Presumpce viny / Out of Time (2003/105/USA/Krimi, Drama, Thriller) 67% -Originál DVD-

07.01.2023 01:27
JEDNOU VĚTOU
„Musí myslet jako vrah a jednat jako detektiv.“

OBSAH
Má myslet jako vrah, ale musí jednat jako detektiv. Matt Lee Whitlock je řadu let úspěšným šéfem policie v přístavním městečku Banyan Key na Floridě. Každodenní tvrdou prací se snaží získat trvalý respekt mezi kolegy i obyvateli. A protože má právě před rozvodem se ženou Alexou, tajně si užívá s milenkou, vdanou Ann Merai Harisonovou. Jejich milostné dobrodružství je však brzy nečekaně narušeno zprávou lékaře, že Ann je vážně nemocná a nezbývá jí příliš mnoho dnů dalšího života. Pod dojmem této vážné okolnosti, vždy zásadový Matt udělá několik velkých chyb. O pár dní později pak policie nalezne dům Ann v plamenech. Vše nasvědčuje, že v nich Ann i s manželem nejspíše našli smrt. A také je zřejmé, že nešlo o náhodu. Obyvatelé městečka jsou šokováni dvojnásobnou brutální vraždou, kterou se Matt chystá vyšetřovat. Jeho svět se přitom začne rychle hroutit. Postupně vycházejí na povrch skutečnosti naznačující, že hlavním podezřelým je právě on... Akční kriminální příběh natočil zkušený hollywoodský režisér Carl Franklin. Ten vsadil zejména na přesvědčivost hereckého výkonu Denzela Washingtona, kterému svěřil hlavní roli.(Česká televize)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Příjemně jednoduchý a přímočarý snímek, který není ani na minutku komplikovaný. Denzel Waschington se snad narodil pro role policistů a půvabné Evě Mendes to vedle něj sluší. Velmi tradiční a obyčejně laděný film, který v televizi určitě neurazí a rychle uteče. (Djkoma) 3*

Docela svižná detektivka, kde je hlavní hrdina vždy o krok napřed před svými pomalejšími policejními kolegy (musí být pomalejší, když jim vytáhne fax ze zásuvky, ne?), kteří jsou často za větší blbce, než je nezbytně nutné, a taková klišé jako rvačka na balkoně s následným "visím jen na posledním sváru" to po milionté taky skoro uráží. Denzelova manželka i milenka byly sexbomby, s hraním to už bylo horší, ale člověk nemůže chtít všechno výborné. Někdy stačí, když je to dobré. (kleopatra) 3*

Jeden z mých nejoblíběnějších thrillerů. Denzel zahrál bombově policajta, který je zamilován do dívky, která ho podvede tím, že jakoby zemře a předtím si od něj půjčí peníze ( které má v trezoru za minulý případ ). Jenže tento případ se otevře v nepravou chvíli a Denzel prachy prostě nemá. Do toho zjistí, že byl podveden a jeho tajná láska žije. Musí hrát na všechny strany a vzniká z toho fakt dobrý a zároveň vtipný thriller, vžijete se do filmu a fandíte mu, aby ty všechny podvůdky, kterýma se kryje ( ale vy víte, že on je ten " hodnej" ) prošly a aby to všecno stihnul. (Jamal) 4*

