Ďábelské líbánky / Ďábelské líbánky (1970/87/Československo/Komedie, Fantasy) 71% -Originál DVD-

07.08.2023 18:06
JEDNOU VĚTOU
„I líbánky mohou být smrtelně nebezpečnou záležitostí.“

OBSAH
Černá komedie s Vlastimilem Brodským v roli geniálního vynálezce vypráví o tom, co se může přihodit, když dvě mladé chytré a hlavně krásné ženy věnují všechnu svou energii na získání jednoho muže. Tato snaha vede ke zločinům všeho druhu a nevyhne se ani vraždě. Vražednická komedie, natočená na úsvitu normalizace, se vědomě oprostila od jakýchkoli spojnic s dobovou realitou. Režisér Zdeněk Podskalský se cele oddal spřádání výstředních zápletek rozvířených kolem dvou podnikavých žen, usilujících o přízeň téhož muže. Soupeřky totiž chtějí odstranit nejen jedna druhou, ale v případě nezbytí i vyhlédnutého muže. Film dovolil hvězdné galerii našeho herectva dle libosti si zařádit, předvést nejrůznější výrazové škály od jemné komiky po cynické morbidnosti.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
"Za deset minut o samotě tady dám deset minut o samotě kdekoli." Pánové, nežeňte se. Ďábelské líbánky můžete brát jako další varování. :-) Jaroslav Dietl a Zdeněk Podskalský nechali na chvíli stranou komunální satiru a zkusili štěstí s crazy komedií. Na úroveň králů žánru Macourka, Vorlíčka a Lipského se sice nevydrápali, ale v kontextu jejich vlastní tvorby je to jeden z vrcholů. Je tu trochu problém s udržením jednotné míry nadsázky (třeba sci-fi prvky ze začátku filmu se později ukážou jako bezúčelné a nepodstatné, stejně tak návštěva pánů Boušeho a Mrázka ze seriálu o Hříšných lidech), ale sranda to tedy rozhodně je! A to neobyčejně cynická. Už jen obsazení Jany Brejchové do veskrze záporné role (když pominu její tendence v Zabil jsem Einsteina, pánové!) je něco nevídaného, a co teprve ty dialogy! Vynikající je i kuriózní spojení Libíčka a Jiráskové jako popleteného kriminalisty a jeho sarkastické pravé ruky. Polozapomenutý klenot české komedie, originální a s humorem černým jako peklo. 80% (Oskar) 4*

Ďábelsky dobrý film (crazy komedie) s osvědčeným Brodským a na druhé straně s výborným protikladem v podobě okouzlující energické ale i trochu extravagantní ženské Jany Brejchové. Manželé Brodští J+K si už předtím společně zahráli pod taktovkou režiséra Podskalského ve filmu "Ženu ani květinou neuhodíš", později v "Noci na Karlštejně". Herecké výkony, živé písně (Neckář s Golden Kids), černý humor a dialogy. Za lepší 3*. (Karlos80) 3*

Je to zvláštní, ale typově podobné crazy komedii Pane, vy jste vdova, která vznikla v témže roce, jsem svého času nadělil 4* a i když bylo hodnocení možná trochu ovlivněné nostalgií, jednoznačně převládala spokojenost. Podskalského film ale ze všeho nejvíce připomíná zácpu. Zkušený Jaroslav Dietl tentokrát tlačí, tlačí, ale vytlačit funkční zápletku a humor nějak neumí. Ďábelské líbánky představují snímek, který funguje v jednotlivostech, jako jsou Libíčkovy hlášky a průpovídky nebo půvaby Jany Brejchové, jako celek je bohužel ale zoufale nevtipný a křečovitý. Dal bych výstižnější 2* už za tu spoustu známých a oblíbených herců, jenže řada výstupů, jako je např. Brodský křepčící s parožím na hlavě po lese nebo Růžičková svíjící se na diskotéce, sráží film do míst, kde se dnes sebejistě pohybuje pan Troška. Celkový dojem: 30 %. (gudaulin) 1*

