Dobří holubi se vracejí / Dobří holubi se vracejí (1988/109/Československo/Komedie, Drama) 81% -Originál DVD-

09.08.2023 14:08
JEDNOU VĚTOU
„Příběh o lásce, závislosti, lidské důstojnosti a svobodě.“

OBSAH
Autorskou dvojici – spisovatele a lékaře Ladislava Pecháčka a režiséra Dušana Kleina – znají diváci z jejich společné komedie Jak svět přichází o básníky a z jejích čtyřech volných pokračování. Koncem osmdesátých let se oba autoři setkali i při realizaci příběhu z protialkoholní léčebny. Zde se sešla pestrá společnost – vzdělanec a topič Lexa, neúspěšný malíř Ament, profesor dějepisu Zlámal, farář Dorenda, číšník Čtvrtečka a herec Šmok. Ti všichni zápolí s démonem alkoholu, v separaci prožívají své malé radosti i trápení. Nesnášejí despotického vrchního ošetřovatele Masáka a jeho „experimentální“ léčebné metody. Jediný Lexa, rváč a bojovník za práva nejen svá, ale i ostatních, se mu dokáže postavit… Režisér Dušan Klein o filmu řekl: „Z hrdiny v závěru hovoří vnitřní hlas, touha žít, nepoddat se ničemu, nezůstat v zajetí, nebýt manipulovaný alkoholem ani lidmi. Člověk by sám měl přijít na to, jak žít.“ Předností filmu jsou vtipné dialogy a vynikající herecké výkony v čele s Rudolfem Hrušínským v roli ošetřovatele Masáka a Milanem Kňažkem jako topičem Lexou. Svou poslední filmovou roli – alkoholika Honzíčka – zde vytvořil Vladimír Menšík. (Česká televize)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Hodně chlastu a pak následné léčení z něj. A martýrium podstoupí v tomhle filmu celá řada známých herců. Jen jsem čekal nějaký větší dopad na mě. Nestalo se, ale pro hvězdné herecké obsazení se film vyplatí vidět. Dušan Klein film nezvládl podle mých představ a drama z léčebny postrádá vypětí a lidskou souhru s divákem, ke které nedošlo. Nesoucítil jsem s nimi, ale neodsuzuji je, pro jejich slabou vůli. Nevím, co na tom chlastu měli, ale obávám se, že kdyby mně to řekli, tak začnu chlastat taky. 40% (kingik) 2*

Na české (československé) poměry neskutečně dobře zrežírovaná záležitost. Až se mi nechce věřit, že ten samý člověk diriguje blitkoidní Ulici. Důraz na sugestivní podání odvykačky, s náběhem do psycha, je sice více než klasický, Klein se ale nebál lehké anarchie s kamerou, takže výkvět české herecké společnosti uvidíte z úhlů, z jakých jste je ještě neměli čest spatřit (a to doslova). Klein si zaslouží pochvalu i za vedení herců - hvězda na hvězdě, ale přesto jedna životná role vedle druhé. Skvělý Kńažko a dobrý scénář Pecháčka, jenž se bohužel příliš drží schémat/klišé/pravidel filmů z prostředí psychiatrických léčeben a vězení. Na druhou stranu, asi to v nich probíhá doopravdy dost podobně... (Cival) 4*

Velmi silná tragikomedie Dušana Kleina o závažném sociopatologickém jevu v naší společnosti, který byl do té doby tak trochu tabu. Komedie o marném boji se závislostí na alkoholu...to samo o sobě chce velký nadhled a odvahu. Nejsmutnější je ale už sám hodně popisný (a spojlerující) metaforický název snímku... Dá se tu dokonce vycítit jistá paralela s Formanovým Přeletem nad kukaččím hnízdem - hlavní hrdinové a jejich boj proti totalitní zvůli je očividný, ale Dušan Klein zůstal bohužel stát někde na polovině cesty... (Radek9í) 4*

