Otčím / The Stepfather (1987/89/USA/Horor, Thriller, Psychologický) 66% -Originál DVD-

03.08.2022 01:52
JEDNOU VĚTOU
„Dobře natočený horor o psychopatickém otčímovi".

OBSAH
Jerry Blake je šílenec, jehož fascinuje dokonalý rodinný život – nádherné obydlí na předměstí, velká zahrada, zbožňující manželka a milující děti… Jerry si vezme za ženu starostlivou Susan Maine, s níž se nastěhuje na předměstí Seattlu. Stává se nevlastním otcem Susaniny šestnáctileté dcery Stephanie. Tu však Jerryho něžnosti znepokojí a neskrývá svou nedůvěru. Nakonec s hrůzou usoudí, že Jerry je zřejmě muž, jenž loni povraždil svou rodinu, ale nic se mu nedokázalo. Její doměnky s potvrdí, ale nikdo ji nevěří. A přece – je tu Jim Ogilvie, bratr zavražděné Jerryho manželky, který má stejné podezření. (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Není nad >typickou< středostavovskou americkou rodinku s pošahaným psychomilujícím otčímem a setem pořádných knajfů na porcování krocana... Jó, takové Díkůvzdání v kruhu rodinném může pěkně zabolet... ;-] . . . Leč tohle téma - ač v principu zajímavé - není pojednáno nikterak originálně a film mi přišel i přes místy hutnou atmosféru jako nějaká typicky rutinní televizní produkce. Ryzí průměr, který nenapraví ani mnohénaznačující úvod a sladká Stephi (mladá Jill Schoelen byla opravdu pěkná kočička!) odhalující své půvaby ve sprše na závěr... Tak trošku promarněná šance - a to má být ještě pokračování... (igi B.) 3*

Za roli psychopatického otčíma by si Terry O'Quinn zasloužil místo v pomyslné hororové dvoraně slávy, jeho Jerry Blake by se klidně mohl stavit mezi Normana Batese a Hannibala Lectera. Samotný snímek je velmi dobře napsaný a skvěle natočený. Už úvodní scéna upravování vzhledu v koupelně a následné chození přes mrtvoly skvěle definuje celý snímek. Ke konci jsem otčímovi dokonce dost fandil. Vždyť chtěl mít jen dokonalou rodinu - svým svérázným způsobem. (Goldbeater) 5*

TAk tohle se povedlo. Otčím je dobře a řemeslně vlastně výborně natočený horor. O´quinn je naprostý šílenec. A už jenom začátek mě dostal. Film i možná přes né moc zajímavé téma dokáže zaujmout a nepustit. Atmosféra snímku nepadne a drží mě v křesle až do konce. Doporučuji. (Campbell) 4*

VELKÁ RECENZE
Terry O'Quinn je člověk, o kterém jsem, přiznám se, do doby, než jsem viděl seriál „Ztraceni“, neslyšel. A je to moje velká chyba, protože tenhle člověk ukázal už dávno, že je skvělým hercem a že mu sedí role chlapů, kteří nejsou jednodušší, ale naopak mají psychiku hodně narušenou. Terry O'Quinn to prezentoval hlavně ve snímku „Otčím“, kde vytvořil skutečně ukázkového šílence, který se rozhodně zapsal do dějin hororového filmu, protože už úvod nám jasně říká, že tenhle chlápek to nemá v hlavě v pořádku, ale zároveň je geniálním „hercem“ a dokáže hrát svou roli – mluvím teď o Jerry Blakovi. Jenže i nejlepší herec se může ve svých rolích ztratit.
Jerry je člověk, který chce jen jednu jedinou věc – šťastnou a spokojenou rodinu, nic víc ke štěstí nepotřebuje. Jenže mu to nějak nevychází. Ať se děje, co se děje, vždycky se něco pokazí. A tak musí svojí rodinu zabít, přesunout se dál a zkusit štěstí s novou manželkou a s novými dětmi. Může mu to vydržet? Může se stát, že jeho další rodina konečně bude ta pravá a nedojde k rozbrojům? Jerry totiž jen těžko snáší, když je mu sděleno, že za problémy může on. V takové chvíli už si hledá novou práci, nový vzhled a nůž, kterým by všechno ukončil, aby mohl vytvořit rodinu novou.
Joseph Ruben natočil přesvědčivý, silný film, který si na malém prostoru hraje krásně s psychikou šílence. Podobné filmy mám v poslední době hodně rád, takže mi „Otčím“ padl do noty. Příběh není dokonale originální, jsou zde nějaké ty nedostatky, které prostě pramení z toho, že je příběh šablonovitý, ale díky O'Quinnovi je posunut dál. Jeho výkon je prostě geniální. V jednu chvíli mu věříte, že je oddaným otcem, milujícím manželem, ale ve druhé chvíli už vidíte, jak dává průchod své zuřivosti a podle všeho i schizofrenii. Utáhnul celý film, i když mu skvěle sekundovala Jill Schoelen v roli nezvedené nevlastní dcery, která už od začátku tuší, že je Jerry divný. Zajímalo by mě, kam se asi Jill poděla. Už léta o ní ve filmu nebylo slyšet. Je to škoda, že takové herečky mizí.
„Otčím“ nenadchne zajímavou kamerou, dobrou hudbou nebo promakanými efekty – ono i vrážení nože do břicha zde vypadá dost toporně – a tak mu zbývá skutečně jen málo, co ohromí. Kromě hereckých výkonů je to i docela dobrá atmosféra, která postupně narůstá i díky tomu, že po Jerrym pátrá bratr jedné z jeho předchozích obětí.
Film mě naprosto dostal ve chvíli, kdy si Jerry spletl své jméno, které řekl před manželkou a začal pak nahlas přemýšlet o tom, jaké má vlastně jméno tady, v téhle rodině. Dokonale se ztratil ve všech rolích, a to je podle mě vrcholný moment snímku, který jsem si užíval. Podobně jako u hudby zjišťuji, že starší díla mě lákají mnohem víc než díla novější, která postrádají originalitu a i nějakého ducha. „Otčím“ je pro mě prostě dobrým filmem.

