Pustina / Pustina (2016/459/Česko/Drama, Mysteriózní) 89%

07.01.2023 01:28
JEDNOU VĚTOU
„Místo, kde můžeš přijít o všechno."

OBSAH
Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
HBO s každou další českou produkcí zachází do vyšších kvalit. Až mám vždycky pocit, že víš už to snad ani nejde. Pustina totiž skrývá hned plejádu těch nej. Například nejlepší seriálová atmosféra za posledních dvacet let. Oblast kolem Pustiny pokrytá uhelnými doly a lesy kombinuje jak severskou mrazivost, tak českou pustost prošpikovaných Krušných hor. Sice jsem věděl, že Pustina je vymyšlená vesnice, ale vlivem hned několika faktorů jsem stále přemýšlel nad tím, kam bych si ji zařadil. A Liberecké SPZky tomu teda vůbec nepomáhaly. Dalším nej jsou určitě herecké výkony. Kdybych byl spravedlivý, tak bych tu musel vyjmenovat snad všechny obyvatele Pustiny. O stupeň víš byl ale přeci jen Jaroslav Dušek a Zuzana Stivínová, kteří se zhostili pro ně dost netypických postav. No a třetí nej a dost, je určitě originální příběh. Dlouho se mi totiž u seriálu nestalo, abych díl po díle přemýšlel, jak se bude další díl odvíjet. Přemýšlel, mluvil a dumal…Za to všechno si Pustina zaslouží plný počet pětihvězdového seriálového zázraku z Česka. (Malarkey) 5*

Dalo by se tomu vyčítat kdeco, ale tu severočeskou depresi, hrátky s pochmurným vizuálem a rozkrývání charakterů národní povahy v bohem zapomenutém koutu republiky, beru jako devízu, protože až doteď nikdo neměl odvahu natočit to u nás právě takhle. Hulíkova nepopiratelná inspirace u Nica Pizzolatta není na škodu, ta umanutost jedné z hlavních postav, která projde v polovině zásadní změnou, je stejně uvěřitelná, i když má kyvadlo diváckých sympatií jako na orloji. Jediná věc, která mě opravdu mrzí, je že to Zachariáš nezrežíroval celé. Díly od Nellis postrádají tu opravdovou vnitřní tenzi a jsou spíše „jenom“ velmi dobře splněným zadáním, bez ohledu na cokoliv dalšího. PS: Pátý díl, se svým dějovým bezvětřím a pochmurným tichem, je dokonalou ukázkou unikátní režie. (Isherwood) 5*

A pak že se v Česku neumějí točit temné detektivky... tak ponurý, tak syrový a tak autentický pokus se v tomhle žánru objevil tady v místní tvorbě naposledy někdy na konci 60. let v kalašovce Petra Schulhoffa Po stopách krve... Prvků, které tenhle projekt dělají výjimečným, je hned několik - atmosféra zapadlé části republiky, konce světa, příhraničí, Sudet, opravdu vynikající kamera, střih a režie, minimalistická hudba a práce s ruchy, skvělé herecké výkony (vynikající Jaroslav Dušek obsazený konečně mimo svou tradiční hereckou škatulku, skutečně skvělá Zuzana Stivínová, jakož prakticky všichni herecky zúčastnění...), vynikající scénář, sociálně-kritický prvek...Pustina je real. Není tu žádná nadsázka nebo umělecká licence. Všechny ty figury jsou skutečné. A skutečný je i ten svět zobrazovaný v seriálu. Svět odvrácené strany Česka. HBO skutečně umí vygenerovat kvalitu té nejvyšší jakosti. Pustina je česká seriálová událost dekády, první ryze český projekt, který je kvalitativně srovnatelný s tím, co se točí ve světě! Mistrná sonda do života lidí na kraji společnosti. Bezradnost a nefunkčnost systému shrnutá v jedné větě - A co mi jako uděláte?! (Radek99) 5*

