Osobní strážce / The Bodyguard (1992/129/USA/Romantický, Drama, Thriller, Hudební) 75%

03.08.2022 01:27
JEDNOU VĚTOU
„Nespustit ji z očí, být neustále a hlavně se nezamilovat."

OBSAH
Frank Farmer má rád věci pod kontrolou. Konečně, jako bývalý agent tajné služby chránil dva prezidenty a mnoho dalších významných osob. Jeho povolání profesionálního osobního strážce jej nutí mít přehled o každém detailu své činnosti. Nesmí dát protivníkovi žádnou šanci. Své úkoly plní přesně a bez problémů. Až do chvíle, kdy se setkává s Rachel Marronovou. Rachel je superhvězda populární hudby a její kariéra neustále stoupá. S popularitou přicházejí věci obvyklé - manažer, novináři, spousta nových známých - i věci méně zvyklé, jichž se bojí každý slavný člověk - nevyzpytatelní fanouškové. Od jednoho z nich začíná Rachel dostávat bláznivé dopisy s poněkud nebezpečným podtónem. Musí se postarat o svou bezpečnost. Rachel chce osobního strážce - a nejlepší je Frank Farmer. Tak se setkají dva špičkoví profesionálové. Oba očekávají, že budou vůdčí osobností tohoto vztahu. Neočekávají, že se do sebe zamilují...

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Osobní strážce s osobním kouzlem, které se ani po letech nedá přehlédnout. Režisér zrovna nepředvádí úchvatný výkon, i když jistě půjde o jeho životní film, ale velký trn z paty mu vytrhává dvojice Kevin Costner - Whitney Houston. Mezi nimi je to ukázková chemie, která funguje po celou dobu a filmu dává naprosto všechno a zvedá ho z velkého klišé a obyčejnosti ke hvězdám. A mimo jiné oblíbený film mojí maminky. (Djkoma) 4*

Romantika nejen pro producentská bankovní konta, kde se Costner neustále vrhá. Do nebezpečí, do milostných dobrodružství, do střel, do postele Whitney, občas dokonce vrhne nožem a vám nezbývá nic jiného, než se nakonec s něžným šepotem na rtech „I will always love you“ vrhnout do jeho ochranářské náruče. To mi připomíná dětský vtip: „Víte, co spojuje Kevinovy poruchy erekce při natáčení milostných scén Franka Farmera a americké astronauty v nesnázích? Je to věta: Houston, we have a problem.“ (Gilmour93) 3*

