Dobré světlo / Dobré světlo (1985/90/Československo/Drama) 65% -Originál DVD-

09.08.2023 14:01
JEDNOU VĚTOU
„Příběh mladého architekta, který v objektivu našel krásu i odvahu k rozhodnutí.“

OBSAH
Karel Kachyňa se zahleděl na tragikomické osudy architekta - fotografa Viktora, jemuž se rozpadá po dvaceti letech rodinné zázemí, hledá nové životní zakotvení a navíc naráží na pokrytectví maloměstské honorace, když hodlá veřejně představit odvážné ženské akty. Mladičká cikánská dívka, s níž se náhodně setká, v něm probudí touhu po svobodě a nezávislosti. Režisér natočil kritickou výpověď tak říkajíc v dovolených mezích.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Když už si Heřmánek několikrát za svoji hereckou kariéru zopakoval roli svůdníka, tak už mu to tentokrát nežeru. S Kachyněm pokud vím natočil filmy ve kterých vystupoval jako muž, kterému podlehne snad každá žena, ale tady jsem se u toho svádění nudil. Fotograf nakonec skončí v posteli s cikánkou, ale tady už mně to přišlo celkově přestřelené. Holka moc hezká nebyla a nějaké pelešení bylo to jediné co si scénárista určil a režisér ho v tom vytrvale podpořil. Nuda se násobila počtem koitů hlavního playboye. Když uvážím, že vedle obnažených těl a na tu dobu zvýšeného procenta erotiky, mnoho jiného nenabídnul, tak bylo lepší, aby se u tohoto filmu ani moc neplýtvalo světlem. Intimní osvětlení by přece jen v tomto případě bylo vhodnější než pořádné dobré světlo z tehdejší "stowatovky". 40% (kingik) 2*

Hodně profesionální filmařina, která nám má stále po více jak dvaceti letech co říct. Stále aktuální problémy jako pokrytectví, přetvářka, maloměšťáctví, přetrvávají ostatně dodnes. Zajímavá byla i výtvarná stránka filmu, tak trochu se vymykající běžné barrandovské produkci, dobré herecké obsazení, krom fotografa na volné noze Karla Heřmánka mě zaujala-o příjemná mladá debutantka (ne-herečka) Anna Tomsová (cikánka Aranca) a na svou dobu hodně erotických scén a spousta odkrytých předních hereček. "VÝBORNÉ" psychologické drama nebo spíše společensky kritická komedie s jistým morálním etickým apelem! Podobné film : "Kam pánové, kam jdete" (Karlos80) 4*

Maloměšťáctví se nejvíc hodí a taky nejvíc bují v prostředí, které je rovněž malé - v maloměstě. Ve velkoměstě se totiž všechno snadno ztratí a vesnice je pro měšťáka moc malá. Viktor kdysi na studiích architektury snil o smělých stavbách, krásných ženách a uměleckém uznání. Ve středním věku dokonale zná lákavou tvář kompromisu, umí být vstřícný k vlivným a nejednou dal přednost osobnímu přilepšení před zájmem veřejnosti. V osobním životě prožívá typickou krizi středního věku násobenou bolestí bezdětného manželství a excelentně maloměšťáckou povahou partnerky. Z apatie a pochyb ho probudí až nabídka přítele, aby se vrátil k umělecké fotografii, a rozhodne se věnovat aktu. Sehnat modelku je na maloměstě potíž, ale přežít ve zdraví podrážděnou reakci úzkoprsých obyvatel městečka s jejich pojetím morálky, to dá mnohem víc práce a něco to stojí. Pro Kachyňu představuje Dobré světlo vlastně tvůrčí průměr, ale i průměrný Kachyňa umí mnohem víc, než za co stojí práce většiny jeho kolegů. Celkový dojem: 65 %. (gudaulin) 3*

VELKÁ RECENZE
V osmdesátých letech ze spolupráce režiséra Karla Kachyni a herce Karla Heřmánka vzešly dva společensko-kritické snímky: psychologické drama Dobré světlo a tragikomedie Kam, pánové, kam jdete? (1987). (Heřmánek si ovšem zahrál i v režisérově adaptaci knihy Oty Pavla Smrt krásných srnců /1986/.) V Dobrém světle se Kachyňa znovu sešel i se scenáristou Karlem Čabrádkem, s nímž poprvé spolupracoval už na sklonku sedmdesátých let na poetickém dramatu Čekání na déšť. V řadě společných televizních a filmových snímků hraje příběh fotografa bojujícího s maloměstskou omezeností důležitou roli: spojuje totiž aktuální společenské téma s oblíbeným kachyňovským příběhem jedince hledajícího vlastní životní cestu. Protagonista vyprávění, Viktor Průcha, žije život úspěšného muže středních let. S čtyřicátinami však přijde krize středního věku, která Viktora donutí skoncovat s pokrytectvím a kompromisy: s prací městského architekta i s konfliktním soužitím s manželkou Soňou. Nový život chce muž najít prostřednictvím dávného koníčka – fotografování. S mladičkou romskou dívkou Arankou se do Viktorova života vrací žánr uměleckého aktu. Výstava ovšem pobouří hrdinovy maloměstské spoluobčany natolik, že se pokoušejí na svobodomyslného umělce poštvat policii… Vedle konvenční zubařky Soni (Jana Šulcová) a plaché, živočišné Aranky (Anna Tomsová) je další ženou protagonistova života vrstevnice Majka (Ivana Chýlková), která se z dávné kamarádky pokouší změnit v chápavou milenku. Trojice ženských postav tak ztělesňují různé životní cesty, kterými se Viktor Průcha může vydat. Tou jedinou správnou je ovšem cesta, kterou se hrdina vydá na vlastní pěst… V roce 1986 představovalo Dobré světlo zajímavý dodatek k narůstající společenské kritice. Snímek vyniká i na svou dobu odvážnými záběry nahoty, které však dobová cenzura tolerovala díky zastřešujícímu artovému stylu.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Městský architekt Viktor Průcha je znechucený kompromisy, ke kterým ho tlačí přátelé, vlivní lidé na maloměstě i jeho žena Soňa, úspěšná zubařka. Odmítne dát povolení k výstavbě garáží na parcele v centru, kde je plánována školka. K zamyšlení ho přiměje návštěva kamaráda, bohémského malíře Doška, jenž mu připomene jeho dávno nevyužívaný talent k fotografování, zvláště ženských aktů. Oslavu Viktorových čtyřicátých narozenin poznamená jeho opilost a následná hádka se Soňou. Viktor se odstěhuje do svého bývalého ateliéru s úmyslem znovu fotit. Na svých toulkách potká u řeky mladičkou cikánku Aranku a požádá ji o pózování. Dívka je nekonvenční ale plachá. Až zvláštní atmosféra lesa před bouřkou způsobí, že se nechá fotografovat nahá. Výstava Arančiných aktů ve foyeru divadla vyvolá rozruch. Jediní, kdo je otevřeně pochválí, jsou Došek a kamarádka Majka, provdaná za staršího ředitele stavebního podniku. Soňa se postará o likvidaci výstavy a roztržka mezi manžely je definitivní. Majka se stane Viktorovo modelkou k aktům i milenkou. Příslušníci VB prošetřují falešné udání, že je Aranka nezletilá. Sonin otec - advokát - se snaží zetě s dcerou smířit. Majka, původně plánující další život s Viktorem, se nakonec vrací do své „zlaté klece“. Viktor opouští své místo i město. Soňa ho na nádraží vyhledá a nabídne mu, že na něj rok počká.
 
