Discopříběh / Discopříběh (1987/82/Československo/Komedie, Muzikál) 52% -Originál DVD-

09.08.2023 08:25
JEDNOU VĚTOU
„Kominický učeň si bezstarostně užívá svého mládí, což často přivádí k zuřivosti jeho otce i mistra."

OBSAH
Jirka Horáček žije na plzeňském sídlišti se svým otcem a volný čas tráví s partou kamarádů především na diskotékách. Na jedné z nich se seznámí s atraktivní blondýnou Evou, která však patří ke staršímu frajírkovi Cáfovi. Přestože se stejný večer seznámí také s Jitkou, zamiluje se do sebevědomé krasavice Evy. A tak zatímco sympatické Jitce dává okatě najevo svůj nezájem, snaží se vetřít do přízně Evy. Současně se začíná dostávat do stále větších problémů se svým otcem, který nemá nervy na jeho pubertální vylomeniny.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Okamžitě mi sežeňte Oheň, Zemi, Vodu, Vzduch a Millu Jovovich - Zlo se zase vrátilo..! Máloco ve mně probouzí takové násilnické sklony, jako pohled na rachitického hejska Rudu H. nejml., jenž skrze svá ústa vypouští hlas a písně spartakiádního vraha hudebního vkusu. Jedna hvězda za kostýmy, které donutily zahanbeného Versaceho spálit všechny své dosavadní modely v hutní peci. (Gilmour93) 1*

Příběh kominického učně Horáčka a jeho dobrotivého otce, který mu jeho průšvihy víceméně toleruje, je velmi zábavný a svůj velký podíl má na tom vynikající režie Jaroslava Soukupa, který formou kvalitního videoklipu dokáže experimentovat a přes ústřední postavu umně glosovat vývoj událostí i celkový děj. Michal David dodal chytlavé songy, Mariana Slováková, po které hlavní hrdina šílí, je fakt kočka, Ladislavu Potměšilovi sedne role jako ulitá a já se vždycky skvěle pobavím. (kingik) 5*

Co odpadové hodnocení, to póza a kecání z hladu. Jako hudební film pro mládež a produkt své doby (nezatížený agitací) to funguje dokonale, má to příběh, srdíčko (dojemná linka syna a otce) i v pohodě message prosící rodiče o pochopení svých dospívajících potomků. Vizuálně to Soukup nakopává, jak to jen jde, Michal David se postaral o nabouchaný soundtrack míchající rychlejší a baladičtější kousky a Hrušínský nejml. typově perfektně sedí a toho jednou suverénního, jindy zranitelného jednoduchého kluka přece jen uhraje, přičemž Potměšil mu výborně sekunduje v roli otce. Celkově je na tom vidět, že se tu Soukup snažil a že uměl, a nedokážu si představit, že by se to dalo natočit nějak výrazně líp. A s odstupem času to získalo přidanou hodnotu coby úsměvné ohlédnutí se za ušmudlanými i křiklavými socíkovskými 80. léty s jejich módou, hudbou a podniky. (choze) 5*