Osobních strážců není nikdy dost. Na hlídání jedné celebrity však bohatě postačí jen jeden a sice Kevin Costner. Ostříhaný na "blbečka" bude hlídat čokoládovou zpěvačku a řešit zapeklité anonymy, které její úspěšnou kariéru ohrožují. Pravidlo nezamilovat se do toho, koho bezpečí střežím, bodyguard poruší. Skloubení romantiky a thrilleru je poměrně odvážný scénáristický nápad a v podstatě je z něj cítit originalita. Kevin Costner je pak prototypem milovníka jemuž věříte, že dokáže uhranout ženu. Ovšem Whitney Houston mně opravdu neučarovala. Měla být ztělesněním sexy ženy a obletované celebrity, ale ona mně v roli neseděla. Romantika byla zvládnuta tak akorát, děj občas stagnoval, neměl potřebné tempo a gradoval až posléze. Whitney Houston chybně obsazená a Costner si tehdy upevnil svůj status obdivovaného herce než se herecky propadnul do nevýrazných filmů. S průměrným scénářem zázrak nevznikne. Nutno ocenit skloubení dvou nehodících se žánrů do sebe, které si tentokrát až tak nepřekážely. Pověst filmu je značná, ale nesdílím nadšení z něj. Odmyslím-li si Costnera, tak to takové terno není. Líbit se vám bude za předpokladu, jak moc máte rádi v té době velmi oblíbeného Costnera. Mé hodnocení: 60% (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
Film Osobní strážce (1992) nás už dobrých dvacet let seznamuje se zákulisím showbyznysu. Zpěvačka Rachel je zde na vrcholku kariéry, a i když se v její práci točí spousta peněz, má své osobní problémy a velmi svébytnou povahu.
Frank pracuje jako osobní strážce důležitých lidí. Je to seriózní a solidní člověk, který svou práci dělá přesně tak, jak by se dělat měla. Dává si pozor na každý detail, na jakýkoliv podezřelý pohyb v okolí svého chráněnce a dobře předvídá, co může nastat. Aby byl stále ve střehu a nezlenivěl, hodně často své klienty střídá. Dělá většinou jenom nárazové akce a jednou z takových se stává i ochrana slavné zpěvačky Rachel. Zápletce by moc nepřidalo, kdyby to dělat chtěl. Celebrity jsou nedisciplinované a špatně se s nimi pracuje. Který profík by se chtěl přizpůsobovat manýrům sice vyděšené, ale svéhlavé ženské?
Taky je už první den jasné, jak to v domě Rachel vlastně chodí. Frank se dostává dovnitř hlavním vchodem jen tak, že se představuje vymyšlenými jmény a jde za neexistujícími lidmi. Každý ho pouští dál. Přitom Rachel vypadá dost sebevědomě a cítí se bezpečně. Profesionálního osobního strážce vlastně ani nechtěla. Začátek jejich vztahu nevypadá příliš perspektivně, ale mají společného nepřítele, který ohrožuje Rachel a její rodinu.
“Dům je otevřený dokořán, takhle ji přece nemůžu chránit”, povídá Frank.
Zpěvačka je zvyklá být středem pozornosti, a i když je dost rozmazlená, zvědavě po Frankovi pokukuje. Není jedním z těch, kteří jí zobou z ruky, ale jeho hlavní pozornost je zaměřená na její bezpečí a když už má problém, má ho právě s tím, jak ji ochránit. Je jasné, že Frankova osobnost v roli osobního strážce musí v Rachel probudit mnohem víc, než jen ten její svéhlavý odpor.
Příběh o osobním strážci slavné zpěvačky však přináší mnohem víc, než jen střet dvou osobností, zvyklých dělat si věci po svém. Je taky o závisti a zmařených osudech. Sestra Rachel je celkem smířená s tím, co sama nedokázala a nechá se sebou zacházet jako s asistentkou. Je zde však ještě atentátník, který Rachel posílá výhružné dopisy a čeká na svou pomstu.
Frankovi začíná být klientka časem velmi sympatická, ale nenechává se tím rozhodit. Celkem snadno by se mohlo stát, že by s ní v něčem začal souhlasit a to by byl možná její konec. Dá se pochopit, jak se Rachel brání všem bezpečnostním opatřením, chce jen dál vést svůj extravagantní život, jak se jí líbí. Nicméně, také by si ráda svým svůdným chováním omotala Franka kolem prstu, a to už tak dobrý nápad není.
Od chvíle, kdy spolu začínají randit, si Frank musí dvakrát rozmýšlet, jak se bude chovat a co udělá. Jeho úkol není jen o tom, zahnat všechny chcípáky, ale přitom mít u Rachel respekt. I když je osobně zainteresovaný a na lidech v jeho okolí mu záleží, ukazuje se, že pokud chce svou práci dělat dobře, musí se umět zaměřit vždy na to podstatné.

Ocenění:
Academy Awards
1993 - Nejlepší původní píseň (nominace)

Golden Raspberry Awards (Razzies)
1992 - Nejhorší film (nominace)
1992 - Kevin Costner (Nejhorší herec) (nominace)
1992 - Whitney Houston (Nejhorší herečka) (nominace)
1992 - Lawrence Kasdan (Nejhorší scénář) (nominace)
1992 - Kevin Costner (Nejhorší vycházející hvězda) (nominace)
1992 - Whitney Houston (Nejhorší vycházející hvězda) (nominace)
1992 - Nejhorší filmová píseň (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, DVD, Nova do roku 1998)
V českém znění: Miroslav Donutil - Kevin Costner (Frank Farmer), Zuzana Skalická - Whitney Houston (Rachel Marron), Pavel Šrom - Gary Kemp (Sy Spector), Tomas Arana (Portman), Jan Pohan - Bill Cobbs (Bill Devaney), Ralph Waite (Herb Farmer), Gerry Bamman (Ray Court), Zdeněk Podhůrský - Christopher Birt (Henry), Nathaniel Parker (Clive Healy), Jaroslav Kaňkovský - Mike Starr (Tony Scipelli), Bohumil Švarc ml. - DeVaughn Nixon (Fletcher Marron), Jana Mařasová - Michele Lamar Richards (Nicki), Nikola Votočková, Eliška Sirová.
Zvuk: Lubomír Zajíc
Produkce: Jaroslav Šindelář
Překlad: Bob Koutský
Režie českého znění: Zdeněk Gawlik
Vyrobilo: AB Barrandov dabing pro Warner Home Video v roce 1993