VELKÁ RECENZE
V ústavu, kde působí geniální vynálezce, slavný docent Kostohryz, vypukne požár. Hasiči jej nezvládají uhasit a tak jim pomůže sám docent svým novým protipožárním vynálezem. Při vyšetřování požáru je kapitánu Libíčkovi jasné, že byl založen úmyslně a že se jedná o souboj dvou milenek, Dagmar a Ester, o docenta Kostohryze. Krátce poté během oslav docentových narozenin Dagmar využije nepravého dopisu od docenta a vyláká tím Ester do protiatomového krytu poblíž ústavu, do kterého Dagmar nastraží bombu. Ta vybuchne a kapitán Libíček se svou asistentkou Alžbětou vyšetřují vraždu Ester.
Všechny důkazy jsou proti docentu Kostohryzovi, je tedy zatčen a stane před soudem. Zde ale Dagmar vytáhne nové důkazy, které ze spiknutí usvědčují mrtvou Ester a docent je osvobozen. Slíbil ale Dagmar, že pokud mu u soudu pomůže, ožení se s ní. Kapitán Libíček tuší, že za vším stojí Dagmar a doporučí docentovi se oženit, jen tak budou blízko Dagmar a mohou čekat, až se prozradí a usvědčit ji. Novomanželé odjíždějí na svatební cestu na odlehlou hájovnu na Šumavu. Kapitán s asistentkou je tam sledují, ale Dagmar prokoukne všechny jejich nástrahy a sama se hodlá docentovi pomstít a ukládá mu o život, ale vždy tak, aby její úmysl nebyl dokazatelný.
Policejní vyšetřovatelům, kteří vše zpovzdálí sledují, se hatí plány a po jednom nezdařeném pokusu vylekat Dagmar, aby v leknutí na sebe něco prozradila (jak se neplánovaně předtím podaří s hajným Vojtou), jsou prozrazeni a vydávají se zbloudilý pár na dovolené. Jsou pozváni do hájovny, kde Dagmar pro všechny připraví pokrm z jedovatých hub. Když i toto všichni přežijí, Dagmar v nemocnici navštíví svého muže a chce mu píchnout injekci s jedem. Za to je nakonec zatčena. Docent se vrací do ústavu, kde na něho čeká Ester, o které si všichni mysleli, že nepřežila výbuch protiatomového krytu, a je opět donucen si ji vzít. Před docentem jsou další líbánky plné plánů jeho manželky na pomstu a vraždu.
Ďábelské líbánky' je český černobílý film režiséra Zdeňka Podskalského z roku 1970. Vypráví o geniálním vynálezci (Vlastimil Brodský), velkém svůdníkovi, který čelí vzájemným potyčkám svých milenek a pomstám proti němu. Ve filmu zpívá Václav Neckář písně Láska má a Ta láska zlá.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Na úsvitu normalizace vznikla bláznivá komedie, která neměla s realitou Československa počátku sedmdesátých let záměrně nic společného. Podle námětu hlavních představitelů – manželů Jany Brejchové a Vlastimila Brodského – vznikl scénář zkušeného Jaroslava Dietla o soupeření dvou krásných žen o jednoho muže. Elegantního, geniálního docenta Kostohryze si zahrál Brodský, party jeho energických asistentek Dagmar a Ester připadly Brejchové a Ivě Janžurové. Režisér snímku, Zdeněk Podskalský, dal průchod svému smyslu pro černý humor a s hereckou elitou své doby natočil oddechovou zábavu, při jejíž realizaci se bavili dobře i hlavní představitelé. Brodský a Brejchová si pod Podskalského režisérskou taktovkou zahráli i ve filmech Ženu ani květinou neuhodíš (1966) a Noc na Karlštejně (1973).
Ve Výzkumném ústavu chemických závodů vypukl požár. Zmateným hasičům se jejich zásah nedaří, a tak opět vynikne genialita šarmantního docenta Kostohryze, který k uhašení použije svůj nejnovější vynález. V ústavu je Kostohryz nepopiratelnou hvězdou, obdivovanou muži a milovanou ženami. Zuřivě o jeho přízeň soupeří dvě asistentky - Dagmar a Ester, jejichž vzájemná nenávist je až hmatatelná. Policejní kapitán se svojí asistentkou Alžbětou dobře tuší, že tady už jde o život. Obě ženy si dělají naschvály a nakonec Ester zahyne při výbuchu v protiatomovém krytu, kam ji vylákala soupeřka. Podezřelý z činu je paradoxně docent, kterého před odsouzením „zachrání“ svědectví rafinované Dagmar. Docent se s Dagmar ožení, aby pomohl policii usvědčit ji z vraždy. Když to Dagmar zjistí, její láska se změní ve vášnivou touhu po pomstě. Líbánky v hájovně probíhají ve znamení útoků na Kostohryzův život. Až otevřený Dagmařin pokus píchnout manželovi injekci jedu konečně vražedkyni přivede do vězení. Docent se vrací do ústavu, kde šokován potká živou a zdravou Ester. Ta ho rovněž přinutí ke svatbě a i ona plane touhou po pomstě. Ještě před svatební cestou spěchá do drogerie koupit zvláště silný jed na krysy.
 
