Smrt v horách / Jump! (2008/102/Rakousko/Drama) 64% -Originál DVD-

13.01.2023 20:06
JEDNOU VĚTOU
„Předtím, než se Philippe Halsman stal uznávaným fotografem, musí vyvrátit podezření z otcovraždy."

OBSAH
Drama, natočené podle skutečných událostí, vás zavede do roku 1928, kdy mladý Philippe Halsman, který se později stal slavným a světově uznávaným fotografem, odjíždí s rodinou na výlet do rakouských hor. O rodinné pohodě však nelze mluvit, otcovy vztahy se zbytkem rodiny jsou velmi špatné, obzvláště ty s Philippem. Při jedné túře, na niž Philippe vyráží s otcem sám, je otec smrtelně zraněn. Během následného vyšetřování není zmatený Philippe schopen přesně popsat, co se vlastně stalo, a stává se podezřelým z otcovraždy. Ačkoliv obhajoba zpochybní většinu argumentů obžaloby, zdá se, že proces je již předem rozhodnutý. Soudce i porota jsou odhodlaní dostat Philippa do vězení i za cenu ztráty svého svědomí.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jestli čirou náhodou nejsem nesmrtelnej, tak ať mě tedy taky jednou umlčí smrt v horách. Zalehnul bych s krosnou na zádech pod úbočí skal a měl svatej klid od smradlavejch svíček na hřbitovech. Začátek sice vážně vypadá spíš jako rakouská telenovela, Philippův táta jakoby z oka vypadl Schnitzel manovi. Patrick to ovšem po půlhodinovém intru uvedl na pravou míru, a pak už to všechno lícovalo. Nenápadný film o nenápadných lidech s nápadně poutavými osudy. (Pepinec) 4*

Na přehrávači DVD je okénko, kde vidíte, jak ubíhá čas filmové projekce. Nebaví-li mě film, velmi často mi sklouzne zrak do toho okénka, jak dlouho budu ještě třeba "trpět". Jenže u tohoto filmu jsem se poprvé podívala, kdy už běžela 70.minuta ! Tím chci říci, že film je výborný, že mi připomínal něčím "PIANISTU" , ikdyž pochopitelně zpracování nebylo až tak famózní. Příběh je dle skutečné události, která se stala v r.1928 v Innsbrucku v Rakousku. Co byl pro mě největší šok (a co jsem nevěděla), že rakouský Innsbruick byl největší protižidovskou baštou v Evropě. Tedy ne Německo, ale Rakousko ! No a světe div se - v Innsbrucku se narodil Adolf Hitler ! Od mládí byl v této hrůze vychováván - jak to tedy mohlo s mladým klukem dopadnout ? Když nenávist k židovské rase byla vštěpována mladým lidem jako evangelium už ve školách. Ale zpět k filmu : příběh je kriminální, Patrick Swayze je úplně vynikající (litovala jsem, že zemřel). Nebyl to jenom tanečník - uměl i hrát ! Následně se dozvíte, že je to vlastně biografie největšího a nejlepšího fotografa v USA, který fotil ty největší politické a herecké celebrity pro časopis LIFE. Ohromný film - podívejte se - doporučuji ! (Orlau32) 5*

Film podle skutečné události nám ukazuje zrůdnost nacistické ideologie a také bezmoc obyčejného člověka před státní zvůlí. Soudní drama, které je prodchnuto všeobecným nástupem nacismu v Rakousku. Budiž nám mementem před nadcházejícím parlamentními volbami. Protože z historických zkušeností si můžeme být jisti, že zlo - i to zjevné - většina lidí není sto poznat. Jinak jsme ve filmu mohli pozorovat krásné prostředí rakouských hor a velmi dobrý Patrickův herecký výkon coby Halsmanova advokáta. Škoda, že dalších Patrickových hereckých výkonů se již nedočkáme. (zdenny) 4*

VELKÁ RECENZE
Nenávist vůči židovskému obyvatelstvu narůstá. Obyvatelstvo je k této nenávisti podněcováno. Fanaticky se prochází po ulicích s páskami s hákovým křížem na ruce. Prostě potřebovali odsoudit židovského mladíka, aby dokázali, že židé jsou špatní a že můžou za všechno zlo, které se v zemi dělo. Phillippe měl skvělého obhájce, Richarda Pressburgera. Ten se snažil všemi možnými argumenty zbavit Phillippa obvinění z vraždy otce. Ale proti soudci, který už byl předem rozhodnutý neměl žádnou šánci. Riskoval, že bude sám zatčen. Phillippe si ve vězení odseděl čtyři roky.
Pressburger si pro něho vymohl milost. Phillippe ji nechtěl, protože by tím potvrdil, že otce přece jen zabil. Phillipe odcestoval do Ameriky, kde se stal světově uznávaným fotografem. Fotil např. Gretu Garbo, Marilyn Monroe, Marlene Dietrich, Marlona Brando, Grace Kelly, Ginu Lollobrigidu, Salvatora Dalího a mnoho dalších slavných osobností. Obhájce Richard Pressburger za ním nikdy do Ameriky nepřijel. Zatklo ho Gestapo.
V roce 1943 zemřel v koncentračním táboře Auswitz. Patricku Swayzemu role obhájce pěkně sedla. Vypadal velmi dobře, přestože už musel být nemocný.