2.DABING (Nova od roku 2000, Prima, ČT)
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Kevin Costner (Frank Farmer), Kateřina Brožová - Whitney Houston (Rachel Marron), Michal Dlouhý - Gary Kemp (Sy Spector), Petr Oliva - Bill Cobbs (Bill Devaney), Tomáš Juřička - Tomas Arana (Greg Portman), Jiří Dvořák - Mike Starr (Tony Scipelli), Vojtěch Kotek - DeVaughn Nixon (Fletcher Marron), Julie Alexandridisová, Jiří Čapka, Zdeněk Hruška, Zuzana Hykyšová, Jana Mařasová, Bohuslav Kalva, Ludvík Král, Ivana Měřičková, Jitka Moučková, Marcel Rošetzký, Petr Říčánek, Milan Slepička a další.
Překlad: Markéta Šerá
Zvuk: Tomáš Říha
Produkce: Ivana Prejdová, Martin Kot
Dialogy: Alena Balounová
Režie českého znění: Zuzana Zemanová
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro Cet 21 v roce 2000

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 12.3.1993
Premiéra USA: 25.11.1992 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 20.9.1993 (VHS) Warner Home Video, 26.11.1999 (DVD) Warner Home Video, Magic Box
Poprvé na DVD: 1.9.1997 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 18.4.2012 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 13 937 850
Tržby celkem - $ 411 006 740
Návštěvnost v ČR 687 773
Náklady (Rozpočet) - $ 25 000 000

Tvůrci a herci
Mick Jackson (Režie), Lawrence Kasdan (Produkce), Jim Wilson (Produkce), Kevin Costner (Produkce), Alan Silvestri (Hudba), Andrew Dunn (Kamera), Donn Cambern (Střih), Richard A. Harris (Střih), Elisabeth Leustig (Casting), Jeffrey Beecroft (Scénografie),  Susan Nininger (Kostýmy), Julia Evershade (Zvuk), George Simpson (Zvuk), Valli O'Reilly (Masky), Thomas R. Burman (Masky), Lawrence Kasdan (Scénář), Kevin Costner (Herec), Whitney Houston (Herec), Bill Cobbs (Herec), Ralph Waite (Herec), Tomas Arana (Herec), Mike Starr (Herec), Christopher Birt (Herec), DeVaughn Nixon (Herec), Robert Wuhl (Herec), Debbie Reynolds (Herec), Richard Schiff (Herec), Nathaniel Parker (Herec), Bert Remsen (Herec), Rob Sullivan (Herec), Stephen Shellen (Herec), Michele Lamar Richards (Herec), Susan Traylor (Herec), David Joseph Martinez (Herec), Tony Pierce (Herec), Joe Hess (Herec), Joe Unger (Herec), Nita Whitaker (Herec), Gary Kemp (Herec), Charles Keating (Herec), Gerry Bamman (Herec), Bruce Holman (Herec), Donald Hotton (Herec), Joe Urla (Herec), Patricia Healy (Herec), Ethel Ayler (Herec), Konstantin Filčenkov (Herec), Jimmy Star (Herec), Victoria Bass (Herec)

