Otčím / The Stepfather (2009/97/USA/Thriller, Mysteriózní, Horor) 59%

03.08.2022 01:32
JEDNOU VĚTOU
„Tatínek je doma."

OBSAH
Susan je šťastná, po rozvodu se jí podařilo najít nového životního partnera Davida, bude se vdávat! O půl roku později přijíždí domů z vojenské školy Susanin syn Michael. Chlapcovi se David dvakrát nezamlouvá, postupem času začíná mít z nového přehnaně ochotného obyvatele domu stále divnější pocit a jeho chování se mu zdá více než podezřelé. Tou dobou pátrá kanadská policie po chladnokrevném vrahovi, který se vtírá do přízně rozvedených žen. Když ho pak ženy a jejich děti omrzí, nebo ho začnou podezírat, zabije je a odchází si hledat novou rodinu. Podle Susaniny sousedky sedí popis vraha na Davida. Susan se staré ženě vysměje, o pár dní později je však stará dáma nalezena mrtvá, podle policie se smrtelně zranila při pádu ze schodů. Je opravdu David tak dokonalý, jak ho vidí Susan, nebo snad skrývá svou temnější tvář?

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
To mi panejo byla srágora. Kdybych to na začátku zapnul, pak to překlik do půlky a nakonec to přeskočil na konec, tak by se nic nestalo. Trapárna o chlapovi, co se přisere do rodiny, oni si ho zamilujou, pak se mu to posere, a nakonec je vyvraždí...a de dál. A ještě k tomu je tohle remake. Kdo má proboha zapotřebí točit nový verze filmu, který sám o sobě už příběhem stojí za hovno. Kopnout do hlavy a vomlátit o schody by si ten film zasloužil. Atmosféru to sice má, ale je to totální blbost. (Malarkey) 1*

My stepfather is an alien! Jméno představitele otčíma (Dylan Walsh) nemohlo být pouhou náhodou, neboť jsem měl drtivou většinu stopáže pocit, že sleduji epizodu ze seriálu Beverly Hills 90210 (pravda, mírně stříknutou naleštěnými kuchyněmi Zoufalých manželek bez „satelitního“ sarkasmu). Že byl tu a tam někdo žduchnut ze schodů, či přiškrcen v mikrotenovém sáčku můj náhled nezměnilo (o napětí se starala leda tak hudba C.Clousera) a neuspokojivý konec pak už jen definitivně zasypal nevlastního fotra šesti stopami hlíny zapomnění. A teď něco o nymfomanské maceše.. (Gilmour93) 2*

Remake hororu Otčím, ve kterém původně hrál Terry O´Quinn, si režijně vzal na starost převážně televizní režisér Nelson McCormick, který se po hororu Maturitní ples snad definitivně etabloval i na poli filmového hororu. V původní verzi hrál postavu psychicky narušeného muže Terry O´Quinn, v nové verzi ji ztvárnil Dylan Walsh, který si nevede vůbec špatně, a i tentokrát razí heslo, že ten, kdo jen trochu chce narušit plány jeho představy o dokonalé rodině, na to šeredně dojede. Původní film lépe pracoval s psychologizací postav, ale nová verze zase lépe buduje napětí, umí výborně pracovat s klasickými hororovými proprietami a oproti původní verzi zde svou významnou roli v příběhu sehrávají i mobilní telefon a počítač. Finální střet s maniakem se docela povedl. Tento remake považuji za zdařilý a myslím si, že na původní film se už stejně dávno zapomnělo, protože to nebyl žádný zázrak. Tahle verze sice až tak moc v ničem nepřekvapí, nějaké rozdíly oproti originálu se najdou, ale koncept zůstal zachován. Co dodat? Nový hororový Otčím je hlavně pro ty, co originál neznají a vedle Dylana Walsha, který veškerou pozornost strhává na sebe, je zde k vidění sličná Amber Heard. Tento remake svoji původní předlohu překonal. (kingik) 4*

