Příliš dokonalá podoba / Dead Ringers (1988/115/USA, Kanada/Drama, Thriller, Horor) 72% -Originál DVD-

07.01.2023 01:27
JEDNOU VĚTOU
„Jeremy Irons a Genevieve Bujoldová v hlavních rolích psychologického thrilleru o jednovaječných bratrech, do jejichž nerozlučného života vstoupí atraktivní herečka."

OBSAH
Psychologický thriller o bratrech Mantlových – identických dvojčatech – natočil proslulý režisér David Cronenberg (Moucha, Crash) podle románu Bari Woodové a Jacka Geaslanda Dvojčata... Elliot a Beverly sdílejí ve svém životě všechno. Od vlastní soukromé gynekologické kliniky světového jména až po ženy, jež většinou nerozeznají, s kterým ze dvou bratrů právě tráví večer. Zdá se, že jejich nerozlučitelnost a dvojjediná jednota je neotřesitelná. Až do dne, kdy se na jejich klinice objeví atraktivní herečka Claire. Elliot má přirozeně za to, že Claire bude jen jedním z dalších společně sdílených „potěšení“. Claire je však jiná a přirozeně introvertnější a plašší Beverly se do ní zamiluje. To, co v životě normálních lidí bývá pozitivní a potěšitelné, se však v životě identických dvojčat stává pohromou. Beverly hledá cestu, jak se odpojit z bratrské „pupeční šňůry“. Vzepřít se přirozenému předurčení však není tak snadné, a tak se Beverlyho zoufalé hledání začne projevovat i na Elliotově životě… Snímek získal rekordních jedenáct kanadských výročních cen Genie a řadu dalších ocenění, mj. Jeremy Irons ve dvojroli bratrů Mantlových Cenu newyorských filmových kritiků a Genevieve Bujoldová v roli Claire a režisér David Cronenberg Ceny losangeleských filmových kritiků. (Česká televize)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nedá se říct, že by to byl horor, vlastně to není ani klasický thriller, spíše romanticko-psychologicko-gynekologické drama, děsivé (na Cronenberga nečekaně) tím, co jenom tušíme, nikoliv tím, co je nám explicitně ukazováno. Je to ve svém sdělení naléhavý příběh jednovaječných dvojčat (k nerozeznání a přitom rozeznatelný Irons), která sice nejsou spojena fyzicky, ale často mají ten pocit. Není to ten typ filmu, v jehož závěru vám všechno docvakne a řeknete si „wow, tak takhle to teda bylo“. Sám jsem zůstal ještě několik dlouhých minut zadumaně sedět, přemýšleje, co tím chtěl mistr říci. Je v tom cosi notně znepokojivého, když si jedno z úchylných dvojčat nechá na zakázku vyrobit sadu chirurgických instrumentů na operování mutantních žen, bez ohledu na fakt, zda-li je později použije či nikoliv. Podobnými náznaky čehosi nepěkného je film prostoupen. Úmyslná nekonkrétnost je velice provokující, dává prostor mnohahodinovým diskuzím a osobně neznám jiného režiséra, který by si něco takového dovolil natočit stejným způsobem. Což nelze, coby důkaz Cronenbegovy osobitosti za každou cenu, než pochválit. 85% (Matty) 4*

Vždycky se o všechno dělili. O lidi, o zkušenosti, o potěšení. Oddělit šlachovitého Jeremy Ironse od jeho šlachovitého bratra Jeremy Ironse nebude úplně snadné. I když se svým chováním vlastně o mnohé postarají sami. Pomalý (a přiznejme si rozvleklý) a znovu bizarní snímek svérázného Davida Cronenberg, který je fanouškem živočišné bezprostřednosti, je co do hloubky a psychologie postav zase trochu jiný, a znovu dává prostor četným diskuzím. K zalíbení jsem měl ale tentokrát daleko, bavili mě jednotlivosti. Ve výsledku další Cronenbergův „divný“ film, kdy mě ovšem tentokrát ona jinakost úplně nebrala. (castor) 3*

Dead Ringers na mě zapůsobil spíš jako velmi silný psychologický thriller. Těch hororových prvků tam (podle mých představ) bylo poměrně málo. Podstatou celého příběhu, který ve mně evokoval trochu Dr. Jekkyla a pana Hyda, je už samotný název. Přes počáteční problémy rozeznat od sebe Elliota a Beverlyho jsem se poměrně brzy zorientovala a pak už jsem jen vnímala heroický výkon Jeremyho Ironse v této dvojroli. Skvěle vystavěný příběh, kde atmosféra houstne s příbývajícími minutami tak, že mně chvílemi mrazilo v zádech. Když jsem sledovala tu obrovskou tragédii dvou osobností, kteří si byli tak podobní a přece tak odlišní, jak zoufale a marně bojují ve finále o svůj život, byl pro mě hodně frustrující zážitek. Tento zajímavý námět s mnoha nevyřčenými myšlenkami stojí rozhodně za zhlédnutí i když připouštím, že pro každého to asi nebude moc stravitelné drama. (emma53) 4*