VELKÁ RECENZE
Skutečně překvapení!! Žánrově nevyhraněný (tu kriminální thriller, tam vztahové, psychologické drama) snímek nám představuje šerifa Matta, který si v práci rád přihne a tu a tam obtáhne vdanou bývalou spolužačku. Ta záhy potřebuje k léčbě rakoviny nemalý balík peněz, přičemž city omámený Matt nelení a z policejního sejfu jí půjčí peněžní důkaz. Z klidného fleku v ospalém městečku se však brzy ocitá v solidním průšvihu (s dvěma mrtvými těly), do kterého začnou brzy zapadat další a další otazníky.
V hitchcockovském schématu vystavěný thriller nám tak (po rozvleklé expozici) nabízí rafinovanou zápletku, v lecčems připomínající jiné filmové kousky, nicméně vykalkulovaná hra si drží slušné tempo a když uvěříte, že takhle nějak by to mohlo dopadnout, z výsledku se budete docela tetelit blahem. Matt, motajíc se do vlastních lží, musí být stále o krok napřed, vždy musí mít adekvátní výmluvu, omluvu i ten správný papír do faxu. Prozrazení jej ohrožuje ze všech stran (ještěže sousedka má černocha jako černocha), přičemž sám vede dvojí vyšetřování. Dramaturgický model místy skutečně klouže po divákově (ne)věrohodnosti, takže záleží jen na něm, zda-li na otřepanou hru s kočkou a myší přistoupí.
Jsme ale přece ve filmu. A ten jednoduchými příklepy přece jen dokáže diváka dostat do sedadel. Matt navíc kmitá na několika frontách, bezvýchodnou situaci mu neusnadňuje ani (už skoro) exmanželka Alex (mimořádně krásná a hlavně snesitelná Eva Mendes), která je k případu povolána. Polda na scestí Denzel Washington, ať je jakoukoli hereckou jistotou, už ale nezachrání matné tvůrčí snažení v závěru s vratkou logikou, kdy už toho bylo vážně přespříliš. Každopádně hutná atmosféra (režisér Carl Franklin si s Washingtonem střihnul mysteriózní drama Devil in a Blue Dress) i dějové hrátky leccos vynahradí.. Slušných 70%. (castor)