VELKÁ RECENZE
HBO prostě umí. A je úplně fuk, jestli se jedná o to klasické, které zaštiťuje pecky typu Hra o trůny nebo Westworld, či jestli mluvíme o její evropské pobočce, pod kterou vznikly minisérie jako Hoříci keř nebo nyní Pustina. Vždycky jde zkrátka o vysoce kvalitní podívanou, a pokud diváci neřeknou vyloženě ne, tak jako v případě předraženého a ve finále jednoduše nevýhodného Vinylu, je to kabelovka, která zvládá své projekty podržet. A jak už jsem řekl, to samé je i případ české novinky, a snad už to nyní můžu říct, také jednoho z nejlepších seriálů roku, skvěle mrazivé Pustiny.
Pokud jste nečetli mé povídání k pilotnímu dílu, jedná se ve zkratce o temné drama, zachycující životy obyčejných lidí v jedné malinkaté vesničce jménem Pustina, která se nachází na severu Čech. Hlavni hrdinkou je starostka, která se usilovně snaží zabránit těžebnímu korporátu, aby chudé vesničany vykoupil a Pustinu kvůli ložiskům uhlí zdemoloval. Tyhle okolnosti poté rámují příběh starostčiny zmizelé dcery Míši, po které začne v Pustině pátrat kriminálka. A jak jsem na začátku doufal, že se z toho třeba vyklube malá obdoba Temného případu, musím teď zpětně kroutit hlavou, protože výsledek je překvapivě ještě mnohem lepší.
Když totiž nebudeme počítat chladný vizuál, který ke zdejší bezvýchodné náladě tak hezky padne, je Pustina ryze českým příběhem. V zásadě pojednává o tom, co se stane s malou komunitou, když každý dostane šanci kopat sám za sebe. V první polovině se tak pátrání jakoby odsune na druhou kolej a tvůrci vás začnou poměrně odvážně mást příběhy často zoufalých nebo jinak ublížených lidí, u nichž díky bezchybným hereckým výkonům (jako třeba debutující Oskar Hes) ten nedostatek jiných možností natvrdo pocítíte, jenom aby vás ve své druhé, už o řád temnější půlce emocionálně vyždímal a nechal zcela zdrcené krutou pointou, která celý příběh výborně uzavře.
Scénář Štěpána Hulíka zkrátka ustál veškerá okolní očekávání a nezlomil se tradičně v půlce, jako tomu u spousty dalších kriminálek často bývá. Nicméně čert vem zápletku, bez pořádných postav by to jednoduše nešlo a Pustina jich nabízí tolik, že je to až s podivem. Ve světě, kde fungují už i dětské postavy, prostě chcete žít. Největší pochvalu si tedy kromě již zmíněného Hese nese (pun not intended) bipolární ďábel Karel Sikora v podání Jaroslava Duška (Lva, dejte mu někdo Lva!), jeho manželka (Zuzana Stivínová), která ustála všechno, co na ní tvůrci hodili a nakonec i přihrávající mládež, jako dcera starostky Sikorové, Eliška Křenková (tahle roztomile křehká slečna by měla mít zakázáno plakat, člověku to láme srdce) nebo Jan Cina, který se začíná rychle dostávat do širšího povědomí a za mě musím říct, že zaslouženě.
Tím ale chvalozpěvy nekončí. Režijně by se chtělo říct standard, jenže ne u nás. U nás je to vysoký nadprůměr, od vedení herců, přes tempo jednotlivých epizod až k práci se skličující atmosférou, Ivan Zachariáš a Alice Nellis se s tím neuvěřitelně precizně poprali a já jsem hrozně rád, že kromě zlomové páté epizody, se podařilo udržet laťku nesmírně vysoko až do samotného finále. To pak kromě nezbytného rozuzlení nabídlo i něco dalšího, něco, co ve mně osobně rezonovalo možná ještě víc, než sledovat krutost někoho, kdo za ni dost pravděpodobně ani nemohl. Mám tím na mysli poslední větu, nebo spíše slovo, které v seriálu zaznělo a kterým jsem si pomohl v podtitulku.
Pokud totiž existuje v tomhle zničujícím příběhu nějaké poselství, pak je to definitivně víra v lepší zítřky. Že i ty nejrozbitější věci se dají opravit. Že vždy budou existovat lidé, kterým na vás bude záležet...
...jo, Pustina vás bude bavit. Možná vás nenadchne tolik, jako třeba mě, její kvality jsou ale nepopiratelné a v rámci žánru u nás už dlouho nevzniklo nic tak povedeného, jako právě tohle.

