Skrytý / Skjult (2009/96/Norsko/Horor) 52% -Originál DVD-

13.01.2023 20:06
JEDNOU VĚTOU
„Před temnotou minulostí není úniku.“

OBSAH
Kai Koss se vrací na místo, kde vyrůstal se svojí krutou a bezcitnou matkou, od které před devatenácti lety utekl. Dnes už je mrtvá a Kai po ní zdědil majetek a dům, který s ní jako malý sdílel. Zde se mu začínají vyjevovat děsivé vzpomínky.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Po letmém nakouknutí do ostatních komentů se nestačím divit, ale asi tuším, proč se to vlastně nelíbí. Oie trochu kopíruje sám sebe, jen si k těm potemnělým smrkovým lesům přibral ještě jeden polorozpadlý dům a nehezké vzpomínky na dětství. Že se vás bude snažit vylekat tam, kde to čekáte, mi nevadilo. Naopak jsem si užil dobré postavy, plasticky napsané i zahrané, byť lehce ovanuté odérem archetypu, a dobře fungující žánrovou práci, která se důsledně vyhýbá krvavým vodotryskům a opět si, podobně jako v režisérově prvotině, užil důslednou práci s atmosférou, která stojí a padá hlavně na tom, zda-li hrdinům fandit chcete, anebo ne. Kai Koss sice není sympaťák (Kristoffer Joner je typický zachmuřený Nor), ale u mě bodoval. A vtipná pointa jako bonus. Nejde o to jaká, ale jak. (Isherwood) 4*

Skjult je pozoruhodný svou urputnou snahou strašit diváka minutu co minutu, od začátku do konce, bez nejmenšího výdechu. A dokud si člověk neuvědomí, s jakou zpatlanou krávovinou má vlastně tu čest, docela se mu to daří. Pal Oie by měl přestat psát a zůstat výhradně u režie, tam odvádí dobrou práci. U Villmarku mi slabší děj nevadil - vystačil si de facto s jedním lesem a neznámým zabijákem (a scénář má na svědomí někdo jiný, Pal stojí za jen za tím prostinkým příběhem), z čehož se dokázalo vykřesat maximum. Ale Skjult, to je úplně jiný případ. V úmyslu nejspíš bylo natočit děsivý horor, kde jedna hrůzná scéna střídá druhou, no naneštěstí scénář působí dojmem nekonzistentního guláše, co v sobě míchá neuvěřitelně mnoho motivů, postavy se chovají způsobem, aby mohly vznikat zajímavé scény, ale nikoli tak aby dění působilo uvěřitelně, natož smysluplně. Za těch 90 minut jsem se teda párkrát leknul, sem tam jsem ocenil velmi dobrou atmosféru, ale film jako celek mě málem umořil. Ukrutného blonďatého hrdinu bych v klidu už teď pasoval na nesympaťáka roku a Skjult na jeden z nejbolestivějších hororových zážitků. Protože nejhorší je, když se plýtvá očividným talentem. (J*A*S*M) 2*

Norský horror o strašidelném domě hluboko v lesích a jednom děsivém tajemství. Režisér Villmarku opět předvedl svůj talent pro vytváření mimořádně děsuplné atmosféry, bohužel jen v první půlce filmu. Ta druhá se zvrtne v jakousi mysteriozní detektivku a to mi příliš nesedlo. Jak měl Skrytý solidně našlápnuto na jeden z nejvýraznějších skandinávských hororů, tak scénář ho ke konci nesmyslně pohřbil. Škoda, ale za ty dvě lekačky a prvních 40 minut poctivé hrůzy mu jsem přesto vděčný. Já ty lesní horory prostě můžu... (Bloody13) 3*

VELKÁ RECENZE
Mohlo to být naprosto perfektní bohužel je to krapet nedotažené ale i tak mě to bavilo prostě jak se sejdou pánové Oie a Joner tak tu máme lesní horor na kterej se dá koukat. Možná natočí spolu i třetí film s názvem Skrytý v temných lesích a jestli jo chci to taky vidět. Každopádně v tomto konkrétním filmu máme maníka který zjistí že umřela jeho maminka. To že s ní neměl nejlepší vztah nám ukáže už to že v márnici zkusmo mamince zlomí prst aby měl jistotu že mamka nezařve a nevzbudí se. Jak se do filmu ponoříte budete se mu divit jen v jednom...Že jí je pro jistotu nezlomil všechny.
V okolí zatím řádí skrytý vrah a všechna vodítka ukazují zrovna na našeho hrdinu Kosse kterému začíná lehce hrabat a mamku vidí všude možně. Jenže kosí to tam opravdu Koss? To je otázka na kterou odpověď dostanete a i na spoustu dalšího jelikož v tomto filmu se pořád něco děje. Když to budete sledovat pozorně dáte si dvě a dvě dohromady vyjdou vám čtyři a zjistíte jak to všechno je a poplácáte se jako já uznale po rameni (byl bych fakt dobrej kriminalista asi si otevřu detektivní kancl) .
Konec tedy někoho absolutně nepřekvapí a někdo bude naopak zírat páč si nedal dvě a dvě dohromady a je mimo. PS : Když zdědíte barák po nenáviděném rodiči vůbec nikam nejezděte a prodejte ho na dálku ušetříte si spoustu trablů.

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 29.1.2010 (After Dark Horrorfest)
Premiéra Norsko: 3.4.2009 Sandrew Metronome Nor.
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 13.4.2010 DVD Edice
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - NK 12 600 000
 
Tvůrci a herci
Pal Oie (Režie), Jan Aksel Angeltvedt (Produkce), Trond Bjerknes (Hudba), Sjur Aarthun (Kamera), Lars Apneseth (Střih), - (Casting), Guri Giaver (Scénografie), Stina Lunde (Kostýmy), Hugo Ekornes (Zvuk), Oyvind Rydland (Zvuk), Dorte Pedersen (Masky), Pal Oie (Scénář), Kristoffer Joner (Herec), Cecilie A. Mosli (Herec), Marko Iversen Kanic (Herec), Anders Danielsen Lie (Herec), Karin Park (Herec), Eivind Sander (Herec), Arthur Berning (Herec), Jon Sigve Skard (Herec), Tom Larsen (Herec)
 
2009/96/Norsko/Horor
 
Zajímavost k filmu
- Natáčelo se v kraji Hordaland na západě Norska.
- Film získal jednu cenu Amanda v kategorii nejlepší produkce.
 
Odkazy