Ospalá díra / Sleepy Hollow (1999/105//USA, Německo/Horor, Mysteriózní, Thriller, Krimi) 83%

26.02.2018 13:26
JEDNOU VĚTOU
„…budou padat hlavy“

OBSAH
Americký historický horror, ve kterém mladý konstábl vyšetřuje případ vražd, jenž má údajně na svědomí legendární bezhlavý jezdec Mladý newyorský konstábl Ichabod Crane je pro svou racionalitu a snahu využívat k práci moderních metod trnem v oku svým nadřízeným. Ti ho proto roku 1799 pošlou do odlehlé vesnice Ospalá díra, kde došlo již ke třem záhadným vraždám. Místní lidé věří, že mrtvého Van Garretta, jeho syna a vdovu Winshipovou, nalezené bez hlav, má na svědomí legendární bezhlavý jezdec, což byl podle legendy krutý hesenský žoldák, který bojoval během americké revoluce na straně Angličanů a před dvaceti lety zabit v lesích poblíž vesnice. Teď se prý mstí a nedá pokoj dokud nenajde svou hlavu. Crane však na legendy a přízraky nevěří a pustí se do vyšetřování. Ještě téže noci je zabit další muž a jeho osiřelý syn je odhodlán jeho smrt pomstít. Konstáblovi se snaží pomoci také dcera místního boháče Katrina Van Tessel, do které se Crane zamiloval. Poznámka soudce Philipse ho přivede k odhalení, že zavražděná vdova byla těhotná. Když se s pomocí Katriny začne orientovat v místních poměrech a vztazích a stane se svědkem toho jak bezhlavý jezdec nejprve utne hlavu Philipsovi, a poté zavraždí celou rodinu porodní báby Killianové, začne si věci dávat dohromady. Všichni mrtví měli něco společného s případem zavražděného Garretta a vdovou Winshipovou, které odkázal celý majetek. Buď byli svědky podpisu závěti nebo znali otce nenarozeného dítěte těhotné Winshipové. Crane podezírá místní elitu ze spiknutí s cílem získat dědictví po Garretovi a správně odhadne, že někdo vykopal hlavu bezhlavého jezdce a nyní ho s její pomocí ovládá. Každá další stopa ho však vede k podezření, že za vším je Katrina. Aby ji nemusel zatknout, rozhodne se odejít, cestou mu však náhoda pomůže pochopit, že všechno je jinak a dívka se ho naopak snažila ochránit. Rozhodne se vrátit a odhodlán utkat se s bezhlavým jezdcem a odhalit skutečného viníka, který stojí v pozadí celého případu.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Óda na imaginaci a filmařský styl. Tim Buton má dar neobyčejného rukopisu, který z jeho filmů dělá cosi nadpozemského, překypujícího fantazií v každém detailu, v každé barvě. Sleepy Hollow je bezesporu výtvarně nejdokonalejší horror, jaký jsem měl tu čest vidět, na každém jeho záběru je vidět nesmírná vizuální péče a z každého záběru je cítit kouzlo, jaké je vlastní jen skutečným mistrům imaginace. Možná namítnete, že „Sleepy Hollow“ není nic víc nežli docela strašidelný příběh z konce 18. století, namixovaný se slušnou detektivkou, jenže v mých očích je mnohem, mnohem víc. Stejně jako v doposud posledním Burtonově filmu „Velká ryba“ se v „Sleepy Hollow“ projevuje Burtonova fascinace světem racionality a imaginativního snění a jejich věčným střetáním. Ichabod Crane Johnnyho Deppa není jen roztomile nejistá figurka se sebevědomou maskou a grimasami herce ze starých horrorů, je to i další z Burtonových postav, které docházejí ke zjištění, že ne vše je osvětlitelné racionalitou a iracionalita je nedílnou součástí našeho světa, našeho života. Ale nač vlastně tyhle rozbory „Sleepy Hollow“ je film s dokonalou hororovou atmosférou a neodolatelně makabrózním smyslem pro humor, pastva pro oko i duši zároveň. Film, který narozdíl od thrillerů na jedno použití a la Šestý smysl neztrácí věčně uhrančivou magii pohyblivých obrázků. Vivat Buton! (Marigold) 5*