OBSAH EPIZOD
1.série ()
DÍL 1: Epizoda 1 - První epizoda přivádí diváka do severočeské obce Pustina, v níž vládne v důsledku nedostatku pracovních míst bezútěšná atmosféra. V obci se chystá hlasování o vyhlášení referenda o souhlasu s rozšířením těžby v oblasti a s tím souvisejícím odkupem nemovitostí těžařskou firmou. Mezitím dochází ke dvěma velmi znepokojivým událostem. Z lesní školky, již vede místní starostka Hana Sikorová (Zuzana Stivínová), je odveden osel Frodo, který je následně nalezen utýraný v lese, později beze stopy zmizí Hanina mladší dcera Michaela. Po marném pátrání na vlastní pěst kontaktuje Hana policii, zároveň žádá o pomoc při pátrání obyvatele obce.
DÍL 2: Epizoda 2 - Pátrání dobrovolníků po zmizelé Michaele nepřináší úspěch, do jejího hledání se kromě policie zapojuje přes své psychické problémy i dívčin otec Karel (Jaroslav Dušek), zároveň se rozbíhá pátrání po uprchlém Filipovi (Oskar Hes), chovanci místního výchovného ústavu. Filip nachází útočiště u svého otce v Polsku, vychovatel Adam Vašíček (Štěpán Benoni) se snaží od svého bratra Lukáše (Jan Cina) dozvědět, co má společného s Filipovým útěkem, policie zatím bere v potaz možnost, že by Filip s Michaelou mohli odejít spolu. Filipův polský azyl končí za dramatických okolností, a setkává se tak s vyšetřovatelem Rajnerem (Leoš Noha), který z něj rozhodně nemá radost. Po Filipově návratu do ústavu se z něj Adam snaží dostat informaci o tom, co ho spojuje s Lukášem.
DÍL 3: Epizoda 3 - Hana s Klárou (Eliška Křenková) se stávají terčem vtipálka, který je pomocí textových zpráv informuje o údajném místě pobytu Michaely. Zatímco se Lukáš věnuje pokročilé chemii, Hana odjíždí do výchovného ústavu, aby se pokusila získat od Filipa jakékoli použitelné informace, které by mohly vést k nalezení její dcery. Rajner informuje Hanu o tom, že policie našla zatím jedinou stopu po Michaele v povrchovém dole Turkowo, mezitím ztrácí Lukáš pomalu ale jistě pevnou půdu pod nohama. V hostinci Vašíčkových dochází k incidentu mezi Jitkou (Eva Holubová) a chovanci z ústavu, kteří u ní pracují, vše ukončí příchod Lukáše, jenž si půjčuje od matky potřebnou hotovost, s níž vyrazí na nákup do polských lékáren. Aby se na zpáteční cestě vyhnul policejní uzávěře, oznámí, že disponuje informací o zmizelé dívce a do města přijíždí s policejní eskortou, přesto je nakonec nemile překvapen.