Ocenění:
Independent Spirit Awards
1988 - Terry O'Quinn (Nejlepší herec v hlavní roli)

The Saturn Awards
1988 - Terry O'Quinn (Nejlepší herec)

Sitges Film Festival
1987 - Jill Schoelen (Nejlepší herečka)

DABING
V českém znění: Zdeněk Junák - Terry O'Quinn (Jerry Blake), Lubomíra Sonková - Shelley Hack (Susan Maineová), Irena Žáčková - Jill Schoelen (Stephanie Maineová), Jan Kolařík - Stephen Shellen (Jim Ogilvie), Daniel Dítě - Charles Lanyer (Dr. Bondurant + titulky), Zdena Haláková , Josef Vrtal , Václav Svoboda , Jiří Brož
Spolupracovali: Ján Holička, Ondrej Ivančo
Zvuk: Bohumil Martinák
Produkce: Pavel Gubčo
Dialogy: Roman Tomeček
Režie: Ivo Tomeček
Vyrobil: Intersonic 1992

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 23.1.1987 New Century Distribution
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.12.1992 (VHS) Intersonic
Poprvé na DVD: 1.4.2009 Filmhouse
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 2 500 000

FILMY V SÉRII
Otčím (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/otcim/
USA, Horor / Thriller, 1987
Režie: Joseph Ruben, Hrají: Terry O'Quinn, Jill Schoelen

Otčím 2 (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/otcim-2-stepfather-ii-1989-93-usa-horor-thriller-59/
USA, Horor / Thriller, 1989
Režie: Jeff Burr, Hrají: Terry O'Quinn, Meg Foster

Otčím gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/otcim-the-stepfather-2009-97-usa-thriller-mysteriozni-horor-59/
USA, Thriller / Mysteriózní, 2009
Režie: Nelson McCormick, Hrají: Dylan Walsh, Penn Badgley
 
Tvůrci a herci
Joseph Ruben (Režie), Jay Benson (Produkce), Patrick Moraz (Hudba), John Lindley (Kamera), George Bowers (Střih), Jane Feinberg (Casting), Judy Taylor (Casting), Mike Fenton (Casting), James William Newport (Scénografie), Mina Mittelman (Kostýmy), Keith Stafford (Zvuk), Maurice Parkhurst (Masky), Donald E. Westlake (Scénář), Terry O'Quinn (Herec), Jill Schoelen (Herec), Shelley Hack (Herec), Charles Lanyer (Herec), Stephen Shellen (Herec), Stephen E. Miller (Herec), Robyn Stevan (Herec), Blu Mankuma (Herec), Jackson Davies (Herec), Gabrielle Rose (Herec), Gary Hetherington (Herec), Don MacKay (Herec), Gillian Barber (Herec), Marie Stillin (Herec), Paul Batten (Herec), Rochelle Greenwood (Herec)

1987/89/USA/Horor, Thriller, Psychologický
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení probíhalo v Seattlu a Vancouveru.
- Joseph Ruben byl zpočátku neochotný film natáčet, protože nechtěl, protože se nechtěl podílet na dalším slasheru.
- Scenárista Donald E. Westlake vytvořil charakter Stephanie podle jeho skutečné dospívající nevlastní dcery, se kterou si nerozuměl.
- Stephanie je 16 let, kdežto její představitelce Jill Schoelen bylo v době natáčení 23 let.
- Jill Schoelen prohlašovala, že byla z natáčení závěrečné násilné scény tak vynervovaná, že měla opakované noční můry, ve kterých jí pronásledoval Terry O'Quinn.
- Shelley Hack, která ztvárnila postavu Stephaniny (Jill Schoelen) matky, byla ve skutečnosti jen o 16 let starší než Jill Schoelen. Terry O'Quinn, který ztvárnil otčíma, byl pak oproti Schoelen starší jen o 11 let.
- Režisér Joseph Ruben původně chtěl, aby si Jerry Blake pískal písničku "The Way We Were" od Barbry Streisand, ale práva na ni byly moc drahé.
- Kameraman John Lindley byl najat na poslední chvíli, protože předchozí kameraman byl zatčen kvůli domácímu násilí.
- V původním scénáři byly zahrnuty i flashbacky, které vysvětlovaly, jak se Jerry Blake stal bestiálním vrahem. Protože byl jako dítě zneužíván.
- Volně založeno na příběhu Johna Lista, který v roce 1971 vyvraždil celou svou rodinu a byl dopaden až po odvysílání jeho portrétu v relaci "America's Most Wanted".
- V anketě Bravo 100 Scariest Movie Moments, se film umístil na 70tém místě.
- Film byl natočen za 40 dní.
- Terry O'Quinn byl za svůj výkon nominován na ceny Saturn a Independent Spirit Award.
- Za první víkend promítání vydělal přes 260,000 dolarů.
 
Odkazy