Mělas to vědět (seriál) / The Undoing (Drama / Thriller USA, 2020, 5 h 27 min (Minutáž: 50–60 min)) 78%

13.01.2023 20:05
JEDNOU VĚTOU
„Bezcitná vražda a řetězec strašlivých událostí obrátí naruby idylický život jedné rodině."

OBSAH
Šestidílná minisérie Mělas to vědět od scénáristy Davida E. Kelleyho (Sedmilhářky) a režisérky Susanne Bierové (Noční recepční) pojednává o úspěšné terapeutce Grace Fraserové (Nicole Kidmanová), jejím manželovi Jonathanovi (Hugh Grant) a milovaném synkovi (Noah Jupe), který navštěvuje prestižní soukromou školu v New Yorku. Jejich zdánlivě idylický život se však znenadání obrátí naruby - bezcitná vražda, zmizelý manžel a místo muže, kterého Grace překvapivě tak málo znala, jen řetězec strašlivých událostí. Nechána napospas katastrofě, která před zraky veřejnosti narůstá do netušených rozměrů, a zděšena tím, že se nedokázala řídit vlastními radami, musí Grace pohřbít svůj dosavadní život a začít kvůli sobě i svému dítěti znovu. (HBO Europe)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
„A držte se sakra za ty ruce!“ Kdo ze světa vyprovodil tu atraktivní nánu s pevným poprsím? Nebo snad nepohodlnou milenku? Oscarová zrzka (a skvěle hrající) Nicole Kidman má zase smůlu. Terapeutka z horního Manhattanu musí znovu čelit „útokům“ svého protějšku. Kidman se (už poněkolikáté) ukazuje jako vzdělaná, úspěšná a bohatá žena, kterou její okolí respektuje, ovšem zase musí bojovat s řetězcem nepříjemných událostí. S manželem, uznávaným dětským onkologem Jonathanem, tímhle prominentním světem soukromě pohrdají a vtipkují o něm, zároveň k němu ovšem neoddělitelně patří. Což se nedá říct o hispánské umělkyni, která nedobrovolně zmizí ze scény. Úřadovalo sochařské kladívko. Dosavadní ideální rodinný život se začíná sypat a praskat jak mýdlové bubliny. A za mě z toho nakonec zůstaly jen lehce stereotypní postavy v klasickém formátu honu za odpovědí na otázku, kdo tu zrůdnost spáchal. Dánský klenot Susanne Bier umí vtáhnout do děje, ovšem velmi brzy jsem měl naneštěstí z některých scén pocit, že mohly trvat déle, měly mít jiný náboj, jinou gradaci. Jiné jsou navíc. Asi jsem se namlsal moc a poslední dva díly čekal jiné. Vadily mi i hrdinčiny nejasné a dost protichůdné motivace. A jelikož za tím vším stojí ostřílený David E. Kelley (mimo jiné Ally McBeal či Nemocnice Chicago Hope), vše vyvrcholí v soudní síni, jak to má bývalý právník nejraději. Nikdy jsem právě moc nepobíral americký systém posuzování viny a neviny dvanácti laiky namísto „odborníků“, zároveň riziko jejich manipulovatelnosti argumenty charismatických advokátů i limity s ohledem na odbornost samotného pozadí případu. Postupně nemáme kde brát, dějová vystýlka se holt objevuje v plné nahotě. Herecky je to každopádně moc povedené (nesmím zapomenout na démonického Donalda Sutherlanda), takový Hugh Grant se vymyká svému klasickému repertoáru, v šedesáti mu to náramně sekne a dokonale prodává svůj britský šarm. Dosud skrytý rozměr zločinu nečekejte. Nějaká snaha (snad) o hlubokou socioekonomickou analýzu je rovněž lichá. PS: Narcis by přeci neskočil. (castor) 4*

Takové mám ráda. Bezprostředně po shlédnutí jsem dala plnou palbu, dneska jsem malinko vychladla, protože přeci jen, už jsem viděla i lepší věci, nicméně výborný počin, ve kterém se vedle, poslední dobou excelentního hráče Hugha Granta a tradičně standardně dobré Kidman, blýskla v roli státní žalobkyně Sofie Grabol, která je čelní představitelkou dánského seriálu Forbydelsen (Zločin). Pro mě představuje konkrétně první řada špičkový kriminálně psychologický počin, napsaný a zahraný tak, že se od Dánů spousta nadšených tvůrců krimi má stále hodně co učit, i třináct let po té. Ona existuje i, u nás zjevně známější, americká verze, je taky kvalitní, ale já si na seriál původní sáhnout nenechám. A velice mě těší, že se Sofinka ukázala i v tomto novém počinu, sedlo jí to, a tak se těším, že ji budeme vídat častěji. A taky že se třeba najde další zástup diváků a pustí se do dánského Zločinu, který jim zajisté velmi dobře padne a možná trochu napoví, kde všude brali inspiraci všechny ty Temné případy atd... Mělas to vědět bylo v obdobném duchu, chválím, líbilo, bavilo, Nicol se sice pomalu ale jistě proměnila z šedé zubaté myši s prasečím nosem, přes zplastikovanou rádoby Grace Kelly na cosi, co bych ve tmě potkat nemusela, jinak Vřískot, ale dobrý vkus a odhad na zpracování atraktivní látky, ani herecké umění jí upřít nelze. Fakt šikovná, pracovitá baba. (marhoul) 4*