DÍL 4: Epizoda 4 - V důsledku Lukášovy výpovědi se Rajner zaměřuje na výslechy prostitutek, místo očekávaných informací se mu však dostane zcela jiných zjištění. Zatímco si Adam došlápne na Lukáše a rodina Sikorových se potýká s neustálými a nechtěnými návštěvami otce, Filip nešťastnou náhodou uklouzne v koupelně. Hana prožívá den plný nepříjemných překvapení a Klára konfrontuje Lukáše s informacemi, kterých se jí dostalo, když pátrala po sestře. Karel Sikora je zatčen ihned poté, co vystoupil s výzvou v televizním vysílání a těžiště vyšetřování se přesunuje k jeho chatě.
DÍL 5: Epizoda 5 - Karlův výslech sice Rajnerovi nepřinese mnoho užitečných informací, ale jeho průběh je rozhodně zajímavý. Karel se stává nezvladatelným, domluvy nepomáhají a Rajner ho nakonec seznámí s tím, co odkrylo vyšetřování v jeho studni. Poté, co je svědkem nálezu ve studni, otestuje Hana brodivost své dodávky a rozloučí se s intervenčním týmem ještě dříve, než se s ním stihne seznámit. Lukáš pomáhá Haně s výlovem, ta se pak dozví o své dceři nové skutečnosti a Karel naráží na zeď nepochopení a odmítání.
DÍL 6: Epizoda 6 - Úvod šesté epizody je charakterizován dílčími neúspěchy - Rajner se marně snaží určit dobu, kdy nebyl Karel na chatě sám a Haně se nedaří přesvědčit členy zastupitelstva, aby jí schválili výjimku pro pohřeb dcery. O své nevině v případu Michaeliny smrti už není přesvědčen ani sám Karel, takže jediným člověkem, který v jeho nevinu věří, zůstává Hana, která se proto pouští do vlastního pokusu, jak zjistit informace o tom, co se opravdu odehrálo na Karlově chatě. Nezvolí si však ten nejlepší způsob. Poté, co policie odebírá chovancům výchovného ústavu vzorky DNA, se Adam dozvídá, že byl v Michaelině krvi nalezen pervitin, a oznámí matce, čím se Lukáš opravdu živí. V důsledku Karlovy neodbytnosti se neobejde bez incidentu ani Míšin pohřeb, v Pustině probíhá dlouho očekávané referendum a Lukáš se nestačí divit.
DÍL 7: Epizoda 7 - Pustina je po nejnovějších situacích opět na nohou, Karel se v důsledku svého pátrání znovu dostává do problémů, ale situace se překvapivě rychle vyřeší za přispění Tibora Baloga (Janek Gregor). Karlovo pátrání ho zavede do výchovného ústavu, kde zrovna Adam zjišťuje, jak Filipovi narostlo sebevědomí. Karel se při svém pátrání opět dostává na scestí, přesto se dobere nových zjištění, o nichž informuje i Hanu, a mrtvý Frodo se nečekaně stává trumfem v mnohem vyšší hře.
DÍL 8: Epizoda 8 - Díky Frodově intervenci probíhají v budově Obecního úřadu plošné odběry DNA, proti Karlovým předpokladům se nikdo nesnaží testování vyhnout, což je pro něj matoucí. Výsledky testů jsou podivně neprůkazné, Karel však projeví nečekanou intuici, která jeho pátrání přivádí na zcela jinou kolej. Policie přijíždí pro Míšina vraha až jako druhá, Rajner se tak může maximálně pokusit zabránit Karlovi v krevní mstě.