1992/129/USA/Romantický, Drama, Thriller, Hudební
 
Zajímavost k filmu- Žena, kterou na plakátu k filmu drží Kevin Costner (Frank Farmer), není Whitney Houston (Rachel Marron), ale její dublérka. Houston odešla z placu dříve, aby si odpočinula, a Costner se rozhodl udělat fotky s její dublérkou. Řekl jí pouze, aby měla skrytou tvář, aby tak mohla ukázat strach, který její postava prožívá. Costner pak sám vybral finální fotografii, která byla později použita na plakátu k filmu.
- Natáčelo se od 25. listopadu 1991 do 27. března 1992 na Floridě, v Kalifornii a New Jersey v USA.
- Film se stal velkým hitem. S rozpočtem 25 milionů amerických dolarů dokázal celosvětově utržit 411 milionů dolarů.
- Původně měla být ústřední skladbou píseň "What Becomes of the Brokenhearted". Poté, co se však objevila ve filmu Smažená zelená rajčata (1991), byla zakoupena práva na "I Will Always Love You" a skladba přearanžována do stylu rhythm and blues.
- Píseň "I Will Always Love You" je v taneční scéně označena za "country song". Původní verzi písně z roku 1973 napsala americká country zpěvačka Dolly Parton.
- K ústřední písni byl natočen videoklip I Will Always Love You (1992), který doplňují záběry z filmu.
- Když Whitney Houston (Rachel Marron) zemřela na předávkování v roce 2012, tak Kevin Costner (Frank Farmer) na jejím pohřbu pronesl: „Teď je v nebi mladá dáma, kvůli níž Bůh žasne, jak mohl stvořit něco tak dokonalého. Navzdory úspěchu pořád pochybovala, jestli je dost dobrá. Nebylas jen dobrá, bylas úžasná. Mou roli bodyguarda mohl hrát kdokoliv, ale roli Rachel jsi mohla hrát jen ty.“
- Frank Farmer (Kevin Costner) použije k rozseknutí šály vyhozené do vzduchu meč wakizaši, který je podobně jako katana jedním z nejostřejších a nejnebezpečnějších japonských mečů.
- Kevin Costner (Frank Farmer) uvedl, že se ho lidé v době uvedení filmu často ptali, zda mu nevadí, že jeho hereckou partnerkou je zpěvačka a herečka černé pleti Whitney Houston (Rachel Marron).
- Ústřední filmová melodie „I Will Always Love You“ zazněla i na pohřbu Whitney Houston (Rachel Marron). Kevin Costner (Frank Farmer), který se ho také účastnil, při své řeči uvedl, že si při natáčení s Houston nebývale rozuměli.
- Pro roli Rachel Marron (Whitney Houston) byly zvažovány i zpěvačky Madonna, Olivia Newton-John či Dolly Parton.
- Jednou z favoritek na roli Rachel (Whitney Houston) byla i Mariah Carrey. Nakonec ji však producenti odmítli, protože chtěla zpívat veškeré písně jen ve vysokých tónech.
- Scenárista a producent Lawrence Kasdan měl scénář k filmu hotový již v roce 1970. Až v roce 1976 jej pak nabídl Stevu McQueenovi, který roli odmítl, a Dianě Ross. Film byl nakonec zamítnut, protože byl "příliš kontroverzní". V roce 1989 se o projektu uvažovalo znovu. Do hlavních rolí měli být obsazeni Ryan O’Neal a opět Diana Ross. Z natáčení ale sešlo kvůli komplikovaným vztahům obou hereckých hvězd.
- Soundtrack k filmu se 17 let po uvedení snímku stal historicky nejprodávanějším soundtrackem.
- Vzorem Kevina Costnera pro roli Franka byl Steve McQueen.
- Produkci snímku zaštítila filmová společnost Tig Productions, kterou v roce 1989 spoluzaložil Kevin Costner (Frank Farmer).
- Nápad na tento film byl před jeho natáčením 67krát prezentován a odmítnut.
- Rachel (Whitney Houston) a Frank (Kevin Costner) sledují film Ochránce (1961), který se v USA vysílal také pod názvem The Bodyguard, což je i původní název tohoto filmu.
- Sídlo Rachel (Whitney Houston) je stejné jako to, ve kterém se odehrála slavná scéna s koňskou hlavou v posteli ve filmu Kmotr (1972).
- Sya Spectora, manažéra Rachel Marronovej (Whitney Houston) hrá Gary Kemp, hlavný gitarista britskej skupiny Spandau Ballet, známej hitmi ako "True" alebo "Gold".
 
Odkazy