O FILMU
U zrodu projektu Presumpce viny stál nápad scenáristy Davea Collarda napsat příběh, který by svým laděním odkazoval ke klasickým hollywoodským kriminálním dramatům s tajemstvím, které ho fascinovaly v dětství, a přitom respektoval potřeby současného publika. Autor, který měl dosud zkušenosti jen s televizní tvorbou (na svém kontě má seriál Family Guy), začal budovat příběh kolem postavy poctivého a svědomitého muže, který sám sebe nechtěně vmanipuluje do velmi složité situace. Udělá totiž několik chyb, které sice zpočátku vyhlížejí naprosto nevinně, ve svých důsledcích však nakonec ohrozí nejen jeho postavení a dosavadní klidnou existenci, ale i život.
Čestný chlapík, který dělá špatné věci v přesvědčení, že jedná správně, je podle Collarda hrdinou, kterého diváci lehce přijmou a budou mu od začátku až do konce držet palce.
Tento motiv zaujal hned při prvním čtení scénáře i producenta Neala H. Moritze (S.W.A.T - Jednotka rychlého nasazení, Rychle a zběsile 2, Torque - Ohnivá kola) ze společnosti Monarch Pictures, jehož na příběhu Presumpce viny přitahovala i možnost nabídnout divákům vzrušující zábavu korunovanou v závěru nečekaným odhalením.
Producentovi bylo od začátku jasné, že příběh typu skládačky, nabitý psychologickým i erotickým napětím, bude vyžadovat zkušeného režiséra, který umí pracovat s herci a dobře rozumí danému žánru. Volba padla na Carla Franklina, od roku 2000 manžela Moritzovy kolegyně z Monarch Pictures, Jesse B'Franklinové. Producentka, který je podepsána pod většinou Franklinových filmů (Jeden chybný krok a Ďábel v modrém - oba uvedeny u nás na videu, Jediná správná věc, High Crimes ) i pod jeho šestidílnou televizní minisérii Laurel Avenue a která si během svých začátků u společnosti Island Pictures vybudovala pevnou profesionální pozici díky řadě pozoruhodných nezávislých snímků (mj. Polibek pavoučí ženy Hectora Babenca či Monu Lisu Neila Jordana) si byla jistá, že Collardova látka bude manželovi dokonale vyhovovat.
Carlu Franklinovi se na Presumpci viny od první chvíle líbila možnost znovu se vrátil k žánru, jehož potenciál podle jeho názoru ještě není zdaleka vyčerpán: policista Matt Lee Whitlock je navíc typem hrdiny, který ho vždycky přitahoval: osamělým a pokoušejícím se zvládnout situaci, v níž má jen malou šanci na vítězství.
Dalším logickým krokem bylo hledání hereckých představitelů, kteří by dokázali vdechnout přesvědčivost hlavním postavám pohybujícím se často až na hranici extrémních situací. Carl Franklin se rozhodl roli Matta nabídnout Denzelu Washingtonovi. Dvojnásobného držitele Oscara (za snímky Glory režiséra Edwarda Zwicka a Hurikán v ringu Normana Jewisona) známe např. i z akčního hitu Training Day, thrilleru Sběratel kostí, právnického dramatu podle Johna Grishama Případ Pelikán či ponorkového akčního příběhu Krvavý příliv. Nedávno byl u nás na videu uveden i Washingtonův režijní debut, psychologické drama Příběh Antwone Fishera. Washington, jehož herecká hvězda začala prudce stoupat už na počátku 80. let, přivítal možnost znovu spolupracovat s Carlem Franklinem, protože postavu obojetného Eaysho Rawlinse z jeho divácky i kriticky velmi úspěšného Ďábla v modrém, v němž si zahrál po boku Jennifer Bealsové, považuje za jeden z nejzajímavějších charakterů ve své herecké kariéře. Matt - šéf policie v městečku, které si dosud vystačilo s pouhými čtyřmi ochránci zákona -, pro Washingtona představuje prototyp obyčejného muže, který se naprosto nečekaně ocitne ve víru nečekaných událostí a nedokáže je zvládnout. "Je to postava, která od svého představitele vyžaduje zcela zvláštní přístup," podotýká Washington. "Divák ji musí přijmout za svou a přitom od ní nesmí ztratit kritický odstup."
Klíčovou roli v Mattově životě hrají dvě krásné, vášnivé a energické ženy - odcizená manželka Alex, kterou si ve filmu zahrála Eva Mendesová (s Washingtonem si zahrála už v akčním thrilleru Training Day), a milenka Ann Merai, jejíž part si plně vychutnala jako první větší hereckou příležitost méně známá Sanaa Lathanová.
Producentka Jesse B'Franklinová si byla jistá, že obě tyto talentované herečky vytvoří po Washingtonově boku pozoruhodné, přitažlivé a psychologicky bohaté kreace. Zatímco Alex, která se s Mattem právě rozvádí, představuje pro hrdinu zprvu jen malou oporu, ale nakonec bezvýhradně stojí na jeho straně, Ann Merai se z vášnivé milenky, která se zdá být obětí svého násilnického manžela, mění v agresivní, osudově unikavou svůdnici, která sleduje jen vlastní temné cíle. Milence přitom bez výčitek vmanipuluje do vražedně nebezpečné situace.
Pro Lathanovou se už při čtení scénáře zdála být úskalím značně explicitní milostná scéna mezi její hrdinkou a Mattem. Tu navíc natáčela jako jednu z vůbec prvních společných scén s Washingtonem, kterého do té doby pouze z dálky profesionálně obdivovala. Právě tehdy ovšem poznala, s jak znamenitým a zkušeným týmem spolupracuje. Natáčení Presumpce viny Lathanová zpětně hodnotí jako špičkovou hereckou školu, kde navíc nemusela nic platit, ale naopak dostávala zaplaceno.
Stejně jako Ann Merai, je i Alex Evy Mendesové velmi ambiciozní ženou. Na rozdíl od Mattovy tajné milenky ovšem své ambice neskrývá za ženskou slabost, ale naopak se rozhodne jim dát přednost před neuspokojivým manželským životem. Teprve když se Matt ocitne v podezření a potom i v bezprostředním ohrožení života, musí mladá policistka vyřešit otázku, zda ji k odcizenému manželovi přece jen neváží trvalá a hluboce citová pouta.
Roli manžela Anne Merai si zahrál Dean Cain. Chris je podle něj mužem, který sklouzne na stanu zla, protože byl jako ceněná sportovní hvězda dlouho zvyklý být na výsluní. Konec fotbalové kariéry pro něj znamená předčasný krach jeho životních nadějí. Problémy si vybíjí na svém okolí, především na manželce, a není divu, že se pro ně stává nesnesitelným. V okamžiku, kdy Chris překročí jisté hranice, neexistuje už pro něj zpáteční cesta...
Čtveřice charakterů pohybujících se více či méně viditelně za hranicí zákona, svázaná pouty vášně, nenávisti a temného tajemství, vyžadovala od svých představitelů maximální soustředění. Washington, Mendesová, Cain i Lathanová se shodují na tom, že natáčení bylo navzdory tomu velmi příjemné, především díky Carlu Franklinovi. Ten se totiž díky vlastní letité herecké zkušenosti a jako režisér úzce spolupracující s herci vždy soustřeďuje na budování otevřené, přátelské atmosféry.
Pevně semknutý tvůrčí tým se dokázal vypořádat i s komplikacemi spojenými s tím, že původně plánovaný Středovýchod ze scénáře nakonec při natáčení nahradila Florida, kde musel štáb intenzivně pracovat v klimaticky nejproblémovějších měsících roku - červnu a červenci. S všudypřítomným vedrem neměla problém jen rodačka z Miami Eva Mendesová. Všichni se však nakonec shodli na tom, že režisérovo rozhodnutí natáčet dusný kriminální příběh v létě a na jihu dalo vyprávění tu správnou, jedinečnou atmosféru.
Fiktivní městečko Banyan Key, které poklidně existuje ve stínu nedalekého většího města, nakonec filmaři vytvořili v prostředí Boca Grande a Cortezu nedaleko Miami. Jednou z drobných zajímavostí natáčení Presumpce viny zůstává, že autoři využili stejný hotelový pokoj jako tvůrci romantické komedie Pravá blondýnka (2001).
Profesionální zázemí poskytli Carlu Franklinovi při natáčení Presumpce viny i při dokončovacích pracech zkušení členové štábu: v jeho čele stál osvědčený kameraman nizozemského původu Theo Van De Sande, který už s Franklinem spolupracoval na filmu High Crimes a který má na svém kontě např. upírský horor Blade.