VELKÁ RECENZE
Že to mají dvojčata v životě dobré? No, jen se podívejte na Cronenbergovu vizi toho, jak si stojí dvojčata, která před sebou mají hodně skvělou kariéru.
David Cronenberg je mistrem lidské psychiky, mistrem temnoty, která se skrývá v každém z nás, ukazuje nám, čeho jsme schopni, když se propadáme hlouběji a hlouběji do svých temných tužeb a potřeb. Jeho „Moucha“ je naprosto geniálním filmem o šíleném vědci, kde samotné sci-fi není tím zásadním. Jeho Mláďata jsou zase ukázkou toho, jakou hmotnou podobu může mít zlo, které se skrývá v ženě. Jak doslova lze vzít pojem „dostaň to zlo ze sebe“. A o čem je „Příliš dokonalá podoba“? Vlastně je to příběh o lásce, jak bratrské, tak i milenecké.
Beverly a Elliot jsou bratři, dvojčata, i když to jméno prvního možná úplně nenapovídá. Již v dětství měli zálibu v podivnostech, rýpali se v lidském těle, i když se jednalo pouze o model. Díky tomu se ale naučili rozpoznávat lidské vnitřnosti, byli schopni pak přejít na lékařskou školu a zde se stát experty v oblasti gynekologie. V krátkých úvodních epizodách se s nimi seznamujeme, pozorujeme jejich růst, až zakotvíme v době, kdy mají již zavedenou ordinaci, jsou experty a v současné době mají i jednu pacientku. Je to herečka, která má specifickou mutaci – její děloha je roztrojená. Postava Claire je důležitá především proto, že ona je hlavním katalyzátorem událostí, ke kterým ve snímku dochází.
Beverly a Elliot jsou bratři, kdy každý je naprosto jiný. Beverly je spíše introvert, génius a specialista, Elliot je zase extrovert, spíše ten, který vystupuje navenek, i když nebude o nic hloupější. Každý je jiný a každý je naprosto výtečně zahraný Jeremym Ironsem, hercem, který by zase měl dostat pořádnou roli, která by mu pasovala. Tohle je pan herec a ne někdo, kdo by se měl profilovat rolemi ve filmech jako „Eragon“ nebo „Růžový panter 2“. „Příliš dokonalá podoba“ je jeho mistrovstvím, stejně jako mistrovstvím Cronenbergovým, který se výtečně vypořádal s tím, že neměl k dispozici skutečná dvojčata, ale jen jednoho herce. Obecně je možné říct, že vizuální a triková stránka jsou pro Cronenberga vždy určující a zvládá je skvěle.
Co determinuje náš život? Podle všeho jsou to lži a nedorozumění. Beverly se propadá do spirály šílenství, která zasahuje toho nejbližšího člověka, jen díky tomu, že zavolá na telefonní číslo a zvedne to nesprávná osoba. Od toho se pak odvíjí všechno zlé, co se postavám stane. Nejsou to velké události, které nás formují, právě naopak. Jsou to drobnosti, které nás ničí, které nám dovolují poznat hloubku naší niternosti, v níž se skrývá temnota, jež je mnohdy nepopsatelná a neočekávaná.
Cronenberg je mistrem temných zákoutí naší mysli, orientuje se v nich jako málokdo a dokazuje nám, jak mistrovsky za ty roky svou oblíbenou látku zvládá. V každém jeho filmu jsme svědky toho, co je v člověku temné, každý film je přesto jiný, nový a jedinečný. Když jsem psal tuhle recenzi, ještě jsem neviděl snímek Nebezpečná metoda, ale jednalo se o jeden z mnou velmi očekávaných snímků.