Sleepy Hollow je pojem, pro kluka, který žije filmy Tima Burtona je to pojem, který se ne ztrácí, ale stále objevuje. Stále otevírá nové dveře a stále dokola příjemně překvapuje. Ospalá díra je opět ten top, který Burton umí, temný, originální, zajímavý a hlavně vyprávějící o legendě tou nejčernější možnou formou jakou to jenom jde. Možná mě zaráží jen jedna věc, proč právě takový příběh se odehrává v neexistujícím městečku, které se nachází v Americe? Asi by mi líp seděla Anglie, ale to už je věc druhá a hlavu jsem si tím moc nelámal. Důležité bylo, že jsem se bavil. Herci opět nasadili laťku hodně vysoko. Johnny Depp zářil, a já byl spokojený blahem. Dlouhou dobu jsem si myslel, že právě Ospalá díra je nejlepším filmem, který Burton natočil, ale nakonec jsem poznal, že se to po každém filmu mění, a to se mi na něm tolik líbí. (Malarkey) 5*

Tim Burton je mistr atmosféry a pohádkových světů, které z jeho fantazie čerpají nepřeberné množství detailů a drobností, jenž musí být divákem obdivovány. Ospalá díra je legenda o bezhlavém jezdci, kterou perfektním způsobem přetvořil Burton do temně laděné pohádky, které i když v ní občas teče krev nejde upřít jistá naivita a podobnost s pohádkami, které nám za našich mladých let vyprávěli rodiče. Hereckému obsazení samozřejmě vévodí božský Johny Depp, který by dokázal zahrát i prkýnko u záchoda způsobem, nad kterým budou kritici kývat nechápavě hlavou. Další skvost do sbírky made by Tim Burton. (Djkoma) 5*

VELKÁ RECENZE
Mladý a velice vynalézavý detektiv Ichabod Crane je svými nadřízenými vyslán do tajemné vesnice jménem Ospalá díra. Jeho úkolem je vyřešit několik podivných vražd, které se zde poslední dobou odehrály. Podivné jsou kvůli tomu, že každá oběť byla nalezena bez hlavy. Obyvatelé vesnice tvrdí, že vrahem není nikdo jiný než samotný bezhlavý jezdec, který povstává ze svého hrobu a seká hlavy do té doby, než mu bude navrácena ta jeho. I když Crane těmto strašidelným báchorkám nechce věřit a zamilovává se do půvabné dcery zdejšího farmáře, zaplétá se do velice nebezpečného případu, ve kterém figurují nejenom místní přízraky.
Tou nejhlavnější věcí, proč je Ospalá díra tak výborná, je její režisér Tim Burton (mj. Střihoruký Edward, Batman, remake Planety opic). Žádný jiný filmař nedokáže snímku vdechnout tak kouzelně ponurou atmosféru jako on! To, co předvádí v Ospalé díře, už jednou dokázal v doposud (alespoň podle mě) nejlepším komiksovém filmu Batman se vrací. Stačí jenom vidět záběr na nějaký temný dům, hřbitov, neuvěřitelně ponurou lesní krajinu nebo na skvostný Strom mrtvých (hrob bezhlavého jezdce a brána do pekla). Je to všechno nádhera a už právě u takovýchto záběrů lze poznat, co je velkou Burtonovou láskou. Jsou to staré, dnes už legendární filmové horory. Podobně jako u Van Helsinga tu nalezneme spousta věcí, které nám je připomenou. Tou nejlepší je jednoznačně jedna z finálových scén s obřím větrným mlýnem, jenž odkazuje na Frankensteina. Vlastně i sám bezhlavý jezdec vypadá jako nějaké klasické „universalské“ monstrum, ale není tomu tak. Celý příběh se vším všudy je totiž kopií literárního díla spisovatele Washingtona Inrvinga The Legend of Sleepy Hollow (Legenda o Ospalé díře). Burtonova Ospalá díra není jediným filmovým zpracováním této předlohy. Existují desítky jiných filmových i televizních snímků, vyprávějících o této legendě, ale ten jeho je z nich určitě nejlepší. Obávaný jezdec zde nepůsobí jako trapný strašák bez hlavy (jako v těch ostatních filmech), nýbrž je naopak velice strašidelný a hlavně realistický.
Dalším velkým plusem tohoto snímku jsou zvláštní efekty. A to i kvůli tomu, že nejsou zrovna moc povedené. Špatné triky už prostě k Burtonovým filmům neodmyslitelně patří. Stačí se podívat na jeho předchozí dílo Mars útočí!. Podoba nebezpečných marťanů není žádná sláva a stejné je to i s Ospalou dírou. Například scéna, v níž si bezhlavý jezdec nasazuje svou lebku, která vzápětí nabývá na lidské podobě (objevují se svaly, oči, kůže atd.), vypadá dost loutkově, ale právě to je na ní tak pěkné. Podobné to je i se záběrem, kdy jedné čarodějnici náhle „vystřelí“ oči a jazyk nebo když se pro jezdce začne otevírat brána do pekla. Čím horší (v Burtonově případě spíše loutkovější) efekty, tím lépe!!!
Nesmím také zapomenout vynachválit Burtonova dvorního skladatele Dannyho Elfmana (Batman 1-2, Střihoruký Edward…), jenž tu předvádí jedinečnou a výrazně ponurou hudbu, a hlavně vynikajícího Johnnyho Deppa (dalšího Burtonova oblíbence) v roli plachého vyšetřovatele Ichaboda Cranea.
Shrnuto, sečteno – Ospalá díra je výborný film. Tim Burton se ukázal v maximální formě a natočil bezchybný retro-horor se vším všudy. Hlavně ale při sledování tohoto skvostu (za pár let už klasiky) neztrácejte hlavu. A to myslím zcela vážně!!!

