Poslání / The Order (Akční / Drama / Thriller USA / Aruba, 2001, 85 min) 43% -Originál DVD-

07.01.2023 01:29
JEDNOU VĚTOU
„Poslali ho na smrtelnou misi...“

OBSAH
Bývalý obchodník s pašovanými uměleckými předměty Rudy cestuje do rozbouřeného Jeruzaléma, aby zachránil svého otce, kurátora muzea, kterého unesli nelítostní fanatici. Po cestě objevuje svatý svitek, který ukrývá nebezpečné tajemství jedné podzemní sekty. Intrikářským policistou je Rudy obviněn z vraždy a s pomocí záhadné krásky se pokouší očistit své jméno a vyhlašuje bitvu jednoho muže, aby znovu získal cenný rukopis ještě před tím, než definitivně vypukne svatá válka a rozpoutá se pravé peklo!

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Belgický gymnasta to pořád zkouší, ale vesměs pořád stejně, i když tady na to jdou tvůrci krapet jinak. Zápletka je postavená odlišně od toho, na co jsme od oblíbeného rváče zvyklí. Přelom osmdesátých a devadesátých nicméně odvál čas, přesto spojení Sheldon Lettich a Jean-Claude van Damme vždycky dávalo v daném žánru a s rozumnou mírou očekávání smysl. V druhé polovině se stále víc objevují slabiny i to, že rutinér Lettich ztrácí dech. A oněch 25 milionů dolarů (pokud rozpočet nelže) není moc vidět. Přesto oceňuju, že to tvůrci pojali docela s nadhledem a samotný Jean-Claude se herecky na jeho možnosti poměrně snaží. (castor) 2*

Van Damme se moc chtěl vrátit na akční vrchol. Spojil se pro tento účel se svým kamarádem Sheldonem Lettichem, se kterým natočil svoje úspěšné filmy, ale tenhle film je jen stín jejich akčních libůstek, které spolu stvořily na prahu devadesátých let. Příběh je natočen až příliš průměrně až slabě, a to na prahu milénia, kdy byl film uveden, už nestačí. Chtělo to přidat, ale to tandem Van Damme - Lettich nedokázal. Film vypadá jako levné béčko, o které zavadí jen skalní fanoušci svalnatého Belgičana. Ten však na svůj návrat čeká už mnoho let a jeho návrat se odkládá na neurčito. S tímhle filmem mnoho rozruchu nenadělal. 20% (kingik) 1*

Vcelku stravitelná video-vandammovka smrdící Indym. Van Damme, opět ve své klasické poloze vysmátého playboye, ještě vypadá k světu a s Lettichem se sympaticky snaží, ale i přes exotické exteriéry a množství honiček (mezi kterými utkví ta, kterou Van Damme absolvuje v převleku za žida), bych za 25 milionů čekal víc. Že se tu Charlton Heston ukazuje všehovšudy na pět minut, aby se jeho jméno mohlo šoupnout na obal mě nepřekvapuje, ale on tu o moc déle nepobude ani Brian Thompson coby hlavní záporák, což naštěstí do značné míry kompenzuje sexy Sofia Milos.  (choze) 2*

VELKÁ RECENZE
Během křížových výprav dorazili v roce 1099 křesťanští vojáci do Jeruzaléma. Vtrhli do města a začali hromadně vraždit obyvatele. Křižák Charles Le Vaillant byl natolik demoralizovaný hrůzami z války, že se rozhodl vytvořit nový náboženský řád, který by v míru spojil příslušníky tří náboženství, které se v oblasti dostávaly do střetu - křesťany, židy a muslimy. Jako jeho vůdce a mesiáš sepsal posvátné texty, rychle získával stoupence, ale křesťanští kněží ho nařkli z kacířství a poštvali proti němu a jeho stoupencům křižáky. Během útoku byla poslední kapitula posvátných textů ztracena kdesi na poušti a řád rozprášen.
Přesto i nyní, v současném Izraeli, pokračují věrní stoupenci Le Vaillantova řádu v praktikování jeho pokojného učení. Jeden z nich, Cyrus Jacob, má na úmysly řádu zcela jiný, značně deformovaný pohled, který hodlá prosadit za každou cenu s cílem rozpoutat náboženskou válku. Rudy Cafmeyer je zloděj a pašerák drahocenných historických artefaktů. Pronikne do dobře zabezpečené budovy, kde se mu sice podaří ukrást Fabergeovo vejce, vyrobené pro ruského cara, ale při odchodu se spustí alarm, a tak mu nezbývá než se ven probojovat. Navzdory svému způsobu obživy není Rudy špatný. Je milující syn, který pro svého otce, profesora Oscara Cafmeyera, udělá cokoli.
Akční superstar Jean-Claude Van Damme je tu opět ve filmu POSLÁNÍ, akčním thrilleru ve vysokém tempu ze Středního východu. Od režiséra filmu Dvojitý zásah a s filmovou legendou Charltonem Hestonem, Benem Grossem a začínající herečkou Sofií Milos je POSLÁNÍ vzrušujícím dobrodružstvím s mimořádnou choreografií bojů na exotických místech a strhující akcí.

