Špinavá dohoda / Raw Deal (1986/106/USA/Akční, Thriller, Krimi) 55% -Originál DVD-

13.01.2023 20:14
JEDNOU VĚTOU
„Bývalý agent FBI se vydal na cestu pomsty. Mafie zabila syna jeho přítele...“

OBSAH
Akční hvězda Arnold Schwarzenegger je tentokrát frustrovaným předměstským šerifem Markem Kaminskim, který doufá, že se bude moci vrátit k FBI. Soukromě se pustí po stopách mafiána Luigi Patrovity, který kontroluje organizovaný zločin a černý trh v Chicagu. Oficiální kruhy nejsou schopny proti mafii nic učinit, ale Mark městu pomůže... (Bontonfilm)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Když na vás doma čeká opravdu silně frustrovaná manželka, stává se infiltrace nelítostného mafiánského gangu jednou velkou oázou klidu a odpočinku.. Arnie zapojil stejný počet mimických svalů, jako když byl T-800, princi béčkových záporáků Robertu Davimu půjčil brýle a když spustili Rolling Stones ve štěrkovně svou Satisfaction, stal se v kožené bundičce Terminátorem definitivně (závěrečná desinsekce padoušského hnízda dala vzpomenout na čistku policejní stanice se Sarah Connor). Uprostřed velmi plodného „hereckého“ období přišel i tento poměrně tupý výpadek, ale pan guvernér to ustál se ctí. Je to snadné, když toho po něm zase tolik nechceme.. (Gilmour93) 3*

Když plukovník John Matrix kosil své do ran ochotně padající protivníky, mělo to určitou poetiku (nejen díky zastřihávání růží těžkým arzenálem), nadsázku, neotesanost a lákavou naivitu. Zásobníky zřejmě nikdy nedojdou ani šerifovi Marku Kaminskému, jenže zatímco v Komandu Schwarzenegger vše předešlé korunoval zběsilou popravou početné armádní ochranky a daroval nám tak nesmrtelnou béčkovou klasiku, tady mu síly dochází nepříjemně brzy. Učebnicová ukázka akčního béčka bez tempa a nevyužitým potenciálem věčný rutinér John Irvin nepodpořil téměř žádnou scénou s přidanou hodnotou (že jich v Komandu bylo!!), takže u lepších béčkových zítřků se budu těšit na viděnou!! (castor) 2*

Schwarzeneggerovy akční filmy mám rád, ale tenhle je neskutečně nevýrazný. John Irvin je typ režiséra, kterého bych neangažova,l být Schwarzeneggerem, ani v horečkách, a jeho rutinní režijní styl už pohřbil nejeden slibný projekt. Ani zde se žádný obrat k lepšímu nekonal. Akce je špatně natočená, až chaotické pojetí je zde velmi časté a film ale ani v nejmenším v ničem nepřekvapí. Dá se u něj i usnout. Arnie to svým výkonem silně spasil. A pak natočil mnohem lepší akční pochutiny, než tuhle zapáchající rybu. (kingik) 2*

VELKÁ RECENZE
Oblíbený akční hrdina se tentokrát představuje jako předměstský šerif, vyhozený od FBI. V thrilleru Špinavá dohoda se Arnold Schwarzenegger pokusí dopadnout nebezpečného mafiána. Podaří se mu to?
Blair Shannon, syn agenta FBI Harryho Shannona, je zabit při hlídání klíčového svědka, který má usvědčit nebezpečného mafiánského bosse. Jeho otec s pomstou neotálí a rozhodne se nezákonnou organizaci zničit zevnitř.
Pomoci mu má Mark Kaminski, kterého hraje Arnold Schwarzenegger. Ten byl z FBI před pěti lety kvůli neadekvátně agresivnímu zásahu proti vrahovi přesunut na předměstí. Od té doby čeká frustrovaný muž, kterému doma skřípe vztah s manželkou Amy, na svou šanci na návrat.
Kaminski se pustí po stopách Luigi Patrovity, který kontroluje organizovaný zločin a černý trh v Chicagu. Bude muset předstírat vlastní smrt a pokusit se infiltrovat mezi nebezpečné zločince. Pokud bude úspěšný, může pomýšlet na obnovení své kariéry u FBI.
Celkem přímočarý příběh, který je sice podrobněji těžší sledovat, ale cíl je jasný a zřejmý. Prostě Arnie v roli lidského neohrozitelného supermana se předvádí jako elegán, aby na konci mohl vykosit sám celé doupě zloduchů. Bohužel se ani moc legrace jako v podobně laděném Commandu nekoná.
Raw Deal je americký akční film z roku 1986 režírovaný Johnem Irvinem z příběhu scenáristů Sergia Leoneho Luciana Vincenzoniho a Sergia Donatiho, v němž hrají Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Darren McGavin a Sam Wanamaker.

