ta od té doby trpí amnézií a nepamatuje se na něj. A zbývá ještě objevit antigravitační sérum, které příslušníkovi v opačném světě umožní pohyb po zemi v normální poloze a nikoliv hlavou vzhůru. Přes svoji originalitu, jsem z filmu cítil, že se občas nechal inspirovat jinde (Vyměřený čas + Počátek). Vizuální stránce filmu však nelze nic vytknout. Nabízí krásné scenérie, které na velkém plátně velmi vyniknou. Jedná se spíše o milostný příběh a proto nečekejte žádné akční scény, ale ani tak jsem se ani na okamžik nenudil. Pořád se bylo na co dívat. Jim Sturgess a Kirsten Dunst byli pohodová dvojka. Propracovanější závěr však byl rozhodně na místě. Filmu totiž asi 20. minut před koncem došel dech a režisér Juan Solanas vyvrcholení událostí celkem zbytečně uspěchal. A to šlo poměrně do tuhého. Korporace šla po mladíkovi, který následně dostal ultimatum, ale nevím, proč, se film dramatickému závěru zcela vyhnul. Je to pro film škoda. Nebýt "zbabělého" závěru, neváhal bych jít na plný počet. Mé hodnocení: 80% (kingik) 4*

Nápad, který bych byla ochotná akceptovat za předpokladu, že se tvůrci budou držet na začátku jasně stanovených pravidel. Bohužel tohle neplatí, jeden logický nesmysl stíhá druhý minutu co minutu a protože příběh opravdu za moc nestojí, tak divák dostane víc než dost prostoru pro to, aby logické kiksy ještě sám cíleně vyhledával. Audiovizuálně nádherná podívaná, kterou potápí neskutečně pitomý scénář. (Galadrierl) 2*

VELKÁ RECENZE
Paralelní světy zhruba před rokem udeřily jako blesk z čistého nebe. Kde se vzal, tu se vzal, najednou se na internet vedral trailer interesantní sci-fi romance, ve které se do sebe zabouchli dva pohlední mladí lidé z protilehlých planet - ona z bohaté vrchní, on z chudé spodní. Dlouho to vypadalo, že jejich láska bude i gravitaci přenášet a Hollywood zase jednou dostane zahraniční políček. Jenže nyní přichází film samotný...
... a bohužel už to taková paráda není. Kanadsko-francouzská koprodukce, kterou měl pod palcem Argentinec Juan Diago Solanas, totiž bohužel nemá víc než onen jeden dobrý nápad. Ten klasickou "třídní" romanci balí do líbivého sci-fi hávu, ve kterém se střídá jeden opulentní výjev za druhým. Tu žasnete nad zasněženými horami a promakanými kancelářemi, tu se vynoří elegantní futuristická metropole nebo velkolepá vzdušná kavárna. Tím ale veškeré oslňování bohužel končí.
Pod líbivou skořápkou se totiž skrývá přísně tuctová love story, v níž se všechno děje až neskutečně jednoduše. Jim Sturgess tu prostě desítky minut zápolí o hezkou budoucnost s Kirsten Dunst, jíž mu přejete vyloženě proto, že Spider-Manova bejvalka zase jednou vypadá skvěle. Pravé romantické pnutí ale příběh nikdy nenabídne, stejně jako se nešlape na plyn po dramatické stránce. Všechno se zkrátka tak nějak nezávazně odvíjí, aby to vyplnilo hodinu a půl a nezvedlo tlak ani vaší babičce.
Samozřejmě, i jednoduchý romantický film může potěšit a není třeba nad ním povýšeně ohrnovat nos. Zabalit tak banální historku do tak nádherného vizuálu je ale chvílemi vyloženě iritující prožitek, protože to konstantně vypadá, že by se i v takhle ledabyle načrtnutém světě mohly dít stokrát zajímavější věci. Místo toho se však nápaditější vedlejší linie i sociální podtexty zahazují ve jménu čistokrevné romance, kterou si podruhé asi nikdy nepustíte. A to je rozhodně škoda, jelikož jak už jsem zmínil, Paralelní světy měly potenciál na mnohem víc, než na neškodnou, hezky vypadající jednohubku.

DABING
V českém znění: Jan Maxián - Jim Sturgess (Adam Kerk), Nikola Votočková - Kirsten Dunst (Eden Mooreová), Pavel Šrom - Timothy Spall (Bob Boruchowitz), Jiří Schwarz - Blu Mankuma (Albert), Petr Lněnička - Nicholas Rose (Pablo), Zuzana Skalická - Kate Trotter (Becky), Jaromír Meduna - James Kidnie (William Lagavullan), Vladimír Brabec - Vlasta Vrána (pan Hunt), Tereza Chudobová - Holly O'Brien (Paula), Petra Jindrová - Carolyn Guillet (paní Nathansonová), Jakub Nemčok - Elliott Larson (mladý Adam), Martina Kechnerová - Jayne Heitmeyer (manažerka) / Heidi Hawkins (reportérka), Vojtěch Hájek - Jean-Marc Dalphond (muž z Transworldu ze spodního světa), Libor Terš - Keir Cutler (člen ochanky Transworldu), Jan Škvor - Paul van Dyck (kolega Adama), Oldřich Hajlich - Patrick John Costello (druhý kolega Adama), Tomáš Borůvka - Paul Don (policajt) / Larry Day (voják), Bohdan Tůma - Robert Higden (Edenin terapeut) / Don Jordan (TV moderátor, titulky), Marika Šoposká ( Edenina kolegyně), Radek Hoppe (recepční Transworldu), Jan Köhler, Tereza Těšitelová a další
Produkce: Zuzana Špeciánová
Překlad a dialogy: Ivan Kotmel, Agentura K
Zvuk: Miloš Sommer
Režie: Martin Těšitel
Vyrobilo: Studio Soundwave pro Hollywood Classic Entertainment 2013