VELKÁ RECENZE
 Písně Michala Davida dodávaly popový švih řadě českých snímků osmdesátých let. Jedním z nejpopulárnějších filmů, v nichž zazněly, byla komedie režiséra Jaroslava Soukupa z roku 1987. Tento režisér realizoval i další oblíbené filmy pro mládež – Lásku z pasáže a Kamaráda do deště, který se dočkal pokračování, podobně jako Discopříběh (1991). Muzikálově laděná podívaná, která patří k nejtypičtějším populistickým titulům desetiletí, líčí osudy šestnáctiletého kominického učně Jirky a jeho ovdovělého otce Jiřího. Ten má se synkem starosti, protože musí neustále žehlit následky jeho nezvedených kousků. Nakonec ovšem samozřejmě dochází ke generačnímu smíření, v jehož rámci mladý hrdina a jeho vrstevníci pouze žádají, aby je „rodiče brali vážně“. Na scénáři Jaroslav Soukup spolupracoval s Borisem Janíčkem (vl. jm. Eduard Pergner). Ten je rovněž autorem písňových textů, jejichž prostřednictvím mladistvý hrdina hlásal v duchu oficiální „diskotékové“ popkultury do světa infantilní optimismus. Familiérní tón a odpočinkový humor pak jako na cílové publikum mířily především na učňovskou mládež. Zajímavostí filmu je „decentralizace“: neodehrává se totiž, jako drtivá většina podobných snímků, v Praze, ale v Plzni... Postava Jirky Horáčka se stala první velkou hereckou příležitostí Rudolfa Hrušínského nejml., kterého Soukup obsadil i do Svatby upírů či dvojice komedií Byl jednou jeden polda. Tam se objevil i zkušený Ladislav Potměšil, který v Discopříběhu ztvárnil postavu ustaraného hrdinova otce-zedníka. Role Jirkovy neupřímné lásky Evy se ujala Mariana Slováková, jež se později objevila i v Soukupově romantickém snímku Divoká srdce (1989). Jaroslava Bobková, která hrála hodnou kadeřnici Jitku, se však na dráhu filmové herečky nevydala.
Šestnáctiletého kominického učně Jirku Horáčka vypravuje ovdovělý otec na školní slavnost. Jirka však hned po rozloučení zmizí s kamarádem Romanem do kavárny Slavie na diskotéku. Jirkovi se tam zalíbí atraktivní blondýna Eva, ale ta patří k staršímu frajerovi Cáfovi. Po diskotéce se mladík opět mění ve „slušného synáčka“. Na chodbě činžáku se seznámí s Jitkou a její dogou. Před spaním na střeše paneláku sní o veliké lásce. Druhý den vezme z tabla, které visí v květinářství, Evinu fotografii. Doma na oba čeká Jitka a protože se dívka líbí Romanovi, chlapci si s ní domluví schůzku. Cestou na rande Jirka zahlédne Evu a přidá se k ní a k Cáfově partě. Vsadí se s Cáfou, že nahý přeběhne plzeňské náměstí. To učiní, ale Cáfa mu zatím uteče se šaty. Jirka skončí s Evou na okrsku VB. Rozhodne se pomstít. Pozve Cáfovou partu do luxusní restaurace a před placením i s Evou uteče. Dívce jeho čin imponuje a smluví si s ním schůzku. Když však zjistí, že se Jirka učí kominíkem, definitivně s ním skončí. Jirka se opije. Jeho kousky zhorší vztah s otcem. Cáfova parta vymáhá zaplacení účtu z restaurace. Když nezaplatil, zmlátí ho. Smutný Jirka jede za otcem na stavbu, ale otec nemá pro něho pochopení a dá mu facku. Jirka si sbalí věci, napíše otci dopis na rozloučenou, a odejde. Domů se ale tajně vrací, aby se umyl a najedl. Otec to pozná a chystá mu jídlo. Po několik dnech se potkají v kuchyni. Otec se napřáhne, ale pohlavek nepadne. Holky a kluci v čele s Jirkou jdou plzeňskými ulicemi a zpívají o tom, že chtějí, aby je rodiče brali vážně.
 
Postavy a obsazení
• Rudolf Hrušínský nejmladší - kominický učeň Jirka Horáček
• Ladislav Potměšil - zedník Jiří Horáček, Jirkův otec
• Jana Krausová - Zdena Horáčková, Jirkova matka
• Karel Vochoč - kominický mistr Jonák
• Pavel Nový - zedník Jarda, otcův kolega
• Mariana Slováková - Eva
• Jaroslava Bobková - kadeřnice Jitka
• Roman Pikl - Roman Svoboda, Jirkův kamarád
• Andrej Kraus - Cáfa
 
DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.9.1987
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.6.2006 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray:1.06.2006 Bontonfilm

FILMY V SÉRII
Discopříběh (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd283/
Československo, Komedie / Hudební, 1987
Režie: Jaroslav Soukup, Hrají: Rudolf Hrušínský nejml., Ladislav Potměšil

Discopříběh 2 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd282/
Československo, Komedie / Hudební, 1991
Režie: Jaroslav Soukup, Hrají: Ladislav Potměšil, Rudolf Hrušínský nejml.

Decibely lásky gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd281/
Česko, Komedie / Muzikál / Romantický, 2016
Režie: Miloslav Halík, Hrají: Iva Janžurová, Rudolf Hrušínský ml.
 