Příběh sám o sobě působí poněkud fádním dojmem a nemyslím si, že jsem byl sám, kdo měl při sledování pocit, že už něco podobného viděl. Susanne Bier se sice snaží diváka občas zmást a zavést do slepé uličky, nicméně alespoň v mém případě se jí to příliš nedařilo. Pokud bych měl něco vypíchnout, byl by to soudní proces, který dostal prostor v posledních dvou dílech. Ten mě hodně bavil a líbil se mi i lehce překombinovaný zvrat, za který tleskám. Nicméně jinak seriál stojí primárně na hercích a v tomto případě měli tvůrci víc než jen šťastnou ruku. Pro většinu je možná lákadlem Kidmanka a ani já proti ní nic nenamítám, byť mi její postava přišla občas trochu blbá. Každopádně za hlavní hvězdy tu jsou Hugh Grant, který v Gentlemanech restartoval svou kariéru a tady jen potvrdil, že fakt umí a pak je tu samozřejmě dokonalý Donald Sutherland, ze kterého jde respekt a když říká, že je staromódní zm*d, tak mu to fakt věříte. Zapomínat by se nemělo ani na právničku v podání Nomy Dumezweni a mě osobně mrzí malé zapojení Lily Rabe. Není to sice taková pecka, jak prezentují některá média, ale za vidění to rozhodně stojí. 75% (Marholt) 4*

VELKÁ RECENZE
První díl dává divákovi nahlédnout pod pokličku každodenního, elitního životního stylu Graceiny rodiny, který svou vyumělkovaností a zdánlivou idealizací připomene Stepfordské paničky – než ovšem přijde první zvrat a po něm kontrastní pád na dno, které vede do takřka hitchcocovských, fincherovských vod. Vychutnávání rodinné pohody v bytě na manhattanské Upper East Side a connectingu na benefičních akcích střídá atmosféra nedůvěry a vykořenění, ve kterých se produkující autorka Nočního recepčního a Bird Boxu, Susanne Bier, viditelně a oprávněně cítí jistá.
Nejisté jsou si od druhého dílu dál spolu s divákem naopak hlavní postavy, ať už snímané v nakloněném nadhledu z oken výškových budov nebo v případě dialogů v reakčních záběrech z protipohledu, doprovázených častým střihem a změnou perspektivy. Vypiplaný a dynamický vizuál seriálu, mazlící se s manhattanskými panoramaty i intimními detaily na tváře postav, sugestivně buduje paranoidní atmosféru a chybějící ukotvenost hlavních hrdinů, vykolejených ošklivou vraždou jejich společné známé. Současnou optikou je zajímavý i pohled zpět do dob, kdy New York nebyl městem duchů a lidé se v něm masově setkávali bez rozestupů či roušek.
Ústřední trio Nicole Kidman, Hugh Grant a Donald Sutherland hraje jak o život. Důležitou roli v příběhu bohaté terapeutky a jejího manžela onkologa hraje již zmíněný přepych. Scénografii a kulisy bytu na Páté Avenue tak doplňuje zejména vzhled Kidman, které to v seriálu sakra, ale sakra sluší – na vždy dokonalém účesu až po viditelně velmi kvalitní garderobu je vidět výborná práce vizážistů a kostymérů. Herecká poloha, kterou v podstavě terapeutky Grace Kidman ztvárňuje, jí není cizí a lze si ji v podobných rolích vybavit už z minulosti. Její angažmá tedy bylo sázkou na jistotu, která se skvěle vyplatila. Podobně Grant pak beze zbytku prodává svůj britský šarm a místy až poněkud teatrální mimiku v roli, která mu byla viditelně ušitá na míru. Spolu se Sutherlandem oba excelují zejména v emocionálně vyhrocenějších scénách. Příjemně jim zároveň sekunduje nadějný, patnáctiletý Noah Jupe, který se už ukázal třeba v Le Mans 66 a Tichém místě.
Pravdou je, že struktura zápletky a některé z větších zvratů jsou poněkud učebnicové. Povrchově pak působí i načrtnutý sociální komentář, který ukazuje privilegovanost a systémové výhody narcistního a bohatého bílého lékaře v kontrastu s osudem silně sexuální hispánské umělkyně z Harlemu. Ani jedno ovšem není nutně negativum. Mělas to vědět je totiž v prvé řadě klasickou whodunnit krimi. A zejména v době, kdy se divák v současném světě může spolehnout na máloco, taková stará dobrá detektivka s archetypálními momenty může během dlouhých, podzimních, karanténních večerů jedině potěšit. Seriál nabízí celou řadu filmových prostředí prověřených časem i s narativy s nimi spjatými, ať už jde o rvačku ve vězení, útoky senzacechtivých reportérů před soudní síní nebo dramatická odhalení během přelíčení či televizním rozhovoru. Jen místy se objeví stručné scény, které sice evidentně slouží k nastínění vztahů mezi postavami, ale zejména kvůli náhlému střihu a jejich ukončení vyšumí jaksi do ztracena.

