Diagnóza smrti / Diagnóza smrti (1979/85/Československo/Krimi) 63% -Originál DVD-

09.08.2023 08:24
JEDNOU VĚTOU
„Major Kalaš vyšetřuje vraždu, která zdánlivě nijak nesouvisí s klasickým manželským trojúhelníkem.“

OBSAH
Starý houbař najde v lese těžce raněnou ženu a téměř současně dojde nedaleko k autonehodě motocyklisty s nákladním autem. Řidič náklaďáku Honza Linhart je těžce raněn a zachránit ho může pouze transplantace ledviny. Vhodným dárcem by mohla být právě ona zraněná žena, pokud by zemřela. Případem je pověřen major Kalaš, který společně s poručíkem Martincem dojde k závěru, že šlo o loupežné přepadení. Velmi brzy se však osudy obou těžce raněných začnou podivně proplétat. Kateřina Marková, jak se zraněná žena jmenuje, sem přijížděla za svým milencem Ivanem Vajnerem. Ten se den před přepadením vrátil z montáže ve Varšavě, ale hned další den odjel na dovolenou neznámo kam. Podle dopisu Markové kriminalisté zjistí, že se s ním žena chtěla rozejít kvůli jinému. Linhartova žena se doví o možnosti transplantace a zcela náhodou zjistí, že přepadená žena byla milenkou jejího manžela. O to víc se o osud Markové zajímá. Kriminalisté zjistí, že Vajner nemohl být pachatelem a vzápětí se z hledaného stává vrah, protože Marková zemřela. Podezření padne nejprve na zraněného Linharta, který se v nemocnici pokusí o sebevraždu, ale Kalaš vzápětí objeví další stopu, která ho zavede přímo k nečekanému pachateli...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Sice to nemá napínavou atmosféru svých starších bratříčků s majorem Kalašem ( v podání Rudolfa Hrušinského ), ale to příčítám hlavně tomu, že děj se odehrává v uzavřených místnostech (nemocnice, policejní služebna ) v momentě kdy se jdeme s majorem Kalašem vyvenčit ven, hned film nabírá lepší ponurovku. Měl bych výhrady k hudbě je sice dobrá, ale hraje v nevhodný moment, ne že by přímo určovala pachatele, ale hodně napovídá další vývoj. Major Kalaš (opět mluvím jen o "kalašovkách" s R. Hrušinským ) na rozdíl od předchozích dílů více mluví a debatuje se svým pomocným vyšetřovatelem což také trošku bere na napětí a atmosféře. Nicméně ve výsledku se stále jedná o kvalitní a napínavou podívanou s dobrými hereckými výkony a origoš zápletkou. (Enšpígl) 3*

Jasně nejslabší kalašovka. Je až k neuvěření, že Diagnózu smrti režíroval a hlavně napsal stejný Petr Schulhoff, který dal vzniknout dnes už legendární volné sérii pochmurných černobílých detektivek s majorem Kalašem v hlavní roli. Fuč je magie a uhrančivost černobílého obrazu (přechod na barevný film atmosféře hodně ublížil), stejně jako až depresivní vyznění, o které se nyní stará už jen silně expresivní hudba. Vjem ruší také mizanscéna, dobová realita normalizovaného Československa diváckému zážitku věru nepřidá. (Místy mi skoro přišlo, že Schulhoff dostal ideologický úkol propagovat úspěchy socialistického zdravotnictví a coby úlitbu režimu cosi takového do svého krimi filmu infiltroval.) Co ovšem schází oproti předchozím dílům kalašovek nejvíce, je napětí a nepředvídatelnost, když je neustálým exponováním dotyčné postavy zhruba od poloviny filmu zjevné, kdo je vrah, musí ono udivené ,,Opravdu?" vycházející z Kalašových úst zahrát jedině takový herecký velikán, jakým byl Rudolf Hrušínský, který jediný film drží nad vodou, jinak by vyznělo skoro až směšně... (Radek99) 3*

Hrušínského herecký výkon je tradičně skvělý a také ostatní herci nehrají špatně, ale přesto film jako celek zoufale nefunguje. Nemá tah. Nejde přitom o "pomalost", ale spíš o to, že se ve filmu v zásadě nic moc neděje. Zápletka je sice vcelku dobře vymyšlená, ale celé to působí poněkud odtažitě a divák v podstatě ani nemá proč přemýšlet o tom, kdo je vrah. Částečně proto, že nám film o jednotlivých postavách prakticky nic neřekne, takže se s nimi nelze výrazněji ztotožnit. Problematicky vyznívá i určitá "ušmudlanost". Schulhoff se evidentně snažil o tísnivou atmosféru, ale prostředí nepůsobí tísnivě nýbrž sterilně. Celkový dojem: 60% (Šandík) 3*