Tvůrci a herci
Jaroslav Soukup (Režie), Přemysl Pražský (Produkce/Vedoucí výroby), Viktor Schwarcz (Produkce/Vedoucí výroby), Michal David (Hudba), Zdeněk Barták (Hudba), Vladimír Smutný (Kamera), Jiří Brožek (Střih), Jiří Matolín (Scénografie), Hana Havelková (Kostýmy), Jiří Kejř (Zvuk), Jiří Budín (Masky), Jan Valkoun (Masky), Věra Podpěrová (Masky), Eduard Pergner (Scénář), Jaroslav Soukup (Scénář), Rudolf Hrušínský nejml. (Herec), Ladislav Potměšil (Herec), Mariana Slováková (Herec), Jaroslava Bobková-Stránská (Herec), Radek Pospíšil (Herec), Jana Pehrová-Krausová (Herec), Pavel Nový (Herec), Bohumil Vávra (Herec), Jiřina Jelenská (Herec), Ivo Niederle (Herec), Tatiana Kulíšková (Herec), Jaroslav Choc (Herec), Karel Vochoč (Herec), Andrej Kraus (Herec), Dáša Neblechová (Herec), Milan Pěkný (Herec), Milan Vlachovský (Herec), Igor Smržík (Herec), Marie Kadeřábková (Herec), Marta Šolcová (Herec), Barbora Štěpánová (Herec), Petr Mareš (Herec), Jaroslav Šanda (Herec), Lena Birková (Herec), Jan Vokurka (Herec), Roman Pikl (Herec)
 
1987/82/Československo/Komedie, Muzikál
 
Zajímavost k filmu
- Jirku (Rudolf Hrušínský najml.) v skutočnosti nestrihala kamarátka Jitka (Jaroslava Bobková-Stránská), hoci sa to dlho učila a trénovala. Ruky, ktoré vidíme pri strihaní, patrili profesionálnej kaderníčke.
- Jitku (Jaroslava Stránská-Bobková) vo filme neúspešne balil Roman (Roman Pikl), ale v skutočnosti sa do seba herci zaľúbili a ešte štyri roky po filme spolu chodili.
- Predstaviteľku Evy - Marianu Slovákovú našiel režisér Soukup v jednom slovenskom dievčenskom časopise, pre ktorý fotila a v tom čase vystupovala aj vo videoklipe kapely Elán.
- Predstaviteľka kaderníčky Jitky - Jaroslava Bobková-Stránská dostala pozvánku na konkurz, ale rozhodla sa naň neisť. To však režiséra Soukupa mrzelo, preto jej osobne zatelefonoval a presvedčil ju.
- Pred tým, než režisér Jaroslav Soukup obsadil Rudolfa Hrušínského nejml. do hlavnej úlohy, vôbec netušil, že je vnuk slávneho herca.
- Pri písaní textov k pesničkám vyfajčil Eduard Pergner viac ako dva balíčky denne.
- Mariana Slováková (Eva) sa počas nakrúcania zamilovala do chlapca, ktorý namiesto Rudolfa Hrušínského (Jirka) čítal jeho pasáže v scenári na skúškach.
- Keď Ladislav Potměšil (Horáček) naháňal na železničnej stanici Rudolfa Hrušínského (Jirka), nepríjemne si natrhol sval na nohe. Taktiež sa zranil, keď buchol do dverí a rozbilo sa sklo, pretože ho filmári narezali, aby sa lepšie rozletelo.
- Pri scéne, kde prší a Jirka (Rudolf Hrušínský) sa na streche zobudí prikrytý len dekou, vytopil filmový štáb byt na poslednom poschodí paneláku.
- Reklama na streche, kde chodí Jirka (Rudolf Hrušínský) fajčiť a pozerať na mesto, s nápisom Škoda do celého sveta" bola nainštalovaná iba pre účely filmovania a následne demontovaná.
- Premiéry filmu sa nedožil Karel Vochoč (Jonák), ktorý nečakane podľahol infarktu.
- Přestože většina exteriérů se natáčela v Plzni, některé scény se natáčely na pražském sídlišti Řepy. Dále se filmovalo také v Písku.
- Na rozdíl od Andyho Krause, který ztvárnil Cáfa, se Mariana Slováková v roli Evy nevypořádala s češtinou, a tak ji při postsynchronech nadabovala Jana Mařasová.
- Pod scénářem a písňovými texty je podepsán Boris Janíček, což byl pseudonym Eduarda Pergnera.
- Scéna, kdy hlavní hrdina v podání Rudolfa Hrušínského nejml. běží úplně nahý přes náměstí, se natáčela na náměstí v západočeském městě Plzeň.
- Při scéně na náměstí bylo 7500 lidí.
- Tvůrci si půjčili ze Škodovky největší jeřáb v republice, který je vyzvedl do výšky 70 metrů, aby mohli natočit tu davovou scénu. Problém byl, že jeřáb je strašně těžký a celé plzeňské náměstí je podkopáno množstvím chodeb. Naštěstí to dobře dopadlo.
- Na premiéru filmu, která byla v amfiteátru na Lochotíně v Plzni, přišlo neuvěřitelných 22 tisíc lidí.
 
Odkazy