Ocenění:
Český lev
2016 - Pustina - Alice Nellis, Ivan Zachariáš, Pavla Janoušková Kubečková, Steve Matthews, Tereza Polachová, Tomáš Hrubý (Nejlepší televizní seriál)

Ceny české filmové kritiky
2016 - Pustina - Alice Nellis, Ivan Zachariáš, Štěpán Hulík (Cena „Mimo kino“)

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 30.10.2016 HBO Europe (TV)
Premiéra Slovensko: 30.10.2016 HBO Slovakia  (TV)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 8.3.2017 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 8.3.2017 Magic Box
Poprvé na VOD: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Ivan Zachariáš (Režie), Alice Nellis (Režie), Tereza Polachová (Produkce), Antony Root (Produkce), Steve Matthews (Produkce), Tomáš Hrubý (Produkce), Pavla Janoušková Kubečková (Produkce), David Boulter (Hudba), Štěpán Kučera (Kamera), Matěj Cibulka (Kamera), Filip Malásek (Střih), Vladimír Barák (Střih), Milan Býček (Scénografie), Simona Rybáková (Kostýmy), Jakub Čech (Zvuk), Pavel Rejholec (Zvuk), Milan Vlček (Masky), Romana Karlíková (Masky), Markéta Pešková (Masky), Štěpán Hulík (Scénář), Zuzana Stivínová (Herec), Jaroslav Dušek (Herec), Eliška Křenková (Herec), Leoš Noha (Herec), Jan Cina (Herec), Štěpán Benoni (Herec), Eva Holubová (Herec), Miroslav Vladyka (Herec), Maxmilián Mráz (Herec), Ivan Krúpa (Herec), Ctirad Götz (Herec), Oldřich Vlach (Herec), Martin Sitta (Herec), Martin Kubačák (Herec), Petra Špalková (Herec), Petra Špindlerová (Herec), Zdena Hadrbolcová (Herec), Jitka Sedláčková (Herec), Kateřina Pindejová (Herec), Anita Krausová (Herec), Richard Stanke (Herec), Tomáš Dastlík (Herec), Jan Jankovský (Herec), Karel Zima (Herec), Petr Vančura (Herec), Pavel Šimčík (Herec), Roman Skamene (Herec), Markéta Krejčová (Herec), Petra Navrátilová (Herec), Oskar Hes (Herec), Janek Gregor (Herec), Adam Petrlík (Herec), Ján Bavala (Herec), Mario Pech (Herec), Matyáš Svoboda (Herec), Štěpán Matejíčka (Herec), Dominika Byrtusová (Herec), Ivo Bureš (Herec), Andrej Polák (Herec), Eva Prchalová (Herec), Terezie Holá (Herec), Adrian Jastraban (Herec), Jiří Krejčí (Herec), Michaela Doležalová (Herec), Kamila Trnková (Herec), Jan Komínek (Herec), Dušan Čonka (Herec), Halina Paseková (Herec), Kajetán Písařovic (Herec), Karel Davídek (Herec), Sebastian Pála (Herec), Tomáš Brychta (Herec), Magdaléna Gracerová-Chrzová (Herec), Kristina Sitková (Herec), Lilian Sarah Fischerová (Herec), Veronika Malá (Herec), Zuzana Čapková (Herec), Hana Grančičová (Herec), Angelika Morschlová (Herec), Martina Černá (Herec), Leoš Juráček (Herec), Anastasia Chocholatá (Herec), Jan Wágner (Herec), Petra Ondřejková (Herec), Lukáš Typlt (Herec), Josef Vokračka (Herec), Nikola Orozovič (Herec), Štepánka Fingerhutová (Herec), Rostislav Novák st. (Herec), Miroslav Dvořák (Herec), Pavel Rudolf Plasche (Herec), Jana Holcová (Herec), Daniel Možnar (Herec), Hynek Tajovský (Herec), Jan Bílek (Herec), Bohumír Starý (Herec), Petra Johansson (Herec), Rudolf Slivka (Herec), Viera Pavlíková (Herec), Dominik Zakl (Herec), David N. Jahn (Herec), Martin Uhlíř (Herec), Jakub Slach (Herec), Marek Dobeš (Herec), Milan Aulický (Herec), Eliáš Vyskočil (Herec), Lenka Rzepková (Herec), Maria Pavlovová (Herec), Vilma Frantová (Herec)
 
