Dařbuján a Pandrhola / Dařbuján a Pandrhola (1959/82/Československo/Pohádka, Komedie) 82% -Originál DVD-

07.08.2023 18:06
JEDNOU VĚTOU
„Je spravedlivější čert, Pánbůh, nebo Smrťák? Chudý havíř má starosti, jak uživit početnou rodinu...“

Hrdinou je chudý havíř Kuba Dařbuján, který se stará o svou Markýtku a jedenáct dětí. Není divu, že se jen málokdy nají dosyta. A to jim vrána právě nese další. Když se narodí, vydá se mu Kuba hledat kmotra. Odmítne stařečka (Pánaboha) protože je dobrý jen k bohatým, myslivce (čerta), rád však přijme nabídku sekáče (Smrti), který jediný je stejně spravedlivý ke všem bez rozdílu. Smrťák mu nabídne úmluvu. Kuba se stane doktorem. Pokud bude stát Smrťák u nohou postele může pacienta uzdravit, pokud u hlavy, není již nemocnému pomoci. Kuba souhlasí a hned druhý den se dá do léčení. Nakonec po dlouhém zdráhání pomůže i bohatému a lakomému sládkovi Pandrholovi, přestože tím poruší danou úmluvu. Pandrhola navíc nechá Smrťáka zatlouct do velkého sudu, aby se jej zbavil jednou provždy. Od té chvíle však nikdo a nic nemůže zemřít. Ani člověk, ani zvíře. A to je věru nepříjemné.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Velmi silný dobový schematismus ruší jinak docela pěknou a dobře natočenou pohádku. Bez otěží doby by byla možná jednou z pohádek vůbec nejlepších (škoda toho hypertrofovaného sociálně-kritického tónu) a to hlavně co se hereckých výkonů týče, ne nadarmo ji režíroval nestor české režie Mac Frič (tehdy ovšem zase už znovu Martin). Zajímavý je tak typický lidově morbidní scénář i celá ta studiová stylizace společná pro většinu pohádek točených v těch letech (Hrátky s čertem coby zjevný příklad), kulisy jsou možná až příliš kýčovité, ale přesto mají svůj zvláštní nostalgický půvab...stejně jako celá tahle pohádka na náměty režimem protěžovaného Jana Drdy... (Radek99) 4*

Taková lidově-proletářská pohádka s krásně kýčovitou výtvarnou stylizací, pozoruhodně morbidním příběhem, makabrózním smyslem pro humor (to když Smrťák vypouští hlášky typu: Studenou vodou? Blázníš? Ještě by z toho mohla mít smrt!), snesitelně angažovaným podtetxtem a samozřejmě báječnými hereckými výkony Jiřího Sováka, Rudolfa Hrušínského a především Standy Neumanna. Martin Frič natočil film, který je na pohádku poměrně drsný a realistický a na reálný příběh zase roztomile pohádkový. Tak jako tak, je to jedna velká a příjemná švanda. (Marigold) 4*