Premiéra ČR: 31.1.2013 H.C.E.
Premiéra USA: 15.3.2013
Premiéra Kanada: 26.4.2013
Premiéry Francie: 1.5.2013 Warner Bros. FR
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 6.9.2013 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: 6.9.2013 H.C.E.
 
Tvůrci a herci
Juan Diego Solanas (Režie), Jonathan Vanger (Produkce), Dimitri Rassam (Produkce), Claude Léger (Produkce), Aton Soumache (Produkce), Alexis Vonarb (Produkce), Benoît Charest (Hudba), Pierre Gill (Kamera), Paul Jutras (Střih), Susan Forrest (Casting), Alex McDowell (Scénografie), Nicoletta Massone (Kostýmy), Olivier Calvert (Zvuk), Emilie Gauthier (Masky), Santiago Amigorena (Scénář), Juan Diego Solanas (Scénář), Jim Sturgess (Herec), Kirsten Dunst (Herec), Timothy Spall (Herec), Blu Mankuma (Herec), James Kidnie (Herec), Vlasta Vrana (Herec), Kate Trotter (Herec), Elliott Larson (Herec), Janine Theriault (Herec), Paul Ahmarani (Herec), Pablo Verón (Herec), Don Jordan (Herec), Alex Bisping (Herec), Jayne Heitmeyer (Herec), John Maclaren (Herec), Robert Higden (Herec), Larry Day (Herec), Richard Zeman (Herec), Edward Yankie (Herec), Neil Napier (Herec), Richard Champagne (Herec), Andrew Johnston (Herec), Agnieshka Wnorowska (Herec), Izabela Daszkiewicz (Herec)
 
2012/107/Kanada, Francie/Fantasy, Sci-Fi, Romantický, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Milostná scéna, ve které jsou oba hlavní představitelé zavěšeni ve vzduchu, se točila den po narozeninách představitele hlavní role Adama Jima Sturgesse. Sturgess uvedl, že měl v době natáčení této scény kocovinu, a to ještě ve vzduchu rotoval. Označil tento natáčecí den jako nepříliš dobrý, ocenil však Kirsten Dunst, která byla podle jeho slov úžasná.
- Lanovka ve filmu, která vede do klubu, byla inspirována systémem lanovek v Gruzii.
- Slečna Mooreová (Kirsten Dunst), která pochází z Horního světa, se křestním jmenuje Eden, což v překladu znamená „Rozkoš“. Hořejšek je vlastně taková Rajská zahrada.
- Scéna, kde sa Adam (Jim Sturgess) prvýkrát prevráti hore nohami, bola natočená v miestnosti zavesenej na obrovskom kolese. Miestnosť sama o sebe, a všetko v nej, sa pomaly otočilo o 360 stupňov. Kamera sa pohybovala spolu s miestnosťou, čo zabezpečilo výsledný efekt otočenia naruby.
- Projektu předcházela vize, kterou režisér Juan D. Solanas popsal takto: „Viděl jsem horu s klukem koukajícím se nahoru, a jinou horu s dívkou dívající se dolů.“
- Natáčanie filmu začalo v Montreale v roku 2010. Tvorcovia mali v pláne natáčať vo Francúzsku, lenže výška daní rýchlo zmenila ich rozhodnutie.
- Francúzska produkčná spoločnosť Studio 37, ktorá chcela s filmom preraziť, sa najprv obrátila na Hollywood, ktorému sa scenár celkom pozdával. Nakoniec však z toho zišlo kvôli kultúrnym rozdielom medzi Francúzskom a USA.
- Bob Boruchowitz (Timothy Spall) ukáže na poštovní známku a řekne: „Tady je člověk bez hlavy.“ Jasná narážka na krátkometrážní snímek Man Without a Head (2003).
- Herec Emile Hirsch byl zvažován do role Adama Kirka (Jim Sturgess).
 
Odkazy
 

Hrají:

Jim Sturgess, Kirsten Dunst, Timothy Spall, Blu Mankuma, James Kidnie, Vlasta Vrana, Kate Trotter, Elliott Larson, Janine Theriault, Paul Ahmarani, Pablo Verón, Don Jordan, Alex Bisping, Jayne Heitmeyer, John Maclaren, Robert Higden, Larry Day, Richard Zeman, Edward Yankie, Neil Napier, Richard Champagne, Andrew Johnston, Agnieshka Wnorowska, Izabela Daszkiewicz