VELKÁ RECENZE
Při práci na tragikomedii z protialkoholní léčebny se režisér Dušan Klein dal znovu dohromady se spisovatelem a scenáristou Ladislavem Pecháčkem. S tím zkušeného tvůrce dlouhodobě spojuje nejen série o „básnících“, inspirovaná původně spisovatelovým románem Amatéři, ale i společné adaptace románů Dobří holubi se vracejí a Vážení přátelé, ano (1989). V souladu s literární předlohou jde ve snímku z roku 1988 o navenek úsměvné vyprávění o pacientech protialkoholní léčebny, kteří bojující více či méně úspěšně se svou závislostí na alkoholu. V druhém plánu však autoři kladou otázky spojené s vnitřními hodnotami člověka a s tím, že jedinec ne vždycky zvládá vlastní život podle představ svého okolí. Hrdinou vyprávění je topič v Národním divadle Miloš Lexa, kterého pití potupně připraví o práci a jak se mu zdá i o případné sympatie platonicky milované sopranistky Soni. Tvrdý režim panující v léčebně, kam musí Lexa nastoupit, je pro svobodomyslného nováčka očistcem. Vedle abstinence totiž lékaři požadují po pacientech dodržování přísného životního pořádku a schopnost odolat nejrůznějším pokušením. Hrdinova cesta k novému začátku není snadná, najít cestu zpět k sobě mu však nakonec pomůže jeho literární talent… Mezi kvality divácky oblíbeného snímku patří vedle atraktivního tématu a Kleinovy profesionální režie především elitní herecké obsazení. Každá z postav má nenápadně rozehranou svou barvitou a zajímavou minulost, kterou si s sebou přináší i do uniformního prostředí léčebny. V roli Miloše Lexy exceluje Milan Kňažko, který svému hrdinovi dodává přesvědčivou chlapskou umanutost. Party pacientů přesvědčivě ztvárnili Vladimír Menšík, Marián Labuda či Zdeněk Řehoř. V roli primáře se blýskl Josef Somr a kluzkého ošetřovatele Masáka ztvárnil Rudolf Hrušínský.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Topič Miloš Lexa má problém s pitím. Alkohol způsobí, že při slavnostním představení Smetanovy Libuše vystoupí teplota v ND v Praze nesnesitelně vysoko.Mezi diváky je i vládní delegace, opilý Lexa je z kotelny odveden policií a zakrátko nastoupí do protialkoholní léčebny. Svědkem potupného zatčení byla jediná osoba na níž mu záleží, sopranistka Soňa Landová, s níž se zná od dětství a léta je jeho platonickou láskou. V léčebně panuje přísný režim. Pacienti dostávají černé a červené body a podle nich mají povoleny vycházky. Nacvičují různé situace, do kterých se venku mohou dostat. Musejí totiž nejen doživotně abstinovat ale především vnést do svých životů řád a získat obranné mechanismy. Primář Dobrotka dobře ví, že hlavní ošetřovatel Masák není spravedlivý a že své dva pomocníky - pacienty Jánošíka a Obuliho - využívá k šikaně. Také ale ví, že svět mimo léčebnu je nelítostný a absolventi léčby musí být na to připraveni. Problémy pacientů, které je přivedly k závislosti, zná z povinně vedených deníků. Masák nabídne Lexovi za peníze kladné červené body, ale ten se mu vysměje. Před jeho mstou i šikanou se dokáže ubránit. Soňa se zde kdysi léčila ze závislosti na lécích a o Vánocích přijede do léčebny zazpívat. Lexu si krásná a dobře situovaná, ale přesto osamělá žena, po jeho vyléčení nastěhuje k sobě. Miloš chce využít svůj talent k napsání knihy, nedokáže však začít, prolomit vnitřní blok. Navštíví spolupacienty, ale všichni znovu pijí. Láska se Soňou se nedaří, brzy zjistí, že jsou z úplně jiných světů. Odejde od ní a nastoupí v léčebně, ne jako recidivující pacient - dobrý holub, který se vrací - ale na kontrolní pobyt. Topí v kotelně a tam o samotě konečně začne psát.
 
Postavy a obsazení
• Milan Kňažko - Miloš Lexa
• Alicja Jachiewicz - Soňa Landová
• Rudolf Hrušínský - hlavní ošetřovatel Masák
• Vladimír Menšík - Honzíček
• Pavel Zedníček - Muclinger
• Jiří Hálek - Čtvrtečka
• Marián Labuda - Dorenda
• Zdeněk Řehoř - Zlámal
• Radan Rusev - Jánošík
• Rudolf Hrušínský ml. - Obuli
• Josef Somr - primář Dobrotka

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.3.1989
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.11.2006 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Dušan Klein (Režie), Jiří Zika (Produkce/Vedoucí výroby), Harry Macourek (Hudba), Josef Vaniš (Kamera), Jiří Brožek (Střih), Karel Lier (Scénografie), Jaroslava Veselá (Kostýmy), Marie Franková (Kostýmy), Karel Jaroš (Zvuk), František Pilný (Masky), Dušan Klein (Scénář), Ladislav Pecháček (Scénář), Milan Kňažko (Herec), Alicja Jachiewicz (Herec), Rudolf Hrušínský (Herec), Miroslav Macháček (Herec), Vladimír Menšík (Herec), Pavel Zedníček (Herec), Jiří Hálek (Herec), Marián Labuda st. (Herec), Zdeněk Řehoř (Herec), Radan Rusev (Herec), Rudolf Hrušínský ml. (Herec), Luděk Kopřiva (Herec), Josef Somr (Herec), Jan Přeučil (Herec), Oldřich Navrátil (Herec), Evelyna Steimarová (Herec), Jan Skopeček (Herec), Petr Čepek (Herec), Zlata Adamovská (Herec), Eva Vejmělková (Herec), Michal Dlouhý (Herec), František Novotný (Herec), Lýdia Blechová (Herec), Jaroslava Brousková (Herec), Ladislav Potměšil (Herec), Zdeněk Matouš (Herec), Vlastimila Vlková (Herec), Jaroslava Kretschmerová (Herec), Jiřina Třebická (Herec), Václav Vydra nejml. (Herec), Miloslav Štibich (Herec), Jiřina Jelenská (Herec), Miloš Vávra (Herec), Emma Černá (Herec), Jaroslav Heyduk (Herec), Tomáš Valík (Herec)
 
1988/109/Československo/Komedie, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Pro natáčení byly posloužity interiéry i exteriéry tehdejší skutečné léčebny v klášteře v Želivi.
- Ve filmu si společně zahráli životní partneři Jaroslava Brousková a Ladislav Potměšil.
- Ve filmu se poprvé na plátně jako komparzistka objevila Aňa Geislerová. První svůj záběr zkazila, když vrazila do pánů Menšíka a Kňažka.
- Postavu Soni Landové, kterou hraje polská herečka Alicja Jachiewicz, nadabovala Zlata Adamovská.
- Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Ladislava Pecháčka z roku 1985.
- Budova záchytné stanice ve filmu je ve skutečnosti Městská knihovna Humpolec.
- Vladimír Menšík nechtěl ve filmu hrát kvůli scéně s peřím, protože byl astmatik. Režisér ho ale nakonec přesvědčil.
- Komparz hráli skuteční pacienti protialkoholní léčebny.
- Miroslav Macháček byl skutečně v psychiatrické léčebně a to v roce 1975.
 
Odkazy