DABING
1.DABING (DVD, ČT, HBO, AMC)
V českém znění: Aleš Jarý - Denzel Washington (Matthias Lee Whitlock), Dita Kaplanová - Eva Mendes (Alex Diaz Whitlocková), Jana Štvrtecká - Sanaa Lathan (Ann Merai Harrisonová), Tomáš Čisárik - Dean Cain (Chris Harrison), Petr Jančařík, Zdeněk Junák, Luboš Ondráček, Aleš Zbořil, Josef Jurásek, Jaroslav Kuneš, Lenka Filipová-Kudelová, Anděla Čisáriková, Kateřina Mendlová, Erika Kubálková a další
Překlad: Iveta Pavlovičová
Dialogy: Jiří Balcárek
Produkce: Eva Stožická
Režie českého znění: Jindřich Stožický
Vyrobilo: Studio Ebbi pro SPI International v roce 2004

2.DABING (Nova)
V českém znění: Bohdan Tůma - Denzel Washington (Matthias Lee Whitlock), Tereza Bebarová - Eva Mendes (Alex Diaz Whitlocková), Barbora Munzarová - Sanaa Lathan (Ann Merai Harrisonová), Zdeněk Mahdal - John Billingsley (Chae), Marek Libert - Dean Cain (Chris Harrison), Jiří Plachý - Terry Loughlin (agent Stark), Libor Hruška, Lucie Kožinová, Ivo Novák, Ladislav Cigánek, Zbyšek Horák, Milada Čechová, Libor Terš, Jaroslav Horák, Aleš Jarý, Bohumila Dolejšová a další
Překlad: Iveta Pavlovičová
Zvuk: Jan Neskusil
Produkce: Martin Kot, Jaromír Šindelář
Dialogy a režie: Jiří Balcárek
Vyrobila: DW agentura s.r.o. pro Cet 21 s.r.o. 2007

