Discopříběh 2 / Discopříběh 2 (1991/80/Československo/Komedie, Muzikál) 35%

09.08.2023 08:24
JEDNOU VĚTOU
„Tatínek se zbláznil, zakoukal se do vychytralé striptérky!“

OBSAH
Osudy otce a syna Horáčkových, proložené řadou písniček Michala Davida. Tentokrát jim ovšem scénáristé Eduard Pergner (známý také pod jménem Boris Janíček, otec bývalé moderátorky Esa Terezy Pergnerové) a Jaroslav Soukup prohodili úlohy. Jirka se oženil, usadil a dospěl, zatímco s jeho otcem jsou problémy, neboť jej postihla "druhá míza" a s pocitem, že mu ujíždí poslední vlak, naváže vztah se striptérkou Álou, barví si vlasy, ale hlavně se mu líbí hezká a milá zdravotní sestra Lucie. Přestože se chová tak, až se ostatním zdá jakoby mu přeskočilo, všechno samozřejmě dobře dopadne.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Radši si dám jednou do roka pokračování osudů otce a syna Horáčkových, než kdejakou nejapnou českou komedii současnosti. Můj smysl pro humor asi není dostačující, nebo je tu příliš mnoho těch, kteří se nechají strhnout srovnáváním s Troškou. Zatímco Troška už řadu let omílá to své stejně ubohé "nic", Soukup na počátku devadesátých let příjemně bavil.. navíc nelze přehlédnout vytříbené herecké obsazení - Potměšil, Vlach, Obermaierová, Nový.. Příliš nechápu místní pohoršení nad další várkou (sic všelijak sešroubovaných) osudů dříve nezbedného synka a taťuldy, kterému se naopak zapalují lýtka. Náhodné setkání se striptérkou Álou ho totiž dostane až k sympatické zdravotní sestřičce Lucii (mimochodem Blažena z trilogie Slunce, seno..).. a řadě problémů. Jasně, Soukup je v té druhé polovině devadesátých let už někde úplně jinde, nicméně oba jeho díly hudební komedie a obě pokračování sympatického dua přátel neúnavně bojujících proti vekslákovi Adamcovi (Kamarád do deště) jsou s různými výhradami výbornými návraty do dob, kdy bylo všechno jinak.. (castor) 3*

Ano ano, není to pravda tak nápadité, jako první díl, ale i tak se mi to hodně líbilo. Možná ještě víc, jak první díl. A to hlavně proto, že Ladislav Potměšil dostal opravdu hodně prostoru a jeho postava mi byla sympatická už v prvním díle asi nejvíc. Navíc se mi líbil i humor a docela dost dobrých hlášek (Si myslíš, že tu mám ženskou? Copak jsem nějakej prasák? s gumovou pannou v ruce - osobně by mě zajímalo, KDO dokáže takovouto erotickou pomůcku použít natož ji koupit - nebo Cos to přived? když vejde Jirkova tchýně a jiné). Scénář by sice potřeboval doladit, ale i tak to je podle mě příjemný pokoukání, který navíc něco říká i o životě osamělýho chlapa, kterej se celej život drží kvůli něčemu na řetězu a pak se náhle utrhne a chce dohnat všechno, co prošvihl. Druhá míza se tomu říká a čeká to všechny. Písničky Michala Davida už sice nejsou tak dobrý, jako v prvním dílu, ale i tak oproti spoustě obdobných z té doby nadprůměr. (monolog) 4*

