Vrah skrývá tvář / Vrah skrývá tvář (1966/94/Československo/Krimi, Drama) 82% -Originál DVD-

09.08.2023 08:25
JEDNOU VĚTOU
„Major Kalaš a nadporučík Varga vyšetřují tři vraždy mladých žen, které mají pravděpodobně společného pachatele.“

OBSAH
V lese nedaleko Drahovic je objevena mrtvola mladé ženy. Na místo přijíždí zkušení kriminalisté, rozbíhá se obvyklý kolotoč namáhavého vyšetřování. Podezřelých je mnoho a slepých cest ještě více. V okamžiku, kdy se zdá, že pátrání definitivně uvízne na mrtvém bodě, je objevena další mrtvá dívka. Kriminalisté se odhodlávají k riskantnímu kroku, který je však jedinou šancí objevit vraha unikajícího spravedlnosti...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ze začátku tam všichni chrlili jedno jméno za druhým až to skoro vypadalo jako předčítání ze Žlutejch stránek a to pro diváka, který se ještě neorientuje v případu není nikdy dobrý. Nějakým zázrakem ani vlastně nevím jak, jsem se ale po chvíli zcela překvapivě ve všem začal orinetovat a pak už to jelo jako po másle. Za pomocí vynikající ponuré atmosféry a skvěle vypravěnému patrání po vrahovi, mě detektivka dostala přesně tam, kde to mám u kriminálek nejradší. Sedím, koukám a každou minutu hlasím jméno vraha, pokaždý samozřejmě jiný, přesně podle toho jak se zrovna vyvyjí pátrání. Finále graduje naprosto nevidaným způsobem a nedovoluje myslet ani na sex. Výsledek sledování snímku Vrah skrývá svou tvář stál za to. Během filmu jsem snědl tři vlastní nehty a další dva okousal, propotil tričko a oboustraně popsal papír o formátu A3, kam jsem si v průběhu filmu zapisoval jména podezřelých. (Enšpígl) 4*

Udělal to Krakonoš? Nebo snad hajnej? Major Kalaš a nadporučík Varga v nablýskané 603 pendlují mezi Prahou a nehostinným venkovem a mezi obvyklými podezřelými hledají pachatele. Tentokrát spíše sázejí jen na sérii poctivých výslechů než nějaké CSI metody šedesátek a dlouho je i diváky trápí nesoulad mezi shodným modus operandi a motivy mordů. A kdo ví, jestli by to vůbec rozlouskli, nebýt doktora Plzáka a jeho krapet drsné rekonstrukce. A to byl ještě tak laskavý, že pachateli následně neporadil to své „zatloukat, zatloukat, zatloukat“.. Působivý realismus, černobílou živená ponurost a brilantní scénář vodící si diváka jak slepého koně. Klenot české filmové detektivky, ve kterém už Hrušínský není takový Napoleon jako ve Strachu a občas dokonce sáhne i po vtipné glose, nicméně svým minimalismem pořád strhává maximum pozornosti. (Gilmour93) 4*

Rudolf Hrušinský tady se svým převážně kamenným výrazem předvádí dokonalé minimalistické herectví, nepotřebuje se pitvořit, přehnaně gestikulovat rukama, či nějak prapodivně artikulovat, aby na sebe upozornil. Stačí jen jeho pouhá přítomnost, aby na sebe strhnul veškerou pozornost, kdykoliv je v záběru a i kdyby celý film jenom seděl a pokuřoval, tak z něho nespustíte oči. První dva díly "kalašovské" trilogie - tento a ´Po stopách krve´ mají tak báječně pochmurnou atmosféru, plnou podezíravosti, nejistoty a strachu a tak mistrovsky vygradovaný scenář, že patří mezi jasně nejlepší kriminálky, co u nás kdy vznikly. Naprostá tutovka pro milovníky detektivního žánru. (Lima) 5*