3.DABING (TV Barrandov)
V českém znění: Bohdan Tůma - Denzel Washington (Matthias Lee Whitlock), Kateřina Lojdová - Eva Mendes (Alex Diaz Whitlocková), René Slováčková - Sanaa Lathan (Ann Merai Harrisonová), Zbyšek Pantůček - John Billingsley (Chae), Libor Terš - Dean Cain (Chris Harrison), Jiří Plachý - Terry Loughlin (agent Stark), Filip Švarc, Petra Hanžlíková, Otakar Brousek ml., Rozita Erbanová, Jiří Valšuba, Radka Malá, Rudolf Kubík, Radek Hoppe, Dana Černá, Radovan Vaculík, Michal Holán, Jan szymik, Bohuslav Kalva (titulky)
Překlad: Michal Šašma
Zvuk: Daniel Němec
Produkce: Pavla Draxlerová
Dialogy a Režie: Karolína Průšová
Vyrobila: Barrandov Televizní studio a.s. ve společnosti Barrandov studio Dabing v roce 2011

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST    
Premiéra ČR: 3.6.2004
Premiéra USA: 3.10.2003 Metro-Goldwyn-Mayer
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 11.11.2004 SPI Film
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 225 027
Tržby celkem - $ 55 495 563
Návštěvnost v ČR 10 979
Náklady (Rozpočet) - $ 50 000 000
 
Tvůrci a herci
Carl Franklin (Režie), Neal H. Moritz (Produkce),  (Produkce), Stokely Chaffin (Produkce), Jesse Beaton (Produkce), Graeme Revell (Hudba), Theo van de Sande (Kamera), Carole Kravetz Aykanian (Střih), Mali Finn (Casting), Paul Peters (Scénografie), Sharen Davis (Kostýmy), Greg Hedgepath (Zvuk), Gary Gegan (Zvuk), Matthew Iadarola (Zvuk), Elaine L. Offers (Masky), David Collard (Scénář), Denzel Washington (Herec), Dean Cain (Herec), Sanaa Lathan (Herec), Eva Mendes (Herec), John Billingsley (Herec), Antoni Corone (Herec), Alex Carter (Herec), Terry Loughlin (Herec), Tim Ware (Herec), Nora Dunn (Herec), Natalie McNeil (Herec), Peggy Sheffield (Herec), Neil Brown Jr. (Herec), Robert Baker (Herec), James Murtaugh (Herec), Mike Pniewski (Herec), Gustavo Perez (Herec), Ed Amatrudo (Herec)
 
2003/105/USA/Krimi, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Matt Lee Whitlock (Denzel Washington) nosí hodinky značky Casio Marine Gear Dual Time.
- Film vyhrál dvě ze čtyř nominací na Black Reel, a to v kategoriích nejlepší film a nejlepší herečka (Sanaa Lathan).
- Během prvního víkendu (3. – 5. 10. 2003) nasbírala Presumpce viny 16,2 mil. dolarů a celkově si z kin odnesla téměř 41 milionů.
- V lednu 2004 se snímek dostal do americké video distribuce se slušným 10,5 mil. debutem a tržby se během třech měsíců vyšplhaly na sumu 47,5 milionu.
- Slavnostní premiéra se odehrála v září 2003 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu, kde se promítala rozšířená 114-minutová verze. Do kin doputovala Presumpce viny 3. října 2003.
- Film, který běží v televizi v hotelovém pokoji Paula Cabota, je Pravá blondýnka.
- Hotelový úředník se jmenuje Neal Moritz, což je jméno jednoho z producentů filmu.
- Studio MGM předpokládalo, že Presumpce viny bude velkým hitem, ale podobná očekávání se spojovala také s jeho předcházejícími finančními propadáky Hartova válka a Rollerball.
- Hlavní roli měl původně ztvárnit Hugh Jackman, ale natáčení kolidovalo s jeho účinkováním v sequelu k filmu X-Men.
- Denzel Washington a Eva Mendes, která ve snímku ztvárnila manželku hlavního hrdiny, už spolupracovali na filmu Training Day.
- Denzel Washington dostal za roli v Presumpci viny 20 mil. dolarů, což byl nejvyšší honorář v jeho kariéře. Smlouva byla paradoxně podepsaná několik týdnů před tím, než dostal Oscara za roli ve filmu Training Day.
 
Odkazy