Pád anděla / Angel Has Fallen (2019/121/USA/Akční, Thriller) 65% -Blu-ray-

24.11.2021 12:10
JEDNOU VĚTOU
„Mike Banning je obviněn z pokusu o atentát na prezidenta a musí se vyhnout své vlastní agentuře a FBI, když se snaží odhalit skutečnou hrozbu."

OBSAH
Po neúspěšném pokusu o atentát na amerického prezidenta je jeho důvěryhodný ochránce, agent tajné služby Mike Banning, falešně obviněn a poslán do vazby. Když se mu podaří uprchnout, musí se držet dál od své vlastní agentury a přelstít FBI, aby našel skutečné viníky. Banning se zoufale snaží odhalit pravdu a obrátí se na ty nejméně pravděpodobné spojence, aby s jejich pomocí očistil své jméno, ochránil rodinu a zabránil hrozícímu nebezpečí pro celou zemi.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Talentovaný Ric Roman Waugh má za sebou slušné vězeňské kousky a nyní servíruje nejlepší díl Trilogie, který mě upřímně šokoval, protože dle trailerů jsem příliš nečekal. Je to hodně na styl Uprchlíka a Gerard Butler je úplně proti všem. Film je intenzivní jízda od začátku do konce s perfektní hudbou, našlapanou akcí, slušným záporákem, nečekanými zvraty a pěkně nasraným Butlerem ( Scéna s drony velká pecka) a skvělý je i Nick Nolte s jeho lesními pasťmi. Velmi milé překvápko, tohle jsem si nečekaně užil a na konci roku filmu udělím cenu za béčko roku. 85% (EvilPhoEniX) 4*

Jednoduchá a přímočará opičárna, která se snaží být místy hrozně sofistikovaná, ale překvapit dokáže pořádně jenom jednou (svým "vyšším padouchem"). I to se jí ale daří víceméně jen díky tomu, že už od tvůrců žádný reálný zvrat nečekáte. Jinak se postavy chovají ke svému postavení a znalostem až příliš hloupě. Třeba taková FBI, která nenajde havarované auto o kousek dál po silnici nebo vojáci, které při útoku dronů nenapadne naskákat do jezera. Gerard má navíc svá nejlepší léta za sebou, ale i přes otřesnou úvodní sekvenci mu tu postavu časem začnete věřit. Ke všemu má za ženu Piper Perabo, která je minimálně v tomto filmu opravdu k nezaplacení. Jinak film vlastně nenudí a pořád se něco děje. Například kratochvíle s tatíkem v lese se docela povedly a pocit nespravedlivého obvinění spolu s "netaktickým" jednáním viceprezidenta to drží aspoň na nějaké úrovni. Doufám, že už to Butler se zachraňováním prezidentů zabalí a moc nechápu, kde se vzalo 76%. Ale budiž. Je to názor lidu. P.S.: Angel sice dostal do vínku i R-ko, ale to využívá mnohem méně, než by vzhledem k masakrům na plátně mohl. (Nevka) 2*

Anděl padl a s ním i tahle série. Bohužel od chvíle kdy jsem viděl první trailery mi bylo jasné, že kvalitám perfektního prvního a obstojného druhého dílu se to nevyrovná. Zmatená rádoby složitá zápletka která se na konci ukáže být úplně stupidní a vyšumí do ztracena. I té akce je nějak míň než v předchozích dílech a je taková tuctová a nevýrazná. Nemluvě o tom, že efekty jsou díl od dílu slabší. Butler na to pořád má, ale obávám se, že největší pecky už má za sebou. Tady chyběl i Eckhardt a jeho souhra s ním. Slabé 3* a doufám poslední díl.50% (Wacoslav1) 3*