OBSAH EPIZOD
1. série (2020)
DÍL 1: The Undoing (The Undoing) - Grace a Jonathan Fraserovi mají úžasný život. Syn Henry hodí na prestižní školu, Grace je vyhledávaná terapeutka a Jonathan uznávaný lékař. Do školního výboru pro blížící se aukci se nově zapojuje Elena Alvesová, která na první pohled mezi newyorskou smetánku příliš nezapadá, a jejíž syn na škole studuje díky stipendiu. Ráno po aukci všechny zasáhne nečekaná vražda a Grace se zoufale snaží najít Jonathana, po kterém se slehla zem.
DÍL 2: The Missing (The Missing) - Jonathan je stále nezvěstný a Grace začíná pomalu ztrácet naději, že její manžel s hrůznou vraždou nemá nic společného. Nepomůže tomu ani policie, protože na povrch vypluje skutečnost, že Elena nebyla pro Jonathana tak cizí, jak se zdálo.
DÍL 3: Do No Harm (Do No Harm) - Grace si sice vyslechne Jonathanovu verzi příběhu, ale není si jistá, zda mu má věřit. Pro dobro jejich syna se však nakonec rozhodne dát mu šanci, aby prokázal svou nevinu. Při návštěvě policejní stanice jí ale detektivové ukáží nepříjemný důkaz, který může všechno obrátit.
DÍL 4: See No Evil (See No Evil) - Haley Fitzgeraldová se na žádost Franka ujímá případu a začíná se připravovat na nelehkou obhajobu. Grace je součástí celé mašinérie a před porotou by měla vypadat zcela bezúhonně, ovšem policie stále přichází na nové a nové stopy.
DÍL 5: Trial by Fury (Trial by Fury) - Jonathanovo vystoupení v televizi jej mělo ukázat jako bezúhonného a slušného člověka. Ovšem Grace nemůže dostat z hlavy jako vyznání lásky k Eleně. V dobré víře, že se jí podaří poodhalit Jonathanovu minulost, se obrací na člena jeho rodiny.
DÍL 6: The Bloody Truth (The Bloody Truth) - Cirkus v soudní síni nabírá na obrátkách a Grace se rozhodne pro jistá opatření, aby ochránila svého syna. A také souhlasí, že bude svědčit ve prospěch Jonathana. Oproti tomu Haley Fitzgeraldová pozve na lavici svědků malého Miguela.

DABING
1.DABING (HBO)
1.série
V českém znění: Lucie Benešová - Nicole Kidman (Grace Fraserová), Jan Šťastný - Hugh Grant (Jonathan Fraser), Petr Pospíchal - Donald Sutherland (Franklin Reinhardt), Mikuláš Převrátil - Noah Jupe (Henry Fraser), Filip Švarc - Edgar Ramírez (Joe Mendoza), Zuzana Říčařová - Lily Rabe (Sylvia Steineitzová), Dalibor Gondík - Michael Devine (Paul O'Rourke), Kristýna Skružná - Matilda De Angelis (Elena Alvesová), Šimon Fikar - Edan Alexander (Miguel Alves), Jiří Krejčí - Ismael Cruz Cordova (Fernando Alves), Vanda Hybnerová - Noma Dumezweni (Haley Fitzgeraldová), Petra Hobzová - Sofie Grabol (Catherine Stamperová), Igor Bareš - Douglas Hodge (Robert Adelman), Berenika Kohoutová - Vedette Lim (Amanda), Lucie Svobodová - Connie Chung (Connie Chung), Rudolf Kubík, Antonie Talacková, Zuzana Mixová, Natálie Topinková, Alžběta Volhejnová, Lucie Kušnírová, Václav Rašilov, Petr Gelnar, Mariana Franclová, Martin Kubačák, David Voráček, Jan Battěk, Martin Velda (titulky)
Překlad: Jana Děžínská
Dialogy: Martin Velda, Eliška Skarkeová, Dagmar Novotná
Zvuk: Martin Václavík
Produkce: Petr Skarke
Režie: Martin Velda
Pro HBO vyrobila Společnost SDI Media - 2020