Ocenění:
Los Angeles Film Critics Association Awards
1988 - David Cronenberg (Nejlepší režisér)
1988 - Genevieve Bujold (Nejlepší herečka ve vedlejší roli)
1988 - Nejlepší film (nominace)

New York Film Critics Circle Awards
1988 - Jeremy Irons (Nejlepší herec)
1988 - Nejlepší film (nominace)

The Saturn Awards
1990 - Nejlepší horor (nominace)
1990 - David Cronenberg, Norman Snider (Nejlepší scénář) (nominace)
1990 - Jeremy Irons (Nejlepší herec) (nominace)
1990 - Howard Shore (Nejlepší hudba) (nominace)
1990 - Denise Cronenberg (Nejlepší kostýmy) (nominace)

DABING
1.DABING
V českém znění: Pavel Šrom - Jeremy Irons (Beverly Mantle), Gustav Bubník - Jeremy Irons (Elliot Mantle), Daniela Bartáková - Genevieve Bujold (Claire Niveau), Zuzana Skalická, Josef Velda, Miroslav Saic (titulky).
Překlad: Evelina Koublová
Zvuk: Antonín Kravka - Barrandov Studio
Produkce: Evelyna Vrbová
Dialogy a režie: Jiří Ptáček
Vyrobila: LS Productions pro Lucernafilm Video 1993

2.DABING
V českém znění: Vladislav Beneš - Jeremy Irons (Beverly Mantle / Elliot Mantle), Helena Friedrichová - Genevieve Bujold (Claire Niveau), Jitka Sedláčková, Libor Terš, Pavel Šrom, Ivo Kubečka, Radim Vašinka, Radka Fidlerová, Hana Ulrichová, Petra Katková, Marie Kalubová, Lumír Olšovský, Jana Homolová, Petr Říčánek, Zdeněk Mahdal (titulky) a další.
Překlad: Lenka Pelcová
Zvuk: Jaroslav Novák
Produkce: Filip Smola, Jana Prášilová
Dialogy a režie: Michal Pavlík
Vyrobila: Firma TS Production pro ČNTS Nova 1996

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 23.9.1988 20th Century Fox
Premiéra Kanada: 8.9.1988 (Toronto International Film Festival)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.5.1993 (VHS) Lucernafilm Video, Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 18.3.2009 Filmhouse
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 14 00 000
Náklady (Rozpočet) - $ 13 000 000
 
Tvůrci a herci
David Cronenberg (Režie), Marc Boyman (Produkce), David Cronenberg (Produkce), Howard Shore (Hudba), Peter Suschitzky (Kamera), Ronald Sanders (Střih), Deirdre Bowen (Casting), Carol Spier (Scénografie), Elinor Rose Galbraith (Scénografie), Denise Cronenberg (Kostýmy), Andy Nelson (Zvuk), Eva Coudouloux (Masky), Shonagh Jabour (Masky), David Cronenberg (Scénář), Norman Snider (Scénář), Jeremy Irons (Herec), Genevieve Bujold (Herec), Heidi von Palleske (Herec), Barbara Gordon (Herec), Shirley Douglas (Herec), Stephen Lack (Herec), Denis Akiyama (Herec), Jill Hennessy (Herec), Dee McCafferty (Herec), Marsha Moreau (Herec), Jane Luk (Herec)
 
1988/115/USA, Kanada/Drama, Thriller, Horor
 
Zajímavost k filmu
- Natáčelo se od 1. února do 12. dubna 1988 v Torontu (Ontario, Kanada).
- Celosvětová premiéra proběhla 8. září 1988 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu.
- Původní pracovní název filmu byl Gemini, v překladu Blíženci nebo Dvojčata, ale to se studiu vůbec nelíbilo. Nakonec bylo zvoleno Dead Ringers, což je hovorový výraz pro osobu, která je někomu nebo něčemu velmi podobná.
- Robert De Niro odmítl hrát dvojčata Mantleových, protože by se prý necítil dobře v roli gynegologa.
- Jeremy Irons během natáčení střídavě přenášel váhu na přední část chodidel nebo paty a to vždy podle toho, jestli hrál Elliotta či Beverleyho.
- Společné scény dvojčat byly provedeny prostřednictvím speciální počítačem řízené filmové/foto techniky Matte. Jednalo se o jedno z jeho prvních využití a spočívá v kombinaci dvou a více obrazových elementů do jednoho výsledného snímku.
- Druhou volbou pro roli Claire Niveau byla Margot Kidder.
- První volbou pro roli dvojčat byl Willam Hurt.
- Film sa mal pôvodne volať Twins (Dvojičky), avšak tento názov od Cronenberga odkúpil režisér Ivan Reitman, aby ho mohol použiť pre svoju komédiu s Arnoldom Schwarzeneggerom a Dannym DeVitom.
- Traduje sa, že keď Jeremy Irons získal Oscara za film Zvrat Šťasteny (1990), akademici mu ho v skutočnosti udelili za jeho výkon v Príliš dokonalej podobe.
- Podľa Premiere.com jeden z 25 najnebezpečnejších filmov histórie.
 
Odkazy