OLDIES FILMU
Johnny Depp snad nestárne, zato v herectví se zlepšuje každým novým filmem. Jenže na rozdíl od jiných kolegů už v začátcích přímo exceloval, čehož je Ospalá díra, druhý společný film s Timem Burtonem, příkladem, ve který některé hvězdy doufají i po letité kariéře. Depp má zvláštní cit pro hraní podivínů, zmatení ťulpasové mu jdou vůbec nejlépe, tedy hrdinové, které má Burton přibližně v každém dru... ehm, v každém filmu. Je jasné, že tihle dva se pro sebe narodili, za sebou proto nechávají jednu vynikající podívanou za druhou. Ospalou díru můžeme za "to lepší z výborného" označit naprosto v klidu, jako taková si zaslouží i odpovídající trailer. Pomalý začátek, to aby se ukázal Burtonův vizuální talent ve své plné kráse, stále pomalý, leč trochu komický prostředek, to aby bylo vidět, že Burton se i přes jistou hrůzu ve svých filmech nikdy nebere vážně a nakonec dramatický závěr, který je oslazený milou třešničkou na pomyslném dortu. Ukázka na hororovou detektivku funguje výborně, zvládá totiž perfektně vystihnout nádech Ospalé díry. Hlavně hudba se zasluhuje o precizní vystižení Burtonova přístupu, je z ní cítit dost hororových, ale i dost mystických prvků, které vás musí zákonitě přinutit zaštrachat ve skříni a po dlouhé době kouknout na DVDčko.

Ocenění:
Academy Awards
2000 - Výprava
2000 - Emmanuel Lubezki (Kamera) (nominace)
2000 - Kostýmy (nominace)

BAFTA
2000 - Kostýmy
2000 - Výprava
2000 - Vizuální efekty (nominace)

New York Film Critics Circle
1999 - Emmanuel Lubezki (Nejlepší kameraman) (nominace)

