Pobuda / Boudu (2005/104/Francie/Komedie) 59% -Originál DVD-

07.01.2023 01:25
JEDNOU VĚTOU
„O tulákovi, který nečekaně zasáhne do života neúspěšného obchodníka s uměním.“

OBSAH
Možná by se Christian Lespinglet chvíli rozmýšlel, než by skočil pro topícího se muže do plavebního kanálu, poblíže svého bydliště v Aix-en-Provence, když by jen tušil, jaké to bude mít následky. Muž, ze kterého se vyklube místní bezdomovec, tedy pobuda, se samozřejmostí sobě vlastní přijme nejen Christianovo pohostinství, ale považuje za samozřejmost, že se o něj budou Christian a jeho žena starat, než se zotaví. Zadlužený majitel galerie, který bydlí ve vkusně uhlazeném bytě, jen s hrůzou zjišťuje, že se mu v bytě usadilo blonďaté, mohutné monstrum, které hlasité projevy své tělesnosti považuje za přirozené, stejně jako komandování Christiana a jeho ženy Yseult. Ale to není zdaleka všechno. Boudu, ten obtloustlý primitiv, dokáže okouzlit nejen Christianovu manželku, ale dokonce i jeho milenku. Film je remakem komedie Jeana Renoira z roku 1932 v hlavní roli s Michelem Simonem. (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Francouzská komedie ve snaze přiblížit se co největší mase utrěpla šrámy na humoru v podobě menší "richardovské" poetiky a větší vulgárnosti . To filmu sraží absolutní hodnocení, ovšem komických scén bylo ve filmu celkem dost a určitě jsem si u filmu nepřpadal jako nějaký pobuda co traví čas civěním na blbosti . (Enšpígl) 4*

Zadlužený galerista Gérard Jugnot zachrání z řeky sebevraha Gérarda Depardieu a rozhodne se vzít si ho k sobě domů, než se trochu vzpamatuje. Jenže netuší, že zachráněný se začne v bytě chovat jako slon v porcelánu, jeho pobyt se nepříjemně prodlouží a všem kolem sebe obrátí život naruby. A tahle komedie je pěkně otravná, sprostá a zoufale trapná. Nepomáhá ani jindy snesitelný Depardieu, který je tu vyloženě ztvárněn nesympaticky. Je to slabota. (kingik) 1*

Otřesný propadák, u kterého lituji, že jsem si ho vůbec pustil. Od začátku do konce nesmyslná, hloupá a trapná komedie. U Gérarda Depardieu u mě čím dál víc sílí dojem, že kráčí od role k roli, bere každou nabídku, která mu přijde a ani se nerozmýšlí, jestli mu stojí za to (vzhledem k jeho dlouholeté kariéře a pevnému místu ve francouzské kinematografii), kazit si své renomé účastí v tak stupidních filmech jako Pobuda. Totéž by se dalo říci o Géardu Jugnotovi, který si zaslouží ještě větší kritiku, protože Pobudu natočil. (claudel) 2*

