Společenství vlků / Company of Wolves, The (1098/95/Velká Británie, USA/Horor, Fantasy) 68% -Originál DVD-

13.01.2023 20:07
JEDNOU VĚTOU
„Tak trochu jiný příběh o Červené Karkulce."

OBSAH
Společenství vlků působí povědomě až do okamžiku, kdy si hrdinka obleče červenou kápi, vydá se přes hustý les za babičkou a musí si dávat pozor na vlky. Pak pochyby zmizí a lze si tuto svéráznou variaci na Červenou Karkulku vychutnal se vším všudy. Vztah mladé dívky Rosaleen s její babičkou dalece přesahuje hranice vytyčené pohádkou, stejně jako mluvící vlk není jen místní kuriozitou. Podmanivý film Neila Jordana (Hra na pláč, Snídaně na Plutu) nabízí otevřeně psychoanalytickou hru s jednoduchým pohádkovým příběhem, v níž je všechno podřízeno propracované vizuální stylizaci, netradičnímu vyprávění a především důmyslným dialogům.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Vysloveně nádherná hororová pohádka o červené karkulce. Když jsem film viděl(teda spíše neviděl) poprvé tak jsem to přeskakoval protože jsem se děsně bál když se Stephen Rea mění ve vlkodlaka. Když jsem to viděl dnes tak jsem byl u vytržení a koukal jsem na to téměř bez mrknutí. Jordan dokazuje že dokáže natoči dokonalej vlkodlačí horor. Ta atmosféra vesnice byla výborná a fakt jsem se bál, proměna byla výtečná(druhá nejlepší co jsem viděl, a že jsem jich viděl dost). Herečka v podání karkulky byla k nakousnutí, a ostatní herci ušly. Další věc co dělá filmem výjmečným je hudba, finální scéna kde vlci běží do postele tý holky tak tam ta hudba je výjmečná. K filmu nemám vůbec žádné výhrady. Dokonalost. (Campbell)

Ocenění:
BAFTA
1985 - Kostýmy (nominace)
1985 - Masky (nominace)
1985 - Výprava (nominace)
1985 - Vizuální efekty (nominace)

Tokyo IFF
1985 - Neil Jordan (Velká cena Tokia) (nominace)

VELKÁ RECENZE
-

DABING
V českém znění: Jana Páleníčková - Sarah Patterson (Rosaleen), Petr Štěpánek - David Warner (otec), Eva Klepáčová - Angela Lansbury (babička), Jana Andresíková - Tusse Silberg (matka), Radovan Vaculík, Tereza Chudobová - Kathryn Pogson (mladá nevěsta), Jan Kalous, Jiří Zahajský - Graham Crowden (starý kněz) + (titulky)
Překlad: Daniel Míka
Zvuk: Antonín Kravka, A.K. studio
Produkce: Miloslav Rež, Cinestesia
Režie č. znění: Jiří Ptáček
Vyrobila: ČNTS Nova 1994

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 19.4.1985 Cannon Group
Premiéra Velká Británie: 21.9.1984
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 26.11.2007 Filmhouse
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - $ 2 300 000
 
Tvůrci a herci
Neil Jordan (Režie), Chris Brown (Produkce), Stephen Woolley (Produkce), George Fenton (Hudba), Bryan Loftus (Kamera), Rodney Holland (Střih), Susie Figgis (Casting), Anton Furst (Scénografie), Elizabeth Waller (Kostýmy), David John (Zvuk), Christopher Tucker (Masky), Jane Royle (Masky), Neil Jordan (Scénář), Angela Lansbury (Herec), David Warner (Herec), Stephen Rea (Herec), Sarah Patterson (Herec), Susan Porrett (Herec), Terence Stamp (Herec), Jim Carter (Herec), Georgia Slowe (Herec), Brian Glover (Herec)
 
1098/95/Velká Británie, USA/Horor, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Předlohou pro film je sbírka povídek nazvaná Krvavá komora (poprvé publikována 1979) od spisovatelky Angely Carter.
- Ze sbírky Krvavá komora vybrali tvůrci pro film tři povídky - ("The Company of Wolves", "Wolf-Alice" and "The Werewolf") - které jsou vesměs trochu brutálnější variací na červenou karkulku.
- Autorka knižní předlohy Angela Carter spolupracovala s režisérem Neilem Jordanem na scénáři.
- Celý snímek je kromě úvodní scény natočen ve studiu Shepperton v Anglii.
- Většina vlků, kteří se ve filmu objeví jsou Belgičťí ovčáci s natřenou srstí. Režisér Jordan prohlásil že na to bylo jednak kvůli omezenému rozpočtu a také kvůli bezpečnosti herců.
- Odhadovaný rozpočet filmu byl jen 2 mil. dolarů a velká část padla na dekorace - produkční návrhář (Anton Furst který mimo jiné vytvořil Gotham City pro Burtonova Batmana) si stěžoval, že musel postavit pohádkový les ze dvanácti stromů.
 
Odkazy