2016/459/ČeskoúDrama, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Úvodní znělka je v každém díle trochu jiná. Některé záběry se přizpůsobují ději v seriálu.
- Policisté chodí ještě ve starých uniformách, které se vyřazovaly v roce 2012.
- Seriálovou hospodu Na radosti byste hledali marně. Dům stojí na návsi obce Vrbice u Rakovníka, která také posloužila jako náves seriálové Pustiny. (rakovnik)
- Jan Cina (Lukáš Vašíček) získal řidičský průkaz jen krátce před natáčením. Ve filmu pak závodil v automobilu.
- Seriál se natáčel mimo jiné v Praze na Proseku, v Mimoňské ulici, na nymburském hřbitově, u Karlových Varů ve vybydlené Vrbici, v Chomutově nebo v zapadlém lomu u Berouna a v Kersku. Natáčelo se také na Kladně, zejména v okolí hutě Poldi Kladno a na Mostecku (uhelná pánev, zámek Jezeří). Jezero, do kterého Hana (Zuzana Stivínová) v páté epizodě vjede autem, se nachází v lomu Kosov na Berounsku. Scéna v 6. epizodě na zimní stadionu byla natáčena ve sportovní hale ve Slaném.
- Natáčelo se v obci Běsno, Buštěhrad, Beroun, Kladno - Dubí.
- Budova výchovného ústavu je ve skutečnosti zámek Jezeří.
- Když si Karel Sýkora (Jaroslav Dušek) veze prostitutku do své chaty, zpívá si v autě píseň "Heřmánkové štěstí" od Jaromíra Nohavici.
- Natáčelo se ve Svrkyni, Spořicích, Vrbicích, Kladně, Praze - Proseku, Terezíně.
- Policie najde balení léku Sudafed. Ten obsahuje pseudoefedrin, z nějž se vyrábí pervitin.
- Dům, který prohledává starostka s manželem, se objevil také ve filmu T.M.A. (2009).
- Natáčelo se na Kladně, zámku Valeč, v dole Komořany.
- Zbraně, kterými jsou ozbrojeni policisté při zatčení Karla Sikory (Jaroslav Dušek), jsou samopaly Heckler & Koch MP5.
- Natáčeno na Kladně, Buštěhradu, Berouně.
- Natáčeno v Rudné, Nymburce, Svrkyni, Běsně - Kryry, dole Komořany.
- Natáčeno v obcích Kryry a Hořovice.
- Natáčeno ve Vrbicích, Běsně, Kladně, Praze, Svrkyni a Spořicích.
 
Odkazy
 

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Miroslav Vladyka, Maxmilián Mráz, Ivan Krúpa, Ctirad Götz, Oldřich Vlach, Martin Sitta, Martin Kubačák, Petra Špalková, Petra Špindlerová, Zdena Hadrbolcová, Jitka Sedláčková, Kateřina Pindejová, Anita Krausová, Richard Stanke, Tomáš Dastlík, Jan Jankovský, Karel Zima, Petr Vančura, Pavel Šimčík, Roman Skamene, Markéta Krejčová, Petra Navrátilová, Oskar Hes, Janek Gregor, Adam Petrlík, Ján Bavala, Mario Pech, Matyáš Svoboda, Štěpán Matejíčka, Dominika Byrtusová, Ivo Bureš, Andrej Polák, Eva Prchalová, Terezie Holá, Adrian Jastraban, Jiří Krejčí, Michaela Doležalová, Kamila Trnková, Jan Komínek, Dušan Čonka, Halina Paseková, Kajetán Písařovic, Karel Davídek, Sebastian Pála, Tomáš Brychta, Magdaléna Gracerová-Chrzová, Kristina Sitková, Lilian Sarah Fischerová, Veronika Malá, Zuzana Čapková, Hana Grančičová, Angelika Morschlová, Martina Černá, Leoš Juráček, Anastasia Chocholatá, Jan Wágner, Petra Ondřejková, Lukáš Typlt, Josef Vokračka, Nikola Orozovič, Štepánka Fingerhutová, Rostislav Novák st., Miroslav Dvořák, Pavel Rudolf Plasche, Jana Holcová, Daniel Možnar, Hynek Tajovský, Jan Bílek, Bohumír Starý, Petra Johansson, Rudolf Slivka, Viera Pavlíková, Dominik Zakl, David N. Jahn, Martin Uhlíř, Jakub Slach, Marek Dobeš, Milan Aulický, Eliáš Vyskočil, Lenka Rzepková, Maria Pavlovová, Vilma Frantová