Orlové práva / Legal Eagles (1986/116/USA/Komedie, Krimi, Romantický) 64% -Originál DVD-

19.05.2022 01:36
JEDNOU VĚTOU
„Kriminální komedie o ukradeném obraze, sličné zlodějce a svérázné obhájkyni, která vtrhne do života usedlého zástupce prokurátora."

OBSAH
Vtipný i napínavý příběh sleduje případ Chelsey Deardon, dcery slavného malíře, která je zatčena při pokusu o krádež obrazu, který jí před osmnácti lety, těsně před svou smrtí, věnoval otec. Její energická mladá obhájkyně Laura Kelly, která budí pozornost svými značně nekonvenčními metodami, obratně a poněkud razantně vtáhne do případu zástupce státního prokurátora a příštího okresního prokurátora Toma Logana, když ho před televizními kamerami donutí slíbit, že osobně přezkoumá žalobu, v níž je celá řada nejasností a rozporů. Zdánlivě banální případ se dramaticky vyostří, když se Chelseu a Toma někdo pokusí zavraždit. Navíc Lauru navštíví detektiv Cavanaugh, který před lety vyšetřoval požár, při kterém zemřel malíř Sebastian Deardon a kromě svého přesvědčení, že tehdy šlo o vraždu předá obhájkyni seznam obrazů, které při požáru údajně shořely. Je mezi nimi i obraz, který Chelsea ukradla. Tom a Laura sledují stopu obrazu od fotografa Forrestera až k Taftovi, majiteli velké galerie. Stanou se málem obětí exploze, která má ve skladu galerie zahladit některé stopy a vzápětí je Chelsea zatčena za vraždu Tafta, ke kterému se v noci vloupala s pistolí. Tom zapletený do skandálu je vyhozen z práce a Laura ho přesvědčí, aby v její kanceláři dál pracoval na případu, který ho stál místo. Navíc je stále jasnější, že mezi Laurou a Tomem se začíná rodit vztah, který hluboko přesahuje služební rámec.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Proč mi jenom nespavost přijde tak hrozně vtipná? Není to poprvé - viz Bez Řečí s Geenou Davisovou nebo Fight Club. A pokud během svého ponocování budou předvádět to co Robert Redford (kterého opravdu moc nemusím), není to ani naposled:) Ale tohle by na čtyři hvězd bylo sakra málo, že? Tak si přidejte dva šťouravé právníky (kteří se taky zrovna moc nemusí:)), až příliš umělecky zdatnou Daryl Hannah a prohnilého Terence Stampa a možná to hodnocení nebude tak nepochopitelné, ono je to totiž ve skutečnosti 70%. (Gemini) 3*

Robert Redford, který ve své další roli správného Američana, blonďáka se zlatým srdcem, spolu s uhrančivě krásnou Daryl Hannah a energickou právničkou Debrou Winger, vyšetřuje zdánlivě banální případ o jedné krádeži vzácného obrazu. Přes několik přestřelek, honiček, požárů a nenáročného humoru se v téhle dvacet let staré komedii dostaneme až ke kýženému happy-endu. Nic víc, nic míň!! (castor) 3*

Klasické osmdesátkové krimi s jemným popraškem humoru. Lehce koukatelné, lehce zapomenutelné a nebýt dua Debra & Robert, už bych o hrdličkách práva ani nevěděl. Apropo, když se tak dívám na mladšího Redforda, kdoví proč nám už delší dobu tají, že je tchánem Angeliny Jolie.. (Gilmour93) 3*

VELKÁ RECENZE
Vtipný i napínavý příběh sleduje případ Chelsey Deardon, dcery slavného malíře, která je zatčena při pokusu o krádež obrazu, který jí před osmnácti lety, těsně před svou smrtí, věnoval otec. Její energická mladá obhájkyně Laura Kelly, která budí pozornost svými značně nekonvenčními metodami, obratně a poněkud razantně vtáhne do případu zástupce státního prokurátora a příštího okresního prokurátora Toma Logana, když ho před televizními kamerami donutí slíbit, že osobně přezkoumá žalobu, v níž je celá řada nejasností a rozporů. Zdánlivě banální případ se dramaticky vyostří, když se Chelseu a Toma někdo pokusí zavraždit.
Navíc Lauru navštíví detektiv Cavanaugh, který před lety vyšetřoval požár, při kterém zemřel malíř Sebastian Deardon a kromě svého přesvědčení, že tehdy šlo o vraždu předá obhájkyni seznam obrazů, které při požáru údajně shořely. Je mezi nimi i obraz, který Chelsea ukradla. Tom a Laura sledují stopu obrazu od fotografa Forrestera až k Taftovi, majiteli velké galerie. Stanou se málem obětí exploze, která má ve skladu galerie zahladit některé stopy a vzápětí je Chelsea zatčena za vraždu Tafta, ke kterému se v noci vloupala s pistolí.
Film existuje ve dvou různých verzích, které se od sebe liší zakončením celého příběhu. V prvním případě je Daryl Hannahová soudem uznána zcela nevinnou a osvobozena úplně, ve druhém případě ji soud uzná vinnou pouze z jedné vraždy. V českých televizích a posléze i na DVD byl film uváděn v happyendovém stylu v první šťastnější verzi.
Orlové práva, anglicky Legal Eagles, je americká romanticko-kriminální filmová komedie z roku 1986 režiséra Ivana Reitmana s Robertem Redfordem a Debrou Wingerovou v hlavní roli. Další významnou roli vytvořila Daryl Hannahová.