VELKÁ RECENZE
Angel Has Fallen je jednoznačně nejdospělejší díl celé série. Takové ty obavy kolem toho, že z Butlera se stává psanec, ačkoliv nasadil dvakrát krk pro prezidenta... není ani moc znát, že zápletka působí na sílu. Důkazy jsou proti hlavní postavě a jak se co děje, mě mile překvapilo a nepůsobí to jako kdyby to bylo vycucané z prstu. Butler je navíc absolutní jistota. Mike Banning je filmový Jack Bauer a v akci působí profesionálně, autenticky a jako demoliční mašina. Akce je hodně a trošku to rozdělíme - jednu tvoří destrukce, exploze a naháněčky. Druhá je ta daleko víc fyzická - mikro souboje, tělo na tělo a taktická střelba. Když pominu slabší efekty v momentě, kdy celá nemocnice kapitulovala... výbuchy působí opravdu kolosálně a autenticky.
Podle mě je trošku škoda, že tahle víc epická akce převažuje, tu taktickou. Scéna s dronama však má kultovní náběh a jak to ty agenty trhalo na kusy, wow. Musím smeknout klobouk dolů před kaskadérskými kousky, pády a tak podobně. Hůř jeto však, pokud se akce odehrává v noci, tam bych si přeci jen přál lepší nasvícení. Tahle série má prostě s tmou problém :-) je tu pak honička s kamionem, která je též fajn. Co se týče přestřelek, tak ten kdo si potrpí na detailech a je náročnější, měl by být nadšen. Krom toho, že střelba je nekompromisní Rko, se mění zásobníky, prim tu hraje strategie, taktika, komunikace. Butler navíc v akci využívá okolí a vše co má po ruce a nespočet headshotů u mě zlidovělo. Krása, luxus. Zbraně maj opravdu feedback co se týče zvuku, takže střelba trhá uši. Celkově, zvuk je jednoznačným vrcholem v tomhle dílu u týhle série. Využívají se překážky a vlastně posledních čtyřicet minut je řezničina v podobě ukázkové střelby.
Víc takové akce. Lítají tam kouřové granáty, vidím pot ve tváři těch herců, do toho tam buší skvělý soundtrack a hlavně celé to okolí, bojiště apod. působí autenticky, protože neustále lze slyšet komunikaci skrz vysílačky, takže i to prostředí působí živě. Herci maj dobrý dialogy, přirozeně je intonují a i jejich mimika nepůsobí falešně. Krása. Zmíním přeci jen těch pár fightů, jedná se o okamžité eliminace v podobě dvou, třech brutálních chvatů, zakončené průstřelem palice, nebo vykucháním. Prostě to co miluji.
Jenom... bych si občas přál vidět nějaký ten chvat, či průstřel z trošku jiného úhlu, nebo použít méně střihů. Nadstavba v podobě potrhané psychiky a fyzičky hlavní postavy mě nadchla a během akce se zašpiní, vyřvává si hlasivky, zapotí se a schytá i střelnou ránu.
Butlera baví odevzdávat maximum do té role a díky tomu si to já na maximum vychutnávám. Vsuvka s jeho tátou je zábavná a Nick Nolte předvádí skvělý herecký koncert - ať už komediální, tak po stránce emocí. Freeman na svůj věk vypadá svěže a má i dost prostoru. Lance Reddick za každých okolností potěší se svým charakterním výstupem, záporná strana má zajímavou motivaci a jsou věrné své věci + působí jako profesionálové (i když je dění a o koho tam jde, dost předvídatelné). Potěšil mě i epilog, PO-události a i vtipná podtitulková scéna. Angel Has Fallen naplnil má očekávání a i když mám několik větších výtek, i tak se jedná o naprosto dynamickou, akční jízdu s poctivou old-school akcí, fajn herectvím, kvalitním soundtrackem a pořádnou dávkou syrovosti. Chtěl bych upřímně i další a tentokrát fakt umístit Butlera do toho letadla, s více fyzickou akcí v podobě střelby a soubojů.

