Psí vojáci / Dog Soldiers (2002/105/Velká Británie, Lucembursko, USA/Akční, Horor, Thriller) 77% -Originál DVD-

07.01.2023 01:27
JEDNOU VĚTOU
„Četa britských vojáků se vydává na obvyklé vojenské cvičení do odlehlé skotské divočiny."

OBSAH
Krásná zalesněná krajina na skotské vysočině. na ní ale přece jen něco divného. Beze stopy tady mizí lidé. Turisti, zálesáci.......Právě zde začalo probíhat vojenské cvičení. Je tu vysazena průzkumná jednotka seržanta Wellse (Sean Pertwee). Ta na své průzkumné trase lesem objeví opuštěné a zakrvácené stanoviště s vyjímečným vybavením. Najdou zde ošklivě poraněného kapitána Ryana (Liam Cunningham) od zvláštních jednotek. Ryan blábolí podivné věci. Jednotka raději opustí prostor a začne se stahovat. Bruce (Thomas Lockyer), který dělal zadní voj, je mrtvý a těžce zraněn je i seržant Wells. Jednotku napadli zvláštní obrovští vlci nebo něco podobného. V poslední chvíli vojáky zachrání Megan (Emma Cleasby), která tudy projíždí. Ta je vezme do auta a odveze na prázdnou farmu svých přátel. Nezbývá jim nic jiného, než se v jednom z domů opevnit, protože jim vlčí lidé poškodili auto. Dochází jim náboje, tak se snaží vyzbrojit tím, co dům dá. Cooper (Kevin McKidd) a Megan se snaží ošetřit saržanta, což se jim po chvíli podaří. Megan se jim potom snaží vysvětlit, že skutečně bojují proti vysoce inteligentním vlkodlakům, kteří spolupracují jako rodina. Ti na ně vzápětí zaútočí a dobývají se do domu. Vojáci útoku sice odolali, ale vlkodlaci odvlekli Terryho (Leslie Simpson). Munice je čím dál míň a jejich jediná šance je vydržet do východu slunce. Vlkodlaci stále číhají kolem domu. Vojáci na ně zkusí léčku. Spoon (Darren Morfitt) je naláká světlicí na sebe a Joe (Chris Robson) jde zprovoznit auto, které stojí ve stodole. Přijede s ním až k domu, ale jeden z vlkodlaků jej zabije a auto je také poničeno.Cooper se hádá s Ryanem, který se jako zázrakem uzdravil.Ryan jim potom řekne, proč tam vlastně je a také proč tam byli povoláni oni. Chvíli na to se Ryan změní ve vlkodlaka a uteče z domu. Vojáci chystají na vlkodlaky další past. Seržant Wells, jenž se už také uzdravil, zjišťuje, že se i on promění na vlkodlaka. Chce se proto pro své muže obětovat. Cooper mu to nedovolí a sám odveze rozbité auto zpět do stodoly, kde za chvíli exploduje. Není jim to ale nic platné - stodola je prázdná.
Poté se od Megan dozvědí, že i ona je vlkodlak a ti ostatní, které právě teď pustila dovnitř do domu, jsou její rodina. Wells ji zastřelí. Potom nastává urputný boj o přežití. Cooper zabije jednoho vlkodlaka. Také Spoonovi se to málem podaří, ale další vlkodlaci jej zabijou a sežerou. Seržant Wells s Cooperem se dostanou až do kuchyně. Tam Wells schová Coopera do sklepa a sám čeká v kuchyni. Začíná se měnit. Ví to a cítí to. Pustí tedy plyn a čeká, až vlkodlaci přijdou blíž. Jsou tu. Wells se naposled podívá na fotku své ženy a škrtne.......dům exploduje. Cooper výbuch ve sklepě přežije, ale není sám. Je tu s ním také vlkodlak - Ryan, který jej napadne. Po krátkém boji jej Cooper zabije..............otevře dveře a vychází ven do probouzejícího se rána. Svítá.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Decentní horůrek okořeněný řadou ohodnocení není ale nic zvláštního, nebo jedinečného, jak by na první pohled mohlo vypadat, ale taky nemuselo, protože zdejší hodnocení to jenom potvrzuje. Pro mě je to čistý průměr, čistý nechutný, krvavý průměr. Psí vojáci možná jsou horor, který si postupně brousí atmosféru na diváka, ale co od něj především čekat. Především teda lekací scény, kopy psů, kteří mají krev u držky, kteří by rádi do něčeho zakously, a to se jim také v tomto filmu podaří. Možná je to po příběhové stránce velký nesmysl a hodně nijaký, neočekávaný inovativní průběh, ale furt to účel hororu docela plní. Ale jak už vím, zlá tajuplná atmosféra vyvolávající strach se může konat i jinak, než nechutným kapáním krve všude kde se dá, jen aby divák měl strach viz. třeba Znamení ve zdi. (Malarkey) 3*

Vlkodlaci? Pche! K smíchu! To už jsou drsnější sousedčiny čivavy, když se mi ty mrchy sápou po nohách, kdykoliv je míjím. Britský pokus o akční podívanou s lykantropy prostě nevyšel. Vizuálně velmi chudý, mezi ty německé, či rakouské blbiny na Primě by v pohodě zapadl. Připitomělý dialogy, což sice u béčka není handicap, ale hlavně po většinu času děsná nuda, kterou nevytrhne ani těch pár krvavých scének s vesele holdujícími vlkodlaky. Jediná lekací scéna v úvodu a posledních deset minut jakž takž ujde, zbytek je nuda, nuda, nuda......... (Lima) 2*