DABING
V českém znění: Pavel Soukup - Robert Redford (Tom Logan), Taťjana Medvecká - Debra Winger (Laura J. Kelly), Milena Steinmasslová - Daryl Hannah (Chelsea Deardon), Jiří Novotný - Terence Stamp (Victor Taft), Dalimil Klapka - John McMartin (Forrester), Miloš Vávra - Brian Dennehy (Cavanaugh), Soběslav Sejk - Steven Hill (Bower), Michal Pavlata - David Clennon (Blanchard), Julie Žáková - Jennifer Dundas (Jennifer Logan), Josef Velda - Roscoe Lee Browne (soudce Dawkins), Jana Drbohlavová - Sara Botsford (Barbara), Petr Pospíchal - Gary Klar (nájemný vrah), Viktor Vrabec - Bruce French (reportér), Jiří Ptáčník - Robert Curtis Brown (Roger), Christian Clemenson (soudní úředník), Eva Miláčková - Lynn Hamilton (Doreen), ? (porotkyně), Jiří Havel - Brian Doyle-Murray (Shaw), John Marion (dražitel), Rudolph Willrich (reportér), Robert Benedetti (vousatý řečník), Miroslava Součková - Kristine Sutherland (2.sekretářka), Stanislav Lehký - Ronald Foster (reportér), Martin Zahálka - Vincent Guastaferro (1.policista), Eva Kubíková - Christine Baranski (Carol Freemanová), Bohumila Dolejšová - Annie Abbott (1.sekretářka), Debra Stricklin (reportérka) + (více rolí), Jan Sedliský - Thomas Barbour (znuděný soudce) + (více rolí), Jiřina Pachlová, Petr Rychlý a další
Dramaturgie: Ladislav Kadlec
Zvuk: Adolf Böhm
Střihová spolupráce: Jiří Šesták
Asistenka režie: Hana Somolová
Výroba: Otakar Svoboda
Překlad, úprava a režie českého znění: Olga Walló
České znění připravila: Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského
Vyrobila: Česká televize, 1993

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1. 2. 1990
Premiéra USA: 20.6.1986 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 31.1.2005 (VHS) Bonton Home Video, 31.1.2005 (DVD) Bontonfilm, Levné knihy
Poprvé na VHS: 31.1.2005
Poprvé na DVD: 6.12.2004 Universal
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 93 200 000
Náklady (Rozpočet) - $ 30 000 000
 
Tvůrci a herci
Ivan Reitman (Režie), Ivan Reitman (Produkce), Elmer Bernstein (Hudba), László Kovács (Kamera), William D. GordeanKomedie, Krimi, Romantický, Pembroke J. HerringKomedie, Sheldon Kahn (Střih), Howard Feuer (Casting), Deborah Lucchesi (Casting), John DeCuir Jr. (Scénografie), Albert Wolsky (Kostýmy), Michael Minkler (Zvuk), Bill Varney (Zvuk),  Carl Fullerton (Masky), Gary Liddiard (Masky), Jim Cash (Scénář), Jack Epps Jr. (Scénář), Robert Redford (Herec), Debra Winger (Herec), Daryl Hannah (Herec), Brian Dennehy (Herec), Terence Stamp (Herec), Steven Hill (Herec), David Clennon (Herec), John McMartin (Herec), Roscoe Lee Browne (Herec), Christine Baranski (Herec), Sara Botsford (Herec), Gary Howard Klar (Herec), Burke Byrnes (Herec), Robert Curtis Brown (Herec), Lou Cutell (Herec), Grant Heslov (Herec), Jay Thomas (Herec), Christian Clemenson (Herec), Brian Doyle-Murray (Herec)
 
1986/116/USA/Komedie, Krimi, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Ke snímku bylo vytvořeno několik alternativních závěrů.
- Film existuje ve dvou různých verzích, které se od sebe liší zakončením celého příběhu. V prvním případě je Chelsea Deardon (Daryl Hannah) soudem uznána zcela nevinnou a osvobozena úplně, ve druhém případě ji soud uzná vinnou pouze z jedné vraždy. V českých televizích a posléze i na DVD byl film uváděn v happyendovém stylu v první šťastnější verzi.
 
Odkazy