Ocenění:
AACTA International Awards
2021 - Mělas to vědět - Hugh Grant (Nejlepší herec v seriálu) (nominace)
2021 - Mělas to vědět - Nicole Kidman (Nejlepší herečka v seriálu) (nominace)

Golden Globes
2021 - Mělas to vědět - Nejlepší minisérie nebo TV film (nominace)
2021 - Mělas to vědět - Hugh Grant (Nejlepší herec v minisérii nebo TV filmu) (nominace)
2021 - Mělas to vědět - Nicole Kidman (Nejlepší herečka v minisérii nebo TV filmu) (nominace)
2021 - Mělas to vědět - Donald Sutherland (Nejlepší herec ve vedlejší roli v minisérii nebo TV filmu) (nominace)

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 25.10.2020 Home Box Office
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
Poprvé na VOD: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Susanne Bier (Režie), Deb Dyer (Produkce), Jevgenij Galperin (Hudba), Sacha Galperine (Hudba), Anthony Dod Mantle (Kamera), Ben Lester (Střih), Ellen Chenoweth (Casting), Jina Jay (Casting), Lester Cohen (Scénografie), Keri Lederman (Scénografie), Signe Sejlund (Kostýmy), Ben Barker (Zvuk), Glenn Freemantle (Zvuk), Caitlin Boland (Masky), Michael Marino (Masky), Kay Georgiou (Masky), Robert Lugo (Masky), Nicole Kidman (Herec), Hugh Grant (Herec), Donald Sutherland (Herec), Noah Jupe (Herec), Fala Chen (Herec), Édgar Ramírez (Herec), Lily Rabe (Herec), Ismael Cruz Cordova (Herec), Matilda De Angelis (Herec), Noma Dumezweni (Herec), Naledi Murray (Herec), Michael Devine (Herec), Vedette Lim (Herec), Jeremy Shamos (Herec), Sofie Grabol (Herec), Maria Dizzia (Herec), Alana O'Brien (Herec), Victoria Zalipsky (Herec), Sophia Zalipsky (Herec), Melania Zalipsky (Herec), Edan Alexander (Herec), Tarik Davis (Herec), Janel Moloney (Herec), Tracee Chimo Pallero (Herec), Andrew Keenan-Bolger (Herec), Doris McCarthy (Herec), Annaleigh Ashford (Herec), Lynn Marocola (Herec), Kate Greer (Herec), Conor William Wright (Herec),
 
2020/327/USA/Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Scenárista seriálu David E. Kelley je rovněž autorem seriálu Sedmilhářky (od r. 2107), kde hlavní roli ztvárnila také Nicole Kidman.
- Herec Michael Devine, který hraje detektiva Paula O'Rourkea, byl skutečným detektivem seržantem newyorské policie i v reálném životě.
- Donald Sutherland hraje otce Nicole Kidman již podruhé. Poprvé si spolu zahráli v roce 2003 ve filmu Návrat do Could Mountain.
- Myšlenka, aby Nicole Kidman nazpívala úvodní píseň, cover verzi „Dream a little dream of me“, vzešla od režisérky Susanne Bier.
- Seriál vznikl podle stejnojmenné knihy od Jean Hanff Korelitz.
- V rozhovore pre Harper's Bazaar dostala Matilda De Angelis otázku, ako sa pripravovala na výkon roly postavy, ktorá je úplne nahá a tak zraniteľná. Povedala: "Nie je to prvýkrát, čo som sa ocitla v týchto druhoch scén a situácií. Pred štyrmi rokmi som tvrdo pracovala s trénerom, aby som prekonala tieto hranice, ktoré máme smerom k nahote, čo je niekedy najprirodzenejšia vec na svete. Ale je to niečo, za čo sme sa naučili hanbiť alebo to považujeme za niečo skutočne čudné. Ak však začnete premýšľať o nahote a o svojom tele ako o nástroji na sebavyjadrenie a vyjadrenie emócií, nahota zrazu nie je takým problémom. A je to vlastne oslobodzujúce. Naučila som sa, ako byť ešte viac hrdá, odvážnejšia a  sebavedomejšia, keď som nahá.“
 
Odkazy