VELKÁ RECENZE
V roce 1963 uvedl režisér Petr Schulhoff poprvé na scénu charismatického majora Kalaše v podání Rudolfa Hrušínského. Po filmech Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966) a Po stopách krve (1969) se ostrovtipný filmový kriminalista objevil počtvrté a naposled v krimipříběhu o zdánlivé autohavárii. V Diagnóze smrti se Kalaš spolu s poručíkem Martincem (Vilém Besser) pouští do případu dvou těžce zraněných osob, jejichž úděly jsou osudově propleteny. Řidiče náklaďáku Linharta by mohla zachránit jen transplantace ledviny, jejíž dárkyní by mohla být žena nalezená v lese – jeho milenka Kateřina Marková. Nová stopa kriminalisty vede přímo k nečekanému pachateli… Mezi nesporné kvality snímku patří herecké výkony hlavních představitelů, atmosféra vyprávění i uvěřitelnost děje svázaného motivem viny a trestu. Spíš než standardní krimi tak Diagnóza smrti připomíná psychologický příběh s detektivními prvky.
Do nemocnice přivezou téměř současně dva těžce zraněné pacienty. Řidiče nákladního automobilu Honzu Linharta, který havaroval, a mladou ženu v bezvědomí, kterou nalezl v lese houbař. Žena byla identifikována jako Kateřina Marková, rozvedená matka malé dcerky. Major Kalaš a poručík Martinec se domnívají, že šlo o loupežné přepadení, neboť blízko místa činu byla objevena zakrvácená sekerka a podle svědků chyběly Markové hodinky a náramek, z něhož byl nalezen jeden kámen. Linhart přišel při nehodě o jedinou ledvinu, pro hodnotný život by mu mohla pomoci transplantace ledviny od přepadené ženy, jestliže zemře. Honzova manželka se tuto možnost dozví od zdravotní sestry a začne se o ženu zajímat. Přitom zjistí, že Marková je milenkou jejího muže. Marková zemře a kriminalisté už případ vyšetřují jako vraždu. Jako možného pachatele vyloučí nejprve Ivana Vajnera, s nímž Marková chodila a později i Linharta, který se příteli Bártlovi svěřil, že s Markovou čeká dítě. Kalaš navštíví Linhartovou v bytě a uvidí náramek, v němž chybí kámen, nalezený blízko Markové v lese. Linhartová nezapírá. Dozvěděla se o vztahu Honzy a Markové, setkala se s ní v lese a uhodila ji sekyrkou. Strhla jí také náramek, který jí předtím patřil. Dříve než si odvede zatčenou pachatelku, Kalaš povolí ženě ještě poslední návštěvu manžela v nemocnici.
 
Postavy a obsazení
• Rudolf Hrušínský - major Kalaš
• Drahomíra Hofmanová - Linhartová
• Alexandra Gasnárková - Marková / Valentová
• Vilém Besser - Marková / Valentová
• Zdeněk Ornest - dr. Zíbrt
• Jiří Wohanka - Jan Linhart
• Jan Pohan - praporčík
• Zdeněk Martínek - prof. Kovanda
• Vítězslav Jandák - Ivan Vajner
 
DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.12.1979
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 14.4.2009 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 14.4.2009 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč
Tržby celkem - $
Návštěvnost v ČR
Náklady (Rozpočet) - $

FILMY V SÉRII
Vrah skrývá tvář (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd286/
Československo, Krimi / Drama, 1966
Režie: Petr Schulhoff, Hrají: Rudolf Hrušínský, Radoslav Brzobohatý

Po stopách krve (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd285/
Československo, Krimi, 1969
Režie: Petr Schulhoff, Hrají: Rudolf Hrušínský, Hana Brejchová

Na kolejích čeká vrah (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd284/
Československo, Thriller / Drama / Krimi, 1970
Režie: Josef Mach, Hrají: Jiří Sovák, Radoslav Brzobohatý

Diagnóza smrti (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd280/
Československo, Krimi, 1979
Režie: Petr Schulhoff, Hrají: Rudolf Hrušínský, Drahomíra Hofmanová
 
Tvůrci a herci
Petr Schulhoff (Režie), Ladislav Novotný (Produkce/Vedoucí výroby), Pavel Blatný (Hudba), Jiří Vojta (Kamera), Ján Chaloupek (Střih), Zbyněk Hloch (Scénografie), Jitka Moravcová (Kostýmy), Roman Hloch (Zvuk), Jaroslav Čermák (Masky), Petr Schulhoff (Scénář), Rudolf Hrušínský (Herec), Drahomíra Hofmanová (Herec), Alexandra Gasnárková (Herec), Vilém Besser (Herec), Zdeněk Ornest (Herec), Jiří Wohanka (Herec), Jan Pohan (Herec), Zdeněk Martínek (Herec), Vítězslav Jandák (Herec), Blanka Hlavová (Herec), Petr Čepek (Herec), Jana Andresíková (Herec), Marie Marešová (Herec), Stanislav Litera (Herec), Radvana Havelková (Herec), Jiří Žák (Herec), Věra Bartůňková (Herec), Miloslava Dudranová (Herec), Jana Henžlová (Herec), Zoja Oubramová-Pistoriusová (Herec), Ludmila Plívová (Herec), Marcela Stoklásková (Herec), Milada Ježková (Herec), Svatava Smoláková (Herec), Vladimír Ptáček (Herec), Karel Nonner (Herec), Jaromír Šnajdr (Herec), Josef Havel (Herec), Vlastimil Čaněk (Herec), Jiřina Bílá (Herec), Karel Vavřík (Herec), Andrea Bevelaguová (Herec), Jiří Havlík (Herec), Karel Smrž (Herec), Zdeněk Hrdlička (Herec), Václav Hrůza (Herec), Stanislav Šmíd (Herec), Gustav Vondráček (Herec), Jaroslav Hostička (Herec), Ivan Vaněk (Herec), Jiří Holeček (Herec), Milada Hořická (Herec)
 
1979/85/Československo/Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Lokalita děje s obcemi Radyně, Hradec a Bukovinský les je smyšlená. Nákladní automobil Praga S5T je opatřen poznávací značkou smyšleného okresu Hradec se zkratkou HC. Stejná dvě písmena použili pro svůj fiktivní okres Hradiště i tvůrci seriálu Život na zámku (od r. 1995).
- Schody nemocnice v úvodu filmu jsou schody nemocnice v Mostě.
 
Odkazy