Vší tou laciností (pár efektních záběrů se najde, ale obraz vypadá televizně, hudba mi tam zoufale neseděla) a neiritujícím zřetelným fandovstvím (nespočet nápadů a fórků a celková poctivost) mi to bylo dost sympatické - měl jsem pocit jako by se amatérský tvůrce konečně zmohl na levný celovečerák, v rámci možností se vyřádil a stvořil solidní žánrové béčko. A dech mu nedošel ani ve finále, kdy v chajdičce v lese obležené vlkodlaky konečně dojdou náboje a jde se hodně nablízko. Jako horor slabé, survival slušný. (choze) 3*

VELKÁ RECENZE
Potvrzeno!! Současný ostrovní horor válcuje svoji zaoceánskou konkurenci na plné čáře. Žádné pokračování nebo remake průměrné asijské duchařiny, Britové si vystačí s uvědomělým vlkodlačím béčkem. Nehostinná skotská vysočina a jedno vojenské cvičení, které skončí dřív, než se jednotliví soldieři stačí pořádně rozkoukat. Tohle standardní cvičení se totiž rozplyne ve chvíli, kdy šestičlenné komando narazí na jinou jednotku, tedy na to, co z ní zbylo.
Tady se něco nepěkného událo, jenže na vysvětlování nebude čas. Buch. Bác. A už jsme v chalupě na samotě u lesa, do toho sličná studentka biologie a úplněk se blíží. Ambiciózní britští režiséři si jdou vlastní cestou a vypečený vtipálek Neil Marshall dokázal, že patří mezi jejich špičku. Vypelichané příšery asi jeho rozpočet dvakrát nezatížily, ale Marshall se s potřebným nadhledem s látkou úctyhodně vypořádal.
Takhle točit umí dnes jen málokdo a po žravém horůrku Pád do tmy a postapokalyptické krvavé vizi budoucnosti Soudný den se můžeme těšit, co nám naservíruje příště. Intenzivní atmosféra, špína a nefalšovaná brutalita. Nemusíte být zrovna sadisté, abyste si tenhle výlet v lesích užili, ale neujíždíte-li na krvavých momentech, tak jděte raději o dům dál. Divácká slast je dotažena na maximum, a to zejména v závěrečných pasážích (tam se dočkáme i pěstního souboje s vlkodlakem, kuchyňské férovky, bránění záchodu aj.).
Osvěžením rozhodně jest, že tady nebudou umírat žádní naivní teenageři, tentokrát je maso na porážku řádně vycvičené (navíc se vůdčí typ Kevin McKidd tváří dostatečně cool). Řadu kiksů tak rádi odpustíme, hlavně, že to střílí a stále se něco děje. Takže lehký nadprůměr a po Pádu do tmy druhý nejšťavnatější snímek hračičky Marshalla!! (castor)

Ocenění:
The Saturn Awards
2003 - Nejlepší DVD vydání

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Martin Zahálka - Kevin McKidd (Vojín Cooper), Vladimír Kudla - Sean Pertwee (Seržant Harry G. Wells), Marek Liber t - Darren Morfitt ('Spoon' Witherspoon) + (Titulky), Petr Burian - Leslie Simpson (Vojín Terry Milburn), Josef Nedorost - Liam Cunningham (Kapitán Ryan), Tomáš Karger - Chris Robson (Vojín Joe Kirkley), Ivana Malá , Otto Rošetzký - Thomas Lockyer (Desátník Bruce Campbell), Ivana Měřičková - Emma Cleasby (Megan), a další...
Překlad: Ludmila Klabačková
Výroba: Andrea Sotáková
Zvuk: Jiří Peřina
Produkce: Milan Soták
Úprava dialogů a režie: Ivana Měřičková
Vyrobila: Nezávislá televizní společnost Saga TV s.r.o. pro Hollywood Classic ©2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 20.7.2002 (Cinemuerte Film Festival)
Premiéra Velká Británie: 23.10.2020 Vertigo Releasing
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.2.2003 (VHS) HCE
Poprvé na DVD: 24.3.2003 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - L 5 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 2 000 000
 
Tvůrci a herci
Neil Marshall (Režie), David E. Allen (Produkce), Tom TReeve) (Produkce), Christopher Figg (Produkce), Mark Thomas (Hudba), Sam McCurdy (Kamera), Neil Marshall (Střih), Jeremy Zimmermann (Casting), Andrea Clark (Casting), Simon Bowles (Scénografie), Uli Simon (Kostýmy), Paul Conway (Zvuk), Nick Thermes (Zvuk), René Jordan (Masky), Neil Marshall (Scénář), Sean Pertwee (Herec), Kevin McKidd (Herec), Liam Cunningham (Herec), Thomas Lockyer (Herec), Craig Conway (Herec), Darren Morfitt (Herec), Emma Cleasby (Herec), Chris Robson (Herec), Leslie Simpson (Herec), Tina Landini (Herec)
 
2002/105/Velká Británie, Lucembursko, USA/Akční, Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
 
Odkazy