Už to tak dobře nefunguje jako v jedničce, ale nápadů je relativně dost. Role se obrátily oproti jedničce. Tentokrát se o průšvihy stará táta Horáček a na stará kolena si najde atraktivní striptérku, která to s ním ovšem nemyslí upřímně. Vtipů je hodně, podstatně ubylo písniček Michala Davida, už ani nejsou tak chytlavé, a protože příběhová linie je poměrně konzistentní, působí často až rušivě. Potměšil je ve výborné herecké formě a videoklipovost jedničky vzala za své, ale i tak jsem se bavil relativně slušně. 60% (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
Na základě značného diváckého úspěchu snímku Discopříběh (1987) se jeho tvůrci v čele s režisérem Jaroslavem Soukupem rozhodli natočit pokračování. Inzerátem se jim podařilo najít firmu, která pod názvem Renata Film celý projekt financovala. Setkáme se tedy opět se synem a otcem Horáčkovými, tentokrát ovšem v obrácených úlohách: podstata příběhu, zachovávajícího stejné schéma jako v případě prvního dílu, totiž tkví v problémech usazeného, dospělého a ženatého Jirky s otcem, jehož postihla „druhá míza“ a dostává se do osidel vychytralé krásky. Děj je samozřejmě proložen písněmi Michala Davida, tentokrát se značně moralizujícím podtextem. Film je silnou koncentrací atraktivních prvků, cílených na diváky nejrůznějších věkových skupin. V hlavních rolích se znovu objevují Rudolf Hrušínský nejml. a Ladislav Potměšil.
Otec Horáček se těší, jak ohromí syna Jirku našetřenými sto tisíci korunami, za které chce spolu s ním vyrazit do světa. Hluboce ho raní, když syn odmítne, protože se bude ženit s kadeřnicí Jitkou. Otec vyhodí balíček furiantsky z okna. Oba pak stíhají multikáru, na kterou peníze dopadly. Doženou ji až na smetišti a ztracené peníze kupodivu najdou. Otec Horáček se marně snaží Jitce sňatek s Jirkou rozmluvit. Ze vzteku se opije a skončí na záchytce. Ráno se stydí před hezkou zdravotní sestrou Lucií, která tam pracuje. Další hádka mezi oběma Horáčky způsobí, že se otec svatby nezúčastní. Vše ale zdálky tajně pozoruje a nakonec si z lítosti opět dá skleničku. U domu Jitčiných rodičů, kde teď Jirka bydlí, se otec v noci hrdinsky zastane atraktivní mladé ženy před násilnickým mužem. Přijde o šaty ale zachráněná Ála ho pozve ho k sobě. Poskytne mu modernější oblečení, než bylo jeho původní a odvděčí se mu společnou nocí.
V baru, kde pracuje jako striptérka, se Horáček znovu setká s Lucií - je Álinou kamarádkou. Kvůli Lucii, do níž se zamiloval, se chce omladit, ale Jitka mu nezabarví jen diskrétně šediny, ale udělá zrzavý zářící přeliv. Pak se podsaditý Horáček málem zničí cvičením a saunou. Jirka s Jitkou čekají dítě a Jitčina matka reptá, že by měl budoucí dědeček mladým přispět penězi místo plýtvání za nesmysly. Horáček netuší, že všechna nedorozumění s Lucií pramení z jejího utajování existence malého syna. Nevadí jí, že je muž starší, ale bojí se, zda by ji s dítětem chtěl. Tchyně zasahuje mladým příliš do života a Jitka se chce odstěhovat. Skončí v porodnici. Otec Horáček se z nešťastné lásky opije a od pánve na sporáku vyhoří celý byt. Jirka přináší otci radostnou novinu o čerstvém vnukovi a najde jen spáleniště. Otec, ostříhaný dohola, bydlí v práci na stavbě. A Jirka, který ho z maringotky vyláká po smyšlenou záminkou, s úsměvem pozoruje, jak se s helmou na hlavě smiřuje s Lucií.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 7.1.1991
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 12 649 904

FILMY V SÉRII
Discopříběh (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd283/
Československo, Komedie / Hudební, 1987
Režie: Jaroslav Soukup, Hrají: Rudolf Hrušínský nejml., Ladislav Potměšil

Discopříběh 2 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd282/
Československo, Komedie / Hudební, 1991
Režie: Jaroslav Soukup, Hrají: Ladislav Potměšil, Rudolf Hrušínský nejml.

Decibely lásky gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd281/
Česko, Komedie / Muzikál / Romantický, 2016
Režie: Miloslav Halík, Hrají: Iva Janžurová, Rudolf Hrušínský ml.
 
Tvůrci a herci
Jaroslav Soukup (Režie), Milan Brabec (Producent), Jiří Ulrich (Produkce), Michal David (Hudba), Zdeněk Barták (Hudba), Vladimír Smutný (Kamera), Ivana Kačírková (Střih), Olga Rosenfelderová (Scénografie), Věra Mírová (Kostýmy), Jiří Hora (Zvuk), Jana Dolejší (Masky), Jaroslav Šámal (Masky), Eduard Pergner (Scénář), Jaroslav Soukup (Scénář), Ladislav Potměšil (Herec), Rudolf Hrušínský nejml. (Herec), Jaroslava Bobková-Stránská (Herec), Oldřich Vlach (Herec), Bronislav Poloczek (Herec), Pavel Nový (Herec), Zdeněk Mucha (Herec), Radek Pospíšil (Herec), Radka Stupková (Herec), Jaroslava Obermaierová (Herec), Veronika Kánská (Herec), Eva Čížkovská (Herec), Tereza Pergnerová (Herec), Jitka Sedláčková (Herec), Karel Gult (Herec), Eduard Pergner (Herec), Michaela Flenerová (Herec), Daniel Rous (Herec), Jan Hraběta (Herec), Jan Vokurka (Herec), Blanka Lormanová (Herec), Ladislav Lahoda (Herec), Martin Zahálka (Herec), Johanna Tesařová (Herec), Ladislav Navrátil (Herec), Arnošt Proschek (Herec), Petr Drozda (Herec), Jitka Asterová (Herec), Božena Franková (Herec), Lena Birková (Herec), Alice Chrtková (Herec), Ljuba Krbová (Herec), Roman Pikl (Herec)
 
1991/80/Československo/Komedie, Muzikál
 
Zajímavost k filmu
- Přestože většina exteriérů se natáčela v Plzni, některé scény se natáčely na pražském sídlišti Řepy.
- Film bol natáčaný s obrovskými problémami, nakoľko po amnestii vtedajšieho prezidenta Havla bola Plzeň plná kriminálnikov, ktorí liezli do záberov, a muselo sa čakať, až ich to prestane baviť a odídu.
- Po Tankovém praporu (1991) se jedná o druhý film v tehdejším Československu, který byl financován ze soukromých zdrojů. Jedním ze sponzorů byla RENATA film, jež je uvedena v úvodních titulcích.
- Aby režisér Jaroslav Soukup sehnal peněžní prostředky k filmu, podal si do novin inzerát, ve kterém sháněl sponzory. Snímek je proto možné popsat jako "film na inzerát".
 
Odkazy