DABING
V českém znění: Jiří Pomeje - Jean-Claude Van Damme (Rudy Cafmeyer / Charles Le Vaillant), Ivana Milbachová - Sofia Milos (poručík Dalia Barrová), Miloš Hlavica - Vernon Dobtcheff (profesor Oscar Cafmeyer), Dalimil Klapka - Charlton Heston (profesor Walter Finley), Libor Terš - Ben Cross (Ben Ner), Jaroslav Kaňkovský - Sasson Gabai (Yuri), Jiří Valšuba - Brian Thompson (Cyrus Jacob), Radovan Vaculík - Alon Abutbul (Avram, více rolí), Bohuslav Kalva (titulky), Marek Libert, Otto Rošetzký, Šárka Brázdová
Spolupracovali: Barbora Wildová
Produkce: Miléna Čapková
Překlad: Alena Dětáková
Zvuk: Miloš Sommer, Roman Čapek
Dialogy a režie českého znění: Karolína Průšová

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 12.3.2002 (video premiere)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.2.2003 (VHS) Bonton Home Entertainment
Poprvé na DVD: 15.7.2009 Sport
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - $ 12 000 000
 
Tvůrci a herci
Sheldon Lettich (Režie), Avi Lerner (Produkce), Danny Lerner (Produkce), John Thompson (Produkce), Pino Donaggio (Hudba), David Gurfinkel (Kamera), Alain Jakubowicz (Střih), Donn Aron (Střih), Abra Edelman (Casting), Elisa Goodman (Casting), Laura Sotirova (Casting), Carlos Silva Da Silva (Scénografie), Elsa Zamparelli (Kostýmy), Phillip Seretti (Zvuk), Esther Ben-Noon (Masky), Jean-Claude Van Damme (Scénář), Les Weldon (Scénář), Jean-Claude Van Damme (Herec), Charlton Heston (Herec), Sofia Milos (Herec), Brian Thompson (Herec), Ben Cross (Herec), Sasson Gabai (Herec), Abdel Qissi (Herec), Rositza Chorbadjiska (Herec), Peter Malota (Herec), Vernon Dobtcheff (Herec), David Leitch (Herec), Georgi Kadurin (Herec), Alon Aboutboul (Herec), Jack Widerker (Herec)
 
2001/85/USA/Akční, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Rudy (Jean-Claude Van Damme) se na tržišti popere s jedním z prodejců. Toho hraje Abdel Qissi a jde o jejich třetí filmový souboj po filmech Lví srdce (1990) a Souboj cti (1996). V těch bylo ale jejich setkání finálním bojem, zatímco tady lehce komickou vložkou.
- Rudy Cafmeyer (Jean-Claude Van Damme) nosí hodinky značky Chopard Imperiale Chronograph a Chopard Mille Miglia Chronograph.
- Po snímcích Dvojitý zásah (1991) a Maximální riziko (1996) se jedná o třetí film, ve kterém Van Damme ztvárnil dvojroli.
- Do hlavnej úlohy bol najskôr zvažovaný Steven Seagal.
- Natáčalo sa od septembra do decembra 2000 v Izraeli a Bulharsku.
 
Odkazy