Dnes se bohužel jen otravně popisuje a opisuje a uřvaným postavám se cpou do pusy šílené dialogy. Scénáristé zoufale chybí, stejně jako v posledních letech pohádka, která v sobě kloubí kouzla, humor, kvalitní herecké výkony a tu správnou pohádkovou atmosféru. Buďme tak za každý podobný pohádkový kus jako je Dařbuján a Pandrhola rádi. (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
Jan Drda patří k oblíbeným autorům filmových předloh, především pohádek. Vedle adaptací Zdeňka Trošky (O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Z pekla štěstí, Nejkrásnější hádanka) se divácké oblibě těší i komediální příběh, který v roce 1959 natočil zkušený Martin Frič (který ve stejném roce uvedl do kin i další ze svých pohádkových projektů, Princeznu se zlatou hvězdou). Jiří Sovák si ve stylizovaném vyprávění zahrál nuzného havíře Dařbujána, který si pro svého dvanáctého potomka jako kmotra vybere sekáče, tedy Smrt (Václav Lohniský). Ten pomůže Dařbujánovi zbohatnout coby doktorovi, který s tajnou pomocí zázračného kmotka umí uhádnout stav pacienta. Havíř se však zaplete s lakomým boháčem Pandrholou (Rudolf Hrušínský), který se rozhodne Smrťáka zbavit a uvězní ho. Nepřítomnost smrti na zemi však způsobí řadu komických katastrof.
Markýtce a Kubovi Dařbujánovým přinese vrána dvanácté dítě. Kuba je pilný havíř, ale výdělky jsou malé. Marně prosí Kuba bohatého tlustého sládka Pandrholu o trochu pivovarského mláta na kaši pro své hladové děti. Při hledání kmotra pro svou dcerku odmítl Kuba nejprve Pánaboha i čerta, protože je považuje oba za nespravedlivé vůči chudým lidem. Kmotrem se proto stane až muž s kosou - Smrťák, který měří všem stejně. Jako dárek ke křtu dostane Kuba schopnost léčit lidi. Kuba opouští havířskou práci a prohlásí se doktorem. Nejprve je pro smích, ale poté, co uzdraví ochrnutého Matěje, stane se vyhledávaným léčitelem. Od bohatých si dává Kuba dobře zaplatit, chudé naopak sám podporuje. Pak těžce onemocní Pandrhola. Kuba ho odmítne léčit, ale nakonec jsou splněny nesmyslné podmínky, které si žertem dal: na stromě jsou jitrnice a potokem teče pivo. Přes Smrťákův zákaz Kuba sládka vyléčí. Uzdravený Pandrhola dá Smrťáka zabednit v sudu. Přestanou umírat lidé i zvířata. Hloupý a mlsný sládek nemá na stole maso a Smrťáka proto ze sudu pustí. Jedním švihnutím kosou je Pandrhola vzápětí zbaven života. Kuba, kterému Smrťák odebral léčitelské schopnosti, se vrací k havířině.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Kuba Dařbuján (Jiří Sovák) je chudý havíř, který má hodnou ženu (Běla Jurdová) a jedenáct dětí. Když má na svět přijít to dvanácté, Kuba se rozhodne vydat do světa a sehnat pro něj nějakého dobrého kmotra. Potká stařečka Pánaboha (Bohuš Záhorský), ale toho za kmotra nechce, protože není ke všem lidem podle něj stejně spravedlivý, odmítne i čerta (Otakar Brousek), nakonec potká Smrťáka (Václav Lohniský), kterého si za kmotra zvolí proto, že je ke všem lidem stejně spravedlivý. Smrťák udělá s Kubou úmluvu a věnuje mu zvláštní dar: Když jej Kuba uvidí u nemocného člověka stát u jeho hlavy, dotyčný člověk zemře a pokud bude u jeho nohou, může ho léčit a dotyčný se uzdraví. Kuba to několikrát úspěšně vyzkouší a stane se uznávaným a vyhledávaným lidovým léčitelem.
Protipólem chudého havíře je zde bohatý, tlustý a velmi lakomý pivovarský sládek Pandrhola (Rudolf Hrušínský), který Kubovi a i všem místním chudým havířům vždy odmítal pomoci a i ten se jednoho dne roznemůže, protože v rozčilení nad mlsností služky Anky ho trefí šlak. Lékaři se shodnou na diagnóze „moribundus“, ale vyléčit nemoc neumí. V nouzi nejvyšší si Pandrhola vzpomene na léčitele Kubu, ale ten nejprve odmítne, při vzpomínce na lakotu z jeho strany. Chce mu oplatit zlé skutky a vymyslí několik drahých kousků, které musí Pandrholovi splnit, aby byl ochoten přijet léčit. Pandrhola jeho podmínky splní a Kuba jde tedy léčit. Při pohledu na nemocného ovšem prohlásí, že je to marné, neboť Smrťák stojí v hlavách postele. Nakonec se ale Kuba nechá nátlakem ze strany Pandrholky přimět k léčení, navzdory tomu, že tím poruší úmluvu se Smrťákem – nechá postel s Pandrholou otočit, aby Smrťák, stojící původně u hlavy, stál u nohou. Po léčení Smrťák Kubovi vyčítá v šenku porušení dohody a popíjejí. Pandrhola rozmluvu vyslechne a nechá Smrťáka zatlouct do pivovarského sudu. Tím znemožní, aby cokoliv živého zemřelo. Způsobí tím na zemi velký zmatek a pozdvižení. Nakonec Smrťáka ven ze sudu Pandrhola pustí, protože nedokáže přemoci svou chuť na maso. Ten však Pandrholu setne svou smrtící kosou a posléze Kubovi svůj dar definitivně odebere.