Los Angeles Film Critics Association
1999 - Nejlepší výprava

DABING
V českém znění: Rostislav Čtvrtlík - Johnny Depp (Ichabod Crane), Klára Jandová - Christina Ricci (Katrina Van Tasselová), Rudolf Jelínek - Michael Gambon (Baltus Van Tassel), Vlasta Žehrová - Miranda Richardson (Lady Van Tasselová / Croneová), Vojtěch Rohlíček - Marc Pickering (mladý Masbath), Dana Černá - Claire Skinner (Beth Killianová), Václav Mareš - Christopher Lee, Ian McDiarmid (Purkmistr, doktor Thomas Lancaster), Karel Chromík - Richard Griffiths (soudce Samuel Philipse), Marcel Vašinka - Jeffrey Jones (reverend Steenwyck), Karel Urbánek - Michael Gough (notář James Hardenbrook), Luděk Čtvrtlík - Alun Armstrong (High Constable), Radovan Vaculík - Casper Van Dien (Brom Van Brunt), Antonín Navrátil - Steven Waddington (Killian), Dita Hořínková, Pavel Dytrt a další
Překlad: Petr Finkous
Zvuk: Antonín Němec a Tomáš Bělohradský
Dialogy a režie: Jan Pecha
Vyrobilo: Studio Budíkov, 2000
Pro Hollywood Classic Entertainment připravila tvůrčí skupina Josefa Petráska

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 27.4.2000 Bontonfilm
Premiéra USA: 19.11.1999 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.12.2000 H.C.E. (VHS)
Poprvé na DVD: 25.4.2001 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 5 325 337
Tržby celkem - $ 206 071 502
Návštěvnost v ČR - 73 953
Náklady (Rozpočet) - $ 70 000 000
 
Tvůrci a herci
Tim Burton (Režie), Scott Rudin (Produkce), Adam Schroeder (Produkce), Danny Elfman (Hudba), Emmanuel Lubezki (Kamera), Chris Lebenzon (Střih), Joel Negron (Střih), Susie Figgis (Casting), Ilene Starger (Casting), Rick Heinrichs (Scénografie), Colleen Atwood (Kostýmy), Tony Dawe (Zvuk), Skip Lievsay (Zvuk), Bernadette Mazur (Masky), Andrew Kevin Walker (Scénář), Johnny Depp (Herec), Christina Ricci (Herec), Miranda Richardson (Herec), Michael Gambon (Herec), Casper Van Dien (Herec), Jeffrey Jones (Herec), Richard Griffiths (Herec), Ian McDiarmid (Herec), Michael Gough (Herec), Christopher Walken (Herec), Marc Pickering (Herec), Lisa Marie (Herec), Steven Waddington (Herec), Claire Skinner (Herec), Christopher Lee (Herec), Alun Armstrong (Herec), Orlando Seale (Herec), Gabrielle Lloyd (Herec), Jamie Foreman (Herec), Layla Alexander (Herec), Martin Landau (Herec), Ray Park (Herec), Kevin Hudson (Herec)
 
1999/105//USA, Německo/Horor, Mysteriózní, Thriller, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Model pokrouceného mrtvého stromu v měřítku 1:1 byl k vidění v Praze coby součást výstavy "Tim Burton a jeho svět".
- Při pohřbu strážce města se čte úryvek z "Bible" a to z 1. listu Petrova, kapitoly 5, verše 8. Verš zní: "Buďte střízliví bděte! Váš protivník Ďábel obchází jako řvoucí lev a hledá, koho by pohltil."
- Ospalá díra byl první film, který se objevil na již zaniknutých LaserDiscs.
- Kůň, který představoval Ďasa, pochází ze speciální stáje, kde jsou cvičeni koně pro film.
- Herec, který ztvárnil Bezhlavého jezdce, musel mít během filmování modrou kuklu. Límec byl pak vytvořen digitálně.
- Výbuch mlýnu byl vytvořen digitálně. Pro efekt však byly natočeny vymrštěné hořící třísky.
- Kůň, který se v závěru filmu objevuje, neni živý. Jde o umělou atrapu.
- Strom mrtvých je vyrobený ze sádry.
- Scéna, ve které Bezhlavý jezdec vyskakuje ze Stromu mrtvých, musela být natočena nadvakrát. Nejdříve byl nasnímán záběr, ve kterém jezdec přeskakuje dvě překážky, který byl vložen do jiného záběru se stromem.
- Pro každou oběť muselo být vytvořeno zvlášť hlava a tělo.
 
Odkazy