DABING
1.DABING: VHS (Voice-Over)
V českém znění: Ladislav Županič - Arnold Schwarzenegger (Kaminski), Daniela Bartáková - Blanche Baker (Amy Kaminská), Jiří Zavřel - Sam Wanamaker (Patrovita) + (titulky), Jiří Prager, Jiří Novotný, Jan Pohan a další
Režie: Jan Moravec
Vyrobilo: Filmové studio Barandov Dabing, 1991

2.DABING: (Nova, VHS, DVD, Blu-ray)
V českém znění: Pavel Soukup - Arnold Schwarzenegger (Kaminski), Jan Schánilec - Sam Wanamaker (Patrovita), Václav Knop - Joe Regalbuto (Baxter), Pavel Trávníček - Paul Shenar (Rocca), Miluše Šplechtová - Kathryn Harrold (Monique), Jiří Holý - Darren McGavin (Shannon), Miloš Vávra - Robert Davi (Max), Lucie Svobodová - Blanche Baker (Amy Kaminská), Martin Kolár - Gary Houston (Patrovitův vrah), Hana Kolářová, Roman Hájek - Gary Olsen (Lamanskeho šofér), Radoslav Vaculík, Jiří Kvasnička, Petr Svoboda (titulky), Jiří Knot - Steven Hill (Lamanski), Miroslav Nohýnek - Ed Lauter (Baker), Jiří Havel a další
Překlad: Hana Jiřičková
Zvuk: Martin Václavík
Produkce: Marcela Bártová
Dialogy a režie: Jiří Kvasnička
Připravila: Agentura KVA
Vyrobila: ČNTS Nova, 1996

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 6.6.1986 De Laurentiis Entertainment Group
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.4.1991 (VHS) Lucernafilm Video, 17.5.2005 (DVD) Bontonfilm
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na DVD: 1.5.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 9.8.2017 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 36 500 000
Náklady (Rozpočet) - $ 10 000 000
 
Tvůrci a herci
John Irvin (Režie), Martha De Laurentiis (Produkce), Chris Boardman (Hudba), Tom Bahler (Hudba), Albhy Galuten (Hudba), Randy Kerber (Hudba), Claude Gaudette (Hudba), Alex Thomson (Kamera), Anne V. Coates (Střih), Mary Colquhoun (Casting), Giorgio Postiglione (Scénografie), Clifford Capone (Kostýmy), Jerry Ross (Zvuk), Jeff Goodwin (Masky), Luciano Vincenzoni (Scénář), Norman Wexler (Scénář), Gary DeVore (Scénář), Arnold Schwarzenegger (Herec), Kathryn Harrold (Herec), Darren McGavin (Herec), Sam Wanamaker (Herec), Paul Shenar (Herec), Steven Hill (Herec), Joe Regalbuto (Herec), Robert Davi (Herec), Blanche Baker (Herec), Ed Lauter (Herec), Victor Argo (Herec), Leon Rippy (Herec), Sven-Ole Thorsen (Herec), Peter Kent (Herec), Ralph Foody (Herec), Dimitrius Pulido (Herec), Thomas Rosales Jr. (Herec), Louise Robey (Herec), Dick Durock (Herec), Tony DiBenedetto (Herec), Brooks Gardner (Herec), Gary Houston (Herec), Ted Grossman (Herec), Socorro Santiago (Herec), Dean Smith (Herec), Lorenzo Clemons (Herec), George P. Wilbur (Herec), John Malloy (Herec)
 

1986/106/USA/Akční, Thriller, Krimi

 
Zajímavost k filmu
- Režiséra druhého natáčecího štábu a koordinátora kaskadérů na filmu dělal Glenn Randall Jr., v závěrečných titulcích uvedený pod jménem Glenn Randall.
- Jako kaskadérský double Arnolda Schwarzeneggera na filmu pracoval Peter Kent. V malé roli si zahrál gangstera, kterého Mark Kaminski (Arnold Schwarzenegger) zastřelí v kamenolomu a on potom spadne na popelnice. V závěrečných titulcích je uveden pouze jako kaskadér.
- Mark Kaminsky (Arnold Schwarzenegger) nosí hodinky značky Seiko H558.
- Špinavá dohoda se točila v Illinois, v Chicagu a ve Wilmingtonu v Severní Karolíně v USA.
- Ve filmu Mark Kaminsky (Arnold Schwarzenegger) pronese větu "I'll be right back." Jedná se o narážku na frázi "I'll be back." ze snímku Terminátor (1984).
- I tentokrát se natáčení zúčastnil Arnoldův kamarád a častý spolupracovník Sven-Ole Thorsen. Objevil se jako bodyguard na konci filmu, v závěrečných titulcích je však uveden pouze jako kaskadér.
- Podľa slov Arnolda Schwarzeneggera produkoval Dino De Laurentiis tento film s úmyslom získať peniaze na natáčanie svojho vysneného projektu Total Recall (1990), na filmovanie ktorého práva v tom čase vlastnil. Po veľmi slabých tržbách (16 miliónov amerických dolárov) bol nútený De Laurentis vyhlásiť bankrot a práva na film získalo štúdio Carolco.
- Pôvodne sa mal film volať "Let's Make A Deal" ("Poďme uzavrieť dohodu").
- V jednom rozhovore Schwarzenegger povedal, že toto bol prvý film, v ktorom nosil drahé, moderné šaty. V jeho predošlých filmoch na šatstvo veľa peňazí z rozpočtu nezvýšilo.
- Zbraň, ktorú Kaminsky (Schwarzenegger) používa v záverečnej scéne, je Heckler & Koch HK-94, poloautomatická civilná verzia samopalu MP5.
- Ropná rafinéria, ktorá na začiatku vybuchne, nesie názov "Irvin Oil Processing Company".
 
Odkazy