DABING
V českém znění: Libor Hruška - Gerard Butler (Mike Banning), Pavel Rímský - Morgan Freeman (prezident Trumbull), René Slováčková - Piper Perabo (Leah Banningová), Jaromír Meduna - Danny Huston (Wade Jennings), Bohdan Tůma - Lance Reddick (David Gentry), Petr Pospíchal - Nick Nolte (Clay Banning), Dana Černá - Jada Pinkett Smith (agentka Thompsonová), Jan Szymik - Tim Blake Nelson (víceprezident Kirby), Jakub Saic - Rocci Williams (Bruno) + Joseph Millson (agent Ramirez), Zbyšek Pantůček - Ian Porter (reprtér Steve + titulky), Filip Jančík - Michael Landes (Sam Wilcox), Jiří Krejčí - Greg Orvis (Tim), Tomáš Juřička - Stuart McQuarrie (doktor Siebertz), Klára Sochorová - Jasmine Hyde (reportérka Helen), Ivo Novák - Frederick Schmidt (Travis Cole) + Chris Browning (Bobby), Jana Mařasová - Sapir Azulay (agentka Petersonová), Dana Syslová - Buffy Davis (soudkyně Spireová), Pavlína Dytrtová, Pavel Chalupa, Helena Němcová, Pavel Vacek
Překlad: Stanislav Jelínek
Dialogy: Tereza Klimešová
Zvuk: Antonín Němec
Režie: Jiří Brouzdal
Pro MagicBox připravila Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 23.8.2019 Lionsgate US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 15.1.2020 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 15.1.2020 Magic Box

Tržby celkem - $ 146 700 000
Náklady (Rozpočet) - $ 40 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Ne

ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.39:1
česky DTS-HD Master Audio 5.1, anglicky DTS-HD Master Audio 5.1
české

FILMY V SÉRII
Pád Bílého domu gastonrolinc.webnode.cz/news/a71/
Akční / Thriller, USA, 2013
Režie: Antoine Fuqua, Hrají: Gerard Butler, Aaron Eckhart

Útok na Bílý dům (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a68/
Akční / Thriller, USA, 2013
Režie: Roland Emmerich, Hrají: Channing Tatum, Maggie Gyllenhaa

Pád Londýna gastonrolinc.webnode.cz/news/a72/
Akční / Krimi, USA / Velká Británie, 2016
Režie: Babak Najafi, Hrají: Gerard Butler, Morgan Freeman

Pád Anděla (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/pad-andela-angel-has-fallen-2019-121-usa-akcni-thriller-65/
Akční / Thriller, USA, 2019
Režie: Ric Roman Waugh, Hrají: Gerard Butler, Morgan Freeman
 
Tvůrci a herci
Roman Waugh (Režie), Gerard Butler (Produkce), Mark Gill (Produkce), Matthew O'Toole (Produkce), Alan Siegel (Produkce), John Thompson (Produkce), Les Weldon (Produkce), David Buckley (Hudba), Jules O'Loughlin (Kamera), Gabriel Fleming (Střih), Daniel Hubbard (Casting), Russell De Rozario (Scénografie), Stephanie Collie (Kostýmy), Dominic Gibbs (Zvuk), Richard Pryke (Zvuk), Lynda Armstrong (Masky), Katrin Benedikt (Scénář), Creighton Rothenberger (Scénář), Robert Mark Kamen (Scénář), Gerard Butler (Herec), Morgan Freeman (Herec), Lance Reddick (Herec), Greg Orvis (Herec), Piper Perabo (Herec), Jada Pinkett Smith (Herec), Tim Blake Nelson (Herec), Nick Nolte (Herec), Danny Huston (Herec), Michael Landes (Herec), Chris Browning (Herec), Frederick Schmidt (Herec), Joseph Millson (Herec), Ori Pfeffer (Herec), Brendan Kelly (Herec), Hadrian Howard (Herec), Atanas Srebrev (Herec), Daniel Eghan (Herec),
 
2019/121/USA/Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Toto je druhýkrát, čo si Morgan Freeman zahral prezidenta Spojených štátov. Prvýkrát to bolo v Drvivý dopad (1998).
- Výroba filmu meškala mesiace, aby sa Gerardovi Butlerovi umožnilo zotaviť sa zo zranení, ktoré utrpel pri páde z motorky.
 
Odkazy