VELKÁ RECENZE
Původní film Otčím sice nepatří mezi hororovou klasiku, pár fanoušků ale má, a protože dnes Hollywood sáhne po všem, co patří do žánru, v němž lidé umírají bolestivou smrtí a má to alespoň malinko proslavené jméno, byl remake jen otázkou času. Těch dobrých předělávek doposud moc nevzniklo a Otčím bohužel jejich řady nerozšíří.
Výsledek však mohl být o mnoho horší. Zásadní potíž tohoto thrilleru (o hororu se nakonec moc mluvit nedá), je v tom, že naprosto nemá čím překvapit. Už od začátku víme, co je hlavní postava zač a člověk musí v podstatě jen čekat na to, až novému panu Harrisovi rupne v kouli a začne něco dělat. Sem tam se sice v prvních devadesáti minutách něco stane, ale naneštěstí jsou vraždy naprosto nenápadité, postrádají jakékoliv napětí a bohužel nedojde moc ani na násilí, protože Otčím se pokoušel do kina přilákat děcka a má přístupnost PG-13. A pátrání vedlejších postav po pravé identitě potenciálního tatínka bohužel také příliš nezaujme.
Všechno by možná fungovalo mnohem lépe, kdyby v hlavní roli byl někdo zajímavější než mdlý a zaměnitelný Dylan Walsh, jenž si sem odskočil z Plastické chirurgie s. r. o. Sice vypadá jako zhmotnělý sen všech rozvedených pětačtyřicátnic, ale strach z něho bohužel až na výjimky nejde. V původním filmu a jeho pokračování se objevil Terry O`Quinn, jenž dnes patří mezi Ztracené, a údajně byl právě on tím hlavním důvodem, proč měl člověk věnovat Otčímovi svůj čas. Walsh však postrádá potřebné záporácké charisma a z ostatních herců stojí za to zmínit snad jen Amber Heard, která se většinou poflakuje v bikinách někde u bazénu. Ti ostatní jsou při nejlepším větší nebo menší křoví.
Otčím sice dokáže částečně napravit dojem v poslední desetiminutovce, která je překvapivě našlapaná, akční a napínavá, ale aby se k ní člověk prokousal, musí vydržet předchozí hodinu a půl plnou nepříliš sympatických herců, televizního vizuálu a zoufale nudného teenagerského vyšetřování. Film sice není takový průšvih jako třeba vyloženě směšný a fanoušky hororu urážející remake Pátku třináctého, přesto žádný jásot... Je to prostě jen taková jednohubka, kterou když neuvidíte, tak vůbec (ale fakt vůbec) o nic nepřijdete.

DABING
V českém znění: Petr Gelnar - Dylan Walsh (David Harris), Michal Holán - Penn Badgley (Michael Harding), Ilona Svobodová - Sela Ward (Susan Hardingová), Anna Suchánková - Amber Heard, Deirdre Lovejoy (Kelly Porterová, detektiv Tylarová), Ludvík Král - Marcuis Harris (detektiv Shay, titulky), Petra Jindrová - Nancy Linehan Charles, Paige Turco (paní Cutterová, Jackie Kernsová), Tomáš Juřička - Jon Tenney (Jay), Jan Rimbala - Braeden Lemasters (Sean Harding), Jitka Moučková - Jessalyn Gilsig, Sherry Stringfield (Julie Kingová, Leah), Bohuslav Kalva - Blue Deckert (kapitán Mackie), Libor Terš, Anna Němčoková a další
Překlad: Ivan Hanuš
Zvuk: Filip Mošner
Produkce Evelyna Vrbová
Dialogy a Režie: Jiří Ptáček
Vyrobil: LS Productions dabing v roce 2009

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 16.10.2009 Sony Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 15.2.2010 (DVD) Bontonfilm
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 1.2.2010 Bontonfilm
Poprvé na DVD: 15.2.2010 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 1.2.2010 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 31 200 000
Náklady (Rozpočet) - $ 20 000 000
 
FILMY V SÉRII
Otčím (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/otcim/
USA, Horor / Thriller, 1987
Režie: Joseph Ruben, Hrají: Terry O'Quinn, Jill Schoelen

Otčím 2 (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/otcim-2-stepfather-ii-1989-93-usa-horor-thriller-59/
USA, Horor / Thriller, 1989
Režie: Jeff Burr, Hrají: Terry O'Quinn, Meg Foster

Otčím gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/otcim-the-stepfather-2009-97-usa-thriller-mysteriozni-horor-59/
USA, Thriller / Mysteriózní, 2009
Režie: Nelson McCormick, Hrají: Dylan Walsh, Penn Badgley
 
Tvůrci a herci
Nelson McCormick (Režie), Mark Morgan (Produkce), Greg Mooradian (Produkce), Charlie Clouser (Hudba), Patrick Cady (Kamera), Eric L. Beason (Střih), Lisa London (Casting), Catherine Stroud (Casting), Steven J. Jordan (Scénografie), Julieann Getman (Scénografie), Lyn Paolo (Kostýmy), Anthony J. Ciccolini III (Zvuk), Stacey K. Black (Masky),  Donald E. Westlake (původní scénář), J.S. Cardone (Scénář), Dylan Walsh (Herec), Penn Badgley (Herec), Sela Ward (Herec), Amber Heard (Herec), Jon Tenney (Herec), Sherry Stringfield (Herec), Jason Wiles (Herec), Paige Turco (Herec), Braeden Lemasters (Herec), Deirdre Lovejoy (Herec), Skyler Samuels (Herec), Sean Moran (Herec), Blue Deckert (Herec), Cheryl Anderson (Herec), Amanda Kiely (Herec), Nancy Linehan Charles (Herec)
 
2009/97/USA/Thriller, Mysteriózní, Horor
 
Zajímavost k filmu
- Scéna, ve které David (Dylan Walsh) strhne sprchový závěs poté, co je bodnut do krku, je odkazem na film Psycho (1960).
- Film byl natáčen v Los Angeles, Santa Claritě a Sony Pictures Studios.
- Videohra, kterou hrajou Michael (Penn Badgley) a Sean (Braeden Lemasters), se jmenuje "Burnout Paradise".
- Role ve filmu byla nabídnuta i Terrymu O'Quinnovi , který hrál v původním filmu Stepfather. Tento horor z roku 2009 je jeho remake.
 
Odkazy