VELKÁ RECENZE
Režisér Petr Schulhoff vytvořil oblíbenou kriminální sérii, jejímž hrdinou je kriminalista Kalaš. Po snímku Vrah skrývá tvář (1966) následovala dramata Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979). Zvláště první dva snímky vynikají pochmurnou „paranoidní“ atmosférou, která patří vedle znamenitého hereckého výkonu Rudolfa Hrušínského v hlavní roli k největším kladům Schulhoffovy série. Major Kalaš se svým kolegou, nadporučíkem Vargou (Radoslav Brzobohatý), tentokrát vyšetřuje vraždu zdravotní sestry. Spojitost se zločinem spáchaným před čtvrt rokem ukazuje na dílo sexuálně motivovaného sériového vraha. Po dalším zločinu se okruh podezřelých zužuje, k odhalení pachatele ovšem vede až Kalašova brilantní rekonstrukce zločinu… Coby filmový psychiatr si zahrál sám sebe – podobně jako ve snímcích Takže ahoj (1970) a V hlavní roli Oldřich Nový (1980) – populární MUDr. Plzák.
V lese u Drahovic je nalezena zavražděná zdravotní sestra z místního střediska Marcela Brychová. Už před čtvrt rokem nedaleko zahynula jiná mladá žena a u její vraždy byl potvrzen sexuální motiv. V případu Brychové nejsou důvody tak jasné. Kriminalisté z Prahy - major Kalaš a nadporučík Varga - trpělivě shledávají stopy a vyslýchají místní obyvatele. Motiv k vraždě by mohl mít Marcelin manžel, který si odbývá základní vojenskou službu, a od matky se dozvěděl, že ho žena podvádí. Je nalezen i Marcelin milenec, aranžér Kyncl. Mezi podezřelé se dostane i hajný Bureš a rozvedený MUDr. Wintr, u kterého Marcela pracovala. V kritické době byl v lese i debilní pasák koní Michal. Postupně jsou u všech potvrzena alibi. Pak je objeveno tělo zavražděné mladé účetní ze statku. Vedoucí statku Král jí dal před odjezdem k matce zálohu tisíc korun, a tak je nasnadě loupežný motiv. Pitva však opět prokáže sexuální násilí. Něco by mohl vědět Michal, ale ten se zabije pádem z půdy. Kruh se stahuje. Vyšetřovatelům pomůže i psychologický portrét vraha. Králův bratr Jiří, správce na zámku, má mladičkou nevlastní dceru Radku. I ta byla před rokem přepadena, ale útok přežila. Dívčino psychické trauma se podaří při rekonstrukci jejího napadení prolomit. Radčina reakce usvědčí ze sexuálních zločinů jejího otčíma.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 28.10.1966
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 11.5.2009 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 11.5.2009 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Vrah skrývá tvář (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd286/
Československo, Krimi / Drama, 1966
Režie: Petr Schulhoff, Hrají: Rudolf Hrušínský, Radoslav Brzobohatý

Po stopách krve (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd285/
Československo, Krimi, 1969
Režie: Petr Schulhoff, Hrají: Rudolf Hrušínský, Hana Brejchová

Na kolejích čeká vrah (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd284/
Československo, Thriller / Drama / Krimi, 1970
Režie: Josef Mach, Hrají: Jiří Sovák, Radoslav Brzobohatý

Diagnóza smrti (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd280/
Československo, Krimi, 1979
Režie: Petr Schulhoff, Hrají: Rudolf Hrušínský, Drahomíra Hofmanová
 
Tvůrci a herci
Petr Schulhoff (Režie), Jiří Krejčí (Produkce / Vedoucí výroby), Pavel Blatný (Hudba), Jiří Vojta (Kamera), Josef Dobřichovský (Střih), Jan Oliva (Scénografie), Zdena Šnajdarová (Kostýmy), Věra Maierová (Kostýmy), Jiří Kejř (Zvuk), František Havlíček (Masky), Jiří Šimon (Masky), Lubomír Možný (Scénář), Petr Schulhoff (Scénář), Rudolf Hrušínský (Herec), Radoslav Brzobohatý (Herec), Jiří Pleskot (Herec), Ferdinand Krůta (Herec), Ludmila Roubíková (Herec), Zuzana Ondrouchová (Herec), Zdeněk Kutil (Herec), Jaroslav Moučka (Herec), Josef Bláha (Herec), Jindřich Světnica (Herec), Jarmila Doležalová (Herec), František Peterka (Herec), Miroslav Plzák (Herec), Zdeněk Šňupárek (Herec), Josef Šebek (Herec), Václav Kaňkovský (Herec), Věra Tichánková (Herec), Lola Skrbková (Herec), Miloš Willig (Herec), Helena Růžičková (Herec), Jiří Vondrovič (Herec), Vincenc Vávra (Herec), Vladimír Foukal (Herec), Robert Morávek (Herec), Jarmila Rašilovová (Herec), Oldřich Velen (Herec), Karel Pavlík (Herec)
 
1966/94/Československo/Krimi, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Film bol natáčaný i na zámku Hrubý Rohozec pri meste Turnov.
- Film je inspirován případem sériového vraha Václava Mrázka, který byl v roce 1957 odsouzen k trestu smrti za celkem 150 deliktů, včetně sedmi vražd.
 
Odkazy