VELKÁ RECENZE
Boudu z vody vytažený - toť slavná francouzská divadelní hra mezi jejíž filmová zpracování patří i tohle či tohle. No a teď tu máme další verzi a já mám trochu problém s hlavní postavou (Upozorňuji, že ani jeden z předchozích filmů jsem neviděl). Příběh nezvaného hosta, který devastuje vše okolo (vztahy nebo nábytek), aby zároveň napravil vztahy mezi svými hostiteli jsme už viděli tisíckrát. Ve francouzském provedení to byl naposled skvostný Blbec k večeři, se kterým se srovnání přímo nabízí, nejen kvůli herečce Catherine Frot, která hrála v obou. Zatímco Francois Pignon ničí život pana Brochanta nevědomky a s tím nejlepším úmyslem pomoci druhému, tak Boudyho jednání se dá vysvětlit pouze sobectvím a především nevděčností.
Copak může být kladná postava někdo, kdo se vyspí a posléze žijes mladou dívkou s vědomím, že ona je do něj zamilovaná a když by mělo dojít na svatbu, tak až pak jí teprve řekne, že by s ním byla nešťastná? Kdepak, Boudy je pro mě vychytalý prospěchář a tím, že na závěr přinutí malíře Huberta, aby splnil slib, který dal Boudyho "příteli" Christianovi výsledný dojem o své osobě nevylepší. Navíc při pohledu na Gérarda Depardieu svlečeného do půl těla vás napadne, že bezdomovci hladem netrpí. Oproti tomu galerista Christian je jiný charakter. Vydržet přivandrovalce, který místo vděku za to, že ho někdo zachránil před sebevraždou (úmrtí psa, je opravdový důvod se jít topit) a že má po dlouhé době aspoň dočasnou střechu nad hlavou, udělá vaší manželce dítě a přebere vám vaši milenku je hodno smeknutí klobouku. Navíc, když ho hraje již tradičně vynikající Gérard Jugnot, je to opravdu velmi sympatická postava.
Film má solidní rozjezd, ale když škádlení Boudyho a Isoldy přeroste až do postele, možná se vás zmocní stejné nesympatie k Boudymu jako mě. Je škoda, že z francouských komedií, které se u nás distribuovaly v posledních letech, je to nadprůměr. Vždyť poslední film Francise Vebera byl ignorován, nemluvě o novějších filmech Christiana Claviera, jehož komedie jsou u nás k vidění pouze pokud v nich hraje buď právě Depardieu nebo Jean Reno. No a čekat nový díl kultovní série Les Bronzés je zbytečné, když tu nebyly uvedeny ani dva předchozí. (bloom)

DABING
V českém znění: [obsazeni]Jiří Štěpnička – Gérard Depardieu (Budy), Jiří Prager - Gérard Jugnot (Christian), Dagmar Čárová – Catherine Frot (Isolda), Vlaďka Včelná – Constance Dollé (Coralie), Jaroslav Horák - Bonnafet Tarbouriech (Perez), Aleš Jarý - Hubert Saint-Macary (Bob), Miloš Vávra - Serge Riaboukine (Géronimo), Filip Švarc, Jaroslava Brousková, Zdeněk Maryška, Helena Dytrtová, Bohdan Tůma, Ivo Novák - Mohamed Metina (prodavač v minimarketě), Ludvík Král, Marek Libert - Jean-Paul Rouve (Hubert), Pavel Vondrák, Filip Jančík, Václav Mareš, Tomáš Materna, Zdeněk Mahdal - Dominique Ratonnat (doktor + titulky)
Překlad: Anna Kareninová
Zvuk: Jaroslav Kosán, studio Pro-Time
Dialogy a režie českého znění: Veronika Veselá
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska pro Hollywood Classic Entertainment, 2006

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Francie: 9.3.2005
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 6.2.2006 (DVD)
Poprvé na DVD: 6.2.2006 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 9 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 11 500 000
 
Tvůrci a herci
Gérard Jugnot (Režie), Jean-Pierre Guérin (Produkce), Florian Toutut (Hudba), Gérard Simon (Kamera), Catherine Kelber (Střih), Françoise Menidrey (Casting), Jean-Louis Povéda (Scénografie), Martine Rapin (Kostýmy), Jean Gargonne, Michel Kharat (Zvuk), Turid Follvik (Masky), Philippe Lopes-Curval (Scénář), Gérard Depardieu (Herec), Catherine Frot (Herec), Gérard Jugnot (Herec), Jean-Paul Rouve (Herec), Serge Riaboukine (Herec), Constance Dollé (Herec), Christiane Conil (Herec), Hubert Saint-Macary (Herec), Mohamed Metina (Herec), Luc Palun (Herec), Gérard Dubouche (Herec), Richard Guedj (Herec), Philippe du Janerand (Herec), Frédéric Restagno (Herec), Jean-Pierre Foucault (Herec), Pierre Haudebourg (Herec), Marc Pistolesi (Herec), Dominique Ratonnat (Herec), Paul Fructus (Herec), Agnes Regolo (Herec)
 
2005/104/Francie/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Film se natáčel ve Francii a to v lokalitách Environs d'Aix-en-Provence, Port-de-Bouc, Montagne Sainte-Victoir, La Ciotat, Le Tholonet, Géménos (vše v departementu Bouches-du-Rhône v regionu Provence-Alpes-Côte d'Azur). Dále pak na místech Place Richelme, Le Capitole, Place Victor Hugo, Place des Quatre-Dauphins, Place d'Albertas a Cours Mirabeau (vše ve městě Aix-en-Provence).
 
Odkazy