Postavy a obsazení
• Karel Heřmánek - Viktor Průcha
• Anna Tomsová - Aranka (český dabing Taťjána Medvecká)
• Ivana Chýlková - Majka
• Jana Šulcová - Soňa
• Jana Matiášková - Katka
• Ilja Prachař - dr. Tomášek
• Jan Pohan - Karas
• Petr Pelzer - Dušek
• Jan Hartl - Přemek
• Eva Jeníčková - prodavačka
• Ondřej Havelka - Zich

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.1.1986
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.7.1995 (VHS) AB Barrandov Home Video, Bonton Home Video, 3.11.2008 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 13.1.2008 Aha!
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Karel Kachyňa (Režie), Oldřich Mach (Produkce/Vedoucí výroby), Angelo Michajlov (Hudba), Vladimír Smutný (Kamera), Jiří Brožek (Střih), Boris Moravec (Scénografie), Eliška Nová (Kostýmy), Pavel Jelínek (Zvuk), František Čížek (Masky), Vlasta Hájková (Masky), František Klema (Masky), Dagmar Štrinclová (Masky), Karel Čabrádek (Scénář), Karel Kachyňa (Scénář), Karel Heřmánek (Herec), Jana Šulcová (Herec), Ivana Chýlková (Herec), Anna Tomsová (Herec), Jan Pohan (Herec), Ilja Prachař (Herec), Bořivoj Navrátil (Herec), Zdeněk Hradilák (Herec), Ondřej Havelka (Herec), Gabriela Wilhelmová (Herec), Jan Hartl (Herec), Luba Skořepová (Herec), Eva Jeníčková (Herec), Marek Vašut (Herec), František Řehák (Herec), Jana Matiášková (Herec), Petr Pelzer (Herec), Adolf Kohuth (Herec), Miroslav Vladyka (Herec), Stanislav Tříska (Herec), Oldřich Vízner (Herec), Alena Mihulová (Herec), Jan Hraběta (Herec), Jana Synková (Herec), Jiří Bruder (Herec), Ladislav Potměšil (Herec), Jindřich Hinke (Herec), Petr Skarke (Herec), Zuzana Skalická (Herec), Karel Bělohradský (Herec), Jiří Žák (Herec), Taťjana Medvecká (Herec)
 
1985/90/Československo/Drama
 
Zajímavost k filmu
- Původní názvy filmu zněly Fotograf aktů a Fotograf - amatér. Titul Dobré světlo vymyslel spoluscenárista Karel Čabrádek až během natáčení.
- Film Dobré svetlo bol natáčaný v Písku.
- Přemek (Jan Hartl) používá fotoaparát Pentacon Six TL. Jedná se o jednookou zrcadlovku vyráběnou východoněmeckým výrobcem Pentacon v letech 1966 až 1992.
- Při focení Aranky (Anna Tomsová) zní z kazeťáku stejná melodie, jako při nahatém tanečku u rybníka ve filmu Duhová kulička (1985), který Karel Kachyňa natočil ve stejném roce.
- Režisér Karel Kachyňa chtěl původně do role romské dívky obsadit Terezu Brodskou, ale její matka Jana Brejchová to kvůli nahým scénám a věku dcery nedovolila.
- Architekt Průcha (Karel Heřmánek) používá ve filmu fotoaparát Nikon F Photomic T z roku 1965. Série F je nejvyšší řadou filmových zrcadlovek Nikon.
- Anna Tomsová (Aranka) byla v postsynchronech nadabována Taťjanou Medveckou.
- Fotografie aktů, které ve filmu pořizoval architekt Průcha (Heřmánek), ve skutečnosti fotil kameraman Petr Hojda.
- Jez, kde se Viktor Průcha (Heřmánek) potká s Arankou (Anna Tomsová), je na řece Blanici u Putimi. Scenárista Čabrádek byl u natáčení této scény a řekl, že mu bylo obou aktérů líto, protože voda byly velmi studená.
 
Odkazy