Postavy a obsazení
• Jiří Sovák - Kuba Dařbuján
• Běla Jurdová - Markýtka Dařbujánová
• Rudolf Hrušínský - Pandrhola
• Pavla Maršálková - Pandrholová
• Bohumil Švarc - Matěj Klofát
• Květa Fialová - Marjánka Klofátová
• Václav Lohniský - Smrťák
• Bohuš Záhorský - stařeček Pánbůh
• Otakar Brousek - myslivec-čert
• Stanislav Neumann - děda Pšuk
• Josef Hlinomaz - krupař Bašta

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 10.06.1960
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 15.12.2007 Filmexport
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Martin Frič (Režie), Rudolf Wolf (Produkce/Vedoucí výroby), Jiří Srnka (Hudba), Jan Novák (Kamera), Jan Kohout (Střih), Milan Nejedlý (Scénografie), Věra Hromádková (Kostýmy), Aša Teršová (Kostýmy), Emanuel Formánek (Zvuk), Josef Mann (Masky), Jan Drda (Scénář), Martin Frič (Scénář), Jan Drda (kniha) (Předloha), Jiří Sovák (Herec), Rudolf Hrušínský (Herec), Běla Jurdová (Herec), Pavla Maršálková (Herec), Václav Lohniský (Herec), Bohuš Záhorský (Herec), Otakar Brousek st. (Herec), Stanislav Neumann (Herec), Josef Hlinomaz (Herec), Ilona Kubásková (Herec), Alena Kreuzmannová (Herec), Ota Motyčka (Herec), Milka Balek-Brodská (Herec), Václav Trégl (Herec), Růžena Štěpánová (Herec), Karel Fiala (Herec), Bohumil Švarc st. (Herec), Květa Fialová (Herec), Oldřich Dědek (Herec), Eman Fiala (Herec), Bedřich Bozděch (Herec), Jaroslav Moučka (Herec), Viola Zinková (Herec), Irena Juřičková (Herec), Marie Kautská (Herec), Blažena Slavíčková (Herec), Jiřina Bílá (Herec), Jarmila Kurandová (Herec), Josef Příhoda (Herec), Vladimír Menšík (Herec), Vladimír Hrubý (Herec), Věra Ferbasová (Herec), Magda Maděrová (Herec), Alois Dvorský (Herec), Vladimír Klemens (Herec), Josef Čermák (Herec), Michael Dáňa (Herec), Miloš Vavruška (Herec), Hana Talpová (Herec), Josefa Pechlátová (Herec), Vítězslav Černý (Herec), Ladislav Gzela (Herec), Josef Langmiler (Herec), Oleg Reif (Herec), František Miroslav Doubrava (Herec), Josef Steigl (Herec), Jan Stanislav Kolár (Herec), Věra Váchová (Herec), Václav Švec (Herec), Jan Bobek (Herec)
 
1959/82/Československo/Pohádka, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Ve filmu se objevují stejné kulisy jako ve filmu Hrátky s čertem (1956).
- Vesnička Kocanda byla postavena ze dřeva. Scény ve staveních byly točeny ve studiu Barrandov.
- Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné pohádky Jana Drdy, který je i spoluautorem scénáře.
 
Odkazy
 

Hrají:

Jiří Sovák, Rudolf Hrušínský, Václav Lohniský, Běla Jurdová, Vladimír Menšík, Pavla Maršálková, Bohuš Záhorský, Otakar Brousek st., Stanislav Neumann, Josef Hlinomaz, Ilona Kubásková, Alena Kreuzmannová, Ota Motyčka, Milka Balek-Brodská, Václav Trégl, Růžena Štěpánová, Karel Fiala, Bohumil Švarc st., Květa Fialová, Oldřich Dědek, Eman Fiala, Bedřich Bozděch, Jaroslav Moučka, Viola Zinková, Irena Juřičková, Marie Kautská, Blažena Slavíčková, Jiřina Bílá, Jarmila Kurandová, Josef Příhoda, Vladimír Hrubý, Věra Ferbasová, Magda Maděrová, Alois Dvorský, Vladimír Klemens, Josef Čermák, Michael Dáňa, Miloš Vavruška, Hana Talpová, Josefa Pechlátová, Vítězslav Černý, Ladislav Gzela, Josef Langmiler, Oleg Reif, František Miroslav Doubrava, Josef Steigl, Jan S. Kolár, Věra Váchová, Václav Švec, Jan Bobek