SKUTEČNOST
Philippe Halsman (Filips Halsmans; 2. května 1906 Riga, Lotyšsko – 25. června 1979 New York) byl americký portrétní fotograf původem z Lotyšska. Více než 30 let spolupracoval na různých projektech s umělcem Salvátorem Dalím, kterému také pomáhal realizovat některé jeho myšlenky fotograficky.
Narodil se v židovské rodině Morducha (Maxe) Halsmana, zubaře a Ity Grintuchové, ředitelky gymnázia v Rize. Později vystudoval elektroinženýrství v Drážďanech.
V září 1928 šel Halsman se svým otcem Morduchem na pěší túru v rakouských Alpách. Během tohoto výletu Morduch zemřel na těžké zranění hlavy. Okolnosti nebyly nikdy zcela objasněny a Halsman byl odsouzen na 4 roky odnětí svobody za otcovraždu. Případ vyvolal anti-židovskou propagandu, získal mezinárodní publicitu, dokonce Albert Einstein a Thomas Mann psal dopisy na podporu Halsmana. Halsman byl propuštěn v roce 1931, pod podmínkou, že opustí Rakousko a nikdy se nevrátí.
Halsman tedy odešel z Rakouska do Francie. Začal přispívat do módních časopisů jako je Vogue a brzy získal pověst jednoho z nejlepších portrétních fotografů ve Francii, který byl známý svými ostrými, temnými obrazy, které vypadaly jako historické snímky. Když byla Francie napadnuta, Halsman uprchl do Marseille a nakonec se mu podařilo získat americké vízum za podpory rodinného přítele Alberta Einsteina (kterého později skvěle fotografoval v roce 1947.
V roce 1947 měl uskutečnit jednu z jeho nejznámějších fotografií – portrétoval truchlivého Alberta Einsteina, který během fotografování líčil své politování nad jeho rolí ve Spojených státech, když pozoroval atomové bomby. Fotografie byla později použita v roce 1966 na americké poštovní známce a v roce 1999 na titulní straně časopisu Time, který Einsteina tituloval jako „Osobnost století.“

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 23.4.2009 (Los Angeles Jewish Film Festival)
Premiéra Německo: 14.2.2007 (European Film Market) (Berlin)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 4.8.2009 Vapet Production
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - EUR 3 500 000
 
Tvůrci a herci
Joshua Sinclair (Režie), Joshua Sinclair (Produkce), Kevin Kaska (Hudba), Gianlorenzo Battaglia (Kamera), David Purviance (Střih), Marvin Paige (Casting), Mike Fowlie (Scénografie), Caterina Czepek (Kostýmy), Michael Hinreiner (Zvuk), Manuel Karakas (Zvuk), Christian Bischoff (Zvuk), Georg Korpas (Masky), Cosmo Kleverson (Masky), Joshua Sinclair (Scénář), Patrick Swayze (Herec), Ben Silverstone (Herec), Martine McCutcheon (Herec), Heinz Hoenig (Herec), Anja Kruse (Herec), Sybil Danning (Herec), Wolfgang Fierek (Herec), Stefanie Powers (Herec), Manuel Rubey (Herec), Alexander Jagsch (Herec), Asli Bayram (Herec), Christian K. Schaeffer (Herec), Claudia Kottal (Herec), Cornelia Albrecht (Herec), Julian Sharp (Herec), Alexander Lhotzky (Herec), Alf Beinell (Herec), Erik Jan Rippmann (Herec), Matthias Lühn (Herec), Axel Herrig (Herec), Kirsten Wendeborn (Herec), Thomas Landl (Herec), Balasz Schallenberg (Herec)
 
2008/102/Rakousko/Drama
 
Zajímavost k filmu
- Ako Phillippova matka vstupuje do kostola, na stene vľavo je možné vidieť moderné svetlo signalizujúce núdzový východ.
- Richard Pressburger za Philippom do New Yorku nikdy nedorazil. V roku 1939 ho zatklo gestapo a bol poslaný do Auschwitzu, kde roku 1943 zomrel.
- V roku 1991 bola Halsmanova hlava, ktorú do tej doby uchovával koroner v Innsbrucku po dobu viac ako 60 rokov, pochovaná spoločne s jeho telom.
- Philippe Halsman zomrel v spánku 15. júna 1979. V dobe jeho smrti vyšlo už na obálkach časopisu LIFE viac ako 100 jeho fotografií, čím sa stal najúspešnejším fotografom všetkých dôb. Slávnym sa stal hlavne svojou sériou fotografií nazvanou "Jump!", pre ktorú mu pózovalo mnoho vtedajších celebrít, mimo iných Marilyn Monroe, Marlene Dietrich, Albert Einstein, Salvador Dalí a mnoho ďaľších.
- Udalosti filmu sú založené na súdnych zápisoch, ktoré boli zapečatené viac ako 75 rokov a pre potreby tvorcov filmu boli výnimočne odtajnené na zvláštne povolenie rakúskej vlády.
- Súdny proces s Philippom Halsmanom je mnohými ľuďmi považovaný za vôbec prvý proces národno socialistického hnutia s Židom.
 
Odkazy