Postavy a obsazení
• Vlastimil Brodský - docent Richard Kostohryz
• Jana Brejchová - Dagmar
• Iva Janžurová - Ester
• Jan Libíček - vyšetřovatel kapitán Libíček
• Jiřina Jirásková - Alžběta, kapitánova řidička a asistentka
• Josef Beyvl - hajný Vojta
• Darja Hajská - Vojtová, žena hajného
• Jaromír Hanzlík - zaměstnanec ústavu Bedříšek
• Jaroslav Moučka - velitel hasicí čety

Premiéra ČR: 4.9.1970
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 2.3.2009 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 2.3.2009 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Zdeněk Podskalský st. (Režie), Miloš Brož (Produkce), Angelo Michajlov (Hudba), Vladimír Opletal (Kamera), Zdeněk Stehlík (Střih), Boris Moravec (Scénografie), Irena Greifová (Kostýmy), Josef Vlček (Zvuk), Jiřina Bissingerová, Otakar Košťál (Masky), Jaroslav Dietl (Scénář), Zdeněk Podskalský st. (Scénář), Vlastimil Brodský (Herec), Jana Brejchová (Herec), Iva Janžurová (Herec), Jan Libíček (Herec), Jiřina Jirásková (Herec), Josef Beyvl (Herec), Darja Hajská (Herec), Jaromír Hanzlík (Herec), Jaroslav Moučka (Herec), Miroslav Homola (Herec), Karel Hovorka st. (Herec), Josef Chvalina (Herec), Vratislava Jelínková (Herec), Hana Talpová (Herec), Jiří Pleskot (Herec), Zdeněk Řehoř (Herec), Nina Popelíková (Herec), Viktor Maurer (Herec), Květa Fialová (Herec), Jan Schánilec (Herec), Bohumil Švarc st. (Herec), Ilja Prachař (Herec), František Hanus (Herec), František Filipovský (Herec), Josef Vinklář (Herec), Roman Skamene (Herec), Světla Svozilová (Herec), Zdeněk Najman (Herec), Josef Hlinomaz (Herec), Karel Urbánek (Herec), Marie Popelková (Herec), Helena Růžičková (Herec), Marta Richterová (Herec), Jarmila Marešová (Herec), Václav Trégl (Herec), Stanislav Litera (Herec), Václav Neckář (Herec), Zdeněk Rytíř (Herec), Jana Andresíková (Herec), Josef Borovian (Herec), Rudolf Kalina (Herec), Angelo Michajlov (Herec), Karel Pavlík (Herec), Eva Šťastná (Herec), E. Bzura (Herec), H. Čechová (Herec), H. Divišová (Herec), I. Hezinová (Herec), Z. Leskovjanová (Herec), Zdeněk Dohnal (Herec), Petr Hejduk (Herec), Ota Petřina (Herec), Milan Svoboda (Herec), K. Jelínek (Herec), Zdeněk Hodr (Herec), Jaroslav Klenot (Herec), Jiří Klenot (Herec), Václav Kotva (Herec), Jiří Plachý (Herec), Karel Vítek st. (Herec), Jaroslav Vlk (Herec), Karel Peyr (Herec), Vlastimila Vlková (Herec), Slávka Hamouzová (Herec)
 
1970/87/Československo/Komedie, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Ve filmu si zahrál Vlastimil Brodský se svojí manželkou Janou Brejchovou.
- Ve filmu si zahráli v menších rolích Josef Vinklář postavu inspektora Boušeho a František Filipovský postavu inspektora Mrázka - stejné postavy, jaké hráli i v seriálu Hříšní lidé města pražského (od r. 1968).
- Premiéry filmu se již nedočkala Světla Svozilová, která zemřela předčasně několik měsíců před uvedením filmu, když se opilá vracela domů.
- Natáčení probíhalo mimo jiné na Kokořínsku.
- Spoiler: Zatímco Jan Libíček tady hraje Kapitána „Radu” Libíčka, nadřízeného Bouše a Mrázka, ve Hříšných lidech města pražského (od r. 1968) hrál policistu jménem Hlad, který zatkl a poté předvedl k Boušemu a Mrázkovi domnělé vrahy zloděje Kapra.
 
Odkazy
 

Hrají:

Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Iva Janžurová, Jan Libíček, Jiřina Jirásková, Josef Beyvl, Darja Hajská, Jaromír Hanzlík, Jaroslav Moučka, Miroslav Homola, Karel Hovorka st., Josef Chvalina, Vratislava Jelínková, Hana Talpová, Jiří Pleskot, Zdeněk Řehoř, Nina Popelíková, Viktor Maurer, Květa Fialová, Jan Schánilec, Bohumil Švarc st., Ilja Prachař, František Hanus, František Filipovský, Josef Vinklář, Roman Skamene, Světla Svozilová, Zdeněk Najman, Josef Hlinomaz, Karel Urbánek, Marie Popelková, Helena Růžičková, Marta Richterová, Jarmila Marešová, Václav Trégl, Stanislav Litera, Václav Neckář, Zdeněk Rytíř, Jana Andresíková, Josef Borovian, Rudolf Kalina, Angelo Michajlov, Karel Pavlík, Eva Šťastná, E. Bzura, H. Čechová, H. Divišová, I. Hezinová, Z. Leskovjanová, Zdeněk Dohnal, Petr Hejduk, Ota Petřina, Milan Svoboda, K. Jelínek, Zdeněk Hodr, Jaroslav Klenot, Jiří Klenot, Václav Kotva, Jiří Plachý, Karel Vítek st., Jaroslav Vlk, Karel Peyr, Vlastimila Vlková, Slávka Hamouzová